PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Politie Podcast

Politieonderzoeken en -incidenten staan centraal in Nederlands eerste Politie Podcast gemaakt door de politie zelf. Hoor agenten en rechercheurs in actie en luister naar persoonlijke verhalen over criminaliteit en veiligheid.

Afleveringen

 • #22 Serie Phishing 3: De strafbaarheid van phishing

  Oct 25 2019

  Deze derde aflevering gaat over het proces. Dat phishing strafbaar is, blijkt uit de uitspraak van de rechtbank. Toch staat phishing nergens in het Wetboek van Strafrecht. Hoe zit dat? In de derde aflevering bespreken we samen met cyberofficier van justitie Yolanda de tenlastelegging in onderzoek Vari en de uiteindelijke uitspraak van de rechtbank.

 • #21 Serie Phishing 2: Moneymules in het phishingproces

  Oct 18 2019

  In deze tweede aflevering van de podcast-serie wordt besproken wat phishing is en hoe onderzoek Vari tot stand kwam. De aflevering staat in het teken van Moneymules. Het lijkt een kleine moeite om tegen betaling je pas en pincode af te staan. Maar welke rol vervullen moneymules nou echt in het zogeheten ‘cashing-out’ proces en hoe zit het eigenlijk met de strafbaarheid hiervan? Daarover gaan we in deze aflevering in gesprek met Caroline en Moniek.

 • #20 Cold Case Naarden Deel 3: Een Nieuw Gezicht

  Oct 17 2019

  In aflevering 3 hoor je hoe het Cold Case Team en het NFI zich samen opnieuw buigen over de zaak Naarden. Dat levert al snel nieuwe inzichten op over wie het slachtoffer uit 1991 was. Dankzij een gezichtsreconstructie krijgt het slachtoffer nu ook een gezicht. Heb jij informatie voor het cold case team? Laat het weten via 0800-6070 of 0800-7000. Meer info: https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/niet-geidentificeerde-personen/1991/onbekende-man-aangetroffen-bij-rijksweg-a1-bij-naarden.html

 • #19 Cold Case Naarden Deel 2: De Turk Uit Amsterdam

  Oct 16 2019

  In aflevering 2 van de serie over de cold case Naarden hoor je hoe het onderzoek leidt naar een Amsterdamse kroeg met een kleurrijke groep vaste bezoekers. Een van hen bleek sinds kort verdwenen. Het cold case team doet op dit moment opnieuw onderzoek naar de zaak en kan jouw hulp goed gebruik. Weet je meer? Bel 0800-6070 of 0800-7000 (Anoniem) Meer informatie kun je vinden via: https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/niet-geidentificeerde-personen/1991/onbekende-man-aangetroffen-bij-rijksweg...more

 • #18 Cold Case Naarden Deel 1: De Man Met De Ring

  Oct 15 2019

  In aflevering 1 van deze serie over de Cold Case Naarden hoor je hoe op 9 augustus 1991 vlak langs de A1 bij Naarden een dode man wordt gevonden. Wie is deze man en wie vermoordde hem? Agenten en rechercheurs uit het toenmalige onderzoeksteam vertellen tot in detail over hoe ze probeerden deze vragen te beantwoorden. 28 jaar later buigt het Cold Case team zich over de zaak en jij kunt helpen. Weet jij meer over de zaak? Bel 0800-6070 of 0800-7000 (anoniem). Kijk ook op https://www.politie.nl/gez...more

 • #17 Serie Phishing 1: Het onderzoek naar phishing

  Oct 11 2019

  In de eerste aflevering van deze podcast-serie zijn Erwin en Frans te gast. Zij werkten bijna een jaar lang aan onderzoek Vari, een onderzoek naar phishing. In mei 2019 deed de rechtbank uitspraak in onderzoek Vari en veroordeelde de twee hoofdverdachten tot 5 jaar gevangenisstraf. Maar wat is phishing en hoe verloopt een rechercheonderzoek naar phishing? In deze aflevering van de podcast-serie gaan we op zoek naar antwoorden.

