PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Het Compliment

Welkom bij Het Compliment: het geluid tegen klagen. Iedere week geef ik, Thijs van Litsenburg, een compliment aan iemand. Een onafhankelijk compliment over bijvoorbeeld een dienst, een toneelstuk of een gebouw waar ik oprecht over te spreken ben. Zegt het voort, want het is tijd voor een positieve golf van geluid!

Afleveringen

 • #18 - Astronomisch Ass(t)en

  Sep 16 2020

  Assen. Of Asten. Of nee toch Assen is een mooie, idyllische gemeente. De hoofdstad van Drenthe heeft mijn hart gestolen na mijn eerste bezoek aan de stad. En het VVV-kantoor moet daarvan op de hoogte worden gebracht. Dat loopt alleen een beetje in de soep...

 • #17 - Chic Chidoz

  Sep 09 2020

  Mexicaans eten heeft z'n sporen in Nederland wel verdiend. Maar een goede Mexicaanse maaltijd voorschotelen is niet voor elke horecagelegenheid weggelegd. Als je goed Mexicaans eten zoekt, ga dan naar Chidoz. Een landelijk concept dat in elke grote stad vestigingen heeft. Ik ben fan!

 • #16 - Retegoed Red Band

  Sep 02 2020

  Als kind heeft de reclame van Red Band nogal wat indruk op mij gemaakt. Zo'n gek stemmetje en altijd die tekst 'Red Band, als je voor pret bent'. Maar het snoepgoed van dit merk is oprecht áltijd lekker. Er bestaan weinig merken die zo consistent kwaliteit leveren. Alle liefde dus voor Red Band.

 • #15 - Zwoele Zomertuin

  Aug 25 2020

  Voetjes in het zand aan het water, dichtbij het centrum van Eindhoven. Dat kan. Stadsoase De Zomertuin is een schitterende, nieuwe horecagelegenheid waar ik me deze zomer graag begeef. Trek open die pils, serveer een bucket, bestel nacho's en maak er wat mij betreft een permanent concept van. De stad is weer een mooie plek rijker.

 • #14 - Tomeloze Toiletvoorziening

  Aug 19 2020

  Op festivals stikt het van de toiletten. Dixies, plaskruizen, mobiele units, pisbakken, allemaal in grote hoeveelheden aanwezig. Vaak zijn ze nog voorzien van stromend water ook. De logistiek die daarachter schuilgaat is van ongekende proporties. En in mijn beleving is er één bedrijf dat bijzonder vaak verantwoordelijk is voor de toiletvoorziening op festivals: Antonis Verhuur.

 • #13 - Coole Colruyt

  Aug 12 2020

  Door de rauwe, magazijn-achtige uitstraling en de grote, niet gespiegelde schappen, lijkt deze winkel op het eerste gezicht goedkoop. Maar neem bijvoorbeeld de vergemakkelijkte besturing van de winkelwagens middels een vijfde wiel of de aanwezigheid van een vinoloog. Zodra je wat verder kijkt dan je neus lang is, verschijnt er een ingenieus staaltje supermarktconcept. Complimenten aan Colruyt.

 • #12 - Degelijke Deelauto

  Aug 05 2020

  Amber Drive verhuurt deelauto's. Elektrische deelauto's. BMW i3's om precies te zijn. Zeer comfortabele wagentjes tegen een scherpe prijs. Een geschikt alternatief voor de trein én een authentiek Eindhovens bedrijf! Bellen maar...

 • #11 - Ingenieus ING

  Jul 29 2020

  Random reader? Nooit van gehoord. Bij ING werkt alles via de app. En als ik zeg 'werkt', dan bedoel ik ook 'werkt'. Het werkt. Altijd. En dat is geweldig. Ik ben al jaren tevreden klant en dat mogen ze weten ook. 

