PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De Groene Eeuw

De Groene Eeuw, eerste aflevering van een podcast over de zoektocht naar een nieuwe, ecologische beschaving (voordat het te laat is).

Afleveringen

 • Aflevering 5: Klimaatrecht

  Feb 20 2021

  Met jurist Laura Burgers gaan we in gesprek over het recht van toekomstige generaties en niet-mensen. Recent promoveerde ze aan Universiteit van Amsterdam op een onderzoek naar de democratische legitimiteit van klimaatrechtszaken. Wereldwijd gaat het milieu volgens Burgers steeds meer behoren tot het domein van de grondrechten en mensenrechten.

 • Aflevering 4: Ecologische intelligentie

  Feb 08 2021

  Met bioloog, ontdekkingsreiziger en publicist Arita Baijens gaan we in gesprek over haar veelzijdige onderzoek naar een nieuwe verhouding tot de natuur. Tijdens haar laatste ontdekkingsreis in Papoea Nieuw Guinea verbleef ze twee maanden tussen bosbewoners die zelfvoorzienend leven in een tropisch bos in de hooglanden. Wat kunnen wij leren van samenlevingen die op het eerste oog heel primitief leven?

 • Aflevering 3: Groeien hoeft niet

  Dec 15 2020

  In deze derde aflevering gaat Ruben in gesprek met ex-bankier en auteur Tony de Bree over de 'groeien moet'-mythes van ons huidige financieel-economisch systeem. Vanuit zijn jarenlange ervaring in het zakenleven vertelt hij over het nut en de noodzaak van 'klein blijven' door o.a. minimalistisch te ondernemen. 'Groeien zonder te groeien' is zijn motto. En zeg nou zelf: dat is best verfrissend om uit de mond van een ex-bankier te horen. Toch?

 • Aflevering 2: Toekomstverbeelding

  Nov 23 2020

  In deze tweede aflevering gaat Ruben in gesprek met futuroloog Edwin Gardner. Samen met Christiaan Fruneaux staat hij aan het roer van Studio Monnik, waar zij een toekomst proberen te schetsen die niet alleen maar apocalyptisch is. In hun boek 'Alles Komt Goed' hebben zij zo'n wereld gecreƫerd - het Amsterdam van de toekomst dat eigenlijk nog best wel fijn is om in te wonen. Kun jij je het voorstellen?

 • Aflevering 1: Publieke Werken

  Oct 18 2020

  In deze eerste aflevering gaat Ruben in gesprek met planoloog Bram van den Groenendaal. Volgens hem heeft de verduurzaming van Nederland behoefte aan grote 'publieke werken' die de verbeeldingskracht van de natie aanspreken. Dit is niet nieuw, we hebben het eerder gedaan. Het Noorzeekanaal, de nieuwe waterweg, de inpoldering van Nederland en de delta-werken, het zijn allemaal voorbeelden van grote publieke werken die veel tijd, geld en menselijk zweet hebben gekost maar waar wij nu de vruchten v...more

 • De Groene Eeuw: Introductie

  Oct 15 2020

  Welkom, lieve luisteraars! De Groene Eeuw neemt je mee in de zoektocht naar een nieuwe, ecologische beschaving (voordat het te laat is).