Het taalgebruik van cultureel-linkse politici is veel complexer dan dat van hun rechtse collega’s. Dat blijkt uit een analyse van politieke speeches van door dr. Bert Bakker, politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam. Wat zit hierachter: zijn rechtse politici populistischer of zit links vol met elitaire progressievelingen die graag met dure woorden smijten?
Docenten komen er slecht vanaf in de Nederlandse literatuur. Ook hersenen worden aangestast door vetzucht en de landschappen die jij zo leuk vindt dat je ze op Instragram post zijn volgens de kenners helemaal niet zo waardevol. Deze thema's komen aan bod in deze speciale Jortcast. Vers gepromoveerde jonge doktors verdedigen hun onderzoek nogmaals in Dr Kelder en Co.
De zucht naar macht als je rijk bent. Voor elites in de meest succesvolle markteconomieën bleek het het begin van het einde. Professor Bas van Bavel is econoom en historicus in zijn boek 'de onzichtbare hand' geeft hij aan dat alle succesvolle markteconomieën zo ten onder gegaan zijn. Azen de rijksten der rijken nu ook op de macht, niet wetend dat dit het einde van het systeem kan betekenen? In deze Jortcast spreekt Van Bavel over deze weg naar de ondergang.
Verliefde vogels, reinigende bacteriën en de teloorgang van de Nederlandse taal. In deze podcast bespreekt doctorsassistent Milou drie vrouwelijke, pas gepromoveerde wetenschappers die te gast waren in dr Kelder en Co om hun proefschrift te verdedigen.
Een hele generatie wordt op dit moment te verwend opgevoed, vindt hoofddocent psychodiagnostiek Jan Derksen (RU), waardoor zij uitgroeien tot tropische visjes die niet opgewassen zijn tegen het echte leven in de Noordzee. Hoe heurt het dan eigenlijk wél? In deze aflevering bespreekt Derksen opvoedingstechnieken en tuchtstrategieën voor weerbare, welgemanierde kinderen.
Regelmatig mediteren zou je innerlijke rust en vrede met jezelf geven. Een beter leven. Maar nut ervan is nooit bewezen, zegt microbioloog en columnist dr. Rosanne Hertzberger. Wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat mediteren werkt is veelal gedaan door mensen die in mediteren 'geloven', en daardoor dus onbetrouwbaar. Hertzberger waarschuwt voor misbruik van de wetenschap.
Loonmatiging is al decennia het devies in polderland: we houden de stijging van de lonen beperkt om te zorgen dat er voldoende werkgelegenheid is. Contraproductieve economische politiek, betoogt emeritus professor Alfred Kleinknecht al jaren. Want hoger loon zorgt voor meer technologische investeringen en dus voor een hoogwaardiger economie. In deze aflevering legt hij uit waarom we af moeten van die eeuwige loonmatiging.
Midden jaren negentig startte project-JSF. Na jarenlang geteisterd te zijn door technische tegenslagen, vertragingen en kostenstijgingen rolt in Texas deze maand eindelijk het Nederlandse model van de band. Defensiespecialist dr. Dieuwertje Kuijper spreekt met Sander Schimmelpenninck over of ons militaire apparaat straks daadwerkelijk iets voorstelt.
Bij economische studies als Bedrijfskunde ontbreekt het aan ruimte voor maatschappelijke vorming. De managers van morgen leren veel over hoe je winst maximaliseert en productiviteit verhoogt, terwijl er maar weinig aandacht is voor ethiek en morele kwesties. En wie financieel kapitalisme zaait, zal botte horkIn deze Jortcast pleit filosoof dr. Jelle van Baardewijk voor verandering. Tijd om na te denken over wat de samenleving oogst als zij mechanisch, financieel kapitalistisch denken zaait.
Het fotograferen van de eigen tronie is een populaire hobby. De duckfaces en onrealistische erotische zelfportretten schieten voorbij op Instagram, Snapchat en Facebook. Voor dr Kelder reden om zich af te vragen of het niet een tandje minder kan, qua ijdelheid. Wat betekenen deze selfies op social media voor de ontwikkeling van jongeren? Een gesprek met dr. Annemarie van Oosten die promoveerde op het effect van sexy selfies.
Opoffering van eigen vermogen om ieders welzijn in de samenleving te bevorderen. Wat is belasting betalen toch mooi! Maar nog altijd schrikken we van blauwe envelopjes en kunnen we het vergelijken van ons bruto en netto inkomen ook wel zelfkastijding noemen. Waar zijn onze morele principes en hoe beïnvloeden zij ons financiële gedrag? Jeroen van Baar promoveert op het onderwerp en bespreekt zaken als erfbelasting met Sander Schimmelpenninck.
Als de Nederlandse arbeidsmarkt net zo gendergelijk zou zijn als die is in onze buurlanden geeft dat de economie een impuls van 114 miljard euro, volgens een McKinsey-rapport. Helaas is deeltijdgedrag een trend die in Nederland maar niet uit de mode raakt. Sander Schimmelpenninck bespreekt met politicoloog dr. Liza Mügge (UvA) waar het mis gaat.
Intellectueel gezien is god overbodig geworden door wetenschap. Maar dat weerhoudt religieuze mensen niet van het geloof in één of meerdere opperwezens. In deze podcast vertelt de religie-kritische Vlaamse wetenschapsfilosoof Maarten Boudry onder andere over het verband tussen secularisering en de opleving van religie in de publieke ruimte, en de risico’s van religie voor de maatschappij.
