De kranten staan er vol mee, het personeel staat op zijn achterste benen en zelfs de politiek bemoeit zich er mee. Vandaag krijgt bestuursvoorzitter Pieter Elbers te horen of hij mag aanblijven bij Air France-KLM. En niet eerder leverde een mogelijke herbenoeming van een topman zoveel ophef op. Waarom lopen de gemoederen zo hoog op als het om het Frans-Nederlandse luchtvaartconcert gaat? Docent luchtvaartindustrie Hans Heerkens en NOS-economieverslaggever Wessel de Jong beantwoorden die vraag...more
Trump wil honderden gevangen IS-strijders overdragen aan Europa. "Het alternatief is dat we ze anders vrij zullen moeten laten", tweet hij. Wat moeten we met mensen die terugkomen uit IS-gebied? In De Dag gaan we op zoek naar het antwoord op die vraag met Hans Jaap Melissen. Hij is net terug uit Syrië waar hij een Nederlandse kalifaatstrijder interviewde.
Als het in Brussel over 'de drie M's' gaat, dan worden Merkel, Macron en Mark Rutte bedoeld. Onze premier is inmiddels een van de hoofdrolspelers op het Europese toneel. Wat is Rutte's visie op Europa en hoe is die geëvolueerd? In De Dag gaan we op zoek naar Rutte's Europa met Brussel-correspondent Bert van Slooten en politiek verslaggever en oud-Europa-correspondent Chris Ostendorf.
Aanbiedingen voor bloemen, bonbons, cadeautjes en kaartjes vliegen je vandaag om de oren. Het is Valentijnsdag, de dag van de liefde. En die liefde beleven wij in het Tindertijdperk anders dan in de tijd voor datingapps, ziet relatietherapeut Nynke Nijman. "We zijn tegenwoordig veel meer ingesteld op efficiëntie, wat ons selectiever maakt in met wie we onze tijd doorbrengen. Daardoor is de teleurstelling alleen maar groter als een date niet aan onze verwachtingen voldoet." In podcast De Dag d...more
We hebben te maken met de hoogste inflatie in vijf jaar. Door belastingmaatregelen lagen de prijzen van eten, drinken, elektriciteit, gas, goederen en diensten gemiddeld 2,2% hoger dan vorig jaar. Elisabeth Steinz legt haar oor bij de economieredactie van de NOS. Het duo Nik Wouters en Charlotte Waaijers legt uit wat je moet weten over inflatie en waarom er iets heel geks mee aan de hand lijkt te zijn.
Op de borst is een geel lintje gespeld. Met dat symbool protesteert de Catalaans-Nederlandse Laura Prat Bertrams tegen de gevangenneming van Catalaanse politici. Vandaag start namelijk het proces tegen twaalf Catalaanse leiders voor hun rol in het onafhankelijkheidsreferendum in 2017. De reactie van Madrid op dat referendum heeft haar politiek wakker gemaakt. "Democratisch gekozen ministers worden zonder enige vorm van proces opgesloten, 712 burgemeesters vervolgd en talloze websites uit de l...more
Correspondent Marcel van der Steen bezocht afgelopen week de 'laatste' frontlinie in Syrië en sprak er met mensen die het laatste overgebleven terrein van het IS-kalifaat ontvluchten. Niet voor IS zelf, maar omdat het leven er ondraaglijk is geworden. "Er heerst enorme honger: mensen eten dierenvoeding of bladeren om te overleden." Ondertussen speelt in Europa de discussie of Syriëgangers en hun kinderen teruggehaald moeten worden. Daarover zijn de meningen binnen de coalitie verdeeld, vertel...more
Vandaag sneuvelt het 'Elfsteden-record'. Sinds de eerste Elfstedentocht werd gehouden is er nog nooit zo lang geen Elfstedentocht geweest. De organisatie van de tocht is ondertussen achter de schermen altijd door gegaan. Hans Kema van Nieuwsuur maakte daar een reportage over. Ook te gast is Niels de Jager die de Elfstedentocht zou mogen rijden, als dat er ooit nog van komt.
Het personeelstekort in de ggz zorgt voor schrijnende situaties. Roos Menkhorst en Catrien Spijkerman zochten dit verhaal uit voor Trouw en De Groene Amsterdammer. Bij Jurgen vertellen ze hoe dit verhaal tot stand kwam.