 • #16: Politie reageert op incident na protestmars Beverwijk

  Oct 04 2019

  Donderdagavond vond een protestmars in Beverwijk plaats. Aan het einde van de demonstratie vond een incident plaats, waarover veel commotie in de media ontstond. Dit berustte op een misverstand. Hierdoor gaan de geruchten dat de jongeren die strafbare feiten plegen gisteravond aanwezig waren en een opstootje veroorzaakte. Zowel politie, ooggetuigen als het betrokken meisje ontkrachten het verhaal rondom de mishandeling. Teamchef IJmond Marc Schuuring: “Gisteren zijn we in burger en in uniform b...more

 • #15 Aangehouden! En dan?

  Aug 01 2019

  Hoe ziet een politiecel er uit? En hoe werkt het als je ingesloten wordt? In deze aflevering hoor je wat er met je gebeurt nadat je bent aangehouden.

 • #14 Politiepraat: een kroket en een hele boze kerel

  Jun 04 2019

  Wat politiemensen elkaar vertellen bij de koffie, in de kantine of aan de tap van hun stamkroeg, blijft meestal binnenshuis. Tot nu. In deze podcastserie maken we je deelgenoot van al het moois dat wordt verteld. Kom aan tafel. Ga zitten. Luister. Verbaas je. En geniet mee. Deze keer het verhaal van Jack Druppers, wijkagent in Amsterdam. Over een kroket, een kroegbaas en een hele boze, lelijke kerel.

 • #13: Het heftige verhaal van motoragent Tim

  Apr 23 2019

  Koningsdag 2018 raakt motoragent Tim in Beverwijk in gevecht met een snorfietser. In de Politie Podcast vertelt hij zijn heftige verhaal en blikt hij terug op een jaar vol ellende. “Met de podcast wil ik graag mijn verhaal vertellen. Vooral om mensen uitleg te geven dat een kleine beslissing enorme gevolgen kan hebben. Had deze man een taxi genomen, dan was ik hem nooit tegen gekomen. Maar hij maakte de beslissing om met drank en drugs op te gaan rijden”, vertelt Tim. “Met de podcast wil ik me...more

 • #12 De koning op Koningsdag in Amersfoort

  Apr 19 2019

  Het wauw-gevoel blijft overheersen voor André Becker van de Amersfoortse politie. De komst van de koninklijke familie naar Amersfoort is fantastisch en tegelijk een hele verantwoordelijkheid voor het van de Amersfoortse basisteamchef. Wat de rol is van de politie en hoe Koningsdag vooral een vrolijke en veilige dag moet worden, vertelt André Becker in deze aflevering van de Politie Podcast.

 • #Teaser: Motoragent Tim: “Een rot jaar”

  Apr 16 2019

  Koningsdag 2018 raakt motoragent Tim in Beverwijk in gevecht met een snorfietser. In de Politie Podcast vertelt hij zijn verhaal en blikt hij terug op een jaar vol ellende. Zo loopt Tim door het gevecht een whiplash op, stopt hij met de noodhulp, heeft hij psychische klachten en ook zijn gezin heeft ernstig te lijden onder de gevolgen. Na het incident staan er een paar regels in de regionale krant. Met zijn verhaal wil de motoragent vertellen wat er achter die paar regeltjes nog meer schuilgaa...more

 • #11: De zoektocht naar het motief

  Apr 03 2019

  Waarom? Die korte vraag is van groot belang bij strafzaken, zoals bijvoorbeeld het schietincident aan het 24 Oktoberplein in Utrecht. Twee teamchefs, één van de dienst regionale recherche (DRR) en één van dienst regionale informatie organisatie (DRIO) in de eenheid Midden-Nederland leggen in de Politie Podcast uit hoe de zoektocht naar een motief in zijn werk gaat en waarom het geduld soms op de proef wordt gesteld.

