PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De Spindoctors

Aan wie kun je beter vragen hoe spindoctors in de politiek werken dan aan spindoctors zelf? Oud-spindoctor Jack de Vries van het CDA en voormalig PvdA-adviseur Julia Wouters praten je wekelijks bij over de frames en de spins in de politiek. Heb je vragen? Stel ze aan Jack en Julia via podcastradio1@eo.nl.

Afleveringen

 • #3 - Het feest van de democratie, iedereen wint! (S03)

  Mar 17 2022

  Als je de toespraken mag geloven, dan heeft elke partij deze gemeenteraadsverkiezingen gewonnen. Het was werkelijk een feest van de democratie dus. Kleine smet op het blazoen: de opkomst was historisch laag. Hoe komt dat? Tijs van den Brink bespreekt het met spindoctors Julia Wouters en Jack de Vries.

 • #2 - De stembussen zijn open! Hoe trekken partijen je over de streep? (S03)

  Mar 14 2022

  Maandag, dinsdag en woensdag mag er gestemd worden voor de gemeenteraden. Partijen plakten natuurlijk posters en gaven flyers, maar ook met peilingsresultaten wordt campagne gevoerd. Een goede peiling wordt gepubliceerd, maar een slechte peiling verdwijnt vaak in een la. Oud-spindoctors Julia Wouters en Jack de Vries vertellen je meer over dit soort campagnetrucs en ook hoe je een landelijk kopstuk naar je gemeente krijgt. Ook is er aandacht voor Volt, waar het nogal een bende blijkt te zijn...

 • #1 - Hoe voer je een lokale campagne terwijl het oorlog is? (S03)

  Mar 07 2022

  Er is zoveel aandacht voor de oorlog in Oekraïne, dat je bijna zou vergeten dat over iets meer dan een week de gemeenteraadsverkiezingen zijn. Hoe voer je campagne in oorlogstijd? Het is het onderwerp van de eerste aflevering van deze mini-serie van De Spindoctors, met voormalige spindoctors Jack de Vries (CDA) en Julia Wouters (PvdA).

 • #19 - Spindoctors nemen (voorlopig) afscheid zonder het nieuwe elan te vinden (S02)

  Jan 19 2022

  In de voorlopig laatste aflevering van De Spindoctors wordt teruggeblikt op het debat over regeringsverklaring. Hoeveel was er te zien van het nieuwe elan dat Rutte heeft beloofd? Daarnaast volgt een terugblik op de gehele formatie.

 • #18 - Is het Rutte-IV of Kaag-I? (S02)

  Jan 10 2022

  Op de dag van de bordesscène kwamen onze Spindoctors bijeen om het nieuwe kabinet te bespreken. Welke partijen haalden de beste posities binnen? En zouden ze het vier jaar volhouden? Daarnaast wordt ook de foto zelf besproken: hoe belangrijk is die eigenlijk? 

 • #17 - Ze zijn eruit! Hoe wordt het regeerakkoord gespind? (S02)

  Dec 16 2021

  Na negen maanden vergaderen, informeren, aantrekken en afstoten is de formatie eindelijk afgerond. Het regeerakkoord is daar! Hoe proberen de regeringspartijen het te spinnen? En hoe framet de oppositie het akkoord? We vragen het aan onze eigen oud-spindoctors Julia Wouters en Jack de Vries, in deze laatste Spindoctors van 2021.

 • #16 - Zuinige Rutte strooit ineens met ministersposten (S02)

  Dec 08 2021

  In 2015 zei Mark Rutte nog dat hij zo min mogelijk bewindslieden wilde hebben, zodat uiteindelijk ministers geen tijd zouden hebben voor 'allerlei hobby's'. Inmiddels, in 2021, lijkt het nieuwe kabinet groter te worden dan ooit. Hoe worden ze verdeeld? We vragen het onze vaste spindoctors Jack de Vries en Julia Wouters, die ook hun licht laten schijnen op het nieuwe linkse huwelijk tussen PvdA en GroenLinks.

