Podcast

Waarom? Daarom!

Waarom is de lucht blauw? Waarom kunnen schepen drijven? Waarom spreken we niet allemaal dezelfde taal? Alle kinderen gaan door een waarom-fase. Ouders, leerkrachten, tantes en nonkels zitten met de handen in het haar. Ze hebben geen idee wat ze moeten antwoorden. Daarom schakelen Maarten & Dorothee elke week de hulp in, van de man die alle antwoorden in zich heeft: Lieven Scheire.

Afleveringen

 • Waarom hebben mensen verschillende kleuren?

  Mar 20 2019

  Waarom hebben mensen verschillende kleuren? 't Is een vraag van Noah die zijn mama An doorstuurde. We leren heel wat bij over de geschiedenis van de mens en het belang van Vitamine D. Zelf ook een vraag? Stuur ze naar ons via een berichtje in onze Q-app. Gebruik de hashtag #waaromdaarom en dan kan Lieven Scheire jouw vraag beantwoorden.

 • Waarom hangen appels aan een stengel en zitten ze niet gewoon op de tak

  Mar 13 2019

  Waarom hangen appels aan een stengel en zitten ze niet gewoon op de tak? Zo eenvoudig mogen de vragen zijn! Stuur ze door via de Q-app en gebruik de hashtag #waaromdaarom. Lieven Scheire geeft een antwoord dat ons leidt naar de Britse spoorwegen en het Amerika van de late negentiende eeuw.

 • Waarom hebben we sproeten?

  Feb 20 2019

  De vraag van Merel werd doorgestuurd door papa Erik. Ze is even kort als eenvoudig maar je hebt er waarschijnlijk nog nooit over nagedacht. Waarom hebben we sproeten? Als je zelf een goeie waarom-vraag hebt, stuur ze dan door via de Q-app met de hashtag #waaromdaarom. 

 • Waarom zijn er meer rechtshandigen dan linkshandigen?

  Feb 13 2019

  Mama Linda heeft deze vraag van Ennes ingestuurd. Het antwoord brengt ons bij linker- en rechterhersenhelften, asymmetrische lichamen en tattoos op borstkassen. Als je zelf een goeie waarom-vraag hebt, stuur ze dan door via de Q-app met de hashtag #waaromdaarom. 

 • Waarom hebben we tien vingers?

  Feb 06 2019

  Ilona was aan het tellen op haar vingers en dacht: "Waarom heb ik eigenlijk tien vingers?" Haar papa heeft ons de vraag doorgespeeld. Het antwoord van Lieven Scheire doet je twijfelen aan heel wat zekerheden :-) Als je zelf een goeie waarom-vraag hebt, stuur ze dan door via de Q-app met de hashtag #waaromdaarom. 

 • Waarom leven de dino's niet meer?

  Jan 30 2019

  Luisteraar Sophie speelde deze vraag van haar zoontje Axel door. Lieven begon met het zaaien van verwarring. Leven de dino's écht niet meer? Als je zelf een goeie waarom-vraag hebt, stuur ze dan door via de Q-app met de hashtag #waaromdaarom. 

 • Waarom lachen we eigenlijk?

  Jan 23 2019

  Mama Nathalie wist echt niet waar ze moest beginnen toen haar dochter Iris met deze vraag afkwam. Lieven Scheire... wist het eigenlijk ook niet! Maar hij deed een goede poging. Als je zelf een goeie waarom-vraag hebt, stuur ze dan door via de Q-app met de hashtag #waaromdaarom. 

 • Waarom kunnen papegaaien praten en andere vogels niet?

  Jan 16 2019

  Papa Kevin zat met de handen in het haar toen dochter Jolie deze vraag stelde. Waarom praten papegaaien zo goed? En wist je dat er ook andere vogels zijn die fantastisch imiteren? Lieven laat ook een crazy voorbeeld horen.  

 • Waarom heb je 's ochtends prutjes in je ogen?

  Jan 14 2019

  De vraag deze week komt van Zoë. Ze is doodsimpel, maar veel volwassenen kunnen er niet deftig op antwoorden. Lieven Scheire to the rescue! Je hoort Lieven elke woensdagmiddag bij Maarten en Dorothee op Qmusic.

 • Waarom spreken we niet allemaal dezelfde taal?

  Dec 14 2018

  De vraag deze week komt van Thomas. Zijn mama Heidi heeft die ingestuurd.

 • Waarom worden sommige diertjes in een eitje geboren en andere niet?

  Dec 05 2018

  Deze week komt de vraag van Ward.