Rijmpjes, retorische trucs, partijpolitiek en een ogenschijnlijk verzoenende toon. We nemen de State of the Union onder de loep met Bertine Moenaff, politiek redacteur bij Dit is de Dag en presentatiecoach Huib Hudig. Hij is oud-speechwriter van onder meer Mark Rutte.
Vandaag gaan miljarden appjes met de tekst 'Gong Xi Fa Cai' de wereld over, de gebruikelijke gelukswens voor Chinees Nieuwjaar. Ook in Nederland wordt het nieuwe jaar ingeluid. Met vuurwerk, muziek, drakendansers en eten. Veel eten. Kun je in Nederland spreken van 'de Chinese gemeenschap'? En met welke vooroordelen worden Nederlanders van Chinese afkomst geconfronteerd? Die vragen beantwoorden journalist Pete Wu (33) en horecatycoon Won Yip (49). Wu: "Nu ik een boek over dit onderwerp sc...more
"Je weet niet wat je overkomt. Je houdt je mond." De nu 74-jarige Theo Bruyns werd rond zijn twaalfde levensjaar verkracht in het seminarie, de kerkelijke opleiding. Het slachtoffer van seksueel misbruik heeft daarom aangifte gedaan tegen de rooms-katholieke kerk en de paus. Het is geen incident, vertelt Bruyns in podcast De Dag. "Dit speelt al eeuwen. Het is georganiseerde misdaad." Van de uitspraak "Wir haben es nicht gewußt" van kardinaal Simonis kreeg hij dan ook de kriebels. "Iedereen he...more
Politiek verslaggever Marleen de Rooy zag hoe de discussies over het kinderpardon en het klimaatakkoord de coalitie op haar grondvesten deed schudden en hoe coalitiepartijen pijnpunten voor elkaar inruilden om samen verder te kunnen.
Alles wat je wilt weten over de JSF/F-35. We bespreken de nieuwe snufjes met onderzoeksjournalist Dieuwertje Kuijpers én het jarenlange politiek gekonkel met commentator Wilco Boom.
Gescheld, pesterijen en agressie in de klas. Ruim een kwart van de docenten heeft hier in 2018 mee te maken gehad. Een video van zo'n aanvaring in Heemskerk haalde recent het nieuws. Wat kun je als leraar doen in zo'n escalerende situatie?
Misschien ken je de beelden wel: feestende jongens in de gevangenis die trots laten zien wat voor spullen ze daar allemaal hebben. Drugs en smartphones bijvoorbeeld. Het mag niet, maar toch duikt er eens in de zoveel tijd zo'n filmpje op. Zijn dit uitzonderingen of komt dit regelmatig voor? Hoe kan dit in een gevangenis? En is het nou echt zo'n 'staatshotelletje' als sommigen beweren?
Lees je dit op je smartphone? Dan heb je vast die dertien pagina's aan gebruikersovereenkomst bestudeerd en overwogen. Toch? Vandaag is het De Dag van de Privacy. Techredacteur Joost Schellevis en theatermaker Tom de Ket bespreken welke privacy-ontwikkelingen je de komende tijd kan verwachten. En welke bedreigingen daar bij horen. "Iedereen heeft het over de grote techreuzen, maar we moeten de overheid ook niet uit het oog verliezen", zegt Schellevis. Benieuwd waarom? Dat hoor je in De Dag.
Sins het besluit van de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido om zichzelf tot interim-president uit te roepen, zijn opnieuw alle ogen gericht op het Latijns-Amerikaanse land. In De Dag vertelt de in Nederland wonende Venezolaan Enrique Guzman hoe de politieke onrust en de alsmaar voortdurende financiële crisis steeds meer mensen raakt. "Het is momenteel goedkoper om werkloos te zijn in Venezuela. Salarissen zijn niet eens hoog genoeg om het openbaar vervoer naar werk te betalen, dus mense...more
"Zonder klimaat geen aarde en zonder aarde geen school." Met deze gedachtegang spijbelen vandaag voor de derde keer duizenden Belgische scholieren om te protesteren voor het klimaat. Laura Cools legt uit waarom ook zij zich bij de demonstraties heeft aangesloten. En hoe staat het met de protestbereidheid in Nederland? Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) legt uit waarom het hier tot nu toe rustig is gebleven.