 • #15 - Mag Hugo de Jonge door in een volgend kabinet? (S02)

  Dec 01 2021

  Eerst zouden we een Sinterklaasakkoord krijgen, toen zouden we voor de kerst een bordesfoto krijgen, maar inmiddels zou het zomaar eens 2022 kunnen worden. De formatie duurt maar en duurt maar. Ondertussen is de vraag: welke ministers mogen door? Het AD opende vandaag een charme-offensief van team Hugo de Jonge. Mag hij door? Onze vaste Spindoctors Jack de Vries en Julia Wouters verschillen van mening... Verder bespreken we het terugtrekken van Frank de Grave, de Jetten-gelden en horen we nieman...more

 • #14 - Duitsers zijn er snel uit maar wij formeren door, terwijl lockdown dreigt (S02)

  Nov 25 2021

  Terwijl de Duitsers er al na een maandje uit zijn gekomen, wordt er in Nederland nog rustig doorgeformeerd. Het demissionair kabinet is natuurlijk met andere dingen bezig, zo hangt Nederland weer een lockdown boven het hoofd. Ook daar hebben de spindoctors Julia Wouters en Jack de Vries nog wel communicatietips voor.

 • #13 - Blunderende Segers laat formatiepapieren in de trein liggen (S02)

  Nov 17 2021

  Iets laten liggen in de trein kan natuurlijk iedereen gebeuren, maar als je onderhandelt over een regeerakkoord kan zoiets wel grote gevolgen hebben. Gert Jan Segers van de ChristenUnie kwam daar achter door belangrijke papieren achter te laten in de treincoupe. Tijs van den Brink bespreekt samen met ex-spindoctors Julia Wouters en Jack de Vries wie hiervan profiteert en wie juist niet. 

 • #12 - Speculeren over ministersposten: Een kabinet vol jonge vrouwen en oude zakken (S02)

  Nov 10 2021

  Het zou zomaar kunnen dat er eind volgende week een coalitieakkoord wordt gesloten en het zou ook zomaar kunnen van niet, maar het is in ieder geval nodig tijd om te speculeren over wie er welke ministerpost mag gaan bekleden. Ex-spindoctors Julia Wouters en Jack de Vries hebben ieder zo hun eigen voorkeur.

 • #11 - Omtzigt spreekt (terwijl het verder stil blijft) (S02)

  Nov 03 2021

  Het is officieel de langste formatie ooit en terwijl Vera Bergkamp en de samenleving ongeduldig worden, blijven de toekomstig coalitiepartners stoïcijns door formeren. Er lekte bijna niets… Wat lekte er wel? En wat zou er moeten lekken? Dat bespreekt Tijs van den Brink, zoals altijd, met voormalig spindoctors Julia Wouters en Jack de Vries.

 • #10 - Het geheime CDA-aanvalsplan op Rutte, en waarom je dat nooit moet doen (S02)

  Oct 27 2021

  Het CDA broedde dit voorjaar op een plan om met een anonieme negatieve campagne Mark Rutte aan te vallen, schrijven Peter Kee en Thijs Broer in het boek Code Rood. De spindoctors raden zo'n actie af. "Je moet nooit het populairste jongetje op het schoolplein aanvallen". En de formatiekaravaan strijkt neer in Hilversum en Groningen. Wat kunnen we daar van verwachten? En is het verstandig om als gedupeerde van de gaswinning of de toeslagenaffaire aan te schuiven aan de formatietafel?

 • #9 - Klimaat, migratie, medische ethiek; wordt het uitruilen of kwartetten? (S02)

  Oct 13 2021

  Het grote formeren is begonnen! De inhoud komt op tafel en er wordt ook nagedacht over de poppetjes. Wat doen spindoctors in zo'n periode? We vragen het de vaste Spindoctors van NPO Radio 1 Julia Wouters en Jack de Vries. Verder praten we over een onderzoek naar oud-Kamerleden van Dit is de Dag. Daaruit blijkt dat 42 procent van de niet meer politiek actieve Kamerleden die na 2017 afscheid namen, lobbyist is. Moeten we ons zorgen maken?

 • #8 - De kussens van Kaag en de offshore knaken van Hoekstra (S02)

  Oct 06 2021

  Er is weer veel gebeurd afgelopen week in Den Haag. De formatie begon, maar ondertussen lagen weer verschillende Haagse kopstukken onder vuur. Wopke Hoekstra dook op in de 'Pandora Papers' en Sigrid Kaag kwam in opspraak omdat ze kussens zou hebben besteld tijdens een formatiegesprek. Hoe spinden ze zich er deze keer uit? 

