PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Hallo, hier Achterhoek!

Hallo, hier Achterhoek! Hier vindt je podcasts over muzikanten, artiesten, sporters, bijzondere mensen en andere helden uit de Achterhoek en omstreken.

Afleveringen

 • Hans Dales en Sjoerd Weikamp vertellen over de The Passion en alles wat daarbij hoort: naoberschap en samen d'ran ... alles kump goed!

  Apr 05 2022

  En toen was ineens The Passion in Doetinchem. Wethouder Hans Dales en Sjoerd Weikamp vertellen over de voorbereidingen en wat het voor Doetinchem en de Achterhoek betekent. Maar er is meer dan alleen de televisie uitzending die meer dan twee miljoen kijkers laten zien hoe Doetinchem The Passion beleeft. "Het gaat om naoberschap en samen d'ran, dan wordt het thema van deze editie van The Passion vanzelf duidelijk."

 • Toin de Ruiter over onze mooie streek: "Jongeren komen met heel veel passie weer terug naar de regio en herontdekken de Achterhoek"

  Feb 10 2022

  Een boeiend gesprek dat plaats vond in het 'werk-thuishonk' van Toin: de thuisbasis van BonsenReuling in Lichtenvoorde. Toin doet waar hij volgens hemzelf goed in is en dat is PR, praoten en rondri-jen. Vol passie praat de 'spreekbuis' van de Achterhoekse ondernemers over de Achterhoek, het ondernemen en andere onderwerpen die hem bezig houden. Aan het eind van het gesprek geeft Toin nog een aantal tips voor succesvol ondernemen. Luisteren dus!

 • Esther Ruesen, jong uitgevlogen en weer op het Dinxperlose nest geland: "De mooiste spiegels zijn de mensen om je heen."

  Jan 02 2022

  Net voor kerst was ‘Hallo, hier Achterhoek!’ op bezoek bij Esther Ruesen in ‘haar’ Stadsmuseum Doetinchem. In een mooi en openhartig gesprek praat Esther Ruesen over haar roots in Dinxperlo en Duitsland, over de Achterhoek én over wat haar nog meer bezighoudt.  Over zich zelf: "Ik ben opgebouwd uit heel veel facetten." Over de Achterhoek: "Als je vanuit bescheidenheid steeds meer je eigen plek durft in te nemen, dat wordt dat juist je kracht en ik denk dat deze regio steeds meer die krac...more

 • Willem Matse; hoe een Gouwenaar een Achterhoeker werd

  Nov 25 2021

  Willem Matse, geboren in Gouda, kwam ruim 40 jaar geleden naar de Achterhoek en ging daar nooit meer weg. 'Overleven' loopt als een rode draad door het gesprek. "Er zijn misschien best dingen waarvan ik denk dat ik die verkeerd gedaan heb. Maar als je iets verkeerd doet, dan weet je dat pas áls je het verkeerd gedaan hebt en niet voor die tijd."  

 • Erik Ramaker, grondlegger van DRU Poppodium: "Belangrijk dat je ergens werkt waar je happy bent."

  Nov 05 2021

  Erik Ramaker is geen geboren Achterhoeker, maar voelt zich wel écht Achterhoeker. Hij vertelt over zijn verleden, zijn heden en we kijken uiteraard vooruit naar dingen die hij nog heel graag wil doen. "Ik wil talenten zo graag verder helpen." 

 • Bert en Vief over hun album 'Google Translate Hits': "Het idee voor dit album ontstond tijdens een rondreis door Amerika"

  Oct 18 2021

  Geboren en getogen Doetinchemse Vivian Ronden en haar partner Bert Dijkstra deden iets wat buiten hun comfortzone lag. Zij maakten een album met Nederlandstalige muzieknummers die letterlijk in het Engels vertaald zijn en andersom via Google Translate. Het album heet dan ook heel toepasselijk ‘Bert & Vief’s Google Translate Hits’. “We zijn beiden niet muzikaal, maar hebben wel deze plaat gemaakt.” Meer over Bert en Vief en hun eerste album: YouTube kanaal van Bert en Vief Album op Spotif...more

 • Roel Kleinpenning over 35 jaar foto's maken: "Ik heb zoveel meegemaakt, ik kan er wel een boek over schrijven."

