PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De Nacht van Rutger

In ‘De Nacht van Rutger’ voert Rutger Castricum met zijn gast aan het begin van de nacht een prettig gesprek. Dit doet hij vanuit zijn eigen huis, in die mooie stad achter de duinen, aan zijn keukentafel. Iedere zaterdag op zondagnacht in oktober, van 00:00 uur tot 01:00 uur op NPO Radio 1.

Afleveringen

 • Schrijver/dichter Bart Chabot (31 oktober 2021)

  Oct 29 2021

  Schrijver, podiumkunstenaar, dichter en Brood-biograaf Bart Chabot is te gast in deze aflevering. Rutger praat met Bart over de erfenis van zijn boezemvriend Herman Brood, zijn toekomstplannen en zijn leven buiten de spotlights.

 • Cartoonist Ruben Oppenheimer (24 oktober 2021)

  Oct 23 2021

  Cartoonist Ruben Oppenheimer heeft van tekenen zijn werk gemaakt. Zijn spotprenten zijn dagelijks te zien in kranten zoals het Algemeen Dagblad, De Standaard en NRC Handelsblad. Oppenheimer zoekt, zoals het een goed cartoonist betaamt, regelmatig het randje op. Dat leverde hem rechtszaken en tientallen bedreigingen op. Rutger praat met Ruben over de vrijheid van een cartoonist en de lange tenen van D66-leider Sigrid Kaag.

 • EO-programmamaker Tijs van den Brink (17 oktober 2021)

  Oct 17 2021

  In de derde aflevering van 'De Nacht van Rutger' is EO-programmamaker Tijs van den Brink te gast. Aan de keukentafel praat hij met Rutger over zijn 25-jarig jubileum bij de EO, activistische journalistiek en de politieke en journalistieke toekomst van Tijs.

 • Demissionair staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius (10 oktober 2021)

  Oct 09 2021

  Dilan Yeşilgöz-Zegerius was drie jaar VVD-raadslid in Amsterdam voordat ze in maart 2017 Tweede Kamerlid werd. In mei van dit jaar volgde ze haar partijgenoot Bas van 't Wout op en werd demissionair staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat in Rutte-III. Rutger praat met haar over de energiecrisis, de macht van Poetin en haar politieke ambities.

 • Dichter/columnist Nico Dijkshoorn (3 oktober 2021)

  Oct 03 2021

  In de eerste aflevering van deze winterserie zit Nico Dijkshoorn aan de keukentafel bij Rutger. Elf jaar was hij de huisdichter van De Wereld Draait Door, maar diep in zijn hart is hij een echte rocker. Vanaf januari toert hij daarom met zijn band The Hank Five door het hele land. Mist hij Matthijs van Nieuwkerk? Waarom heeft Nico een hekel aan Louis van Gaal? Hebben Nico en Rutger hun ruzie over Lee Towers inmiddels bijgelegd?

 • Millennial expert Talitha Muusse (4 juli 2021)

  Jul 03 2021

  Talitha Muusse presenteerde aan het begin van dit jaar met Sven Kockelmann op zondag de NPO-talkshow Op1. Na de zomer verschijnt haar boek waarin ze jongeren oproept hun plaats in de Nederlandse samenleving in te nemen.  Rutger praat met Talitha over activistische journalistiek, de aanstaande machtsgreep door jongeren, haar vertrek bij Op1 en de rel rond oppermillennial Sywert van Lienden.

 • GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink (27 juni 2021)

  Jun 26 2021

  Deze week komt de meest linkse man van Amsterdam op bezoek: GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink. Onlangs werd hij voor de derde keer gekroond tot lijsttrekker van zijn partij bij de gemeenteraadsverkiezingen, die op 16 maart 2022 gepland staan. Rutger praat met wethouder Groot Wassink over 'fight the power', extremisten in de Tweede Kamer, pretpark Amsterdam, zijn relatie met landelijk leider Jesse Klaver, viruswappies en zijn 'One Down'-tweet over Thierry Baudet.

