PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

En Toen Werd Het Stil

We zitten middenin een unieke situatie. COVID-19 zorgt voor een verstilde bubbel in de wereldgeschiedenis. Hoe verandert dit de gedachtes over onszelf en de dingen om ons heen? Onze wereld is snel. Sneller dan ooit. Meer tempo! Beter! Efficiënter! Het mag nooit stoppen. Kan iemand een keer op pauze drukken? Een compleet absurd idee, natuurlijk. Tot maart 2020. Toen werd het stil. En nu? In deze podcast volgt Stefan Stasse tien weken lang een groepje Nederlanders. Ze zijn totaal ve...more

Afleveringen

 • NIEUW: de podcast 'Goudmijn vol verhalen'

  Nov 27 2021

  In deze nieuwe podcast daal je samen met Stefan Stasse af in een goudmijn vol verhalen. Waargebeurde, en door de mensen zelf vertelde verhalen over mooie momenten, droevige ontwikkelingen, hilarische of betekenisvolle gebeurtenissen in een mensenleven. Gemaakt door Heleen Hummelen. Je vindt de podcast Goudmijn vol verhalen in je favorieten podcast-app.

 • #20 - Meet & Greet

  Jul 09 2020

  Dit is de laatste aflevering van En Toen Werd Het Stil. Toen we begonnen zaten we aan het begin van de intelligente lockdown. Gek genoeg eindigt de serie nu het normale leven weer een soort van begonnen is. Iedereen is weer bezig met wat ie ooit deed: Alexandra is wezen kamperen, Stefano treedt op, Jos tennist, Jeroen staat op de IC, Beppe zit weer in haar achtertuin met familie en Naima heeft dienst. Hoe kijken ze terug op de afgelopen periode? Tijd om elkaar voor het eerst rechtstreeks te spre...more

 • #19 - Memento Mori

  Jul 02 2020

  Covid-19 drukt ons al maandenlang onmiskenbaar met de neus op ons eindige bestaan. De grote focus in de media ligt op de cijfers, de druk op de zorg, voorzorgsmaatregelen, en afstand houden. Maar hét gesprek vermijden we, of voeren we in kleine kring: hoe staan jij en ik tegenover de dood?

 • #18 - De ontmoeting in het blauwe licht

  Jun 25 2020

  De coronacrisis heeft de digitale samenleving een flinke zet gegeven. We namen noodgedwongen (leuk of niet) onze intrek in de digitale wereld, en ontmoetten elkaar in de dimensie van het blauwe scherm. Je laptop openslaan betekent tegenwoordig, binnentreden in een wereld van online-afspraken en activiteit. Hoe ervaar jij die ontmoeting in het blauwe licht?

 • #17 - Is dit alles, wat er is?

  Jun 18 2020

  De afgelopen weken stonden in het teken van uitbreiden van ons sociale leven. Maar de rek lijkt op, veel meer versoepeling is onmogelijk. Tenminste, zolang er geen vaccin is. De vraag dringt zich op: wat als we nooit meer terug kunnen gaan naar hoe het was? Wat als dit is wat het is?

 • #16 - #zinin

  Jun 11 2020

  Week dertien van de intelligente lockdown; de fase waarin de terrasjes weer opengaan, de bios, restaurants en sommige grenzen. Kortom de 'sjeu' lijkt terug te komen. Zijn we er klaar voor? Is het wat we ervan hoopten?

 • #15 - Awkward 2.0

  Jun 04 2020

  We zijn bijna allemaal weer in de openbare ruimte. Daar zijn wel regels aan verbonden. In de oude wereld kon het al ingewikkeld zijn om elkaar op sociaal vlak te lezen: wil je 1 zoen of 3 zoenen, en alle ongemakkelijke scenario's daartussen. Nu wordt de uitdaging alleen maar groter. De openbare ruimte is een grijze zone vol hindernissen. Hoe lopen we met elkaar dat parcours?

 • #14 - Houd je hart vast

  May 28 2020

  Alles wordt stap voor stap weer soepeler, maar de ondertoon van de nieuwe maatregelen is wel: “Pas op er komt mogelijk een tweede golf aan!”. Een zware ondertoon in een luchtiger wordende situatie. Stefan Stasse overdenkt met een groepje mensen hoe zij die dreiging ervaren. Is er sprake van angst of zorgen?

 • #13 - Kuddedieren

  May 26 2020

  De kudde komt langzaam weer op gang. Onze eerste stappen uit de isolatie richting sportscholen, restaurants, bioscopen en stranden worden langzaam gezet. Wat verstild was gaat weer stromen. Even waren we allemaal dezelfde huismus, nu kunnen we ons weer onderscheiden buiten de deur. Maar willen we dat wel?