  Sep 22 2021

  Fotograaf Roel Kleinpenning, wie kent hem niet. Al 35 jaar trekt hij met auto en fototoestel door de Achterhoek. Met zijn eigen kijk op fotografie heeft hij al heel wat meegemaakt. Dingen die eruit springen zijn Albanië, voetbal en muziek. Hierover en over nog veel meer praat hij vol passie in deze 29e aflevering van podcastkanaal 'Hallo, hier Achterhoek'. "Ik heb zoveel meegemaakt, ik kan er wel een boek over schrijven." En Roel beleeft een primeur. Het intro en uitro van de podcast bevatten f...more

 • Peter Groeskamp en muziek, een onafscheidelijk duo

  Aug 10 2021

  Peter Groeskamp, welke Achterhoekse muziekkenner kent hem niet. We hebben het over de best beschreven regio van het land wat betreft muziekgeschiedenis, over poparchief Achterhoek/Liemers, over The Beatles en ‘Aan het strand stil en verlaten’, maar ook over beat-club Shabby en de badhokjes van zwembad Groendendaal. “Bij Shabby mocht zelfs los gedanst worden.”   Een mooi en boeiend gesprek waarin veel van de muziekgeschiedenis van de Achterhoek voorbij komt.

 • Swim to Fight Cancer Achterhoek, D'RIN en D'RAN!!!

  Jun 29 2021

  Swim to Fight Cancer Achterhoek komt er weer aan. Zondag 12 september vindt dit zwemevenement plaats op Stroombroek. Deelnemers zamelen bij het zwemmen geld in voor onderzoek naar de vreselijke ziekte kanker. Margot Verhagen is projectleider van de 'Swim'. Zij legt nog eens uit wat het evenement is en wat het motto D’RIN en D’RAN inhoudt. De ' after movie' van Swim toFight Cancer 2018 is te zien via deze link. Uiteraard doet 'Hallo, hier Achterhoek' ook mee, maar dan wel op persoonlijke titel...more

 • Het Ettens Mannenkoor, al joaren wiet en ziet bekend

  May 22 2021

  Een vermakelijke podcast met een paar 'keerls uit Etten'. Over het verleden, het heden en de toekomst van het Ettens Mannenkoor. Een koor in ontwikkeling, een koor dat zich klaarmaakt voor de toekomst. 'De Keerls uit Etten' Het zingen zit ons in ’t bloed al joaren wiet en ziet bekend. Het Mannenkoor in Etten joa al zingend deur ’t leven goan. In dat olde derpken klein doar zingt de kearls merakels mooi. Dat is Ettens Mannenkoor.

 • Balthazar en Jaap in één gesprek gevangen

  Apr 29 2021

  'Hallo, hier Achterhoek!' schuift in deze aflevering aan bij de bekende DJ Balthazar van Puffelen, of is het nou Jaap? Daar komen we snel achter in deze podcast We praten ongedwongen over het begin, over radio Blauwkous, het piratenverleden van Balthazar, radio Contact en Radio Keizerstad én de weg naar dáár waar hij zo vol passie en emotie over praat; zijn rol als leermeester bij Get A Grip. Een bekende DJ zoals we hem nog nooit hoorden

 • Joost Engelberts, de maker van de podcast serie 'Het Onland': "Een verhaal over kleine mensen die door de grotere machten zijn onderdrukt"

  Mar 30 2021

  Regisseur en programmamaker Joost Engelberts is deze keer mijn gast. Veel mensen kennen Joost als maker van de podcastserie 'Het Onland', over de 12-jarig Rinie Wielheesen, die op de koude en donkere winteravond van 5 februari 1970 in de bossen in Gaanderen is verkracht en vermoord.  Zijn samenvatting over de podcastserie: “Ik denk dat dit het verhaal is van kleine mensen. Kleine mensen die door grotere machten zijn onderdrukt. Veel erger en veel heftiger dan wij ooit hebben kunnen denken...more

