PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Podcast Helende Kracht

In deze podcast komen de mensen achter de tentoonstelling aan het woord: de conservatoren van Museum Volkenkunde, maar ook de ritueel specialisten die aan de tentoonstelling hebben meegewerkt. In 4 afleveringen die vanaf 2 augustus om de week verschijnen.

Afleveringen

 • ‘Ik draag het allemaal in mij mee en voeg het samen, en dat maakt mij tot mestizosjamaan’

  Aug 30 2019

  In deze aflevering maak je kennis met Petra Nelstein. Als psychosociaal therapeut ontdekte zij gelijkenissen tussen de antroposofie en haar eigen Surinaams-indiaanse achtergrond. Daarnaast maakt ze in de palliatieve verpleging gebruik van wat ze heeft geleerd door met dieren te werken. Tenslotte vertelt Wouter Welling over Joseph Beuys, ‘de grote sjamaan in de West-Europese kunst’.

 • ‘Onbewust gebruiken mensen heel veel zaken uit de hekserij’

  Aug 16 2019

  In deze tweede aflevering maak je kennis met Coby Rijkers. Zij woont in Waalre, vlakbij Eindhoven, is docent biologie op een middelbare school, maar ze is ook heks. In deze podcast vertelt ze over de geschiedenis en praktijken van de traditionele hekserij, zoals die gebruikelijk waren lang voor de heksenvervolgingen begonnen in de late middeleeuwen. Wouter Welling, samensteller van de tentoonstelling, vertelt over een kunstwerk van Mathilde ter Heijne. De podcast Helende Kracht is een coproduct...more

 • Wat is helende kracht?

  Aug 02 2019

  Deze eerste aflevering geeft een introductie. Cunera Buijs, samensteller van de tentoonstelling, legt uit dat ‘inheemse kennis’ over het lichaam en gezondheid door de eeuwen heen is gemarginaliseerd, maar steeds vaker gecombineerd wordt met westerse geneeswijzen. Wouter Welling, medesamensteller van de tentoonstelling, vertelt over de helende kracht in de kunstwerken van Sokari Douglas Camp en Marina Abramović.

 • Aankondiging podcast Helende Kracht

  Jul 11 2019

  In augustus verschijnt de eerste aflevering van de podcast Helende Kracht, die aansluit bij de tentoonstelling in Museum Volkenkunde in Leiden, die nu te zien is. In deze podcast komen de mensen achter de tentoonstelling aan het woord: de conservatoren van Museum Volkenkunde, maar ook de ritueel specialisten die aan de tentoonstelling hebben meegewerkt.