PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Typisch Brabant de Podcast

De Drunense Duinen, Carnaval of toch het Brabants kwartierke? Allemaal typisch Brabants. Maar is dat zo? Niels en Mark zoeken het voor je uit!

Afleveringen

 • #65 - Swingende Ananas

  Jun 29 2022

  Op tafel staat weer eens een borreltje, Eghte Bredase kruidenbitter. Het was bijna gerookte kruidenbitter, want de buren van Mark besloten de vuurkorf aan te steken en de rest van de buurt uit te roken. Deze week hebben we het naast alle gangbare onderwerpen over Festivals, zoals Festival Trek in Tilburg. Zijn we er geweest, komen we er graag? Dat en nog veel meer!

 • #64 - Elvis has left Breda

  Jun 22 2022

  Elvis staat deze week centraal. En dan met name de nieuwe podcast rondom zijn mysterieuze manager, Colonel Parker (Dries van Kuijk). Mark was bij Tom's American Diner in Roosendaal, Niels in Dippiedoe en kwam daar Vriend van de Show Kevin tegen. Wil je nog meer te weten komen over de relatie van Elvis met Breda, boek dan de SeeBreda fietstocht.  

 • #63 - Biesbosch st(oma)

  Jun 15 2022

  Het draaiboek was deze week in handen van Niels. We hebben metseltaart met koffieleutjes op tafel, gaan er op uit naar de parade in Eindhoven en bellen met Maud over de Biesbosch. Maar dat gesprek kreeg (zoals gewoonlijk) toch weer een totaal andere wending. Dit en nog veel meer in deze aflevering.

 • #62 - Rauwe gamba's in je broekzak

  Jun 08 2022

  Weer een volle aflevering, want we hadden allebei een volle week. Tijdens het kletsen genieten we van Helmondse Kaneelkoek, zeer mager en een bewuste keuze. Zeker als je koolhydraten stapelt net als Mark. We praten over Groots van Guus en denken terug aan de mooie concerten terwijl we zijn muziek voorbij laten komen. En als klap op de spreekwoordelijke vuurpijl, een mooi volksverhaal van het BHIC inclusief de bekroonde effecten. 

 • #61 - Een nieuw sterretje

  Jun 01 2022

  Niels is weer terug en daarom drinken we kutbier uit Den Bosch. We bellen  met Ex-Kapster Maud over de Diva-coupe van Niels en bespreken  de Michelinsterren in Brabant van 2022. Uiteraard ontbreken ook alle vaste items niet. Veel luisterplezier! Wil je nog meer van ons horen en exclusieve extra's, dan kun je eenvoudig Vriend van de Show worden. 

 • #60 Schatje, wat is jouw lekkere plèkske?

  May 25 2022

  Niels is deze week 'Sjaak Afhaak' want hij reed met een knallende kop van werk naar huis. We willen er toch graag voor je zijn dus hebben we een dichtstbijzijnde gast geregeld. We zetten de 'Oude Dame' uit Uden op tafel en bespreken hoe Brabants de gast is. En wat is zijn of haar lekkere plèkske? Natuurlijk vallen er weer stickers te winnen en hebben we een nieuw gekleurd raadsel....

 • #59 - Een flinke put

  May 18 2022

  Deze week weer een volle aflevering. We blikken terug op onze Grand Prix in de Voltage terwijl we genieten van een Veghelse Krol. We vragen ons af of suppen echt de moeite waard is en smijten een flink aantal kijk & uit-tips naar je toe. Natuurlijk ontbreekt een Brabants woord of gezegd niet en zoals altijd hebben we ook weer een kersvers raadsel. En omdat hij deze week lastig is, maak je kans op een uniek Typisch Brabant embleem!

 • #58 - Lopende Gall & Gall

  May 11 2022

  Drank is het thema deze week. Drinken we, hebben we gedronken en wat vinden we van alcohol? Daarna had Niels voor Mark een verrassing, maar de opnames daarvan bleken ook onder invloed. Daarom eindigt deze aflevering met een enorme cliffhanger en horen jullie volgende week wat de verassing was en of we ervan hebben genoten.