 • Emma Luca aan de vooravond van de presentatie van haar debuutalbum 'Home'

  Mar 15 2021

  Emma Luca is te gast in de 23e aflevering van 'Hallo, hier Achterhoek!'. Zij vertelt over dát wat zij haar hele leven al het liefst doet; muziek maken. Een mooi gesprek met iemand die weet wat zij wil. En ... je hoort ook nog eens twee nummers van het debuutalbum 'Home', dat zaterdag 20 maart gepresenteerd wordt middels een livestream vanuit de DRU in Ulft.

 • Journalist, columnist en schrijver Henny Haggeman op de praatstoel

  Feb 17 2021

  In deze 22e aflevering alweer, is 'Hallo, hier Achterhoek' te gast bij Henny Haggeman. Getogen in Baak werd Henny via een omweg dát wat hij nu is. De journalist, columnist en schrijver vertélt in deze podcast zijn verhaal in plaats van dat hij schrijft over een ander. Via onder meer Voetbal International en De Volkskrant kwam hij weer naar de regio. Een mooi gesprek over zijn talenten, over de journalistieke hoogtepunten zoals het WK voetbal in Amerika en de Elfstedentocht en nog veel meer. Oh j...more

 • Dick Kemper geniet en stopt nooit: "ik ga door met muziek totdat ik dood ben".

  Jan 21 2021

  Menigeen kent Dick Kemper van Vandenberg waarmee hij Amerika en Japan veroverde. Maar wat te denken van de bands Threshold, Turbo, No Exqze en Undercover? En zijn S&K Studio? Je hoort het allemaal in de openhartige podcast die 'Hallo, hier Achterhoek!' opnam bij Dick in zijn eigen studio. 

 • Mark Boumans, de bezorgde burgervader van Doetinchem, ziet het nieuwe jaar hoopvol tegemoet

  Dec 28 2020

  Een openhartig en oprecht gesprek met burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Wat komt er allemaal voorbij? Wat komt er niet voorbij is een betere vraag. Van jongste burgemeester tot zijn bezorgdheid over de verharding van de samenleving, maar ook spreekt hij zijn liefde uit voor De Graafschap. 

 • 'Blief gezond!', een muzikale en positieve boodschap voor het hele land

  Dec 22 2020

  Vandaag, dinsdag 22 december, is een speciaal lied gelanceerd met de titel 'Blief gezond!'. Hiermee wil de gemeente Oost Gelre, in samenwerking met meerdere partijen, iedereen binnen de gemeente, iedere Achterhoeker, eigenlijk het hele land, een hart onder de riem steken. Niet alleen voor de laatste dagen van 2020, maar  ook voor het nieuwe jaar 2021. Een boodschap van hoop, verbinding en Achterhoeks noaberschap. Positief blijven, er zijn voor elkaar, samen de schouders eronder! De initiati...more

 • Willy Hermans, hoe een diagnostisch laborant uitgever van Achterhoekse boeken werd

  Dec 10 2020

  Hengelo Gelderland, de plek waar Willy Hermans zijn uitgeverij bestiert. Niet in een bedrijfspand, maar gewoon lekker vanuit huis. Een mooi verhaal mét en óver een Achterhoeker die van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt. Die passie is te horen in de voorlaatste podcast van het geboortejaar van 'Hallo, hier Achterhoek'.  

