PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Koren in coronatijd

Als gevolg van de coronacrisis zitten de meer dan 1,7 miljoen koorzangers in Nederland thuis: er wordt niet meer gezongen of gerepeteerd. In de nieuwe podcast 'Koren in coronatijd' gaat radioverslaggever Matthijs Holtrop op zoek naar de verhalen van zangers, dirigenten, componisten en andere liefhebbers. Voor deze mensen is koorzingen méér dan een hobby: het is een sociaal vangnet, een uitlaatklep, of simpelweg hun beroep. Welke stille ramp voltrekt zich achter de schermen? 'Koren in coronatijd'...more

Afleveringen

 • #6 - De Toekomst

  Feb 12 2021

  Hoe moet het verder met de koren in Nederland? Cultuurminister van Engelshoven en Tido Visser van het Nederlands kamerkoor geven antwoord.

 • #5 - Overleven

  Feb 09 2021

  Hoe doorstaan de zangers bij de opera deze crisis? Hoe overleeft een commercieel popkoor? En hoe is het met het Amsterdams Gemengd Koor, dat al in de eerste golf zwaar getroffen werd door corona…?

 • #4 - De Wetenschap

  Feb 05 2021

  Wat heeft de wetenschap na 10 maanden crisis ontdekt over de schadelijkheid van zingen? Hoe bewegen grote en kleine luchtdeeltjes, hoe ventileer je het beste en welke bijzondere maskers zijn er inmiddels ontwikkeld voor zangers?

 • #3 - Uitzichtloosheid

  Feb 02 2021

  Nu de lockdown langer duurt wordt het gevoel van uitzichtloosheid onder zangers en dirigenten groter. Veel koren liggen al maanden helemaal stil. De kwaliteit van koren gaat achteruit. Dirigenten verdienen niets. En er is discussie: Zijn de maatregelen niet veel te streng? En is veilig zingen niet gewoon beter en gezonder dan thuis zitten?

 • #2 - De professionals

  Jan 26 2021

  Professionele zangers en dirigenten mogen tijdens de tweede lockdown nog wel zingen maar hun werk is volledig veranderd. Er is geen publiek in de zaal en lang niet iedereen kan rondkomen. Sommige zangers en dirigenten slaan noodgedwongen een nieuwe weg in…

 • #1 - De veerkracht van koren

  Jan 26 2021

  Meer dan anderhalf miljoen Nederlanders zingt in een koor of is er bij betrokken. In deze eerste aflevering gaat Matthijs Holtrop op bezoek bij professionals en amateurs en ziet hoe de korenwereld zich meteen na de lockdown razendsnel probeert aan te passen. Maar dat gaat niet overal even gemakkelijk.

 • Koren in coronatijd: vanaf 27 januari te beluisteren

  Jan 22 2021

  Nieuwe Podcast: Koren in coronatijd. Als gevolg van de coronacrisis zitten de meer dan 1,7 miljoen koorzangers in Nederland thuis: er wordt niet meer gezongen of gerepeteerd. In de nieuwe podcast 'Koren in coronatijd' gaat radioverslaggever Matthijs Holtrop op zoek naar de verhalen van zangers, dirigenten, componisten en andere liefhebbers. Voor deze mensen is koorzingen méér dan een hobby: het is een sociaal vangnet, een uitlaatklep, of simpelweg hun beroep. Welke stille ramp voltrekt zich acht...more