 • #57 - Slagroomklopper

  May 04 2022

  Deze week een terugblik op Koningsdag en een vooruitblik naar 2 minuten stilte en bevrijdingsdag. Hoe herdenken en vieren wij? Op tafel staan Roosendaalertjes en we Bellen met Willem van Florivida om te kijken of hij ons nog wat Brabantse les kan geven. 

 • #56 - Berenlekker

  Apr 27 2022

  Op locatie deze week, voor een heerlijk diner. We zijn te gast bij de Beren in Tilburg en genieten - tijdens onze vaste items - van alle vaste klassiekers van de kaart en praten met Niels (medewerker van dit restaurant) over het eten, de locatie en waarom je hier echt een keer gegeten moet hebben.

 • #55 - Loerende lokvogel

  Apr 20 2022

  Op tafel staan Lonka caramelblokken. Die plakken zo heerlijk op je dijen. Kunnen we daarna weer filosoferen over afvallen met dieetpillen. Deze week een sappig raadsel, een uit-tip met perspectief en we sluiten natuurlijk trouw af met een raadsel. Vergeet ook niet om "Mag ik 5 minuten zeiken" toe te voegen aan je favoriete podcastapp!

 • #54 - D’n Groote boze..

  Apr 13 2022

  We beginnen deze week met een nieuwe rubriek, "vandaag in". Er staat een bijzonder prei-prutje op tafel en er is eindelijk weer een Tinder-update. Maar we hebben het deze week ook over de wolf in Brabant. Want, hij is weer terug! (en niet alleen in de Efteling). En wil je ons echt een plezier doen, stem dan op ons voor een online radio Award. Zouden we heel leuk vinden! 

 • #53 - Bodybuilder BMI

  Apr 06 2022

  Te dik, bel Dik. Maar dat is niet nodig, want het is allemaal nog ruim binnen de marge. Daarom staat er deze week een heerlijke Eindhovense Bol op tafel. We verwelkomen deze week een nieuwe vriend(in) van de show, blikken we terug op onze aflevering in het archief en kijken we vooruit naar een gepland Disney uitje. De rest van de vaste items ontbreken uiteraard ook niet. Maar zoals altijd, garantie op chaos!

 • #52 - Het geheugen van Brabant

  Mar 30 2022

  Deze week een hele bijzondere aflevering. We zijn te gast bij het BHIC (Brabants Historisch Informatie Centrum). Samen met Marilou en Christian duiken we (letterlijk) in de archieven van Brabant. Daar liggen prachtige parels in verscholen en een aantal daarvan komen tijdens de uitzending al speciaal voor ons uit de depots. Ook bespreken we de podcast die de medewerkers van het BHIC maken, het geheugen van Brabant. Een podcast die voorgoed afrekent met het stoffige imago van "het archief".

 • #51 - Disney normaal

  Mar 23 2022

  We kregen bericht uit Australie, zijn net als half Brabant gaan tanken in Poppel, hebben de Nassaubol op tafel en uiteraard hebben we een grandioze uittip. En alsof dat nog niet genoeg is, ook nog een hoorspel. Doen we er ook gewoon nog even bij! Kortom, weer een bomvolle aflevering. 

 • #50 - Feest!

  Mar 16 2022

  Onze 50e aflevering, reden genoeg voor een feestje! En er was nog een feest afgelopen week, want Mark werd 42 en de kunde wel zien! Niels was in Disneyland Parijs en vertelt in geuren en kleuren over het jubileum daar. We staan natuurlijk even stil bij de ellende in Oekraïne en zamelen in. Op tafel staat deze week Abrahamkoek en de uittip, tja.. oordeel zelf maar of het de moeite paard, euh waard is. 

 • #49 - Vuistdik

  Mar 09 2022

  Vuistdik. Dat is het ruim 5 kilo wegende boek over 750 jaar Steenbergen. In deze aflevering spreken we Willem Jongeneelen die honderduit kan vertellen over Steenbergen en het boek dat hij in samenwerking met een club enthousiaste liefhebbers schreef en in beeld bracht. Verder staan we stil bij ‘t Brabants buukske, staat er Bergse Bastaert op tafel van Bakker Groffen en spelen we We Zeetie op een wel heel bijzondere manier. 