Aan het einde van het jaar kan het programma dat haar bestaansrecht ontleent aan hypes en hysterie niet anders dan een deskundig doctor uit te nodigen om de proefballonnen, nepnieuwtjes en trending topics van 2018 door te prikken. De centrale vraag: wat is de invloed van al die hypes op de uiteindelijke politieke besluitvorming? Een relativerende overpeinzing met prof. dr. Rens Vliegenthart, hoogleraar media en samenleving aan de UvA en lid van de Jonge Akademie (KNAW).
In 2018 balde de vrouw haar vuist, de man vertwijfeld en bedremmeld achterlatend. In deze aflevering praat publiciste Maartje Laterveer ons bij over de sneue, onderdrukte, achterblijvende en deerniswekkende species der mannen. Een gesprek over herhaling van de geschiedenis, monomanie en, wat een prachtig woord: kwetsbaarheid.
We eten met z’n allen tien procent minder dierlijk weefsel dan voorheen (uw presentator bijna 100 procent) en prof. dr. Marjolijn Visser legt in deze aflevering uit dat we uitstekend zonder kunnen. Daar bovenop komt nog de plantaardige trend: binnenkort is niet alleen uw kerstdiner veganistisch maar ook uw cappuccino, vlaflip en slavink. Hoe solide zijn beide trends en heeft u ‘dan geen recht op een stukje vleesch?! Een feitelijk gesprek met (dat mag u best weten) een tikkeltje ideologie.
Er is nog genoeg te doen om de positie van vrouwen in de wetenschap gelijk te trekken. Volgens dr. Belle Derks, voorzitter van de Jonge Akademie van de KNAW, zijn we gewoonweg slecht in het herkennen van dezelfde kwaliteit bij iemand waar een vrouwennaam bij staat. Ze vertelt over stereotypen in de wetenschap en masculiene culturen aldaar.
De kloof tussen kiezer en gekozene is met grote regelmaat onderwerp van gesprek in onze democratie. De commissie Remkes stelt grote hervormingen voor die het brommende volk weer dankbaar zouden moeten stemmen. Een gesprek over de kennelijk vergeten lager opgeleide kiezer en of we toe zijn aan een update van het parlementaire bestel met historicus dr. Geerten Waling.
Een pilletje hier, een snuifje daar of een blowtje op de bank: onze drugseconomie is een flinke sector. En hoewel er elk jaar weer recordvangsten cocaïne worden gedaan blijft de prijs onveranderd. Reden tot morele paniek? Prof. dr. Bob Hoogenboom, hoogleraar fraude en regulering aan de Nyenrode Universiteit stelt dr Kelder gerust en prikt door de hype van het drugsnieuws heen.
De Franse president Macron heeft het momenteel moeilijk met een nieuwe ‘Franse Revolutie’ die zich tegen hem keert. De misnoegde middenklasse gaat massaal de straat op gehuld in gele hesjes en met een diffuus eisenpakket. Professor Steven Brakman komt de economische realiteit achter dit protest toelichten. Speciaal voor deze gelegenheid heeft dr Kelder zijn eigen gele hesje aangetrokken.
Spreken over ontwikkelingssamenwerking en mensenlevens in termen van ‘rendement’ is natuurlijk nogal koud en zakelijk. Maar om die reden het beschikbaar maken van anticonceptie in ontwikkelingslanden in zijn geheel verwerpen is een ander uiterste en bovendien zonde. Kijken naar hoeveel mensen we kunnen helpen met iedere euro is wel degelijk goed, vindt ontwikkelingseconoom dr. Kellie Liket.
Het gepeperde debat over hedendaags racisme en het slavernijverleden wordt met elke december die verstrijkt pittiger. Historicus dr. Karwan Fatah-Black vindt het jammer dat deze discussie zo zwart/wit gevoerd wordt. Zijn punt: schuldig voelen is niet nodig, maar er moet wel ruimte zijn voor het verhaal. “En dat is iets wat blijkbaar heel ongemakkelijk is.” Een pleidooi voor een open debat en een meer inclusieve kijk op ons verleden.
De woningnood is nijpend. Het baart dr Kelder zorgen: gaat menig wethouder nu, met bouwdrift besmet, weilandjes volproppen met nietszeggende gebouwen? Daar hebben we al zoveel van. Prof. ir. Thijs Asselbergs, hoogleraar architectural engineering aan de TU Delft, vindt dat we niet méér moeten bouwen: de vierkante meters staan er al. We moeten er juist creatief gebruik van gaan maken.
Leven buiten onze eigen dampkring: het is er zo goed als zeker. We hoeven het alleen nog maar te vinden, zegt sterrenkundige dr. Frans Snik van de Jonge Akademie en de Sterrenwacht in leiden. "Kwestie van goed kijken." In deze aflevering legt hij uit hoe aan een sceptische dr Kelder.
De wereld slikt zich suf met voedingssupplementen en extra vitaminen. Volgens de vitamine-industrie is dat beheurlijk zinvol. Maar enkele uitzonderingen daargelaten ben je zonder supplementen niét slechter af. Sterker: dr. ir. Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum raadt bijslikkerij af. "De vitamine-industrie is onze grootste tegenstander."
Een rommelscheiding met de Brexiteers en Italianen die zich weer eens aan God noch gebod houden: de financiële markten en ons muntje hebben heel wat malheur te verduren. Is de geboorte van een nieuwe crisis aanstonds? Prof. dr. Arnoud Boot van de UvA geeft een heldere, financiële analyse en heeft verkwikkende conclusies.