 • #7 - Hoe de spin over een dronken Johan Remkes mislukte (S02)

  Sep 29 2021

  De week is nog maar op de helft, maar qua politiek nieuws lijkt het alsof ie al voorbij is. Informateur Johan Remkes ging er met de zweep over, en lijkt aan te sturen op een voortzetting van de oude coalitie. Remkes, die door spindoctors afgelopen week nog neer werd gezet als een man die een paar glazen te veel drinkt. Die spin mislukte, maar hoe? We vragen het aan onze Spindoctors, Jack de Vries en Julia Wouters!

 • #6 - De grote Algemene-Politieke-Beschouwingen-Debatprijs-Show (S02)

  Sep 23 2021

  Na Prinsjesdag volgen de Algemene Politieke Beschouwingen, traditioneel het belangrijkste politieke debat van het jaar. Speciaal daarom presenteert Tijs van den Brink een extra lange show met onder meer een debatprijs voor de beste debater en zoals altijd doorwrochte analyses van onze vaste (ex-)spindoctors Julia Wouters en Jack de Vries. Zij laten zich daarbij vergezellen door de directeur van het Nederlands Debat Instituut: Roderik van Grieken. 

 • #5 - Rutte, Kaag en Hoekstra op een landgoed in Hilversum - gaat dat eindelijk een kabinet opleveren? (S02)

  Sep 15 2021

  Er zijn coronapersconferenties, Afghanistandebatten en volgende week gaat Prinsjesdag door als altijd. Je zou bijna vergeten dat er geen regering is. Wordt er eigenlijk nog wel geformeerd? Nou, zeker wel. Informateur Remkes neemt Rutte, Kaag en Hoekstra weg van de achterkamertjes naar een landgoed met hele grote achterkamers: landgoed De Zwaluwenberg te Hilversum. Wat zou daar toch besproken worden?

 • #4 - De lezing van Kaag: Een tactische sneer of een politieke stommiteit? (S02)

  Sep 08 2021

  Er was genoeg te bespreken afgelopen week na het eindrapport van Mariette Hamer, maar het ging vooral over Kaag. Kaag wist vriend en vooral vijand te verbazen met een harde uithaal richting Rutte of in ieder geval een harde uithaal richting mensen die Nederland een gaaf land vinden. Welk doel had Kaag hiermee voor ogen? En was dat een geslaagde tactiek?

 • #3 - Bijltjesdag op ’t Binnenhof (S02)

  Sep 01 2021

  Het hoge woord is eruit. VVD en CDA willen écht niet met de PvdA en GroenLinks terwijl D66 écht niet met het CU wil. Het is bekend, het is gezegd en het is uitgesproken. Dus wat nu? Een stabiel en transparant minderheidskabinet? Onze (ex)spindoctors Jack de Vries en Julia Wouters hebben er een hard hoofd in.

 • #2 - Waarom wil het maar niet lukken? Niemand zegt njet (S02)

  Aug 25 2021

  161 dagen formeren en er wordt nog steeds niet onderhandeld aan het binnenhof. Moet je daar nou cynisch van worden of liggen er doorbraken in het verschiet? Onze spindoctors Jack de Vries en Julia Wouters analyseren er weer lustig op los. 

 • #1 - Zitten PvdA en GroenLinks nu als fusiepartij in de mand? (S02)

  Aug 19 2021

  Een fusie tussen GroenLinks en PvdA zou een uitweg zijn uit de formatie-impasse, meldde de NOS ineens op donderdagavond. En dat was toevallig toch al de avond waarop De Spindoctors weer bijeen kwamen, voor het eerst tijdens de vakantie! Wat vinden zij van dit nieuws? Naast de mogelijke fusie wordt de formatie-strategie van Sigrid Kaag besproken en zijn er anekdotes over etentjes met partijleiders...

 • #31 - De analyses geanalyseerd (S01)

  Jul 08 2021

  GroenLinks en CDA evalueren deze week hun verkiezingsnederlaag en onze spindoctors evalueren dan weer die evaluaties. Zijn die wel zo nuttig? Verder wordt in deze laatste aflevering voor het zomerreces stilgestaan bij de aanslag op Peter R. de Vries en de reacties uit de politiek. Want hoe moet je als politicus reageren op zo’n afschuwelijke gebeurtenis? Vanaf 11 augustus is deze podcast weer te beluisteren op je favoriete podcast-app. 