 • #48 - Vast(en) zeker

  Mar 02 2022

  Carnaval is achter de rug, het is aswoensdag en we gaan dus vasten. Of, zouden dat misschien eens moeten doen. Wat is het en waarom doen we het eigenlijk? We verwelkomen Xander als vriend van de show en het snuupke is een Brabantse Broeder van Bakkerij Besselink. Verder gaan we relaxen op een schip en ontbreken natuurlijk de overige items ook deze week niet. 

 • #47 - Carnaval in Kruikenstad

  Feb 23 2022

  Hoog bezoek! Of eigenlijk waren wij op bezoek thuis bij adjudant Marcel en hoogheid Prins Frans-Jan d’n Irste, die niet voor de eerste keer prins is in Kruikenstad (Tilburg). Zij gaan dit jaar voor onder het motto ‘Ik zie oe wir war?!’ Maar hoe dat precies zit met de terugkerende prins, welk gevoel carnaval oproept en welke diepere laag dit feest voor hen en voor ons heeft, hoor je in deze aflevering die geheel in het teken staat van carnaval in Kruikenstad. 

 • #46 - Ligde gij dr Alaaf?

  Feb 16 2022

  Deze week staat volledig in het teken van Carnaval. We hebben hoog bezoek (Zijne Ontzettend Hoogheid, drager van ’t Grootkruis der Nimmer Aflatende Smulnar met de Vuurkaai, Mienus XI Oud Prins van Kaaiendonk - Frank Evers) en we vragen hem het prinsenpak van het lijf. Niels blijkt ook ineens van koninklijke bloede, we hebben 2 uit tips en het dilemma van deze week is niet voor ons, maar voor Frank!

 • #45 - We hebben gelaaaaaage

  Feb 09 2022

  Deze week; Cabaret in Brabant. Wat vinden we leuk, waar lachen we om, hebben we een top 3? We luisteren naar heerlijke fragmenten van Brabantse grappenmakers en vragen onszelf af of een theatershow van ons misschien nog wat te vroeg komt of al gewoon kan? Verder staat er een vogelnestje op tafel, hebben we uiteraard weer een raadsel en sluiten we af met een zeer spannende quiz. Maar zijn de rollen nu ineens omgedraaid? 

 • #44 - Het mooiste aan Brabant da bende gij!

  Feb 02 2022

  De Peel en de Kempen en de Meierij, maar het mooiste aan Brabant.... daar hebben we het deze week over. Op tafel staat een heerlijk Valentijnstaartje, er is weer een kersvers raadsel, er is eindelijk weer een Tinderupdate en op het einde van de aflevering trakteren we je op de nieuwste knaller van Feestgevaar!

 • #43 - Imitatiefactortje (met Iris Rulkens)

  Jan 26 2022

  Allereerst, sorry. Door corona en een technische uitdaging klinkt de podcast deze week niet zoals je van ons mag verwachten. We verwelkomen deze week 2 nieuwe vrienden van de show! Als snuupke staat er Ossekop op tafel, we bellen met de beste vrouwelijke imitator van Brabant (en Nederland), online comedian Iris Rulkens en we brengen nog een ode aan een Brabantse vrouw met een prachtig verhaal (afkomstig uit het BHIC) waar we binnenkort ook te gast zijn. 

 • #42 - Heiligheid en geiligheid

  Jan 19 2022

  We zitten nog uit te hijgen van de Parkrun uit-tip met een frikandel met truffelmayonaise van Guilty Pleasures in de hand. Deze week bespreken we het fenomeen gehucht, hebben we een licht pittig raadsel en dilemma. Ook raken we wederom niet uitgepraat over de airfryer, of is het nou gewoon toch een heteluchtoven die ze hebben staan bij de Frietaire?

 • #41 - Voor zeemeerminder doe ik het niet

  Jan 12 2022

  Deze week een aflevering vol hints en aanknopingspunten. Alles hangt aan elkaar, van Nassaubol tot uit-tip in Breda. En dan het hoogtepunt van deze aflevering, een grandioos Brabants luisterverhaal vol speciale effecten. Ben je fan van Wie is de Mol? Kom er dan gezellig bij in de poule van Typisch Brabant in de Wie is de Mol? app. 

