PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Wanderland

"Not all those who wander are lost". Wandelen op de radio. In een radioreeks gaat Gertjan Van Hellemont (alias Douglas Firs) wandelen met een bekende muzikant. Door Wanderland. Waar ze praten over muziek, inspiratie, (on)rust, vogels, relativering (en hoe we dat moeten relativeren)... en over wandelen.

Afleveringen

 • 4. Ruben Block (Triggerfinger)

  Aug 24 2017

  Ruben Block en Gertjan hebben afgesproken in de Kalmthoutse Heide, waar ze zich verwonderen over het buitenaardse landschap en ondertussen de stilte van blatende schapen vergelijken met het geweld van een elektrische gitaar in een Hiwatt versterker. Wanneer de stem in de wandel-app van Ruben roept dat ze ver genoeg hebben gewandeld, zoekt hij een geschikt plekje in het bos om daar op een boomstam in primeur en helemaal akoestisch een nieuw nummer uit de plaat te spelen. "Een briljant idee en co...more

 • 2. Senne Guns

  Aug 14 2017

  Voor één keer gaat Gertjan niet wandelen, maar maakt samen met Senne Guns een boottocht op de Leie. "De Krab" is de naam van de motorboot die de twee vrienden op een mooie zomeravond meeneemt langs de Coupure in Gent om uiteindelijk het prachtige stukje Oude Leie op te varen. Daar aangekomen zet Senne de motor even uit om er dobberend onder een ondergaande zon een nieuw nummer te spelen. "Hoe drukker ik het heb, hoe meer inspiratie er komt." (Senne Guns)

 • 1. Bert Ostyn (Absynthe Minded)

  Aug 07 2017

  Bert Ostyn (Absynthe Minded) neemt Gertjan mee door de streek waar hij woont: Destelbergen. Samen wandelen ze langs de knotwilgen richting het Damvalleimeer, terwijl ze het hebben over de comeback van Absynthe Minded, de klank van de Arabische canun, en hoe je precies een pijlstaart kan herkennen. Aan het einde van de wandeling trekken ze nog even het bos in om daar op een brugje over het water van de Oude Schelde een akoestische live-versie op te nemen van een nieuwe Absynthe Minded track.

 • 7. Eefje De Visser

  Jul 10 2017

  Gertjan trekt de grens over met Eefje De Visser. Ze wil hem tonen dat Den Haag een mooi stadje is. Met veel verborgen kanten, een vreemde stoeptegel en een extreem grote fiets. Aan het eind van de wandeling leent Gertjan haar zijn geliefde Gibson gitaar uit voor een prachtige, akoestische live-versie van een nummer dat we heel anders gewend zijn. "Te veel tijd met jezelf doorbrengen is ook niet goed." (Eefje De Visser)

 • 6. Stef Kamil Carlens

  Jul 03 2017

  Het is mooi weer die ochtend, dus Stef Kamil Carlens en Gertjan nemen ruim de tijd om langs de Schelde te wandelen en even bij een aantal dingen stil te staan. Hoe fijn zou het bijvoorbeeld niet zijn om als jonge muzikant meteen te kunnen starten met de bagage van zijn oudere versie? Of om wat later als muzikant nog steeds te kunnen spelen met de energie van een kind? Wanneer ze uiteindelijk terug aankomen op het startpunt van de wandeling, fantaseert Stef Kamil over zijn eigen begrafenis.

 • 5. Birsen Uçar (Hydrogen Sea)

  Jun 26 2017

  De eerste Wanderland aflevering die in het midden van de nacht is opgenomen. Dat is namelijk het moment waarop er volgens Birsen Uçar van Hydrogen Sea magische dingen kunnen gebeuren. Ze neemt Gertjan mee door Brussel en legt hem in een wandelend interview uit dat er twee dingen zijn die ze eigenlijk niet zo heel graag doet: wandelen en praten. Wat ze liever doet is zingen.

 • 4. Guido Belcanto

  Jun 19 2017

  Twaalf jaar geleden vluchtte Guido Belcanto weg uit Antwerpen om bijna als een kluizenaar in een hut in de bossen van Wechelderzande te gaan wonen. Daar komen nog heel weinig mensen over de vloer, vertelt Guido aan Gertjan, terwijl ze samen door de Kempische natuur wandelen. Wanneer ze op het eind van de wandeling weer bij de hut aankomen, neemt Guido zijn gitaar, die een trouwe fan met eigen handen speciaal voor hem heeft gebouwd.

 • 3. Wannes Cappelle

  Jun 12 2017

  Wannes Cappelle (Het Zesde Metaal) neemt Gertjan mee door een stad waar hij 13 jaar heeft gewoond: Antwerpen. Hij herinnert zich dat tijdens een wandeling langs de geheime, groene stukjes Antwerpen de volledige tekst van het nummer 'Calais' ontstond in zijn hoofd, en probeert het traject van die wandeling te reconstrueren. Een akoestische live-versie van het nummer aan het einde van de wandeling.