 • Strafrechtadvocaat Gerard Spong (20 juni 2021)

  Jun 20 2021

  Gerard Spong verdedigt bijna 50 jaar kluizenkrakers, oorlogsmisdadigers, zedendelinquenten, moordenaars en voetballers zoals Patrick Kluivert, Edgar Davids en Quinsy Promes. Vorige week werd hij 75 jaar, maar aan stoppen denkt Spong voorlopig niet. Rutger praat met mr. Spong over zijn strijd tegen Geert Wilders en Desi Bouterse, werken en leven in een kogelvrij vest en zijn activistische kant.

 • Schrijver/columnist Marcel van Roosmalen (13 juni 2021)

  Jun 13 2021

  Vijfentwintig jaar rijdt Marcel van Roosmalen kris kras door het land op zoek naar verhalen en mensen achter het nieuws. Elke dag is hij te horen, te zien en te lezen. Hij schreef over het Nederlands Elftal, Pim Fortuyn, zijn eerste jaar als vader, Vitesse-iconen zoals Theo Bos en Theo Janssen, maar ook over zijn moeder. Rutger praat met Marcel over zijn tv- en theaterambities, het leven met vier vrouwen en antwoord op de vraag: 'Hoe keert Marcel in de vooravond-talkshow op NPO 1 terug: als ho...more

 • BoerBurgerBeweging-fractievoorzitter Caroline van der Plas (6 juni 2021)

  Jun 06 2021

  Bijna drie maanden geleden reed BoerBurgerBeweging-fractievoorzitter Caroline van der Plas voor de eerste keer het Binnenhof op. Totaal onverwacht pakte de nieuwe partij onder haar leiding één zetel in de Tweede Kamer.  Rutger praat met Caroline over transparantie en tegenmacht in de politiek, en haar wittebroodsweken als parlementariër. Ook gaat hij op zoek naar het antwoord op de vragen ‘Waarom vindt ze Mark Rutte ongeschikt als minister-president?’ en ‘Is de Tweede Kamer een burn-outfabriek?’...more

 • Voormalig CDA-leider Sybrand Buma (28 maart 2021)

  Mar 28 2021

  Sybrand Buma werkte 25 jaar op het Binnenhof. Hij was Tweede Kamerlid, fractievoorzitter van het CDA en één van de architecten van het kabinet-Rutte III. Twee jaar geleden trad hij in de voetsporen van zijn vader en enkele voorvaderen, Buma werd burgemeester in Friesland. Met Rutger praat Buma over zijn leven en werk in Leeuwarden, heimwee naar Den Haag en natuurlijk komt de verkiezingsnederlaag van zijn partij ter sprake.

 • Fitness-onderneemster Fajah Lourens (21 maart 2021)

  Mar 21 2021

  Actrice, dj, model en fitness-onderneemster Fajah Lourens zit vannacht aan Rutger's keukentafel. Twintig jaar geleden brak ze door in de RTL-soap 'Goede Tijden, Slechte Tijden'. In 2016 bracht ze haar eerste 'killerbody'-boek uit, hiervan vlogen er honderdduizenden de winkel uit. Rutger en Fajah praten over fysieke en mentale gezondheid in crisistijd, killerfood en het geloof in de politiek,

 • VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff (14 maart 2021)

  Mar 13 2021

  Komende week kunnen we naar de stembus. De VVD heeft een enorme voorsprong op de achtervolgers. Mark Rutte zal hoogstwaarschijnlijk premier blijven, in de Tweede Kamer krijgen de liberalen een nieuwe leider. Na bijna vier jaar fractievoorzitterschap verlaat Klaas Dijkhoff het Binnenhof. Over zijn politieke jaren, zijn liefde voor Brabant en PSV, en zijn toekomst praat hij in deze aflevering van 'De Nacht van Rutger'.

