PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Het Geheim van Saxion

Het geheim van Saxion is een podcast over complotdenken in coronatijd. Complotten zijn van alle tijden, maar ze lijken nu meer zichtbaar dan ooit. Waar ligt de grens tussen zorgen, waarheid en waanzin? Wat maakt je vatbaar voor het complot? En hoe ga je met complotdenkers om?In de vierdelige podcastserie Het Geheim van Saxion scheren we niet alleen langs de duistere krochten van het complot, maar zoeken we vooral ook naar wat ons bindt. Hoe voorkomen we dat er een tweedeling ontstaat in de samen...more

Afleveringen

 • 4. Het Perspectief

  Dec 16 2021

  Verbinding. Het is een woord dat inmiddels misschien een connotatie heeft die kleeft aan zweverige yogadocentes en zalvende pastoors, maar het is toch echt waar we naar op zaak gaan in onze slotaflevering. Daarin staat de vraag centraal: hoe blijven we in gesprek? Relatietherapie voor wie denkt in complotten en wie denkt daar niet in te denken, maar dan in podcastvorm. In de vierde en laatste aflevering van Het Geheim van Saxion hoor je niet alleen onze studenten maar ook socioloog Jaron Haram...more

 • 3. De Gevaren

  Dec 09 2021

  In deze aflevering gaan we in op de gevaren van het complot. Dat doen we onder meer met een experiment met studenten, al zitten daar wél grenzen aan. Je hoort ook hoe complotdenken niet alleen kan leiden tot verharding en polarisatie, en soms zelfs tot ontmenselijking. En dat kan grote gevolgen hebben, zoals bedreigingen van politici en marginalisatie van minderheden. 

 • 2. Het Complot

  Dec 02 2021

  In aflevering twee drinken we een explosief kopje koffie op het Malieveld, bij een demonstratie tegen de coronamaatregelen. Aan de hand van gesprekken die we daar voeren gaan we in samen met Saxion-expert Annemarie Walter in op de motieven en factoren die een rol spelen bij complotdenken. Het valt ons op dat we meer met elkaar gemeen hebben, dan je op het eerste moment misschien zou denken. 

 • 1. De Zorgen

  Nov 19 2021

  In deze eerste aflevering gaat het over de zorgen die de coronapandemie met zich meebrengt. Waar sommige studenten de crisis lijdzaam (of zelfs relaxed) ondergaan, gaan anderen de barricades op. Zij keren zich tegen de maatregelen en zien onze vrijheid voorgoed in het geding komen. Is dat ook zo?