 • #10 - Gouden Goudvis

  Jul 21 2020

  Ik heb een goudvis: Kees. Kees is zeven (!!!) jaar oud. Vaste luisteraar Esther geeft mij Kees (& Ruud) cadeau als ik twintig ben en in Tilburg op kamers woon (R.I.P. Ruud). Kees is na zeven jaar nog altijd springlevend. Zijn maaltijd is elke dag weer het hoogtepunt van de dag. Kees heeft ook niets anders nodig om gelukkig te zijn. Ja, zijn Spongebob-rekwisiet, daar is 'ie ook over te spreken. Tijd voor een compliment aan de dierenwinkel waar Kees vandaan komt.

 • #9 - Verrukkelijk Valkenburg

  Jul 14 2020

  Wie denkt dat Nederland zo plat is als een biljartlaken heeft het mis. Neem een willekeurig voertuig naar Zuid-Limburg, stap op een racefiets of een ander willekeurig vervoersmiddel en ontdek de Limburgse heuvels. Vakantiegevoel gegarandeerd. Schitterend!

 • #8 - Magistrale Muzikant

  Jul 08 2020

  Soms dan stuit je via Spotify op een artiest van wie je eerder hebt gehoord. Dat had ik bij Tim Dawn. Zijn kneiter van een hit Walking On A Wire belandde in mijn Discover Weekly. Mooie muziek, telefoonnummer in het archief, bellen maar!

 • #7 - Ongelooflijke Oordoppen

  Jul 01 2020

  Op een festival of in een kroeg kan ik niet meer zonder deze doppen. Ik draag ze altijd bij me, voor het geval een avond toevallig escaleert in een helse stapavond met veel decibellen. Party plugs van Alpine hebben m'n oren gered en dat verdient waardering.

 • #6 - Positieve Postorderbedrijfsvoering

  Jun 24 2020

  PostNL verstuurt acht miljoen (!!!) poststukken per dag. Elke dag dus. Acht miljoen. 8. Miljoen. Dat ik mijn pakketje vaak na één werkdag in huis heb, mag een klein wonder heten. Dat verdient waardering.

 • #5 - Wereldse Warung

  Jun 17 2020

  Eten bestellen, daar ben ik slecht in. Of althans: ik ben slecht in eten kiezen. Ik lust alles en vind veel lekker. Ik laat dus graag keuzes maken. Bij het Indische tentje van Warung Ventje in Eindhoven maakten ze een uitstekende keuze. Tijd voor liefde.

 • #4 - Dubbelzoute Dobbelstenen

  Jun 10 2020

  Van snoepzakken krijg ik bodemdrang. Die zakken moeten leeg. Maar ik heb nu een snoepje gevonden dat geen bodemdrang veroorzaakt. Dubbelzoute Dobbelstenen van Klene (suikervrij). Lekker snoepje waar je niet direct moddervet van wordt. Een compliment waard.

 • #3 - Prijkend Porthos

  Jun 04 2020

  In het Eindhovense Woensel staat een flat. Een woontoren van pak 'm beet honderd meter hoog. Het baken van Woensel en onderdeel van 'de drie musketiers'. Een schitterend gebouw. De bedenker verdient liefde.

 • #2 - Super Subway

  May 27 2020

  In de Subway in Winkelcentrum WoensXL in Eindhoven word ik zeer vriendelijk geholpen. Jo, de medewerker van dienst, neemt alle tijd om mijn broodje zorgvuldig te beleggen met de gewenste ingrediënten. Tijd voor een compliment!

 • #1 - Hybride Hijskraan

  May 20 2020

  De eerste hybride hijskraan ter wereld is in het nieuws. Een CO2-neutrale stalen constructie, ontworpen door Spierings Mobile Cranes. Ik ben onder de indruk van deze Brabantse uitvinding. Tijd voor het eerste compliment.

 • Trailer - Het Compliment

  May 19 2020

  We klagen veel. Ontevredenheid is zo'n beetje de enige verbindende factor geworden die dit land nog kent. Daar ben ik, de maker van deze podcast, niet van gediend. Want Nederland is een geweldig land. Ik leef hier een gelukkig bestaan en er zijn ontelbaar veel plekken op de wereld waar het een stuk slechter toeven is. Welkom bij Het Compliment: het geluid tegen klagen.