Graag uw aandacht voor het volgende. Prof. dr. Stefan van der Stigchel, cognitief psycholoog, legt uit hoe onze hersenen omgaan met de vracht aan prikkels waaraan we dagelijks worden blootgesteld en hoe concentratie werkt. Wat blijkt? Aandacht is als een kaasplankje.
Uit enquêtes blijkt dat een meerderheid van de bevolking voor kernenergie is. Maar de mening van het volk doet er niet toe: dit moeten we aan de specialisten overlaten. Dus, geigerteller paraat en stralingspak aan! In deze aflevering spreekt dr Kelder met prof. dr. ir. Jan-Leen Kloosterman, hoogleraar reactorfysica aan de TU Delft over de vraag of wij door moeten met kernenergie.
Tegenwoordig staat een auto symbool voor iemands vermogen, vroeger was dat nog een Braziliaan in bananenrokje op zolder. In deze Jortcast gaat dr kelder terug in de tijd met dr. Kees Zandvliet, auteur van het boek De 500 Rijksten van de Republiek. Welke verbanden zijn er te zien en vooral: wat zijn de verschillen tussen de ongeneeslijk rijken, toen en nu?
Onze krijgsmacht lijkt van incidenten aan elkaar te hangen. Gevolg van jarenlang bezuinigen of is de organisatie gewoon bedorven? Een gesprek met defensiespecialist dr. Dieuwertje Kuijpers die bij de grootste NAVO-oefening ooit op de tribune mocht zitten. Lichtpuntje: "het zag er goed uit". Maar hoe paraat is Nederland nu werkelijk?
"Een tegendraadse aanpak voor een goed leven." Dat is wat populaire zelfhulpboeken die 'not giving a f*ck’ tot kunst verheffen verkondigen. Niet dat zo’n boek dr Kelder een f*ck kan schelen, maar hoe tegendraads en origineel zijn die fuck-boeken nu werkelijk? En wat voor mens helpen zij creëren in een toch al egoïstische, individualistische maatschappij? Een discussie over de waarde van zelfhulpboeken met geluksonderzoeker dr. Ad Bergsma.
Wat we tegenwoordig precies politiek links of rechts vinden, is soms best lastig te definiëren. Hoogstens kun je op de verschillende standpunten een stempel drukken. Vaak is men het wel eens over de volgende omschrijvingen: linkse mensen zijn vriendelijk en sympathiek, rechtse typisch zijn naar en egoïstisch. In deze aflevering bespreekt dr Kelder hoe het is gesteld met rechts Nederland met historicus dr. Geerten Waling van de Leiden University.
China wordt steeds belangrijker in de wereld en dus ook in Nederland. Moeten wij op onze hoede zijn voor het land van ‘de gele roofmier’? Een extra lange aflevering waar dr Kelder spreekt met sinologen Frans-Paul van der Putten (Clingendael) en Lilian Kranenburg. "We hebben het nog niet eerder meegemaakt dat een niet-westers land zo invloedrijk gaat worden in de wereld."
Wie faalt heeft dat aan zichzelf te danken: het is één van de mindere bijvangsten van onze individualistische samenleving. En dus mogen de kindertjes niet meer buitenspelen van minister Schijtebroek van Bange Zaken en eten we louter superfoods om de rampspoed te beslechten. In deze aflevering plaatst prof. dr. Peter Achterberg onze risicomijdende, ik-maatschappij in cultuursociologisch perspectief.
Terwijl eurofiele politici het beeld schetsen dat het Verenigd Koninkrijk zal afglijden naar de duistere Middeleeuwen bespreekt de anglofiele dr Kelder met dr. Linda Senden, hoogleraar recht, economie, bestuur en organisatie. Staat iedereen straks handenschuddend met een akkoord te pronken, of zijn de doemscenario's rondom de onderhandelingen reëel?
De rechter is buiten de rechterlijke bevoegdheid getreden door zich te bemoeien met taken die volgens de Grondwet zijn toebedeeld van de uitvoerende macht. Dat vindt Lucas Bergkamp, oud-hoogleraar milieuaansprakelijkheidsrecht. Het gerechtshof heeft Urgenda in de klimaatzaak tegen de Staat in het gelijk gesteld, en daarmee volgens Bergkamp een politieke uitspraak gedaan. In deze aflevering, opgenomen voorafgaand aan de uitspraak in hoger beroep, licht Bergkamp toe wat dat impliceert voor ons lan...more
De dividendbelasting blijft bestaan en Unilever komt niet naar Rotterdam. Kan ons fiscale systeem zo worden ingericht dat Nederland aantrekkelijk blijft voor grote bedrijven, en dat zij tegelijkertijd hun 'fair share' blijven bijdragen? dr Kelder bespreekt het met hoogleraar Belastingrecht dr. Jan van der Streek, die aan de wieg stond van de dividendrel door het WOB-verzoek in te dienen.
Kan je chocola leren weerstaan? Hoe effectief is vaccineren nu echt? En wat gebeurt er in je hersenen na het drinken van koffie? Die drie vragen worden in deze speciale Jortcast beantwoord door jonge doctoren die in dr Kelder en Co hun proefschrift nogmaals verdedigen. De doctorsassistent laat u kennis maken Amber Kerkhofs, Maarten van Wijhe en Fania Dassen.
Waarom gaat het met U gemiddeld gesproken zo goed maar met het humeur van de natie zo belabberd? De directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, dr. Kim Putters, is te gast en bespreekt in deze extra lange Jortcast met dr Kelder de stand van het land. Putters stoort zich aan de kortzichtigheid van het kabinet: “er is een schreeuwende behoefte aan visie in dit land."