 • #40 - Gij zijt nun coole gast!

  Jan 05 2022

  We hadden ons nog zo voorgenomen om 2022 minder chaotisch te beginnen, maar dat mislukt al meteen. We vroegen onze luisteraars wat hun favoriete Brabanders zijn en natuurlijk kunnen onze eigen lijstjes niet ontbreken. Er staat heerlijke Dyonaisetaart op tafel van Patisserie Speekenbrink uit Oosterhout en natuurlijk ontbreken ook in het nieuwe jaar onze vaste onderdelen niet. Nogmaals de beste wensen voor het nieuwe jaar!  Voice-over: Rogier van Oosterhout Trekt er eens op uit: Liefde voor B...more

 • #39 - Een zalig uiteinde (ouwejaarsspecial 2021) 🍾

  Dec 29 2021

  Zo bijna aan het eind van het jaar blikken we terug op 2021. Wat maakte ons 2021 bijzonder (in elk geval de start van onze podcast) en waarom? In een ouwjaarspecial mogen lijstjes natuurlijk niet ontbreken en horen er uiteraard oliebollen op tafel. Ook langs deze weg bedankt dat jij als luisteraar dit jaar voor ons onvergetelijk hebt gemaakt!

 • #38 - Niemand mag met kerst alleen zijn🎄

  Dec 22 2021

  Het is bijna kerstmis. Maar hoe vieren we het, welke mensen nodigen we uit, wat kijken we op televisie en hebben we een favoriet kerstnummer? Op tafel staat natuurlijk een kerststol met spijs en de kleren ruiken nog naar gourmet. Robert ten Brink blijkt op een of andere manier de rode draad in deze show.. want, niemand mag met kerst alleen zijn toch?

 • #37 - Ik maak 't nog wel een keer goed!?

  Dec 15 2021

  Deze week hebben we het over het fenomeen "ik maak het nog wel een keer goed" of.. "kom het nog maar een keer terughalen". Waarom zeggen we dat eigenlijk? Voor onszelf of voor de ander? Mark smult van een witte koek, we hebben een lastig dilemma, een voice-clip van een mooie Brabantse als raadsel en heel goed nieuws voor onze vrienden van de show! 

 • #36 - Ge zijt nun frikandel, maor wel unne speciale!

  Dec 08 2021

  Deze week duiken we in de wereld van de Frikandel, die blijkbaar een Brabants tintje heeft. In elk geval kent deze snack vele Brabantse liefhebbers. Niels wordt onderworpen aan een heuse Frikandellen-quiz en Mark zou er wel een paar lusten om de schrik van de rekening van de garage weg te eten. We hebben ook weer iets gekregen wat niet echt had gehoeven en... zou er nog een Tinder update zijn? 

 • #35 - Hij komt, hij komt...en nu Niels nog

  Dec 05 2021

  Het is pakjesavond! Dat vieren we (helaas op afstand van elkaar) met deugnietjes als snuupke van de week en met wat nuttige achtergrondinformatie over het sinterklaasfeest. Maar vooral met hetgeen waar we allebei enorm naar hebben uitgekeken, het gedicht en cadeau wat we voor elkaar hebben bedacht. Met angst en beven kijken we uit naar de woorden die we voor elkaar hebben gekozen... 

 • #34 - Het spook van het openraam

  Nov 24 2021

  Deze week smullen we van de Lübecker terwijl de frustraties van het klussen om de oren vliegen. We trekken er op uit naar de Winterbos Fair en bespreken de meest verkochte echte kerstbomen. En het hoofdonderwerp deze week? Een heel spannend verhaal.. met, wat extra's....  

 • #33 Hedde gij vart naor oe Airfryer gehad?