 • #30 - De week van Kaag #Ophef (S01)

  Jul 01 2021

  Het ging deze week weinig over formeren en veel over Kaag. Zo zou ze zich bemoeid hebben met de inhoud van de documentaire "Sigrid Kaag - Van Beiroet tot Binnenhof" en droeg ze bovendien geen autogordel. Was dit een broodnodige discussie over de verwevenheid van politiek met de media of vooral een storm in een glas water? 

 • #29 - Uiteindelijk komt er altijd een kabinet (S01)

  Jun 24 2021

  Inmiddels weten we dat ‘voor de zomer een kabinet’ een onhaalbare missie is, maar hebben we niet stiekem al een kabinet? Terwijl voormalig spindoctor Jack de Vries de toekomst zonnig inziet, wordt voormalig politiek adviseur Julia Wouters er moedeloos van.

 • #28 - Het CDA veegt scherven en de VVD plakt plaatjes (S01)

  Jun 17 2021

  Goed nieuws, informateur Hamer lijkt de ingewikkelde formatie teruggebracht te hebben tot een relatief simpel keuzemenu. Zouden onze spindoctors voor optie 1,2 of 3 kiezen? En wat te doen met de bende bij het CDA?

 • #27 - De formatie saaier dan ooit, maar dan: Omtzigt (S01)

  Jun 10 2021

  Omdat de formatie zich alsmaar trager leek voort te bewegen, was het voor de spindoctors wachten op nieuws. En dat kwam er. Een uitgelekt document van Omtzigt laat snoeiharde verwijten zien richting de CDA-top. Welke consequenties gaat dit hebben?

 • #26 - Het derde oog van Mariëtte Hamer en wat de partijen echt willen (S01)

  Jun 03 2021

  Soms zeggen partijen niet wat ze echt denken en doen ze niet wat ze echt willen. Gelukkig heeft de informateur een speciale gave om daar doorheen te prikken en soms kunnen onze spindoctors dat ook!

 • #25 - Het is allemaal nog voorspel (S01)

  May 27 2021

  De afgelopen weken liepen er tal van organisaties de deur plat bij informateur Hamer. Wat kwamen die organisaties daar doen en wat wordt daarmee gedaan? Onze spindoctors Jack de Vries en Julia Wouters leggen uit: De formatie is als een trouwjurk met wel 100 knopen…

 • #24 - Een nieuw kabinet voor de zomer! (S01)

  May 20 2021

  Deze week zat de vaart er goed in bij de formatie en wist Kaag te melden dat er al voor de zomer een nieuw kabinet kan zijn. Maar maakt deze zwaluw al zomer, of denken onze spindoctors dat we misschien toch nog meer geduld moeten hebben?

 • #23 - Take-out-the-trash-day (S01)

  May 13 2021

  Voordat Tjeenk Willink deze week het formatiestokje doorgaf aan Mariëtte Hamer, maakte Rutte nog een maal schoon schip door aan te schuiven bij Nieuwsuur en aldaar zijn radicale ideeën te presenteren. Was dat een goede zet? 

 • #22 - De provocatie van Baudet en het antigif voor deze tijd (S01)

  May 06 2021

  De kamer is op vakantie maar sommige partijen wisten desalniettemin het nieuws te halen. De eenmansfractie 50+ viel uit elkaar en FvD creëerde ophef met een poster. Hoe moet je daar nou weer op reageren? 

 • #21 - Is de angel in Den Haag eruit en kan de formatie verder? (S01)

  Apr 29 2021

  De formatie lag weer een week stil, want er waren notulen gelekt en daar moet over gedebatteerd worden. Kan de formatie daarna weer door of kunnen we nog rekenen op politiek spektakel? Terwijl het notulendebat nog bezig is, trekken onze spindoctors alvast conclusies. 