 • Advocaat Gerald Roethof (7 maart 2021)

  Mar 06 2021

  In de eerste aflevering van dit jaar is advocaat Gerald Roethof te gast aan Rutger’s keukentafel.Mr. Roethof is 25 jaar advocaat. De laatste jaren is hij vooral bekend geworden door de verdediging van Jos B., in november 2020 veroordeeld voor misbruik en betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen. Rutger praat met Gerald Roethof over het recht op verdediging in de rechtszaal, de kijk van politici op veiligheid en het leven als advocaat na de dood van Derk Wiersum.

 • Henk Krol en Richard de Mos (27 december 2020)

  Dec 26 2020

  Richard de Mos en Henk Krol doen mee aan de komende Tweede Kamerverkiezingen. Beiden als lijsttrekker van hun eigen partij, terwijl ze nog niet zo lang geleden een samenwerking aangingen. Waar ging het mis en zullen ze elkaar weer vinden, aan de keukentafel van Rutger?

 • Wim Anker (20 december 2020)

  Dec 19 2020

  De afgelopen 40 jaar verdedigden advocaten Wim en Hans Anker honderden verdachten. Of het nou ging om Ferdi E., Robert M., Richard Klinkhamer of de BlokkeerFriezen, de broers Ankers stonden hen juridisch bij. Over een jaar gaan ze met pensioen. Wim Anker is te gast aan de keukentafel van Rutger.

 • Rob Kemps (Snollebollekes) (13 december 2020)

  Dec 12 2020

  Vannacht zit Rob Kemps, voorman van feestact Snollebollekes, aan Rutger's keukentafel. Een gesprek over blije eikels, zwerven op begraafplaatsen en ballen uit de boom beuken. De afgelopen zes jaar zette hij elke feesttent in Nederland op zijn kop, maar welke muziek draait Rob als hij thuis op de bank zit?

 • GroenLinks-kamerlid Lisa Westerveld (6 december 2020)

  Dec 05 2020

  In deze aflevering is Lisa Westerveld te gast. Sinds bijna 4 jaar is zij Tweede Kamerlid namens GroenLinks. Ze voelt zich een 'activist in de politiek'. Een gesprek over falende bestuurders, heavy metal en opgroeien in de Achterhoek.

 • Huub Stapel (28 juni 2020)

  Jun 27 2020

  In de laatste aflevering van deze juni-serie is acteur Huub Stapel te gast bij Rutger. Stapel kroop in zijn 40-jarige loopbaan in de huid van een officier van justitie, politici zoals oud-premier Ruud Lubbers, een liftmonteur, een tulpenkweker, de Goedheiligman en natuurlijk ook de oudste zoon van een asociaal gezin dat in een villawijk terechtkomt. Daarnaast presenteerde hij verschillende televisieprogramma’s en speelde in commercials.   Heef...more

 • Fred Teeven (21 juni 2020)

  Jun 20 2020

  Vijf jaar geleden stapte Fred Teeven, samen met minister Ivo Opstelten, op als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Na zijn vertrek uit Den Haag stapte Teeven achter het stuur van een lijnbus. Tegenwoordig is hij ook ondernemer en lobbyist. Met Rutger kijkt Teeven terug op zijn loopbaan bij de FIOD, het Openbaar Ministerie, de Tweede Kamer en het ministerie van Veiligheid en Justitie.

 • Emile Roemer (14 juni 2020)

  Jun 13 2020

  In deze aflevering staat een oude bekende van Rutger voor de deur. Hij was namens zijn partij gemeenteraadslid, wethouder en Tweede Kamerlid. Sinds 2 jaar is Emile Roemer de allereerste SP-burgemeester, van Heerlen. Over een paar maanden gaat de ketting in Zuid-Limburg af. Wat gaat hij daarna doen?

