PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Het maakbare geweten

Vertrouw jij je geweten? Makers Ruben Pest en Robin van Gelder de laatste tijd niet meer. Het is ook niet makkelijk: kies je voor dat nieuwe shirt, ook als je weet dat het waarschijnlijk door kinderhandjes is gemaakt? Maak je een reis per vliegtuig, ondanks dat het een aanslag is op het milieu? In de driedelige podcastserie Het maakbare geweten doen Ruben en Robin op speelse wijze onderzoek naar de werking en maakbaarheid van het geweten; dat onbegrijpelijke mechanisme dat zomaar voor ons be...more

Afleveringen

 • Het maakbare geweten - Kan je het geweten uitbesteden?

  Mar 29 2018

  Aflevering drie van Het maakbare geweten. Is het niet veel beter om morele beslissingen over te laten aan een God, overheid of aan kunstmatige intelligentie? Moeten we het maken van keuzes überhaupt nog wel aan mensen overlaten? Samen met gewetensexpert Frans Schalkwijk onderzoeken Ruben en Robin of je je geweten kunt uitbesteden. Het maakbare geweten is een podcast van Robin van Gelder, Ruben Pest en VPRO Dorst. Meer informatie via www.vpro.nl/hetmaakbaregeweten.

 • Het maakbare geweten - Kan je het geweten verbeteren?

  Mar 27 2018

  Aflevering twee van Het maakbare geweten. Wat als je geweten niet goed werkt en je keer op keer de verkeerde keuze maakt? Kan je dan het geweten verbeteren? En zijn er vijanden van het geweten? Frans Schalkwijk en een voormalig lid van de beruchte bende Vatos Locos helpen makers Ruben en Robin bij het verbeteren van hun geweten. Het maakbare geweten is een podcast van Robin van Gelder, Ruben Pest en VPRO Dorst. Meer informatie via www.vpro.nl/hetmaakbaregeweten.

 • Het maakbare geweten - Vertrouw jij je geweten?

  Mar 25 2018

  Aflevering 1 van Het maakbare geweten. Ons geweten helpt ons elke dag bij het maken van beslissingen. Maar hoe komt het eigenlijk dat we een besef hebben van goed en kwaad? Hoe ontstaat het geweten? En kan daar ook iets misgaan? Makers Robin en Ruben praten daar in deze eerste aflevering over met gewetensexpert Frans Schalkwijk en Beth, die als kind geen empathie kende en haar broertje wilde vermoorden. Het maakbare geweten is een podcast van Robin van Gelder, Ruben Pest en VPRO Dorst. Meer ...more

 • Het maakbare geweten - Teaser

  Mar 22 2018

  De teaser van de driedelige podcastserie Het maakbare geweten, waarin makers Robin en Ruben de werking van ons magische geweten ontrafelen. Wat is het eigenlijk? Maakt het ook fouten? Hoe beïnvloedbaar is het geweten en is het wel te vertrouwen? Het maakbare geweten is een podcast van Robin van Gelder, Ruben Pest en VPRO Dorst. Meer informatie via www.vpro.nl/hetmaakbaregeweten.