 • #20 - Alles lekt, behalve wie er lekt (S01)

  Apr 22 2021

  De rust leek even wedergekeerd in de formatie, maar toen was daar opnieuw een ‘bommetje’.  De uitgelekte notulen van de ministerraad deden het nodige stof opwaaien en ook de reacties van de betrokken fractievoorzitters hadden beter kunnen worden voorbereid. Onze voormalig spindoctors Julia Wouters en Jack de Vries leggen uit hoe je in deze situatie hád moeten reageren. 

 • #19 - Het is stil aan het binnenhof, behalve als er wordt gelekt (S01)

  Apr 15 2021

  De eerste week van verkenner Tjeenk Willink zit erop en het is opvallend stil op het binnenhof. Tenminste, bij de verkenning van de formatie, want bij persconferenties over de coronamaatregelen wordt er keer op keer gelekt.  Onze voormalig spindoctors Jack de Vries en Julia Wouters bespreken de politieke zin en onzin van het lekken.

 • #18 - Het grote VVD-offensief en de terugkeer van de mastodonten (S01)

  Apr 08 2021

  Vorige week was politiek Den Haag nog in rep en roer, maar langzaamaan komen de gemoederen tot bedaren en dat mede dankzij een indrukwekkend VVD-offensief. Je kon de tv niet aanzetten of daar zat een VVD-mastodont. Hoe spinden zij de situatie weer recht?  En kan die andere mastodont: Herman Tjeenk Willink de formatie weer op de baan krijgen? 

 • #17 - De grote verkenningsdebatspecial (S01)

  Apr 01 2021

  Desperate times call for desperate measures en omdat demissionair premier Rutte donderdag zwaar onder vuur kwam te liggen in het Kamerdebat hebben we bij Dit is de Dag op NPO Radio 1 een speciale aflevering met de Spindoctors gemaakt. Naast de jullie vertrouwde namen Jack de Vries en Julia Wouters hoor je VVD-campagne strateeg Jan Driessen, NRC-journalist Mark Lievisse Adriaanse, hoogleraar staatsrecht Wim Voermans, en politiek verslaggever Joost Vullings.

 • #16 - Heimwee naar de koning door ‘Ollongate’ (S01)

  Mar 25 2021

  Het is een roerige eerste week in de formatie. Er zijn fluistercampagnes, coronabesmettingen en door de onbedekte aantekeningen van Ollongren moet de verkenning weer helemaal opnieuw. Onze spindoctors kijken met enige weemoed terug naar de tijd dat er nog een koning was die de formatie leidde.

 • #15 - Hoe spin je jezelf de formatie in? (S01)

  Mar 18 2021

  In den Haag is er geen tijd om feest te vieren of wonden te likken. Er moet geformeerd worden. Daarbij is het van belang hoe je de uitslag spint en framed. Live vanuit de studio geven voormalig spindoctors Julia Wouters en Jack de Vries hun visie en advies.

 • #14 - ‘Volt en VVD winnaars van de campagne’ (S01)

  Mar 17 2021

  Het is de avond van de uitslag en onze spindoctors zitten live in Nieuwspoort om de campagnes nog eens grondig door te lichten. Wie deed het het best? en wat zijn leermomenten?

 • #13 - Peilingen zijn géén palingen - over hoe peilingen de verkiezingen beïnvloeden (S01)

  Mar 16 2021

  De peilingen hebben de verkiezingsuitslag nog nooit goed voorspeld, maar toch houden politici elke keer hun hart vast. Een gunstige peiling kan namelijk het verschil betekenen tussen winnen of verliezen.

 • #12 - Dit moet je doen in de laatste uren van de campagne (S01)

  Mar 15 2021

  Het is vijf voor twaalf en de campagnes lopen op hun einde. Wat is er nog mogelijk? Debatten winnen? De voorpagina van de Telegraaf halen? Goed slapen? Of het liefst alles tegelijk?

 • #11 - Schreeuwen, roasten, weglopen - De campagne wordt onvriendelijker (S01)

  Mar 12 2021

  Gisteren was daar dan toch de langverwachte ophef. Politici die schreeuwden, persoonlijke aanvallen en cabaretiers met discutabele humor. Wanneer mag je als politicus uit een programma vertrekken?

 • #10 - De duim van Rutte en hoe je op een barkruk zit (S01)

  Mar 11 2021

  Op tv is tachtig procent van wat een politicus zegt lichaamstaal en daar moet je gebruik van maken. Zoals zo vaak is voorbereiding de sleutel. Onze voormalig spindoctors Jack de Vries en Julia Wouters vertellen wat werkt en wat juist niet.