 • Angela de Jong (7 juni 2020)

  Jun 06 2020

  Ze kreeg bijnamen als: 'Meest gehate vrouw in de omroepwereld', 'beroepspraathoofd' en 'de vrouwelijke Johan Derksen'. Sinds 2010 schrijft Angela de Jong tv-columns in het Algemeen Dagblad. Dit jubileum komt ze vieren in 'De Nacht van Rutger'.

 • CBR-directeur Alexander Pechtold (29 maart 2020)

  Mar 28 2020

  In de vijfde en voorlopig laatste aflevering van 'De Nacht van Rutger' is voormalig D66-leider Alexander Pechtold te gast. Vanuit zijn huis keuken praat Rutger Castricum met Pechtold over zijn werk bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), zijn persoonlijk leven, de coronacrisis en afkicken van het Binnenhof. In juni is Rutger terug met een nieuwe serie gesprekken op NPO Radio 1.  Over 'De Nacht van Rutger' In ‘De Nacht van Rutger’ praat Rutger Castricum met gasten die een spraakm...more

 • Psychiater Esther van Fenema (22 maart 2020)

  Mar 21 2020

  In de vierde aflevering van ‘De Nacht van Rutger’ is psychiater/columnist Esther van Fenema te gast. Rutger praat met Van Fenema over de mentale stand van het land, haar politieke ambities met NLBeter, het Depressiegala dat zij met collega Bram Bakker organiseert en ondanks alle tegenwind koers houden! Over 'De Nacht van Rutger' In ‘De Nacht van Rutger’ praat Rutger Castricum met gasten die een spraakmakende tijd doormaken of net achter de rug hebben. Niet vanuit een dure villa in Zuid-Frankri...more

 • Haags raadslid Richard de Mos (15 maart 2020)

  Mar 14 2020

  In de derde aflevering van De Nacht van Rutger is politicus Richard de Mos te gast. Deze week maakte de leider van de grootste Haagse raadsfractie bekend gesolliciteerd te hebben voor het burgemeesterschap in de Hofstad. Rutger praat met Richard over zijn plannen voor Den Haag, de (heksen)jacht van justitie op hem en zijn kansen op het hoogste ambt in de stad.  Over 'De Nacht van Rutger' In ‘De Nacht van Rutger’ praat Rutger Castricum met gasten die een spraakmakende tijd doormaken of net acht...more

 • VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz (8 maart 2020)

  Mar 07 2020

  In de tweede aflevering van De Nacht van Rutger is een oude bekende van de PowNed-kijker te gast: VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz-Zegerius. Wat valt mee en wat valt tegen in drie jaar Kamerlidmaatschap? Wat zijn haar politieke dromen en ambities? En gaat ze voor een tweede termijn aan het Binnenhof voor de VVD? Voordat Dilan drie jaar geleden lid werd van de VVD in de Tweede Kamer was ze raadslid voor die partij in Amsterdam én stamgast in 'Studio PowNed' (NPO 3). Hierin besprak ze elke donderdag, ...more

 • Cabaretier Guido Weijers (1 maart 2020)

  Feb 29 2020

  In de eerste aflevering van 'De Nacht van Rutger' is cabaretier Guido Weijers te gast. Dit jaar is hij met zijn 10e Oudejaarsconference in de theaters en op televisie te zien. Hij staat ruim 20 jaar op de planken, waarin hij zich ontwikkelde van 'camping-cabaretier' tot geluks-goeroe. Over 'De Nacht van Rutger' In ‘De Nacht van Rutger’ praat Rutger Castricum met gasten die een spraakmakende tijd doormaken of net achter de rug hebben. Niet vanuit een dure villa in Zuid-Frankrijk of vanaf een la...more

 • Trailer

  Feb 28 2020

  In de 'Nacht van Rutger' ontvangt Rutger Castricum BN'ers in zijn achtertuin, in die mooie stad achter de duinen. De gasten hebben een spraakmakende tijd gehad of maken een bijzondere tijd door in hun leven. Rutger en zijn gast voeren een prettig gesprek aan het begin van de nacht over hoe ze de turbulentie in hun leven doorstaan.