  Nov 17 2021

  Met Mark in de lappenmand en Niels met de sleutel van zijn nieuwe stulp in zijn zak vonden we toch nog tijd om op te nemen. Natuurlijk de oplossing van een bekende Brabanderraadsel, een nieuw raadsel, een snuupke, de uittip en we kregen ruzie over de 'Airfryer'. Gaan we nou onderhánd nog eens naar den Avri? Disclaimer; Sorry voor de mensen met misofonie, we hadden kruidnoten op tafel en Fritz lag op een bot te knagen. Kortom, welkom aan onze keukentafel en veel luisterplezier. Voice-over: Rogie...more

 • #32 - Mooi voor schut

  Nov 10 2021

  Een bomvolle aflevering weer deze week. Zo bedanken we onze kersverse vrienden van de show, we hebben ansjovis op tafel en Mark waagt zich aan het laatste biertje in de sinterklaastrilogie; het chocoladebier. Het "hoofdonderwerp" is het fenomeen Schuttersgilde, we hebben weer trouw een uit-tip en zet je schrap voor weer een ingewikkeld raadsel.  

 • #31 - Hij komt, hij komt...

  Nov 03 2021

  Wordt er aan de deur geklopt? Nu al? Sinterklaas is onderweg naar Nederland (en Brabant) en dus is het tijd voor een voorbeschouwing. Tijdens het mijmeren over het sinterklaasfeest van toen en nu komt er een extreem biertje op tafel en onthouden we je natuurlijk niet onze vaste items. En misschien op het eind van de aflevering nog een klein cadeautje?

 • #30 - Halve zolen

  Oct 27 2021

  Schoenmaker blijf bij je leest. Die wijsheid en geschiedenis bespreken we terwijl we ruiken aan Brabants genot dat op tafel ligt. We hebben een exotische uit-tip, uiteraard weer een raadsel en introduceren een nieuwe rubriek: het gegeven paard. 

 • #29 - Alsof d’n Duvel d’r meej speult!

  Oct 20 2021

  Het is tijd voor een spannend volksverhaal terwijl we smullen van een lekker vet saucijzenbroodje uit Bergen op Zoom. We hebben een spookachtige uit-tip, zien ook spoken op Tinder en het raadsel is deze week ook behoorlijk geestig. Dankbaar zijn we ook, want we hebben een paar nieuwe vrienden van de show!

 • #28 - Stedentrip Tilburg

  Oct 13 2021

  We rijden van de Reeshof tot Broekhoeven en bespreken (bijna) alles wat we onderweg in Tilburg tegenkomen. Theater, musea, sport, winkels, horeca en nog veel meer. Onze eerste Brabantse stedentrip is een feit! Ook zijn we voor het eerst op pad met nieuwe microfoons, de geluidskwaliteit en afstelling is nog niet optimaal. Vergeef het ons alsjeblieft! 

 • #27 'Tienus Tussenjas' en sigaren!?

  Oct 06 2021

  Heeft Niels een tussenjas? Waarom heeft Mark er geen? Wist je dat Brabant een grote sigarencultuur had? Een shout-out voor de Brabantse OORlando podcast. We bespreken onze week, we hebben een snuupke uit Den Bosch en het is een keer geen Bossche Bol. We hebben een leuke uittip en een heel, misschien wel te moeilijk bekende Brabanders raadsel. Om af te sluiten natuurlijk nog even Tinder en onze Tinderdebielen.. Kortom een volle aflevering bomvol Brabantse gezelligheid.

 • #26 - Nog 87 dagen tot Kerst

  Sep 28 2021

  Het was een heftige week, Mark was ziek en Niels bezocht de magische plaats Baarle-Nassau, of was dat enkel in zijn herinnering? We hebben een heel speciaal biertje op tafel staan, brengen een ode aan een markante Brabander en het is nog maar 87 dagen tot Kerst. Of en hoe we het vieren bespreken we ruimschoots in deze aflevering.

 • #25 - Gij bent echt een Sneeuwwitjes-type

  Sep 22 2021

  We bespreken zes Brabantse vestingsteden. Onze dochters staan in Caro en hebben we het over bier. Natuurlijk weer een Brabantse uitspraak en een nieuw raadsel. En Bij Robke kunde terecht voor sollicitáátiegesprekken en ‘andere gesprekken’?