 • #9 - De spots ontspind (S01)

  Mar 10 2021

  Onze spindoctors hebben de campagnespotjes van de verschillende partijen eens grondig bestudeerd en daar viel genoeg over te zeggen. Wie heeft de beste spot?

 • #8 - De ‘Ik maak hem even af’ (S01)

  Mar 09 2021

  Wie de afgelopen weken ergens een debat heeft gezien, moet het zijn opgevallen: De ‘Ik maak hem even af’ is alom vertegenwoordigd. Welke retorische trucs hebben politici nog meer in hun arsenaal, hoe kom je überhaupt aan het woord in een debat en last but not least: hoe overleef je die verschrikkelijke roast bij Nieuwsuur? Voormalig spindoctors Jack de Vries en Julia Wouters vertellen de tips en de tricks.

 • #7 - De dans om Kaag (S01)

  Mar 08 2021

  Er moet natuurlijk eerst nog gekozen worden, maar stiekem denken de partijen al aan de formatie, want wie gaat er straks met wie? Voormalig spindoctors Julia Wouters en Jack de Vries vertellen hoe je daar het meest van profiteert.

 • #6 - Advies aan in hoek geframede Hoekstra: "start another war" (S01)

  Mar 05 2021

  Het is framen en geframed worden en sommige politici doen dat beter dan andere. Welke frames plakken het best? En wie zit in de hoek waar de klappen vallen?

 • #5 - Hoe knap is de lijsttrekker? Over seksisme in de politiek (S01)

  Mar 04 2021

  Hoe speelt seksisme een rol in de verkiezingen, in hoeverre is uiterlijk van de lijsttrekker van belang en waarom zou je je partner juist wel noemen of juist niet? Voormalig spindoctors Julia Wouters en Jack de Vries prikken dwars door het gespin heen en schijnen hun licht op het dagelijkse campagnenieuws.

 • #4 - Lijsttrekkers schaatsen, presenteren, Tiktokken en springen door hoepels (S01)

  Mar 03 2021

  De strijdkassen van de politieke partijen worden aangewend om de kiezers vooral ook op de sociale media te bereiken. Is dat effectief en waar komt dat geld vandaan? Spindoctors Jack de Vries en Julia Wouters geven in deze aflevering weer eens hun eigen spin aan het laatste politieke nieuws.

 • #3 - Die rotpeilingen van je! (S01)

  Mar 02 2021

  Nu de emoties van politici tot in de puntjes worden geanalyseerd, is het nog belangrijker voor de lijsttrekkers hun gezichten in de plooi te houden. Maar lukt dat ook altijd?

 • #2 - CPB-doorrekeningen? Een schijnwerkelijkheid (S01)

  Mar 01 2021

  De campagnes draaien op volle toeren en het eerste grote lijsttrekkersdebat is achter de rug. In de hoop op game-changers probeerden de lijsttrekkers te spinnen en te framen, maar lukte dat ook? En wie lukte het vooral niet? Voormalig spindoctors Jack de Vries en Julia Wouters vertellen wat hun opviel in de verkiezingsstrijd.

 • #1 - 'Wilders profiteert het meest van eerste lijsttrekkersdebat' (S01)

  Feb 26 2021

  In De Spindoctors ontrafelen oud-CDA-spindoctor Jack de Vries en oud-PvdA-adviseur Julia Wouters de verkiezingscampagne. In de eerste aflevering, live op NPO Radio 1, wordt het Radio 1-debat geanalyseerd. De winnaar heet Geert Wilders...

 • Trailer De Spindoctors

  Feb 17 2021

  Wie kun je beter vragen hoe spindoctors werken dan een spindoctor zelf? Tijs van den Brink heeft er zelfs twee gevonden om jou door de verkiezingscampagne te helpen richting 17 maart. Hoe proberen politieke partijen zichzelf zo aantrekkelijk mogelijk te maken om op te stemmen tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer? En wat doen ze om concurrenten onaantrekkelijk te laten lijken? Oud-spindoctor Jack de Vries van het CDA en voormalig PvdA-adviseur Julia Wouters vertellen het je dagelijks i...more