PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Windstoot

Windstoot is een podcast over 'macht en kwetsbaarheid' en wat de literatuur ons daar over kan leren. Een podcast van Dirk Vandenberghe en Piet Devos in samenwerking met Wit.h. In iedere aflevering wordt een literair fragment besproken samen met een betrokken gast. Muziek door Pol Isaac.

Afleveringen

 • 'Sister Outsider' Audre Lorde

  Mar 04 2022

  In krachtdadige toespraken en poëzie heeft de Afro-Amerikaanse Audre Lorde (1934-1992) zich haar leven lang verzet tegen structurele onderdrukking. Keer op keer nam ze het op voor zwarte vrouwen en de lhbtq!-gemeenschap die in de VS als tweederangsburgers werden behandeld. Daarbij spaarde ze niemand, ook zichzelf trouwens niet.  Deze poëtisch-politieke strijd tegen racisme en seksisme is nog altijd even actueel, vertelt ons schrijfster Dalilla Hermans, zonder twijfel Lordes vurigste fan in ...more

 • ‘De grote angst in de bergen’

  Oct 28 2021

  'De grote angst in de bergen’ van Charles-Ferdinand Ramuz In een Zwitsers bergdorpje trekt een groepje jonge herders met hun koeien naar een hoger gelegen alpenweide. De ouderen in het dorp hebben hen nochtans gewaarschuwd: de berg wil ons daar niet hebben. En de ouderen krijgen gelijk, want op de alpenweide breekt algauw een besmettelijke ziekte uit onder de dieren en de mensen. Ze moeten allen in quarantaine… Of hoe actueel een roman uit 1926 nog kan zijn!  We praten met Ramuz’ vertaler ...more

 • De herontdekking van het lichaam (Bregje Hofstede)

  Aug 26 2021

  Zoals zo velen kampte schrijfster Bregje Hofstede reeds jong met heftige burn-outklachten en chronische slapeloosheid. Zoals ze in haar essays en in de derde aflevering van onze podcast uitlegt, zijn dit geen strikt individuele problemen. Het zijn veeleer collectieve symptomen van de prestatiedruk waaraan we ons, schijnbaar vrijwillig, dag en nacht onderwerpen.  Waarom blijven we ons zo massaal naar dit machtsspel voegen en hoe kunnen we er ons aan onttrekken?

 • 'Ontluisterde fetisj' (Roger Van de Velde)

  Jun 17 2021

  In het korte verhaal ‘Ontluisterde fetisj’ legt Roger Van de Velde (1925-1970) de machtsverhoudingen binnen de gevangenis bloot die hijzelf, als geïnterneerde, maar al te goed kende. We praten met Van de Veldes biografe Ellen Van Pelt over diens tragische verslaving en vlijmscherpe, ironische pen. Maar ook over de censuur waardoor hij lange tijd niet mocht publiceren.

 • 'De idioot in het bad' (M. Vasalis)

  Apr 22 2021

  Psychiater Winny Ang spreekt met Dirk en Piet over de zoektocht naar eerlijkheid in de zorg. Ze laten zich inspireren door het pakkend gedicht 'De idioot in het bad' van M. Vasalis.

 • Trailer Windstoot

  Apr 02 2021

  Trailer podcast Windstoot