 • #10: Wat te doen na seksueel geweld

  Mar 28 2019

  Seksueel geweld laat vaak diepe sporen na bij slachtoffers. In deze aflevering praten we uitgebreid over wat je te wachten staat als je de politie of het Centrum Seksueel Geweld belt met je verhaal. We praten over wat wél en wat niet strafbaar is, hoe een verhoor in zijn werk gaat, wat het informatieve gesprek inhoudt, hoe een lichamelijk onderzoek gaat en welke psychologische hulp het beste werkt na seksueel geweld. Aan het woord komen zedenexpert van de politie Yet van Mastrigt en hoofd van he...more

 • #9 Hoe de politie excessief geweld en ondermijning aanpakt

  Mar 27 2019

  Op 12 januari 2017 wordt in Overvecht een man doodgeschoten. Deze week doet de rechtbank uitspraak in de zaak. Deze zaak is een typisch voorbeeld van hoe ondermijning uit de hand kan lopen. In deze aflevering vertellen de Utrechtse districtschef Maas en hoofd van de regionale recherche Van Hartskamp hoe de politie ondermijning en de uitwassen daarvan aanpakt.

 • #8 Cold Case: "Voor mij is het een paar dagen geleden"

  Jan 17 2019

  #8 Cold Case: "Voor mij is het een paar dagen geleden" by Politie Nederland

 • Aflevering 7: Het onderzoek naar ernstige ongevallen

  Dec 06 2018

  Het tactisch verkeersteam komt in actie bij ernstige verkeersongevallen, zoals bijvoorbeeld gisteravond bij het dodelijke ongeval in Cothen bij Wijk bij Duurstede. Doel is om de ware toedracht boven tafel te krijgen en dat vraagt vaak om een diepgravend en langdurig onderzoek. Collega Vincent werkt voor het Tactisch Verkeersteam in Midden-Nederland. Hij vertelt over de impact van het werk, het contact met nabestaanden en de zoektocht naar de waarheid.

 • Aflevering 6: Anniko Van Santen over Opsporing Verzocht

  Nov 01 2018

  Met Opsporing Verzocht zijn dankzij jouw hulp al heel wat zaken opgelost. Maar hoe wordt dit programma nou gemaakt? Presentatrice Anniko van Santen vertelt in de Politie Podcast over haar passie om zaken op te lossen en de impact van de verhalen van slachtoffers.

 • Aflevering 5: Het hennepteam in actie

  Oct 24 2018

  Dankzij een anonieme tip wordt er op woensdag 24 oktober een hennepplantage ontdekt in Utrecht. Het hennepteam komt snel in actie en gaat het pand in. Rechercheur Ron is erbij en legt uit hoe het komt dat dit soort plantages levensgevaarlijk zijn voor de omgeving.

 • Aflevering 4: Rechercheur Flick over invallen Baarn

  Oct 17 2018

  In alle vroegte deed de politie op 17 oktober invallen bij zeven adressen in Baarn. Zeven personen werden aangehouden. Zij worden verdacht van het in georganiseerd verband plegen van woninginbraken in Baarn en omgeving. Rechercheur Flick vertelt hoe hij de verdachten op het spoor kwam en hoe de actie vanmorgen verliep.

 • Aflevering 3: Invallen bij leverancier grootschalige hennepteelt Nieuwegein

  Oct 09 2018

  Aflevering 3: Invallen bij leverancier grootschalige hennepteelt Nieuwegein by Politie Nederland

 • Aflevering 2: Woninginbraken, blurren en een wijkagent te gast

  Oct 04 2018

  Waarom worden verdachten soms onherkenbaar gemaakt in opsporingsbeelden? Wijkagent Jeffrey Halsema praat ons bij over zijn werk in Almere en in deze aflevering veel aandacht voor woninginbraken.

 • Aflevering 1: Agent Zefanja 100 dagen na de Marshalllaan

  Sep 27 2018

  Aflevering 1: Agent Zefanja 100 dagen na de Marshalllaan by Politie Nederland