PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Topsport Topics Podcast

Topsport Topics wil de Nederlandse topsport bevorderen door nieuwe wetenschappelijke informatie te delen met de sportpraktijk en door vragen uit de nationale topsportprogramma’s te beantwoorden. Aan de hand van actuele thema's worden gasten uitgenodigd om in de Topsport Topics Podcast hun expertise te delen.

Afleveringen

 • Topsport Topics Podcast S3#2: Slaap

  Apr 26 2022

  Slaap is essentieel voor herstel, aanpassing aan training en het leveren en verbeteren van topprestaties. Maar wat zijn de gevolgen van slaaptekort? En wat kun je doen voor een goede nachtrust? In deze aflevering van de Topsport Topics Podcast praat Nikki Kolman met Myrthe Boss. Myrthe is neuroloog-somnoloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei en High Performance Partner TeamNL.

 • Topsport Topics Podcast S3#1: Draagbare sensoren

  Mar 30 2022

  Draagbare sensoren worden vaak ingezet om de mechanische belasting van sporters in kaart te brengen. Daarnaast kunnen ze in de atletiek gebruikt worden om prestatiebepalende factoren zoals pasfrequentie, paslengte en grondcontacttijden te meten. In de eerste aflevering van seizoen drie praat Ellen Maas met Jo de Ruiter, onderzoeker en universitair docent Bewegingswetenschappen aan de VU. Jo gebruikt deze sensoren al jarenlang in zijn onderzoek, maar ook in de sportpraktijk als atletiektrainer. &...more

 • Topsport Topics Highlights #3

  Feb 10 2022

  In deze Topsport Topics Highlights bespreken collega’s Ellen, Nikki en Willem-Paul samen met Herman de hoogtepunten in de sportwetenschap van de afgelopen maanden. Ze bespreken verschillende onderwerpen die verschenen op topsporttopics.nl en geven enkele lees- en kijktips.  In deze aflevering komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod: een vraag van shorttrackcoach Jeroen Otter over acuut herstel, de invloed van de menstruatiecyclus op sportprestaties en de rol van motor imagery om ...more

 • Topsport Topics Podcast S2#8: Eetstoornissen

  Nov 25 2021

  Eetstoornissen komen relatief vaak voor onder topsporters. Ze kunnen enorme gevolgen hebben voor de gezondheid en voor de prestaties van een sporter. In de laatste aflevering van seizoen twee van de Topsport Topics Podcast praten Nikki Kolman en Ellen Maas met Jessica Gal: sportarts, oud-topjudoka én ervaringsdeskundige op het gebied van eetstoornissen.

 • Topsport Topics Podcast S2#7: Spierfysiologie

  Oct 29 2021

  Sporters trainen jarenlang om hun lichaam in vorm te krijgen voor een topprestatie. Spieren zijn daarbij misschien wel hun belangrijkste instrument. Maar wat is het verschil tussen de spieren van een sprinter en van een marathonloper? En hoe kun je door te trainen je spieren aanpassen? Tijdens aflevering zeven van de Topsport Topics-podcast praten Ellen Maas en Willem-Paul Wiertz met Stephan van der Zwaard, universitair docent in fysiologie en data science bij de Vrije Universiteit Amsterdam en ...more

 • Topsport Topics Highlights #2

  Oct 12 2021

  Met o.a.: problemen met AC-ratio, topsport en veganistisch dieet, krachttraining voor kinderen en emotionele intelligentie van topcoaches. In het tweede kwartaaloverzicht bespreken collega’s Ellen, Nikki en Willem-Paul de hoogtepunten in de sportwetenschap van het afgelopen kwartaal. Ze bespreken verschillende onderwerpen die verschenen op topsporttopics.nl en geven enkele leestips. Hieronder staan de links naar de artikelen die worden besproken in het kwartaaloverzicht: Onderzoekers: ‘Gebruik A...more

 • Topsport Topics Podcast S2#6: Veerkracht

  Oct 01 2021

  Prestatiedruk, tegenslagen en zware trainingen. Topsporters krijgen heel wat te verduren. Veerkracht is onmisbaar om hiermee om te gaan. Maar wat is veerkracht nu eigenlijk? En hoe breng je de veerkracht van individuele sporters in kaart? In aflevering zes van de Topsport Topics Podcast gaan Willem-Paul Wiertz en Nikki Kolman in gesprek met Ruud den Hartigh, Universitair hoofddocent Talentontwikkeling en creativiteit aan de Rijksuniversiteit Groningen, en Jur Brauers, promovendus op het project ...more

 • Topsport Topics Podcast S2#5: Einde van de topsportcarrière

  Aug 30 2021

  Het beëindigen van de topsportcarrière: een grote verandering in het leven van elke topsporter. Vaak gaat deze periode samen met depressieve gevoelens en een zoektocht naar een nieuwe identiteit. Want als je geen topsporter meer bent, wat ben je dan wel? In aflevering vijf van de Topsport Topics Podcast praten Nikki Kolman en Ellen Maas met Afke van de Wouw, sportpsycholoog en bewegingswetenschapper. Afke beschrijft het proces dat gepaard gaat met stoppen met topsport en geeft tips en tricks voo...more

 • Topsport Topics Podcast S2#4: Motorisch leren en blessurepreventie

  Jul 25 2021

  Hoe kunnen topsporters een (complexe) beweging aanleren? Welke instructies helpen hierbij? En hoe kan dit bijdragen aan het verminderen van blessures? In aflevering vier van de Topsport Topics Podcast gaan Willem-Paul Wiertz en Nikki Kolman in gesprek met Anne Benjaminse, Postdoc aan de afdeling Bewegingswetenschappen van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen.

