Podcast

Luister De Limburger

Dit is Luister de Limburger, de wekelijkse podcast van De Limburger. Over verhalen van De Limburger of actuele zaken in het Limburgse nieuws. Maar dan in audio. Uitgediept en toegelicht. Vaak becommentarieerd met deskundigen aan tafel.

Afleveringen

 • #11 – Kies je school – met buik of brains

  Feb 21 2019

  Duizenden Limburgse kinderen staan op het punt een school voor voortgezet onderwijs te kiezen. Waar letten zij op? Vallen ze voor de ‘personal coach’ of is ’de fijne sfeer’ genoeg? En hoe kan de nieuwe website DeLimburger.nl/scholenwijzer daar een handje bij helpen? Kinderen aan het woord! En in de studio de journalisten Carola de Boer en Jos Adriaens.

 • # 10 - De Bende laat Venlo niet los

  Feb 14 2019

  Het is precies 25 jaar later. Maar nog steeds is Venlo de gruwelijkheden van de Bende van Venlo niet vergeten. Zeven moorden in één jaar tijd, gepleegd door Venlose jongelui – ‘van God los’ - en Turkse drugsmaffia. In deze podcast een terugblik op die onuitwisbare tijd. Advocaten over ‘gerechtelijke dwalingen’ in ‘de zaak van de eeuw’. In de studio praat Jos van den Camp met de verslaggevers Jos Bouten en Marco van Kampen die er in de zaterdagbijlage van De Limburger uitgebreid over berichten.

 • # 9 – Einstein Telescope – Big Bang voor het Heuvelland

  Feb 07 2019

  Wint Zuid-Limburg de race om het prestigieuze ondergrondse miljardenproject? Wordt het ontstaan van het heelal pas echt doorgrond vanuit….. Epen? Deskundigen vertellen over de Einstein Telescope. De – moeizame – proefboringen bij Terziet. En over de grote klapper die de toewijzing van het project voor Zuid-Limburg kan betekenen. In de studio Vikkie Bartholomeus die de lobby en de ontwikkelingen nauwgezet volgt.

 • # 8 – De gele hesjes: vol vuur of uitgedoofd?

  Jan 31 2019

  Kleurt heel Maastricht op zaterdag 2-2 zo geel als een kanarie? Zo ja, dan is dát het moment om de ‘evangelisten van de wanhoop’ – de gele hesjes -  definitief serieus te nemen, zeggen de journalisten Benti Banach en Johan van de Beek van De Limburger. Bij een opkomst van minder dan 500 demonstranten op de landelijke actiedag is het ‘over en uit’. Luister de Limburger liep mee in de generale repetitie, de wekelijkse mars van De Geusselt naar de stad en peilde de stemming: ,,Ik doe het voor mijn ...more

 • # 7 – Windmolens: tegenwind is een keuze

  Jan 24 2019

  Er staan er pas zes in Limburg. Dus dat wordt nog hard aanpoten om een paar honderd windturbines bij te bouwen. Maar hoe doe je dat zonder tegenwind? ‘De windcoöperatie’ lijkt hét antwoord. Op bezoek bij coöperatie Zuidenwind in Midden-Limburg, die daar alleen maar wind-mee kent. Verder: een reactie van gedeputeerde Eric Geurts. En in de podcaststudio spreekt Luister de Limburger-presentator Jos van den Camp met politiek verslaggever Jule Peeters.

 • #6 - Buutte-praat, terugblik op Buuttekampioenschap 2019

  Jan 17 2019

  Wat maakt Bas van Neer uit Susteren tot de beste buuttereedner van Limburg? Waarom greep favoriet Henrie van Geneijgen uit Swartbroek net naast? Wat leerden deelnemers van grootmeester Pierre Cnoops? En is de buut nog wel toekomstbestendig? De Limburger-verslaggever Ray Simoen en organisator/presentator Karel Fiddelers blikken terug op het Groot Limburgs Buuttekampioenschap van afgelopen weekend.

 • # 5 - De Krant van Morgen

  Jan 10 2019

  Is papier passé en lezen we De Limburger straks alleen nog maar ‘achter glas’? Deze week in Luister de Limburger: Dominic Stas, CEO bij De Limburger en hoofdredacteur Roy op het Veld. Zij geven een inkijkje in de keuken van De Limburger van morgen. Over het ritueel aan de ontbijttafel, de toenemende digitalisering en de kracht van unieke journalistiek.

 • #4 Limburg in 2019

  Jan 03 2019

  De gele hesjes. Gaan we nog wat van ze horen? Of was dit het? En: hoe gaat het in 2019 met het Limburgs bedrijfsleven en wie wint de statenverkiezingen in maart? Peter Kamps, commentator en opinieredacteur bij De Limburger blikt vooruit. En verder in de podcast-studio: Patrick Delait, chef sport van De Limburger. Wie worden de winnaars van 2019 en….. wie zal er een tandje moeten bijzetten?

 • #3 – Hoogwater 25 jaar later

  Dec 20 2018

  Het werd in 1993 geen witte Kerst; wel een hele natte. Door wekenlange regenval liep de Maas 25 jaar geleden fors buiten haar oevers. Vele duizenden woningen stonden onder water, 12.000 Limburgers werden geëvacueerd. Sinds de oorlog had Limburg niet meer zo veel ellende over zich heen gekregen. Getroffen bewoners blikken nu terug op die nationale ramp. En in de studio een gesprek met de verslaggevers Vikkie Bartholomeus, Jan Hensels en Eric van Dorst.

 • #2 - Vliegtuigoverlast: Herrie boven Limburg en onrust op de grond

  Dec 13 2018

  De tijd van een enkele ‘verdwaalde Boeiing 737 van Transavia op vliegveld Beek’ is voorbij. Met de reactivering van Maastricht Aachen Airport neemt het aantal klachten over vliegtuigoverlast in Zuid-Limburg toe. Aan tafel in de tweede podcast van Luister de Limburger: Frans Dreissen, redacteur economie en Peter Bruijns, verslaggever duurzaamheid en milieuvraagstukken bij De Limburger.

 • #1 - Amber Alert

  Nov 29 2018

  In een oude slagerij in Beek ontwikkelde de Beekse ondernemer Frank Hoen tien jaar geleden Amber Alert. Het opsporingssysteem voor vermiste kinderen is in al die jaren slechts 25 keer gebruikt, maar kent steeds weer een enorme impact. Tussen de tien en twaalf miljoen mensen zien of horen het. Maar nu de Nationale Politie zich genoodzaakt ziet het opsporingssysteem officieel aan te besteden, gaan bij Amber Alert zelf alle alarmbellen af.