Podcast

Future Shock VPRO Tegenlicht

Future Shock is een podcast over hoe we omgaan met voortdurende verandering. Achtergronden en verdieping van VPRO Tegenlicht. Chris Kijne of Tom Reijner in gesprek met denkers en doeners die ons helpen de toekomst te duiden. Iedere twee weken een nieuwe aflevering.

Afleveringen

 • Future Shock - Future Shock #27 De stem van Baudet en Timmermans

  May 24 2019

  Hoe retorisch begaafd zijn Frans Timmermans, Thierry Baudet en Reinier van Lanschot van de nieuwe partij Volt? Researcher Tom Reijner nodigde filosoof, theatermaker en docent retorica Marijn Moerman uit voor een gesprek aan de hand van fragmenten uit debatten, interviews en toespraken. Wat kunnen we afleiden uit de manier waarop politici zich tot hun kiezers richten?

 • Future shock - #26 EU, Polen en het lot van de achterblijvers

  May 10 2019

  In het kader van de Europese verkiezingen eind mei werpt Future Shock, de podcast van VPRO Tegenlicht, een blik op het oosten. Op Polen om precies te zijn. De half-Poolse journalist Dore van Duivenbode maakte de vijfdelige serie Moja Polska en zag hoe de Polen de relatie met de EU beleven. Een gesprek over de grote trek van Poolse jongeren naar West-Europa en het lot van de achterblijvers.

 • Future shock - #25 De klimaatopstand van Anuna De Wever

  Apr 26 2019

  Sinds december vorig jaar voert de 17-jarige Anuna De Wever samen met Greta Thunberg de klimaatprotesten aan. Elke donderdag spijbelt ze met vele andere scholieren. Researcher Tom Reijner ging naar Mortsel bij Antwerpen voor een persoonlijk gesprek bij De Wever thuis.

 • Future shock - #24 Het platteland volgens Louise Fresco

  Apr 12 2019

  Louise Fresco is bestuursvoorzitter van Wageningen University en als wetenschapper gespecialiseerd in landbouw en voedsel. Wat is het platteland volgens haar en hoe ziet zij de toekomst van grootschalige landbouw in krimpgebieden? Chris Kijne voelt Fresco hierover aan de tand en vraagt haar ook naar de spijbelende klimaatactivisten en de voedselproductie van morgen.

 • Future Shock - #23 Huawei en de 5G-belofte

  Mar 29 2019

  Waarom hebben we 5G, de supersnelle opvolger van 4G, eigenlijk nodig? Hoe ziet dit nieuwste mobiele netwerk er concreet uit? Wat zijn de voor- en nadelen als het eenmaal is uitgerold? Die vragen waren reden voor een gesprek met hoogleraar telecommunicatie Bart Smolders.

 • Future Shock - #22 De andere kant van Brexit

  Mar 15 2019

  Regisseur Jos de Putter toog naar staalbastion Granite City in Amerika en naar Groot-Brittannië, waar hij sprak met Brexiteers over de toekomst na de Brexit. Zijn zoektocht leidde tot de Tegenlicht-uitzending ‘Eigen handel eerst’. Researcher Tom Reijner voelde De Putter aan de tand.

 • Future Shock - #21 Ondergang van het Slotervaartziekenhuis

  Mar 01 2019

  Chris Kijne spreekt met student medicijnen Sarah van der Lely over de totstandkoming van de Tegenlicht-uitzending Exit Slotervaarziekenhuis. Hoe kijkt deze aankomende arts naar het zorgstelsel en de impact van marktwerking?

 • Future Shock - #20 Het geheim van intersekse

  Feb 15 2019

  In Nederland zijn er zo’n 85.000 intersekse personen; mensen die geboren zijn met een lichaam dat niet voldoet aan de gangbare definitie van ‘man’ en ‘vrouw’. Lange tijd kregen ze te horen dat ze er vooral niet over mochten praten. Wat zijn de gevolgen van geheimhouding? Researcher Tom Reijner spreekt met cultuurwetenschapper Margriet van Heesch in een nieuwe Future Shock.