Een huidcel veranderen in een zaad- of eicel: de technologie in laboratoria vordert in rap tempo. Wat je wel en niet mag doet met embryo’s, wat voor superbaby's we straks produceren: het zal onze samenleving gaan beïnvloeden. In deze Jortcast bespreekt dr Kelder wat de wetenschap zoal vermag met medisch ethicus Annelien Bredenoord.
Hosanna! Het gaat fantastisch met de economie en iedereen gaat er in koopkracht op vooruit. Toch is er ook stevige kritiek op dat vlak: de overheid strooit met geld en dat is op de lange termijn niet houdbaar. Professor Bas Jacobs, econoom aan de Erasmus School of Economics voert een goed gesprek over het houdbaarheidstekort, een woord dat Jacobs zelf heeft uitgevonden. Misschien niet het mooiste Nederlands, maar wel degelijk van belang als we niet willen dat Nederland straks platzak is.
Dr. mr. Christiaan Vinkers, psychiater verbonden aan het Amsterdam UMC en GGZ inGeest, praat met dr Kelder over depressie en de medicatie die daartegen geslikt kan worden. We slikken ons suf, maar om nou te spreken van een depressie-epidemie gaat volgens Vinkers te ver.
De Tweede Kamer is net een klein koninkrijk, met eigen regels en routines, een eigen taal, eigen helden en eigen verhalen. Dr Carla Hoetink, praat over haar boek Macht der gewoonte, waarin ze beschrijft hoe de politieke cultuur van de naoorlogse Tweede Kamer zich ontwikkeld heeft. Van Boer Koekoek tot “Doe zelf normaal”, aan de vooravond van Prinsjesdag neemt dr Kelder de parlementaire cultuur onder de loep.
De elite in Nederland leeft te veel in een luxebubbel en heeft te weinig oog voor sociale problemen. Dat stelt macro-econoom en publicist Frits Bosch in zijn nieuwe boek 'In Holland staat een huis, ja ja.' Onze andere gast, wetenschapper Linda Duits is het volledig oneens met Bosch en gaat stevig tegen hem in. Het resultaat: een ontspoorde discussie over ongelijkheid in onze maatschappij. Misschien niet helemaal het soort gesprek wat u van uw verslaggever gewend bent, maar daarom niet minder int...more
Politici lijken tegenwoordig onder een moreel vergrootglas te liggen en dan betekenen slippertjes en affaires het einde van het solide politieke imago. "Welke rol spelen de media hierbij?", wil dr Kelder weten van dr. Linda Duits, onafhankelijk sociaal wetenschapper, gespecialiseerd in populaire cultuur.
Wie denkt dat er na een leven lang een werken een riant pensioen overblijft heeft het mis. Iedereen onder de vijftig kan in plaats van een sappige appel voor de dorst een afgekloven klokhuis verwachten. Dat zegt dr. Martin Pikaart, voorzitter van Alternatief Voor Vakbond (AVV).
Meditatie, mindfulness, kundalini en zweetyoga. Oosterse zienswijzen hebben een grote aantrekkingskracht op de westerse mens. Op de yogamat worstelt u zich in allerhande onmogelijke posities als de downward facing dog, de broken umbrella of hoe het ook heten mag, alles om uw frontale hersenkwab de rust te geven die hij of zij verdient. Filosoof Stine Jensen is te gast en legt onze dringende behoefte aan oosterse spiritualiteit uit als “een methode tegen het westerse egoïsme individualisme, consu...more
Waar we migranten zo snel mogelijk op Nederlandse taalcursus sturen, onderwijzen we de toplaag van ons volk voornamelijk in het Engels. Dr Kelder vindt het wonderlijk. In deze aflevering ageert dr. Lotte Jensen tegen de verengelsing van het onderwijs op onze universiteiten
Onze bevolking groeit en dat komt niet door barende, Nederlandse vrouwen. In deze aflevering kijken dr Kelder en demograaf dr. Jan Latten naar migratie, islamisering en hoe Nederland verkleurt. We worden minder wit en wonen, werken en doen 'het' vooral met mensen die op ons lijken. Rijk en arm, zwart en wit, hoog- en laagopgeleid steeds meer gescheiden... Volgens dr. Latten is het hoog tijd dat de politiek zich ervan bewust wordt: "er moet meer worden nagedacht over waar we met dit land naartoe ...more
Spioneren een mannenberoep? Letterkundige dr. Nadine Akkerman dompelde zich onder in archieven, bibliotheken en privécollecties uit het 17e-eeuwse Groot-Brittannië, ontcijferde honderden brieven en kwam tot de wonderbaarlijke ontdekking van maar liefst zestig vrouwelijke spionnen. Weggeschreven uit de geschiedenis maar zeker niet van onbeduidend kaliber: wegens jurk en decolleté werden spionnes simpelweg niet verdacht. Inderdaad, de vrouw bleek ook toen al niet te vertrouwen - iets wat dr Kelder...more
Extreme standpunten zijn in onze hypergevoelige mediacultuur niet welkom. Vooral de rechtse niet. Nu is rechts voor veel media al gauw extreem, maar zelfs de club Vrij Links (met sociaaldemocratisch middengeluid) kan op kritiek rekenen - uit eigen kring, welteverstaan. In deze aflevering spreekt dr Kelder socioloog dr Eric C. Hendriks over het politiek correcte spasme waarin onze samenleving lijkt te verkeren.
Je kan een land dat zich misdraagt natuurlijk berispend toespreken in een tweetje, zoals de Canadese minister deed bij de Saoedische kroonprins. Maar je kan je tijd beter besteden. Sowieso hebben sancties tegen stoute landen geen zin, zegt prof. dr. Steven Brakman in deze aflevering. Niet bepaald een opmonterende conclusie, nee.