 • Frans Miggelbrink doet heel veel, maar is bovenal 100% Achterhoeker

  Nov 19 2020

  Columnist, komiek, presentator, dagvoorzitter, ceremoniemeester en bovenal 100% Achterhoeker ... dat is Frans Miggelbrink. Hij kent heel veel Achterhoekers, maar kennen de Achterhoekers Frans Miggelbrink ook? Na deze podcast geluisterd te hebben wel, in ieder geval een klein beetje. Frans verteld over de Achterhoek, maar ook over zijn reizen naar andere exotische oorden dan de Achterhoek. Hij trekt de enige echte conclusie ... wie weg gaat uit de Achterhoek, komt vroeg of laat, met veel plezier...more

 • Ted van de Pavert, geboren Superboer en cultuurbewaker bij de mooiste

  Nov 13 2020

  In deze derde 'Stem van De Vijverberg'  is Ted van de Pavert onze gast. Samen met Wilko Linnenbank, Henry Massop en Hans Hissink praat hij over de mooiste club. Van zijn jeugdjaren bij De Graafschap tot het, in onze ogen, gedroomde trainersduo langs de lijn van De Vijverberg, Ted van de Pavert - Rogier Meijer. Uit deze mooie podcast zonder geheimen kunnen we maar één conclusie trekken, we gaan promoveren. D'RAN, volle kracht veuruit!!!| Ted kon helaas niet op de podcastlocatie aanwezig zi...more

 • Charles Droste, een gedreven en bevlogen theaterdirecteur met een mening

  Oct 29 2020

  Charles Droste is theaterdirecteur van schouwburg Amphion in Doetinchem. Hij vertelt niet alleen over zijn gevoel bij dit coronatijdperk, maar ook over het nieuw op te richten Cultuurbedrijf Doetinchem. En oh ja, hoe wordt je eigenlijk theaterdirecteur? Kortom, terug en vooruit kijken met een gedreven en bevlogen Charles Droste die nog lang niet klaar is.

 • De tweede 'Stem van De Vijverberg', met Kevin ten Dolle, commentator van wedstrijden van de 'mooiste' bij Optimaal FM

  Oct 22 2020

  De tweede 'Stem van De Vijverberg is opgenomen vanuit de huiskamer, een dag ná de wedstrijd tegen Helmond Sport. Voor de eerste keer schuift er een gast aan. Kevin ten Dolle heeft de primeur. Hij is presentator bij Regio8 en verslaat de wedstrijden van De Graafschap bij Optimaal FM. Kevin vertelt over zijn avonturen langs de lijn en analyseert samen met Wilko Linnenbank, Henry Massop en Hans Hissink 'ons' cluppie.  Zij 'we' klaar om de stap naar de eredivisie te maken, moeten supergemotivee...more

 • Frits Kleinnibbelink, van Varsseveld en Zuid-Korea tot Congo

  Oct 15 2020

  Frits Kleinnibbelink, de man die sportschool Vital in Varsseveld groot heeft gemaakt, vertelt over zijn ervaringen en avonturen over ... ja, waarover niet eigenlijk ... over zijn sportschool, over Varsseveld, over zijn 'bonusfamilie'  in Zuid-Korea, maar ook over Fritz Korbach, De Graafschap en Zico Tumba. Kortom ... Frits Kleinnibbelink, een man met een verhaal. 

 • De geboorte van 'De Stem van De Vijverberg'

  Oct 08 2020

  Wat is er mooier dan te 'bomen' over de mooiste club. Het verleden, het heden en de toekomst. Nooit negatief, maar wel positief kritisch en altijd met een knipoog. Drie Superboeren die al tientallen jaren De Vijverberg bezoeken en waar de één wat meer uitwedstrijden heeft bezocht dan de ander, praten over hun passie, één van hun grootste liefdes, zonder dat ze menen alle wijsheid in pacht te hebben. Op regelmatige basis zal er een 'Stem van De Vijverberg' online worden gezet. Geregeld zal er e...more

 • Rogier Meijer, een weerzien met De Vijverberg

  Sep 24 2020

  Een mooi gesprek met Rogier Meijer over De Graafschap, over zijn huidige club NEC waar hij voor het eerst op eigen benen staat als trainer in het betaalde voetbal en … we kijken vooruit naar aankomende zondag. Dan komt Rogier met ‘zijn’ NEC naar De Vijverberg. Deze keer niet op locatie opgenomen, maar online vanwege een lichte verkoudheid aan mijn kant. Tja … en daar zijn richtlijnen voor. De foto is gemaakt door Rob Koppers. Rob, bedankt!

