PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De Kwestie

In de podcastserie De Kwestie gaat host Sander Denneman op zoek naar de laatste wetenschappelijke inzichten en ervaringen uit het bedrijfsleven over spraakmakende kwesties. Een podcast van de Amsterdam Business School van de UvA.

Afleveringen

 • De groeiende kloof tussen aandelenmarkten en de reële economie

  Jul 12 2021

  Mede mogelijk gemaakt door: Amsterdam Business SchoolIn deze aflevering van De Kwestie hoor je hoe de waarde van sommige aandelen in grotere mate de koers van de beurs bepaalt. We bespreken de macht van Big Tech en de rol van crypto en we kijken vooruit: zitten we in grotere problemen bij een toekomstige beurscrash? En wanneer zal die crash gaan plaatsvinden?

 • Investeren in medewerkers in crisistijd: kostenpost of investering?

  Jun 29 2021

  Mede mogelijk gemaakt door: Amsterdam Business SchoolIn deze aflevering van De Kwestie hoor je hoe de overstap naar thuiswerken door de coronacrisis ons werken ook in de toekomst blijvend zal veranderen. Onze productiviteit bleek thuis opeens net zo groot te zijn als op kantoor, maar wat doet thuiswerken met onze creativiteit en ons vermogen te innoveren? En welk nieuw leiderschap is nodig om het thuiswerken tot een succes te maken?

 • Met de kracht van data de wereld verbeteren

  Jun 14 2021

  Mede mogelijk gemaakt door: Amsterdam Business SchoolIn deze aflevering van De Kwestie hoor je hoe algoritmes maatschappelijke bijdragen kunnen leveren, zoals het bestrijden van nepnieuws rondom verkiezingen of coronavaccinaties. En zelfs hoe algoritmes kunnen helpen in de strijd tegen honger op de wereld, om op die manier bij te dragen aan de sustainable development goals van de Verenigde Naties.

 • Hoe houden we de zorg betaalbaar?

  May 31 2021

  Mede mogelijk gemaakt door: Amsterdam Business SchoolJaap van den Heuvel (hoogleraar in Gezondheidsmanagement aan de Amsterdam Business School) en Barbara Baarsma (directeur van de Rabo Carbon Bank en hoogleraar Toegepaste Economie aan de UvA) praten over de vraag of een mensenleven onbetaalbaar is. Deze aflevering draait om de economische aspecten van onze gezondheidszorg, de kwaliteit en de kosten. En natuurlijk ons systeem van marktwerken en de sterke en zwakke punten daarvan. Hoe gaan we onz...more

 • Schijnkapitalisme: kunnen bedrijven nog zonder de overheid?

  May 17 2021

  Mede mogelijk gemaakt door: Amsterdam Business SchoolDirecte staatssteun in een vrijemarkteconomie is weliswaar iets van dit moment. Maar het lage rentebeleid van de centrale banken komt al jaren ten gunste van, vaak grote, bedrijven. En zo ook het fiscale beleid dat landen erop nahouden en de wisselende mededing regels. De kwestie is of dit leidt tot een soort schijnkapitalisme dat innovatie, productiviteit en nieuwe toetreders in de weg zit. Zijn onze bedrijven lui geworden door overheidssteun...more

 • Dominantie Amerikaanse & Chinese Big Tech

  Dec 17 2020

  Mede mogelijk gemaakt door: Amsterdam Business SchoolSander Denneman praat met wetenschappers en bestuurders over spraakmakende bedrijfseconomische kwesties. Deze keer met Marc Salomon, Professor in Decision Science en decaan van de Amsterdam Business School en Martijn Snoep, Bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument & Markt. Meer informatie | Europe needs its own Google! - Amsterdam Data Science

 • Digitale Transformatie

  Dec 10 2020

  Mede mogelijk gemaakt door: Amsterdam Business School

 • Financiële prestatie van CSR

  Nov 30 2020

  Mede mogelijk gemaakt door: Amsterdam Business SchoolBijna elk bedrijf doet tegenwoordig aan Corporate Social Responsibility. Een verantwoorde bedrijfsvoering is natuurlijk goed. Maar kost het alleen maar geld of levert het ook wat op? En is het eigenlijk erg winst maakt en goed doet tegelijk? Naar het antwoord op deze vragen gaan we deze keer op zoek in De Kwestie.

 • Thuiswerken en creativiteit

  Nov 24 2020

  Mede mogelijk gemaakt door: Amsterdam Business SchoolSander Denneman praat met wetenschappers en bestuurders over spraakmakende bedrijfseconomische kwesties. Deze keer met Joris Ebbers, Associate Professor of Entrepreneurship and Innovation bij de Amsterdam Business School en Serge Bueters, CEO e-learningplatform Squla.

 • Toezicht in tijden van crisis

  Nov 17 2020

  Mede mogelijk gemaakt door: Amsterdam Business SchoolIn deze aflevering van De Kwestie praat presentator Sander Denneman met Hans Strikwerda, professor of Organization and Change aan de Amsterdam Business School, en Marieke Bax. Zij is commissaris bij meerdere ondernemingen, waaronder vleesproducent VION en financieel adviesbureau Frontier Economics. Zij zoeken antwoord op de vraag 'Wat moeten rvcs, als crisis het nieuwe normaal is?

 • Marketing & Degrowth

  Nov 17 2020

  Mede mogelijk gemaakt door: Amsterdam Business SchoolIn deze aflevering van De Kwestie praat Sander Denneman met Willemijn van Dolen, Professor of Marketing aan de Amsterdam Business School en Jelle Mul, Senior Marketing Manager EMEA bij kledingmerk Patagonia over de vraag: Hoe verleid je mensen minder te consumeren?