 • 2. Warhaus

  Jun 05 2017

  Op zijn solo debuutplaat 'We fucked a flame into being' neemt Maarten Devoldere (Warhaus, Balthazar) afscheid van 2 grote liefdes: een vrouw en een stad. In deze wandeling toont Maarten Gertjan vooral hoe die laatste zijn album heeft be��nvloed: Bruxelles. Vanaf Parking 58 wandelen de twee op een druilerige dag via de Ancienne Belgique richting het Vossenplein en terug, om uiteindelijk terug op het dak van de parking te belanden. Dat blijkt de perfecte locatie te zijn voor een unieke, akoestisch...more

 • 1. Raymond van het Groenewoud

  May 29 2017

  Raymond wandelt samen met Gertjan van zijn appartement in Duinbergen langs de dijk, tot ze even pauze nemen om volgens Raymond "de lekkerste garnaalkroketten op de wereld" te proeven, om vervolgens via de waterlijn terug te kuieren. "Er is weinig dat altijd maar weer waar is." (Raymond van het Groenewoud)

 • 7. Bent Van Looy

  Aug 09 2016

  Gertjan sprong met Bent Van Looy op de trein naar Parijs om er zijn vaste wandelroute van weleer te volgen en zijn lievelingsplekjes te tonen. Zoals dat gaat in Wanderland, komen spontaan de meest verrassende onderwerpen aan bod: van een speciaal gevlochten rieten hoed uit Firenze tot de juiste techniek om een zo mooi mogelijk glanzend spiegeleffect te creëren bij het schoenpoetsen.

 • 6. Roosbeef

  Aug 02 2016

  Roos Rebergen (Roosbeef) toont Gertjan haar stad: Borgerhout. Ze lopen samen met Bertje de Turnhoutsebaan af, de snelwegen over, richting het Rivierenhof. De wandeling eindigt bij wat nog heel even Roos' thuis is, en waar ze op het koertje een prachtig nieuw liedje speelt in een akoestische livesessie.

 • 5. Spinvis

  Jul 26 2016

  Gertjan waait samen met een van zijn idolen uit in Oostende: Erik de Jong (Spinvis). Spinvis' droomwereld blijkt ook in het echt te bestaan, want hoe vaak kom je tijdens één wandeling een saxofonist, een klankcarrousel, honden uit een science-fictionfilm én een verdwaald lieveheersbeestje tegen? Uiteindelijk zet Erik zich even op een bankje tussen de zuilen van de Koninklijke Gaanderijen, om daar zijn gitaar boven te halen en er een prachtig, nieuw nummer te spelen.

 • 4. Steven De Bruyn

  Jul 19 2016

  Steven de Bruyn neemt Gertjan op tocht door hun stad: "Gent 9000". Ze komen onderweg een aantal keer pech tegen in de vorm van regen of parkeerwachters, maar Steven heeft niets meer nodig dan een altijd in zijn zak zittende mondharmonica om de regen weg te spelen en zo de sfeer helemaal in hun voordeel om te buigen. Op hun gemak wandelen de 2 richting de oude, leegstaande grindbakken van de Gentse haven, de ideale locatie voor een unieke live sessie.

 • 3. Bart Peeters

  Jul 12 2016

  Tijdens deze extra lange wandeling krijgt Gertjan van gids Bart Peeters een hoogst persoonlijke toer door Boechout, zijn land. Ze bespreken de verschillen tussen Rihanna en Paul McCartney, tussen een populier en Jan Hautekiet, en tussen Sven Nys en Kurt Cobain. "Ik wil wel een livesessie spelen, maar alleen als jij ook meedoet," zegt Bart aan het eind van de wandeling tegen Gertjan.

 • 2. Bony King

  Jul 05 2016

  Gertjan gaat met zijn goeie vriend Bram Vanparys aka Bony King op stap in het Parkbos-Uilenbroek in Sint-Maria-Lierde. Bram koos deze plek niet enkel voor deze wandeling, maar ook om er de rest van zijn leven te slijten. Hij heeft er net een huis heeft gekocht, dat hij tijdens deze wandeling voor het eerst aan Gertjan wil tonen. Eindbestemming is de prachtige boomhut in Brams nieuwe tuin, de perfecte setting voor een mooie, akoestische livesessie.

 • 1. Admiral Freebee

  Jun 28 2016

  Gertjan gaat wandelen met Tom Van Laere, Admiral Freebee. Ze wandelen door het Peerdsbos in Brasschaat, die locatie heeft Tom zelf gekozen, al is dat eerder toevallig. Net zoals het gesprek over hoe praten alles kapot maakt. Aan het einde van de wandeling speelt Admiral Freebee een akoestische sessie op een belangrijke plek.