 • Henk Janssen, ondernemer pur-sang, mensen-mens én directeur van De Steck in Doetinchem

  Sep 16 2020

  'Hallo, hier Achterhoek!' in gesprek met Henk Janssen, directeur en founding father van innovatiecentrum De Steck in Doetinchem. Het gaat over uitdagingen,  innovatie, duurzaamheid, maar ook over het succes van De Steck en de toekomst daarvan én waarom we bepaalde dingen doen. En natuurlijk willen we ook weten wie Henk Janssen is. Een interessante podcast over heden, verleden en toekomst. Omdat het interview in het hart van De Steck plaats vond, hoor je af en toe wat rumoer op de achtergr...more

 • Snow Coats stap voor stap richting Engeland

  Jul 18 2020

  De band Snow Coats is in 2016 min of meer bij toeval ontstaan. In 2018 werd hun debuutalbum 'Take The Weight Of Your Shoulder' tot het beste album van Gelderland verkozen. Een paar weken geleden werd een contract getekend bij het Engelse platenlabel Alcopop Records. Naast Daan en Anouk, die alles vertellen over hun band, hoor je de nieuwe single van Snow Coats, Poolgirl. Hiervoor is toestemming gegeven door de band zelf.

 • Hans Martijn Ostendorp over de móóiste club en een klein beetje over zich zelf

  Jul 08 2020

  Hans Martijn Ostendorp, algemeen directeur van De Graafschap, vertelt over de afgelopen periode, de binding tussen de Achterhoek en de club, wel of geen publiek vanaf 1 september én de verwachtingen voor komend seizoen. Écht een heel mooi en onderhoudend gesprek!

 • Achterhoekse frontman Robert Bockting over zijn roots, muziek en heel veel meer.

  Jul 04 2020

  Robert Bockting is Achterhoeker, maar ook frontman van de new wave formatie Nar-Cist. Hij praat onder meer over zijn roots, zijn punkperiode, zijn ontwikkeling als muzikant én zijn soloproject Golden Fiction.  Van dit laatste project zijn in deze podcast twee akoestische nummers te horen, live gespeeld vanuit zijn homestudio in Doetinchem. Welke nummers dat zijn? Innerpeace en Smalltown. Golden Fiction is te beluisteren op Spotify. De originele versie van het nummer Innerpeace is te horen ...more

 • Gewoon even een berichtje ...

  Jun 30 2020

  Sinds begin april in de lucht en nu al ruim 10.000 bezoekers voor de website hallohierachterhoek.nl. Sommige mensen denken misschien "is dit alles?", maar ik vind het best wel een behoorlijk aantal. Daar doe je het voor ... ;-) En er staan hele leuke podcasts aan te komen!

 • Triple-R, hiphop, fusion of jazz?

  Jun 15 2020

  In deze negende aflevering alweer van ‘Hallo, hier Achterhoek!’ is Triple-R te gast in de studio bij TJAMP Records in Doetinchem. Triple-R, een talentvolle band met Dale Smeets uit Wageningen, Hugo Filius uit Apeldoorn en Wies Knipping uit Doetinchem. Alle drie studerend aan het conservatorium, Artez in Arnhem. Over hoe zij van hun hobby hun beroep gaan maken, hun eerste EP, genaamd Levels die aankomende vrijdag 19 juni uitkomt en natuurlijk komt er nog veel meer aan bod. In de podcast is een t...more

 • Platenlabel TJAMP Records, Esther Pelgrom en Triple-R onder de hoede van Theo Janssen

  Jun 10 2020

  Theo Janssen uit Doetinchem vertelt over zijn eigen muziekstudio aan de Keppelseweg in Doetinchem, zijn platenlabel TJAMP records en zijn eerste producties, waaronder albums van Esther Pelgrom en Triple-R.

 • Gaan De Boetners de grenzen verleggen?

