PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Fortuyn. Door de ogen van Rotterdam

Twintig jaar geleden werd Pim Fortuyn vermoord. Vijf Rotterdammers kijken terug op zijn opkomst en plotselinge dood. Onder hen burgemeester Opstelten, een boezemvriend, een fervent tegenstander, een meisje uit de Turkse gemeenschap. Allemaal hebben ze hun eigen verhaal. 

Afleveringen

 • Marco Pastors over de klap van de moord op zijn vriend Fortuyn

  May 06 2022

  Marco Pastors kende Pim Fortuyn al jaren voordat hij in 2002 wethouder werd namens Leefbaar Rotterdam. Hij was een boezemvriend en blijft tot de dag van vandaag een pleitbezorger van zijn idealen. Heeft hij de klap van de moord op zijn vriend ooit kunnen verwerken? Wat heeft hij van Fortuyn geleerd en gaat het nu met Rotterdam beter dan 20 jaar geleden?  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Els Kuijper over hoe haar PvdA de Rotterdamse verkiezingen van 2002 verloor

  May 05 2022

  Els Kuijper was wethouder en lijsttrekker voor de PvdA tijdens de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen van 2002. De PvdA had decennialang de stad geregeerd, maar leed dat jaar een pijnlijke nederlaag van Pim Fortuyn en Leefbaar Rotterdam. Hoe kijkt zij terug?See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Frank Poorthuis over zijn ontwrichtende interview met Fortuyn

  May 04 2022

  Op zaterdag 9 februari 2002 verscheen in de Volkskrant een interview met Pim Fortuyn dat Nederland op z’n kop zette. Het maakte woedende reacties los bij de lijsttrekkers van andere partijen, en zorgde er uiteindelijk ook voor dat Fortuyn Leefbaar Nederland verliet en zijn eigen partij LPF oprichtte. Frank Poorthuis is een van de makers van het interview en blikt terug.   See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Iffet Subasi over hoe Fortuyn de moslimgemeenschap op scherp zette

  May 03 2022

  Iffet Subasi is verslaggever bij het AD Rotterdams Dagblad. Ze was 12 toen Pim Fortuyn werd vermoord. In de periode daarvoor had hij zich stevig uitgesproken over de islam en de problemen van integratie. Iffet vertelt over hoe zij, als Rotterdammer met een Turkse achtergrond, deze periode heeft beleefd. See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Ivo Opstelten over hoe hij als burgemeester de rust moest bewaren na de moord op Fortuyn

  May 02 2022

  Ivo Opstelten was burgemeester van Rotterdam toen Pim Fortuyn de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 won. Maar na de moord op 6 mei moest hij vooral de rust bewaren in de stad. Hoe deed de klassieke VVD’er dat? En hoe organiseer je als burgemeester in dezelfde week ook nog een UEFA Cup-finale in de Kuip, mét Feyenoord daarin?  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Trailer

  Apr 26 2022

  Twintig jaar geleden werd Pim Fortuyn vermoord. Vijf Rotterdammers kijken terug op zijn opkomst en plotselinge dood. Onder hen burgemeester Opstelten, een boezemvriend, een fervent tegenstander, een meisje uit de Turkse gemeenschap. Allemaal hebben ze hun eigen verhaal. See omnystudio.com/listener for privacy information.