 • #12 - Transformer

  May 22 2020

  De intelligente lockdown duurt nu officieel twee maanden. Hersenonderzoekers stellen dat een mens gemiddeld 66 dagen nodig heeft om nieuwe gewoontes aan te leren of gedrag wezenlijk te veranderen. In deze aflevering onderzoekt Stefan met een groepje Nederlanders hun transformaties. Is er iets wezenlijks aan ze veranderd in deze tijd?

 • #11 - Het weerzien

  May 19 2020

  We gaan een nieuwe fase in van het sociaal experiment. Een soort massale reïntegratie terug naar het ‘oude’. Maar het is niet meer zoals het was. We moeten afstand houden, protocollen volgen en mondkapjes op in de trein. Voor sommige mensen verandert er veel, voor andere weinig. Pak jij de draad weer op?

 • #10 - Verdwijnwerelden

  May 14 2020

  Onze wereld werd de afgelopen maanden ineens heel klein, maar de werelden in je hoofd zijn grenzenloos: muziek, film, boeken, dromen, podcasts, games en (online)sport, ze laten je ontsnappen naar een andere dimensie. Deze 'verdwijnwerelden' kennen geen vierkante meters, want fantasie is oneindig. Waar ga jij heen?

 • #9 - De schone zaak

  May 12 2020

  We willen door. Feesten, uiteten, daten, geld verdienen, vliegen. Alles net als vroeger. De eerste protesten tegen de restricties dienen zich aan. We kunnen eigenlijk niet wachten totdat we ons oude leven weer op kunnen pakken. Geduld is in deze een schone zaak, toch?

 • #8 - Een diepe buiging

  May 07 2020

  Door corona zijn er nieuwe helden komen bovendrijven. Vakkenvullers, zorgverleners, pakketjes bezorgers, leerkrachten, noem maar op: het zijn de hoeders van de samenleving. Wat betekent het om held te zijn in deze tijd, en wil je dat eigenlijk wel?

 • #7 - De vrijdenker

  May 05 2020

  17 miljoen mensen die schrijf je niet de wetten voor die laat je in hun waarde! Deze tekst vatte ooit de eigenzinnige cultuur van het Nederlandse volk mooi samen. Datzelfde volkje doet nu precies wat de autoriteiten voorschrijven. Hoe is het om een deel van je vrijheid op te geven?

 • #6 - Coronastalgie

  Apr 30 2020

  Ooit, ergens in de toekomst zal deze periode voorbij zijn. Daar gaan we tenminste gemakshalve vanuit. Hoe kijken we dan terug? Vol afkeer of met weemoed? Stefan Stasse fantaseert met een groepje Nederlanders over 'coronastalgie'.

 • #5 - Zelf de slingers ophangen

  Apr 28 2020

  Koningsdag vierden we binnen, bevrijdingsdag was nog nooit zo ‘niet vrij’ en tot 1 september sowieso geen festivals en grote feestjes meer. Wat doet het met onze feestvreugde als de dans, de toevallige ontmoetingen en de feestroes verdwijnen? Kunnen we nog wel uit onze plaat gaan?Stefan Stasse en een groepje Nederlanders vertellen hoe ze zelf de slingers proberen op te hangen.

 • #4 - De comeback van de verveling

  Apr 23 2020

  Toen het leven nog niet stil stond was verveling een schaars goed. Voor de meeste van ons is het leven nu eentoniger geworden. Wat maakt dat los? Stefan Stasse onderzoekt samen met een groepje Nederlanders de nieuwe eentonigheid.

 • #3 - Geluk zit in een klein hoekje

  Apr 21 2020

  Kunnen we nu gelukkig zijn? De geschiedenis leert ons dat we het kunnen ervaren in tijden van crisis. Stefan Stasse praat met een groepje Nederlanders over hun geluk.

 • #2 - De intieme zone

  Apr 16 2020

  Onze hele megalomane mondialiteit is teruggedrongen tot huiskamer-niveau. De rest is ineens ver van ons verwijderd, of in ieder geval minstens 1,5 meter van ons vandaan. Wie voelen er nu dichtbij? Stefan Stasse onderzoekt samen met een groepje Nederlanders ‘De intieme zone’.

 • #1 - Het grote niet weten

  Apr 14 2020

  Als we iéts zeker weten, is dat zo’n beetje al onze houvast is weggevallen. Wat doet die onzekerheid met ons? Stefan Stasse onderzoekt samen met een groepje Nederlanders ‘Het Grote Niet Weten’.

 • Trailer: En Toen Werd Het Stil

  Apr 10 2020

  In deze podcast volgt Stefan Stasse tien weken lang de gedachtestroom van een groepje Nederlanders. Ze zijn totaal verschillend, maar hebben sinds kort één ding gemeen: in maart 2020 veranderde hun leven van het één op het andere moment compleet. Een uniek tijdsdocument in het oor van de storm.