Waar Israël in haar kinderjaren nog werd gezien als joodse knuffelstaat met gezellige kibboetsjes, is er heden ten dage in de media voornamelijk kritiek op de tegenwoordig rechts-militaristische natie met autoritaire trekjes. In deze aflevering bespreekt dr Kelder met dr. Marcel Poorthuis, hoogleraar interreligieuze dialoog, de kentering in onze beeldvorming. En terwijl een Tweestatenoplossing bij het Palestijns-Israëlisch conflict toenemend moeilijk wordt, heeft Poorthuis een vredesplan.
Nederlanders doneren de laatste jaren steeds meer. Liefdadig hoor, maar de ratio bij die schenkingen is vaak ver te zoeken. Zo krijgen sommige organisaties met (tegenwoordig) een laag dodenaantal, zoals het Aidsfonds, veel donaties, terwijl de echte killers met veel dodelijke slachtoffers in verhouding veel minder ontvangen. Met dr. René Bekkers, hoogleraar Filantropie, bespreekt dr Kelder waarom we scheve gevers zijn en of we doelen als het Aidsfonds wegens succes zouden moeten opheffen.
Niemand wil gehackt, een digitaal virus oplopen of een ddos-aanval te verduren krijgen. Beveiligen, beveiligen, beveiligen dus! Maar volgens dr. mr. ir. Bernold Nieuwesteeg is er nagenoeg geen controle op de markt van softwarebeveiligers. Daarom weten we nauwelijks wat onze investeringen in digitale veiligheid opleveren. In deze aflevering spreekt dr Kelder de op cybersecurity gepromoveerde doctor over de omvang van de cyberlobby en welke taken er liggen voor overheid en wetenschap.
Smeert u wel genoeg? Elke keer dat je verbrandt er namelijk één te veel. Volgens dermatoloog dr. Jorrit Terra is er op dit moment sprake van een huidkanker-epidemie, mede vanwege onverstandig gebruik van de zon. Maar de discussie moet volgens Terra niet gaan over smeren, smeren, en nog eens smeren. Liever ziet hij dat we de manier waarop we omgaan met onze grote gele vriend drastisch veranderen. Een stukje service voor de luisteraar.
Nederland deed natuurlijk weer niet mee en daarom weten we er veel te weinig van. De Eerste Wereldoorlog. In deze aflevering nemen historicus dr. Guido van Hengel en dr Kelder je mee naar de zomer van 1914, toen Europa brandde, en de daaropvolgende jaren. Want er vallen vergelijkingen te trekken met de oorlog van toen en de tijd van nu.
Singapore bewijst dat succes wel degelijk een keuze is. In een halve eeuw groeide het land uit van zompig moeras met aanlegsteiger tot supereconomie. In deze uitgebreide Jortcast spreekt dr Kelder econoom Hanneke Veringa en bestuurskundige Zeger van der Wal, beiden Singapore-kenners, voor een grondige bestuurlijke en economische analyse van dit interessante land. Wat kan Nederland leren van ‘het beste jongetje van de klas in Azië’, en kunnen we het Singaporese recept importeren en implementeren?...more
Van onderzoek naar het walgen van andermans geluiden tot het ervaren van bovennatuurlijke krachten. In deze speciale aflevering van de Jortcast een selectie van de wetenschap van nu in Nederland. De doctorsassistent van dr Kelder zette vier 'jonge' doctoren die nét zijn gepromoveerd voor je op een rijtje, die in dr Kelder en Co hun proefschrift nogmaals verdedigen. Met in de hoofdrol: Arjan Schröder, Renate Neimeijer, Jordan Bos en David Maij.
Over zijn eigen liefdesleven kan dr Kelder kort zijn. Heel kort. Misschien dat hij zich ook maar een polyamoreuze leefstijl moet aanmeten, naar verluid de trend van het moment. Meerdere liefdesrelaties tegelijkertijd, dat klinkt complex - en dat is het ook. Dr Kelder bespreekt de liefde anno nu uitgebreid met dr. Linda Duits. Is veelwijverij en mannenverzamelen echt een trend of spreken wij hier slechts van een hopeloze hype zonder kans van slagen?
Menigeen is huiverig voor het fenomeen big data en zijn consequenties. Maar onderzoek met big data-methoden kan de wereld ook mooier, schoner en rechtvaardiger maken. Zo kan dr. Frank Takes dankzij enorme datasets de geldstromen over de wereld analyseren. Inzichten? Nederland is koning als het gaat om het faciliteren van belastingontwijking. Dit wist u natuurlijk al, maar Takes kan met zijn CORPNET-project ook nieuwe conclusies trekken… en zo komen er interessante machtsstructuren aan het licht....more
De Vrouw emancipeert en dat is goed, we zien haar steeds vaker in functies die in het verleden (vooral) door mannen werden bekleed. En zo ook: de criminaliteit… Althans, het zou in theorie een logisch gevolg zijn. Dr Kelder gaat op zoek naar de feiten en spreekt criminoloog Anne-Marie Slotboom van de VU. Wordt de vrouw steeds gevaarlijker, meedogenlozer en misdadiger?