 • #24 - Ouwehoeren op z'n Brabants

  Sep 15 2021

  We hebben heel wat bij te praten en ouwehoeren maar wat aan, doen we dat niet iedere week..!? Niels rijdt van pomp naar pomp met z'n MINI en Mark heeft hem net terug. We bespreken de beloofde Tinder-update want er is een match. Op tafel staat 'Balkenbrij' en de golfballen vliegen in het rond en natuurlijk hebben we weer een nieuw raadsel, maar....witte gij ut?!

 • #23 - Zwemmen in Lemon met een Michelinster

  Sep 08 2021

  Mark was bij de F1 in Zandvoort en Niels maakte een proefrit in een Mini. We bespreken deze week meerdere Snuupkes en hebben het over de beste Brabantse restaurants met een Michelinster. De uittip van deze week is al even mannelijk als onze week was, we gaan ICE-karten. 

 • BONUS - Een mini, MINI podcast!

  Sep 01 2021

  Ja hoor, het is zover! Niels gaat een proefrit maken in een MINI. Het ‘spacegrey’ prachtexemplaar staat in Someren. Zoals beloofd ben je (bijna) overal bij. Misschien ook bij de vette bek nadien.. En zou hij hem kopen? Hard to get onderhandeltijger die hij is?! Wat denk je zelf…

 • #22 - Wij gaan weer naar school!

  Sep 01 2021

  De scholen zijn weer begonnen en dat levert op zijn minst een hoop frustratie op. Mark kreeg tijdens de opnames extra zuurstof toegediend en Niels begon zich steeds meer zorgen te maken. Verder bespreken we leuke reviews en reacties en op tafel staat een heerlijk dampende UNOX rookworst. 

 • #21 Gij komt toch nie uit de Rijen zeker..!?

  Aug 25 2021

  Het is de laatste week van onze vakantie, maar we zijn er toch! Vanaf Ponypark Slagharen bespreken we de week, het snuupke, de uittip en Niels komt deze keer met wel heel..aparte raadsels. En verder; één van de meest bekende Brabanders ter wereld. Ondergewaardeerd in zijn tijd, gezworven door Frankrijk en door Brabant. Vincent van Gogh. - Meer over Vincent van Gogh - Mark als kunstwerk; Tussen Kunst en quarantaine

 • #20 - Vakantie in Brabant

  Aug 18 2021

  We zitten op het eerste vakantieadres van Niels en bespreken 'Vakantie in Brabant' en in het algemeen. Houden we van luxe? Of gaan we met de rol onder de arm de camping over? Martine van Os komt langs, we geven de oplossing van het raadsel van vorige week en natuurlijk hebben we een nieuwe voor je. Dus, all-inclusie bandje en zwembroek aan. Het is vakantie!

 • BONUS - Tinder(en) in Brabant

  Aug 13 2021

  Verrassing voor jullie! Een speciale (zeer melige) bonusaflevering voor al onze trouwe luisteraars. In deze bonusaflevering bespreken we daten in Brabant via Tinder. Hoe werkt het, wat zijn de do's en don'ts en heeft Niels nou onderhand al een vriendinneke?

 • #19 - Kom gerust achterom!

  Aug 11 2021

  De poort is open, kom gerust achterom! Of... zitten we daar helemaal niet op te wachten en willen we liever aangekondigd bezoek? Deze week bespreken we het Brabantse fenomeen, gewoon even bij iemand binnenlopen via de achterdeur. Daarnaast natuurlijk ook weer al onze vaste items en de aankondiging van een hele speciale bonus...

 • #18 - Mag ik u kussen!? 😘

  Aug 03 2021

  Groeten in Brabant. Hoe doen we dat live en via mail of social media? En als we iemand treffen, is het dan met of zonder kus(sen), maken we verschil en hoe is dat tijdens de coronaperiode? Uiteraard ontbreken ook deze week onze vaste items niet, zoals een heerlijk snuupke!