  May 29 2020

  Deze keer is 'Hallo, hier Achterhoek!', in ons eigen Achterhoeks dialect, in gesprek met Kevin Raayman, zanger, gitarist, frontman van De Boetners. Na een zeer succesvol 2019 zou in de maand mei het nieuwe, alweer het vierde album, worden gepresenteerd met een eigen show in de DRU in Ulft. Net zoals zoveel evenementen kan dit niet doorgaan en vindt dit later in het jaar plaats. Kevin Raayman dus, over de totstandkoming van het nieuwe album, het succesvolle vorig jaar, de albumpresentatie, het on...more

 • Snack Plus al 45 jaar op het Simonsplein in Doetinchem!

  May 20 2020

  Vincent en Helma Gasseling bestieren al 45 jaar hun Snack Plus op het befaamde Simonsplein in Doetinchem. Samen kijken we terug naar het begin, nemen we de huidige periode onder de loep en krijgen we een klein kijkje in de toekomst. Er zit ook een boodschap in deze aflevering … koop lokaal en ga lokaal 'thuis' uit eten. Alleen op die manier kunnen we de lokale ondernemers helpen het hoofd boven water te houden in deze vreemde periode waarin we met ons allen zitten.

 • Stadsfeest Doetinchem 2020, gaat het wel of niet door?

  May 11 2020

  Voor de 33e keer staat Stadsfeest Doetinchem dit jaar op het programma. Geïntroduceerd in 1986 tijdens het 750-jarig bestaan van de stad Doetinchem is het Stadsfeest in al die jaren een begrip geworden. Maar gaat het dit jaar wel door in het eerste weekeinde van september? Albert Ketz, interim-voorzitter van Stichting Stadsfeest Doetinchem, vertelt er alles over.

 • Rocco Ostermann praat over De Niemanders, een uniek album over de bajesbewoners en hun levens

  Apr 29 2020

  Rocco Ostermann vertelt boeiend over de 'making of' van het album De Niemanders. "Ik heb wel eens wakker gelegen van de verhalen die ik in de gevangenis hoorde." Samen met – en geïnspireerd door – de inmates schreven Rocco Ostermann en Wout Kemkens een uniek album dat verhaalt over de bajesbewoners en hun levens. Een ontmoeting en samenwerking tussen ‘binnen’ en ‘buiten’. Samen zijn zij De Niemanders. (bron niemanders.nl, de website over De Niemanders). Met toestemming van Rocco zijn er twee n...more

 • Iriszorg mist het face-to-face contact met cliënten

  Apr 23 2020

  Chris Boven, regiomanager Iriszorg voor de Achterhoek en De Liemers, vertelt wat de coronacrisis voor gevolgen heeft voor zijn organisatie, een instelling voor verslavingszorg en maatschappelijke opvang. “Grootste zorgpunt is hoe lang we dit met ons allen gaan volhouden. Onze cliënten zitten in een isolement. De kans is groot dat de ernst van de problematiek dan groter wordt. Door de werkloosheid zullen er meer daklozen komen met alle gevolgen van dien.”

 • Hoe gaan scholen om met het 'op afstand leren'?

  Apr 09 2020

  Teamleider Camiel Steverink van het Metzo College in Doetinchem vertelt over hoe 'zijn' school omgaat met de sluiting. "Ouders en leerlingen moeten niet bang zijn dat zijn dat de leerlingen afgerekend worden op het feit dat ze minder kunnen presteren dan wanneer zij normaal op school les krijgen."

 • Wat doet de coronacrisis met een apotheker?

  Apr 03 2020

  Anita Temmink is apotheker en tevens eigenaar van apotheken De Haan, Rozengaarde en Het Bastion in Doetinchem. Zij vertelt wat de coronacrisis betekent voor haar apotheken.

 • Introductie 'Hallo, hier Achterhoek!'

  Apr 02 2020

  In deze allereerste podcast van 'Hallo, hier Achterhoek!' hoor je wat het is en wat het doet. Gewoon een uitleg dus van de bedoeling van 'Hallo, hier Achterhoek!'