De hysterie rondom het dividenddingetje van Rutte neemt mythische proporties aan en belastingdealtjes met multinationals liggen onder vuur. Het kabinet treft maatregelen om grote bedrijven hier te houden, maar levert dat de brave burger ook de meeste welvaart op? In een poging dit verhitte debat van ratio te voorzien bespreekt dr Kelder het pakket aan maatregelen, zoals afschaffing van de dividendbelasting. Fiscalist Robert van der Jagt van KPMG Meijburg en Co is daar overigens tegen en maakt zi...more
Het WK in Rusland is in volle gang, dus mogen volwassen mannen weer geschminkt en wel hun beeldbuis de huid vol schelden. En het fietstochtje dat de Tour heet staat ook alweer voor de deur... Het zijn barre tijden voor sportmijders als dr Kelder. Wat bezielt de weldenkende medemens die zich laat meeslepen door futiliteiten als balspelletjes en dergelijke? Je verslaggever bespreekt het met sporthistoricus Jurryt van de Vooren. Overigens ook een antwoord op de vraag waarom iedereen zich in dat foe...more
Bijna alle berichtgeving (91%) over Trump is negatief. In deze Jortcast bekijkt dr Kelder met Amerika-kenner Koen Petersen de president van de wereld eens van de andere kant. Wat zien we als we de besmeurde glazen van onze brilletjes schoonvegen? Slechts een olifant in een porseleinkast, of iemand die de nobelprijs voor de vrede verdient? Een analyse van de effecten van zijn beleid op de economie, de handelsoorlog en de situaties met Noord-Korea en Iran.
Deze Jortcast gaat over het lage vertrouwen dat u, Nederlandse burger, heeft in de journalistiek. En wie kan die discussie beter leiden dan Journalist van het Jaar 2017? Eric Smit spreekt met vakgenoot Hella Hueck, FD-journalist, volgens haar ligt het dieptepunt van de journalistiek al achter ons. “De afgelopen tien jaar is het alleen maar beter geworden”, zegt ze. Volgens Smit worden media juist hijgeriger en komen we er te veel ‘lulkoek’ tegen.
De overheid heeft ons jarenlang verwend door onze financiën te regelen. Maar het vangnet onder de trapeze verdwijnt nu zoetjesaan. Voortaan mogen we zelf de zaakjes goed op orde houden. Maar kunnen we dat wel? Of zijn wij financieel ongeletterd? Een gesprek met drie financiële breinen: vastgoedeconoom Dirk Brounen, FD-journalist Hella Hueck en Eric Smit in de rol van dr Kelder.
In mei '68 stond de jeugd nog met gebalde vuist op de barricade. Nu gaat zij met vijf pillen in den mik collectief kapot op een festivalletje. De eeuwig jeugdige dr Kelder bespreekt met de minstens zo jonge Tom ter Bogt, hoogleraar muziek- en jeugdcultuur wat er zoal wordt geslikt en gesnoven, en wat er mis is met de jeugd van tegenwoordig.
In deze aflevering bespreekt dr. Marloes van Amerom met dr Kelder zes redenen waarom de k-ziekte dodelijker is voor laagopgeleiden dan voor mensen met een hogere opleiding. Een treurige conclusie - en nee, met DNA heeft het niets te maken.
“Rode wijn is goed tegen hart- en vaatziekten.” Het gros van de kennis waarop we onze voedselmythes baseren is afkomstig van journalisten die nuance gretig inruilen voor clicks. En het komt van onszelf: iedereen weet wat je wel en niet moet eten. Terwijl bijna niemand het wetenschappelijk onderzoekt. Zo weet niemand nog wat -ie moet eten en zijn voedselhypes alomtegenwoordig. Zijn rauw water, quinoa en goji-bessen eigenlijk totale onzin? Hoe zit het met light chips? Voedingswetenschapper dr. Gui...more
In deze Jortcast spreekt dr Kelder fusie-expert en emeritus hoogleraar economie Hans Schenk. In het begin een (wat dr Kelder betreft) zeer prettige aanvaring met de professor over La France, aan het eind wat de twee ongelukkig getrouwden nu 't beste kunnen doen volgens Schenk. En of je ooit moet willen fuseren met Fransen? Dat laat dr Kelder aan u.
Dr Kelder stelt het thema Vrijheid in de westerse economie aan de orde. Is de kantoorknuppel vrijer dan hij een aantal decennia geleden was? Waarom maken we onszelf tot onvrije onderdanen van onze CEO’s, tot slaven van onze agenda’s? Voormalig gesjeesd Zuidas-jurist Fleur Brockhus vertelt waarom zij de crème de la crème van de advocatuur verliet en filosoof Bas Haring komt met een treffende metafoor.
Als het over de ouderenzorg gaat klinkt regelmatig de roep om meer geld, omdat de kwaliteit van de zorg onder de maat is. Ondertussen blijft het aantal ouderen groeien. Volgens zorgeconoom dr. Xander Koolman wordt de zorg voor een goede oude dag onbetaalbaar. Hoe voorkomen we dat de urine straks langs de enkels loopt en de oudere niet meer naar buiten mag? Daar heeft Koolman wel ideeën over. Presentatie in handen van Eric Smit.
Terwijl het in de Kamer voornamelijk ging over of Rutte wel of niet heeft gejokt over memo's, gaat het in deze podcast over de economische onderbouwing van de maatregel. Die ontbreekt, zegt hoogleraar economie Bas Jacobs. En daarom wekt de afschaffing van de dividendbelasting de schijn van machtsmisbruik. In gesprek met Eric Smit legt Jacobs uit hoe hij tot die conclusie komt.