 • Future Shock - #19 Uit het leven van de valutahandelaar

  Feb 01 2019

  De opmars van de Chinese valuta is niet te stuiten. Wat zien we van die groeiende invloed nu al terug in de dagelijkse valutahandel? En wat gebeurt er allemaal in de dealing room – de plek waar de valutatransacties tot stand komen? Chris Kijne gaat hierover in gesprek met een insider, valuta-expert van ABN Amro Georgette Boele.

 • Future Shock - #18 De machteloze millennials

  Jan 18 2019

  Millennials hebben een hoge studieschuld, te maken met flexibele arbeidscontracten en zullen niet rijker worden dan hun ouders. De vraag is: hoe erg is het allemaal en wat zullen de politieke gevolgen zijn? Researcher Tom Reijner legt deze vragen voor aan schrijver en journalist Casper Thomas (1984). Hij maakt zich hard voor de millennial die achterblijft.

 • Future Shock - #17 Het klimaatongemak van Paul Kingsnorth

  Dec 21 2018

  Regisseur Tomas Kaan zocht de schrijver en oud-klimaatactivist Paul Kingsnorth op en maakte er voor Tegenlicht een uitzending over. Chris Kijne spreekt Kaan in deze podcast over hoe hij Kingsnorth op het spoor kwam en hoe ongemakkelijk zijn visie op bijvoorbeeld windmolenparken is.

 • Future Shock - #16 Fatale fast fashion

  Dec 07 2018

  Fast fashion, oftewel wegwerpkleding: bijna iedereen koopt en draagt het. Maar wat veel mensen niet beseffen is dat deze grootschalige industrie verantwoordelijk is voor enorme schade aan het klimaat. Tijd om hier iets aan te doen. Maar hoe en wat?

 • Future Shock - #15 Hoe gevaarlijk is opslag van ons DNA?

  Nov 23 2018

  Researcher Tom Reijner spreekt wetenschapssocioloog Victor Toom over forensisch DNA-onderzoek en de mogelijke gevolgen wanneer elke inwoner zijn genetische gegevens laat opslaan. Weten de veiligheidsdiensten dan straks echt alles over ons?

 • Future Shock - #14 Wat te doen tegen nepnieuws

  Nov 09 2018

  Alexander Pleijter (docent journalistiek in Leiden) gaat als factchecker nepnieuws te lijf. Chris Kijne spreekt in deze podcast over hoe nepnieuws ooit op Pleijters pad kwam en of er überhaupt iets valt te doen tegen deze plaag die almaar groter lijkt te worden.

 • Future Shock - #13 Terug naar de superdiverse stad

  Oct 26 2018

  Rotterdam is met meer dan 200 nationaliteiten inmiddels een superdiverse stad. Daarmee vormt de stad een blauwdruk voor andere grote steden. Regisseur Halil Özpamuk keerde terug naar ‘zijn’ Rotterdam en portretteerde de jonge bi-culturele stadmakers die het opnemen tegen de overwegend witte instituties. Chris Kijne spreekt met Özpamuk over hoe deze jongeren naar hun stad kijken, zijn eigen achtergrond en hoe het voor hemzelf is om op een vrijwel volledig witte redactie te werken. Redactie: To...more

 • Future Shock - #12 Ziek zijn als verdienmodel

  Oct 12 2018

  Chirurg in opleiding Emma Bruns geniet van haar werk in het ziekenhuis. Maar ze is ook gefrustreerd over het Nederlandse zorgsysteem. Want waarom gaat er zoveel geld naar de farmaceutische industrie terwijl zij het moet doen met oude klompen? In een pleidooi voor de Facebook-pagina van Tegenlicht legt ze heel helder uit wat er volgens haar allemaal mis is en wat er beter kan. De video met als titel ‘Ziekte als Verdienmodel’ bereikte ruim 2 miljoen mensen. Tijd om erover door te praten. Researche...more

 • Future Shock - #11 In de krochten van de klikeconomie

  Sep 28 2018

  Wereldwijd zijn er steeds meer mensen die kiezen voor klikwerk. Ze accepteren geestdodende taakjes op digitale platformen van bijvoorbeeld webwinkelgigant Amazon. Om er toch een beetje van te kunnen leven, moeten deze freelancers uren achtereen klikken. Regisseur Roland Duong verdiepte zich in dit fenomeen voor zijn Tegenlicht-uitzending over de klik-en kluseconomie en werd zelf een klikwerker. Hij was geschokt door wat hij zag. Tom Reijner spreekt met Duong over de rol van Amazon en de liefdesb...more