 • #17 - En boven in dat reuzenrad krijg jij een zoen

  Jul 28 2021

  Deze week bespreken we de kermis, met natuurlijk de Tilburgse kermis als onmisbaar evenement in Brabant. Wat vinden wij eigenlijk van de kermis, waar gaan we graag in en wat is onze favoriete kermissnack? Dat en nog veel meer in de 17e aflevering van Typisch Brabant. 

 • #16 - Tien Weesgegroetjes

  Jul 21 2021

  We lopen deze week rond in Oosterhout, om precies te zijn in de Heilige driehoek. Een hele bijzondere en speciale plek in Brabant waar je echt tot rust komt. Natuurlijk bespreken we onze week, hebben we een heerlijke bonbon als snuupke, hebben we nog een extra uittip en uiteraard weer een raadsel voor je. 

 • #15 - Afscheid in Brabant

  Jul 14 2021

  Niels is er een weekje niet om redenen die zich laten raden. Mark nam het moedige besluit een aflevering te maken over een onderwerp waar hij niet goed in is, en wie is dat wel!? Wat zijn de gewoonten en gebruiken in Brabant als het gaat om afscheid? Wat doen we in de buurt, met vrienden en bekenden? Wat is "'t Schèèl d'r af drinken"? Waar kun je allemaal afscheid nemen en begraven of uitgestrooid worden? En wat staat er in de begrafenis top 100 aan muziek.

 • #14 - Wie is hier nou de frituur? Gij of ik?

  Jul 07 2021

  Over Brabant zijn heel veel series en films gemaakt, waarvan we deze week naar onze mening de leukste bespreken. Van New Kids tot Ferry de film, Brabant is flink vertegenwoordigd op de streamingdiensten. Wel verdacht vaak in combinatie met drugs....? Ferry de film Undercover New Kids Turbo New Kids Nitro Fenix Winky

 • #13 - Boeren Boeren Boeren!

  Jun 30 2021

  In een voetbalstadion een veelgehoorde kreet, "Boeren Boeren Boeren"! Waarom roepen we het, waar komt het vandaan en voelen we ons beledigd als iemand ons een boer noemt? Dat en nog veel meer over boeren en de provincie, deze week.

 • #12 - De Efteling

  Jun 23 2021

  We zijn uitgenodigd op kantoor Raveleijn in de Efteling door Steven van Gils, woordvoerder van dit prachtige sprookjespark. We bespreken met hem wat er nu zo Typisch Brabants is aan de Efteling en of en waar we deze Brabantse invloeden terugvinden in het park. Uiteraard staat alles deze week in het teken van de Efteling, want we zijn tenslotte in het mooiste attractiepark van Nederland waar we als Brabanders onwijs trots op zijn! De Efteling Kurketrekkers in NEST! D'r Waar 's De Bounties Vriend ...more

 • #11 - De koffie is op maar er is nog saté

  Jun 16 2021

  Deze week hebben we een Snuupke wat je misschien totaal niet op een Brabantse tafel zou verwachten. Maar, we bespreken ook alles wat je wel verwacht op een rood/wit geblokt tafelkleed; de Brabantse koffietafel. Verder natuurlijk onze week, de quiz, het Brabantse woord van de week en hebben we het over een gezamenlijke passie, Escape Rooms.  Babi Pangang immaterieel erfgoed Brabantse Koffietafel Epic Escape Kamer 237 Prison Escape Typisch Brabant Twitter Typisch Brabant Instagram

 • #10 - Jou staat 'ie leuk maar ik zou 'm zelf niet kopen

  Jun 09 2021

  Waarom draaien we in Brabant toch overal omheen? Is dat functioneel of krijgen we het toch weer een keer terug? Dat en onze ervaringen delen we in deze aflevering. Daarnaast een heerlijk Snuupke van Bakkerij Joppen, trekken we er op uit naar Speelbos Gilze en leren we je weer een klein beetje over de Brabantse taal in onze minicursus Brabants. Bakkerij Joppen Breda Speelbos Gilze Van 0 tot 8 baan Instagram Typisch Brabant Twitter Typisch Brabant Vriend van de Show