Ondanks het feit dat dr Kelder zelf wegens wangedrag in de hel zal branden besteedt hij deze Jortcast aan De Heer en godsdienst in het algemeen. Hoezeer gelovigen ook beweren dat religie de mens op het moreel juiste pad houdt, religieuze illusies liggen óók ten grondslag aan veel ellende en oorlog op de wereld. Priester Michael Afanasyev preekt de passie over zijn eigen illusies rond het Vliegend Spaghettimonster en dr Kelder bespreekt met wetenschapsfilosoof Maarten Boudry in hoeverre religie d...more
Bussen vol. Niet zozeer met goedkope arbeidskrachten, als wel met bankovervallers. Is dat wat de EU naast -corruptie en maffia- importeert als zij zes landen op de Balkan in haar armen sluit? Volgens historicus dr. Guido van Hengel is het kiezen tussen twee kwaden. Want op dit ‘tuintje’ wordt ook geaasd door Rusland en Turkije. Van Hengel promoveerde op de handel en wandel van Gavrilo Princip (weet u nog?) en kent het interessante gebied waar menig oorlog uitbrak uitstekend.
Van ons voedsel tot onszelf: alles is genetisch te modificeren. In deze speciale editie van de Jortcast zit Eric Smit op de zetel van dr Kelder en praat hij je bij over gentechnologie, met microbioloog Rosanne Hertzberger en professor Rob Zwijnenberg. Conclusie: in een tijd waarin ontwikkelingen elkaar razendsnel opvolgen is het hoog tijd dat we met elkaar in gesprek gaan over waarin we wel, en waarin we juist niét willen knippen met de DNA-schaar.
De gaskraan zit over pakweg dertig jaar dicht en ondertussen de overgang naar groene energie is onvermijdelijk. Helaas niet gratis. De vervuiler betaalt, is de regel. Maar is dat de schadelijke producent, of bent u dat, waarde consument? Dr Kelder spreekt met prof. dr. mr. Annelies Huygen van de UvA en TNO over de handtekening onder de rekening.
Waar je vroeger rijk werd met olie en goud, is dat tegenwoordig data. Dat weten de Frightful Five - Google, Apple, Amazon, Facebook en Microsoft - als geen ander. Deze techgiganten worden oppermachtig terwijl overheden nog worstelen met de vraag hoe ze deze bedrijven goed kunnen belasten. Dr Kelder spreekt met Alexander Klöpping en Erik Stam, hoogleraar Economie aan de Universiteit Utrecht, over wat wij met deze data-grootmachten aan moeten.
Een debat op twitter kan al snel ontsporen - jaha, wisten we al. Maar ik heb het niet alleen over exorbitant onbeschaafd taalgebruik. Discussies worden door hele kleine groepjes op internet ook in een bepaalde richting geduwd. En die opinieveranderingen zijn niet altijd op feiten gebaseerd. Piek Vossen onderzoekt deze ontsporingen en ophitserij op internet. Geen makkelijke kost, maar bij deze daag ik je uit. Plus een interessante side-note van sidekick bijna-dr. Dieuwertje Kuijpers over Cambridg...more
De burn-outs vliegen ons in de media om de oren en daardoor zijn mensen als de dood voor stress. Maar, men lijdt het meest van het lijden dat men vreest. In deze aflevering bespreekt dr Kelder stress en de bijbehorende burn-out met psychiater dr. mr. Christiaan Vinkers van het UMC Utrecht. En je gelooft het niet: stress kan ook goed zijn. Maar ga ondertussen vooral door met zweetyoga en mindfulness, hoor!
Dr Kelder gaat met macro-econoom dr. Christaan van der Kwaak in gesprek over ons gezamenlijke muntje, de euro. Eruit stappen of flink (meer) betalen? Volgens Van der Kwaak is een keuze uiteindelijk onvermijdelijk. “En het is belangrijk dat politici eerlijk gaan zijn.” In deze podcast hoor je waarover precies.
*Doorhalen wat niet van toepassing is. Maar los van of ze het nou niet mag, kan of wil: de vrouw is nog altijd niet goed vertegenwoordigd in topfuncties. Een gesprek met Karen Kragt, headhunter bij Van der Laan & Co.
Voor eenieder die nog niet weet wat te stemmen. Voor eenieder die dat al wél weet. En voor eenieder die het verhaal zoekt achter contextloze quotejes op Twitter: in deze Jortcast gaat dr Kelder in gesprek met tech- en innovatie-expert Danny Mekic en Jan Smits, hoogleraar Recht en Techniek in Eindhoven over de sleepwet. Sit back, relax en laat je in 25 minuten helemaal inlichten (persoonlijke luistergegevens worden uiteraard ontraceerbaar gewist) voor je woensdag naar de stembus gaat.
Als je een kind op de wereld zet dan ben je in feite gewoon een barende milieuramp. Anderzijds is kinderen krijgen een groot goed, want onze bevolking krimpt. Terwijl we groeien als kool, door een stroom van immigratie. Huh? Een podcast met de hoogzwangere dr. Rosanne Hertzberger en demograaf Jan Latten van het CBS, met bonusquote over dr Kelder’s eigen kinderloosheid.
“Glutenvrij.” Het staat bijna triomfantelijk op verpakkingen van producten zonder gluten in de supermarkt. Want tegenwoordig is elke gluut er één te veel. Dr Kelder vraagt zich af waarom er heden ten dage zoveel mensen allergisch/intolerant blijken te zijn voor dit, dan wel dat. Wordt de mens steeds zwakker, of praten we onszelf steeds meer aan? Een gesprek met allergoloog Zana Tempels over voedselhypes en allergieën.