 • Future Shock - #10 Wat Joris Luyendijk leerde van de crash

  Sep 14 2018

  Journalist Joris Luyendijk deelt zijn lessen over de bankencrisis van 2008. De val van de zakenbank van de Lehman Brothers vormde het startschot van de wereldwijde financiële en economische crisis. Waarom ging het zo ongelooflijk mis in de bancaire sector? Luyendijk ging op onderzoek uit in de Londense City, sprak met talrijke bankiers en schreef er zijn boek Dit kan niet waar zijn over. Chris Kijne blikt met Luyendijk terug op de val van Lehman. Welke lessen zijn geleerd tien jaar na de crisis?...more

 • Future Shock - #9: Fake of kweekvlees

  Jun 10 2018

  Kweekvlees in Nederland: even leek het erop dat het snel op ons bord zou liggen. Maar de voedsel- en warenautoriteit verbood elke consumptie en verzegelde het uit stammencellen gekweekte vlees. Regisseur Rob van Hattum maakte onlangs de Tegenlicht-uitzending Vleeskwekers. Tom Reijner interviewde hem hierover, temeer omdat de uitzending nog een staartje kreeg met Kamervragen van D66. Waar komt de weerstand vandaan? Want hoewel kweekvlees wordt gezien als alternatief voor de milieuvervuilende en d...more

 • Future Shock - #8 De stad en de toerist

  May 20 2018

  Massatoerisme in Amsterdam. De oorzaken van die massale trek naar de stad, hoe het de stad heeft veranderd, maar vooral ook: dat het hier geen natuurverschijnsel betreft, waarbij we lijdzaam moeten toezien, maar dat het tij wel degelijk gekeerd kan worden. Tom Reijner interviewde hierover journalist Floor Milikowsi, onderzoeksjournalist en geograaf, met speciale aandacht voor stedelijke en ruimtelijke ontwikkeling en stedelijke cultuur.

 • Future Shock - #7 Waar blijft de waterstof?

  May 06 2018

  Vijftien jaar geleden waren velen ervan overtuigd dat waterstof de schone brandstof van de toekomst zou worden.

 • Future Shock - #6 Het algoritme experiment

  Apr 22 2018

  Die methode die Cambridge Analytica gebruikte, was ooit ontwikkeld door een wetenschapper, die hele ándere bedoelingen had met deze techniek. Over Michal Kosinski, psycholoog van Pools afkomst, en zijn algoritme experiment.

 • Future Shock - #5 Oproer in Oost-Europa

  Apr 08 2018

  Autocratische leiders als Viktor Orbán verzetten zich luidruchtig tegen de EU-politiek. Hun oproer laat zien dat er niet zozeer sprake is van een kloof tussen noord en zuid, maar veeleer tussen oost en west Europa. Met NRC-correspondent Caroline de Gruyter onderzoeken we wat er toch aan de hand is en verkennen de toekomst van de EU. Ook spreken we met de Hongaarse activiste Veronika Juhász over haar partij de Hond met de Twee Staarten.

 • Future Shock - #4 DNA dilemma's

  Mar 25 2018

  Podcast over de dilemma's rond de nieuwe biotechnologie die het herprogrammeren van ons DNA mogelijk maakt.

 • Future Shock - #3 Het grommen van de gletsjer

  Mar 11 2018

  Podcast over de verdwijnende gletsjers en andere gevolgen van klimaatverandering

 • Future Shock - #2: Het krediet van de massa: hoe burgers en shoppers in China beoordeeld worden

  Feb 23 2018

  Podcast over het sociaal kredietsysteem in China.

 • Future Shock - #1: Identiteit volgens Nirit Peled

  Nov 10 2017

  Kun je een identiteit kiezen of wordt hij opgedrongen? Chris Kijne in gesprek met regisseur Nirit Peled over haar oeuvre. Over ergens ongewild bij horen en de rauwe randen van ​samenleven in een gesegregeerde stad.