 • #9 - (Pl)asperges

  Jun 02 2021

  Asperges zijn heerlijk, toch kan er na het eten een vreemd luchtje achterblijven op het toilet na de kleine boodschap. Dat en nog veel meer feitjes over de asperge bespreken we in deze aflevering. Uiteraard nemen we ook onze week door en komen alle vaste items aan bod.  Brabants Asperge Genootschap Asperges van de Rith Typisch Brabant Instagram Typisch Brabant Twitter Vriend van de Show

 • #8 - Op de vlucht in Brabant

  May 26 2021

  Deze week stijgen we tot grote hoogte vanaf Eindhoven Airport en bespreken we alles wat te maken heeft met vliegen in / op en vanaf Brabant, want ons Mark schijnt daar best veul van te weten. Maar naast dit hoofdonderwerp hebben we natuurlijk weer al onze vaste items voor je.  Eindhoven Airport Vliegvelden Brabant Spottersplaatsen Eindhoven Airport Vriend van de Show Twitter Instagram Typisch Brabant

 • #7 - Met Johan Vlemmix op Soestdijk

  May 19 2021

  Deze week: Friet, het Keienspoor bij de Efteling en natuurlijk.. BB'er en BN'er Johan Vlemmix. Een andere eerste gast is eigenlijk ondenkbaar, Johan is Brabant.  Efteling Keienspoor Instagram Johan Vlemmix Twitter Johan Vlemmix Ad Friettest 2017 Vriend van de Show Instagram Typisch Brabant Twitter Typisch Brabant

 • #6 - Zo trots als een Fries

  May 12 2021

  Hoe trots zijn we eigenlijk op Brabant? Misschien zijn we wel veel te bescheiden voor Chauvinisme. Omdat Niels een weekje afwezig is bespreekt Mark dit met podcastvriend Tim Hinssen.   Shownotes:  https://www.eetspiratie.nl/mikkemannen https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/oisterwijkse-bossen-en-vennen https://nl.wikipedia.org/wiki/Oisterwijkse_Bossen_en_Vennen https://grootspeijck.com/ http://www.boshuisvenkraai.nl/

 • #5 - Worst Kaas scenario

  May 05 2021

  Billen of borsten, that's the question. Althans, om mee te starten dan. We hebben deze week weer een kersvers raadsel, leren je weer een beetje Brabants en we bespreken een typisch Brabantse verjaardag. Vieren wij zelf eigenlijk graag onze verjaardag? Dat en nog meer in aflevering 5!

 • #4 - Een normale Koningsdag kaneel even duren nog

  Apr 28 2021

  In alweer de 4e aflevering bespreken we (en snoepen we stiekem van) een alom bekende Brabantse lekkernij, de kaneelstok. En we hebben een abnormale Koningsdag achter de rug. Maar, hoe koningsgezind zijn wij eigenlijk?  www.vriendvandeshow.nl/typischbrabant

 • #3 - Val niet van de La Trappe

  Apr 21 2021

  In deze 3e aflevering staan we lang stil bij alle mooie reacties die we binnen hebben gekregen, hebben we het over het verdriet van Mark, de zoektocht naar een huis van Niels en komen er weer diverse Brabantse heerlijkheden voorbij.  www.vriendvandeshow.nl/typischbrabant

 • #2 - Ik likeur het goed!

  Apr 14 2021

  In deze tweede aflevering drinken we het misschien wel meest bekende Brabantse likeur, bespreken we het ezel-avontuur van Niels in de bossen van Oisterwijk en nemen we de Brabantse parels op de Unesco-lijst van immaterieel cultureel erfgoed met je door.  https://vriendvandeshow.nl/typischbrabant

 • #1 - En er was Brabant

  Apr 07 2021

  Dit is de allereerste aflevering van Typisch Brabant. We bespreken de Bossche bol, het ontstaan van Brabant, laten je kennismaken met ons (Niels en Mark) & met de items in onze podcast.  https://vriendvandeshow.nl/typischbrabant

 • Trailer Typisch Brabant de Podcast

  Apr 07 2021

  De Drunense Duinen, Carnaval of toch het Brabants kwartierke? Allemaal typisch Brabants. Maar is dat zo? Niels en Mark zoeken het voor je uit! https://vriendvandeshow.nl/typischbrabant