 • Topsport Topics Highlights #1

  Jul 14 2021

  Met o.a.: hitte-acclimatisatie voor prestaties in koele omstandigheden, minder herstel bij vermoeidheid, op welk moment van de dag presteer je het best en voetbalscouts hebben problemen met talentherkenning onder 12 jaar. Dit is het eerste kwartaaloverzicht van Topsport Topics over wetenschap en de sportpraktijk. Hierin bespreken collega’s Ellen, Inge, Willem-Paul en Nikki de highlights van het afgelopen kwartaal. Ze gaan dieper in op verschillende wetenschappelijke studies en sluiten af met een...more

 • Topsport Topics Podcast S2#3: Plantaardige eiwitten

  Jun 27 2021

  Gaan topsport en een veganistisch dieet samen? En hoe kunnen topsporters de juiste bouwstoffen binnenkrijgen met plantaardige eiwitbronnen? In aflevering drie van de Topsport Topics Podcast gaan Willem-Paul Wiertz en Nikki Kolman in gesprek met Luc van Loon, hoogleraar fysiologie van inspanning en voeding aan de Universiteit van Maastricht.

 • Topsport Topics Podcast S2#2: Presteren in de hitte

  May 27 2021

  Goed presteren in zeer warm weer is voor veel Nederlandse topsporters een uitdaging. Een goede voorbereiding en doordacht gebruik van koelmethoden helpen hierbij. In deze aflevering van de Topsport Topics Podcast praten Ellen Maas en Inge van Schouwenburg met Hein Daanen, hoogleraar inspanningsfysiologie aan de VU, en leren we de fijne kneepjes van de thermofysiologie.

 • Topsport Topics Podcast S2#1: Technologie voor de Paralympische sporter

  May 01 2021

  Volledig aan de sporter aangepaste rolstoelen, sensoren die iedere beweging registreren en een app waarin sporter en coach precies zien wat ze die training gedaan hebben. In aflevering één van het tweede seizoen van de Topsport Topics Podcast praten Ellen Maas en Willem-Paul Wiertz met Monique Berger, lector Inclusief Bewegen en Sport aan de Haagse Hogeschool, en Rienk van der Slikke, onderzoeker aan de Haagse Hogeschool/TU Delft en embedded scientist voor rolstoelsporten.

 • Topsport Topics Podcast #6 Pacing

  Jan 04 2021

  Hoe ontwikkel je een pacingstrategie? En hoe bepaal je de optimale pacingstrategie voor een wedstrijd? In aflevering zes van de Topsport Topics Podcast gaat Inge van Schouwenburg in gesprek met Jos de Koning, universitair hoofddocent van de afdeling Bewegingswetenschappen aan de VU Amsterdam.

 • Topsport Topics Podcast #5 Kijkgedrag

  Dec 03 2020

  Wanneer moet een topsporter kijken, waar zit de essentiële informatie en hoe kan hij of zij deze informatie vervolgens gebruiken? In aflevering vijf van de Topsport Topics Podcast gaat Inge van Schouwenburg in gesprek met Raôul Oudejans, bewegingswetenschapper en sportpsycholoog aan de Vrije Universiteit en Hogeschool van Amsterdam.

 • Topsport Topics Podcast #4 Talentherkenning- en ontwikkeling

  Oct 01 2020

  Talent. Het is een veelbesproken onderwerp. Maar wat is talent nou eigenlijk? Hoe kun je talent herkennen? En hoe kun je dit ontwikkelen? In aflevering vier van de Topsport Topics Podcast gaat Inge van Schouwenburg in gesprek met Marije Elferink-Gemser, universitair hoofddocent Sport & Talent (Rijksuniversiteit Groningen).

 • Topsport Topics Podcast #3 Innovatie in de topsport

  Sep 01 2020

  Supersnelle baanfietsen en zwempakken: technologie kan topsporters nóg sneller of efficiënter maken. In aflevering drie van de Topsport Topics podcast spreekt Willem-Paul Wiertz met Daan Bregman, zakelijk directeur van het TU Delft Sports Engineering Institute. Hoe komt zo’n topsportinnovatie tot stand, en hoe wordt deze een succes?

 • Topsport Topics Podcast #2 Presteren onder druk

  Aug 01 2020

  In deze aflevering bespreekt Willem-Paul Wiertz met prof. Nico van Yperen (Rijksuniversiteit Groningen) hoe sporters én coaches optimaal kunnen presteren onder druk.

 • Topsport Topics Podcast #1: Belasting en belastbaarheid

  Jun 30 2020

  We mogen weer trainen! In deze aflevering spreekt Willem-Paul Wiertz van Topsport Topics met bewegingswetenschapper Michel Brink (verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen) hoe je de belasting veilig weer opbouwt na een periode van minder training. www.topsporttopics.nl