Hart voor Urk, Brabant Lokaal of Groninger Belang: bij de gemeenteraadsverkiezingen mag iedere (weldenkende of minder weldenkende) burger zijn stem uitbrengen op zijn favoriete partij. Wat kan lokale democratie toch mooi zijn. Maar niet elke partij bestaat uit louter integere, hard werkende dames en heren met hart voor de zaak en het dorp. Deugen onze gemeenteraadsleden, burgemeesters en raadsleden of hebben we te maken met een ordinaire slangenkuil vol intriges? Daarover spreekt dr Kelder met M...more
Dankzij Halbe Zijlstra is Nederland wederom een in opspraak geraakte VVD-prominent rijker. Want ja, als het gaat om integriteit lijken VVD'ers zich maar wàt graag in de nesten te werken. Een gesprek met Eric Smit van Follow the Money (die Keizer de Crematiezwendelaar ontmaskerde) en twee experts.
Vrouwen werken vaker parttime dan mannen. Een gebrek aan ambitie en een voorkeur voor witte wijn drinken op het terras, verklaart dr Kelder. Zijn de Hollandse meisjes gewoon een beetje lui? Sociaal psycholoog Naomi Ellemers denkt van niet. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen door de maatschappij in een bepaalde rol worden gedrukt, waardoor zij parttime gaan werken. Geen vrije keus dus: tot zover de emancipatie. Of is je laven aan de chardonnay daar juist een mooie vorm van?
Een zwart gat dat alle energie zuigt. Zo omschrijft dr Kelder de Bitcoin. Het is slechts een toepassing van de (overigens veelbelovende) blockchain-techniek, waar we maar beter zo snel mogelijk mee kunnen stoppen. Dat en meer durft dr Kelder te zeggen over deze interessante technologische ontwikkelingen, terwijl hij er eigenlijk de ballen van snapt. In deze aflevering brengt techjournalist Krijn Soeteman dr Kelder en zijn luisteraars een stapje dichterbij begrip van deze ingewikkelde materie.
Eén glaasje is al niet gezond! Dr Kelder praat met met dr. Hanneke Hendriks over ons geliefde maar verboden borreltje.
Als de superrijke één procent wil voorkomen dat minderbedeelden straks met fakkels en hooivorken door de straten trekken (lees: revolutie! Rebellie! Opstand!) mogen zij onderhand weleens beginnen zichzelf achter de oren te krabben. Een elite bestaat immers slechts bij de gratie van het volk. Maar laten we ook de belastingtechnische rol van de overheid daarin niet vergeten. Nu de ongelijkheid in de wereld weer is toegenomen gaat dr Kelder in deze aflevering in gesprek met econoom Bas Jacobs (Eras...more
Duizenden en duizenden miljarden worden op dit moment in bedrijven belegd, door enorme fondsen die doen aan indexbeleggen, zoals BlackRock. Per werkdag harkt dit fonds 1,4 miljard dollar binnen en daarmee is het ‘s werelds grootste geldmanager. Opvallend is dat deze passieve geldreus zich nu meer gaat bemoeien met de strategie van bedrijven. Wat betekent dat? Dr Kelder bespreekt het hyperkapitalisme met econoom Eric Smit, hoofdredacteur van Follow the Money. Dr Kelder geeft toe: ontoegankelijke ...more
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 40 procent van de millennials klaar is met kapitalisme. Deze generatie ziet dat het vooral de rijken zijn die de vruchten plukken van het huidige economische systeem. Met millennialdeskundige Tessa van Asselt, verbonden aan de Universiteit Utrecht, bespreekt dr Kelder wat hen zo dwars zit. Zal de millennial zich uit onvrede verenigen en is een revolutie aanstonds? Eén ding lijkt duidelijk: het kapitalisme moet gerepareerd.
Trump noemde Haïti en enkele Afrikaanse landen 'shithole countries'. Economisch historicus Ewout Frankema spreekt liever van failed states: landen die er al decennialang niet in slagen om korte metten te maken met corrupt bestuur. Mede doordat corruptie ook een functie heeft. Volgens deze professor van de Wageningen Universiteit brengt het namelijk stabiliteit. Hoe dr. Frankema dat uitlegt en hoe zo’n failed state kan ontstaan (kan dat ook in Nederland?), dat allemaal in deze extra lange Jortcas...more
Vrouwelijke dominantie en seksfantasieën, het zijn onderwerpen die dr Kelder bezig houden na zijn bekritiseerde uitspraak met het v-woord (gemist? Luister Jortcast #1). In deze aflevering bespreekt hij ze met dr. Linda Duits, mediawetenschapper aan de Universiteit Utrecht, die gespecialiseerd is in gender en seksualiteit. Man en vrouw worden in de bedstee steeds gelijkwaardiger, maar dat maakt het leven tussen de lakens er niet bepaald spannender op… Hoe komt dat?
In deze aflevering bespreekt dr. Kelder de opwinding en consternatie die deze week ontstond over studentencorpora wegens een uitzending van televisieprogramma RAMBAM. Dr Kelder zoekt met taalwetenschapper dr. Max van Duijn, die onderzoek deed naar studentenverenigingen, naar de nuance bij dit onderwerp en bespreekt met hem de waarde ervan voor de samenleving. Max van Duijn is verbonden aan de Universiteit Leiden en lid van de onderzoeksgroep Fraternity Friendship Study.
Dr Kelder zoekt in deze aflevering uit wat precies de biologische verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Hij spreekt daarover met dr. ir. Rosanne Hertzberger, microbioloog die de voortplanting van bacteriën veelvuldig bestudeerd heeft. Middenin de discussie doet dr Kelder een niet zo handig geformuleerde uitspraak.