Sinds de aankondiging van president Trump dat Amerika de troepen terugtrekt, is in Syrië is een nieuwe situatie ontstaan. Wat zijn de belangen van de Turken en de Russen en wat dit betekent voor de Koerden en de Syriërs? Dat bespreken we met Han Ten Broeke van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies en correspondent Marcel van der Steen.
Will.i.a.m is al gespot in het Zwitserse Davos, maar ook de Japanse premier Shinzo Abe, minister-president Mark Rutte en koningin Máxima laten er hun gezicht zien. In het ski-oord zijn de komende dagen een paar duizend politici, zakenmensen, ngo's en celebrities bijeen voor het World Economic Forum. Waar praten ze eigenlijk over en is het niet vooral een elite-feestje? Voormalig diplomaat Daan Eijwoudt en buitenlandredacteur Marten Wiegman beantwoorden die vragen in De Dag. "Er worden missch...more
Het is ijskoud buiten, maar toch zijn veel mensen goedgemutst. IJs betekent immers schaatsen. Sporthistoricus Marnix Koolhaas legt uit waar de Nederlandse schaatsgekte vandaan komt. "Op het ijs vallen alle rangen en standen weg. Dat is altijd al zo geweest." En wat zijn eigenlijk de ideale weersomstandigheden voor een goede laag natuurijs? Weerman Marco Verhoef deelt zijn kennis.
Gezond eten is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar we zullen wel moeten. Een grote groep wetenschappers presenteerde The Great Food Transformation, als we alle mensen op de wereld willen blijven voeden, moeten we drastisch gezonder eten. Hoe dat eruit moet komen te zien bespreken we met Zegert van der Linde van de podcast Smaakmakers en diëtist Monique de Man.
Er zijn in Nederland ongeveer 1500 cold cases, onopgeloste moorden. Vandaag brengt de politie opnieuw een coldcasekalender uit waarin elke week aandacht wordt gevraagd voor een van de zaken. Een gesprek over cold cases, de rol van het publiek en de terughoudendheid van de politie. Te gast zijn justitieredacteur Remco Andringa en Sanne Boer, maker van de podcast De Moord op Patrick over een cold casezaak uit 2002.
House of Cards is er niets bij, volgens brexit-watcher Vanessa Lamsvelt van EenVandaag. En voor journalisten is het een feestje, vult politiek verslaggever Wilco Boom aan. Een dag na de historische brexit-nederlaag van premier May in het Britse Lagerhuis bespreken we met beiden wat een no deal brexit voor ons betekent. In De Dag hoor je vandaag dus geen speculaties of voorspellingen, maar antwoorden op de wél te beantwoorden vragen.
Het is te gevaarlijk om Nederlandse jihadgangers uit Syrische kampen terug te halen, vindt de Nederlandse regering. Dat hield Faruk niet tegen: hij reisde zelf naar Syrië om zijn dochter Melis A. op te halen. Zij verbleef in IS-gebied, samen met haar vriend Yousef, die inmiddels is omgekomen bij een bombardement. NOS-verslaggever Nicole le Fever sprak uitgebreid met vader Faruk en woonde de rechtszaak tegen dochter Melis bij. In podcast De Dag reconstrueert Le Fever uitgebreid de gevaarlijke ...more
Er lag veel stof, niemand sprak Nederlands en klanten kregen geen bonnetje. NOS op 3-redacteur Jonna ter Veer vond de omstandigheden in de nagelsalon die ze bezocht nogal verdacht. Met collega Ardi Vleugels ging ze daarom op onderzoek uit en ontdekte dat er nauwelijks controle op de sector bestaat. Hulpverleners zeggen zeker te weten dat er sprake is van mensenhandel en uitbuiting, maar uit angst voor uitzetting stapt geen enkel slachtoffer naar de politie. Vleugels: "Dat er niet gemeld wordt...more
Na morgen wordt het record van de langste shutdown uit de geschiedenis van de Verenigde Staten verbroken. Chris Kijne van The Presidential Podcast ziet het begin van de verkiezingsstrijd voor 2020. En de Horecava zit erop en de eettrends voor 2019 tekenen zich af. Wat ga jij op je bord krijgen? Hippe Vegetariër Isabel Boerdam heeft daar wel een gedachte over.
De FIOD ziet steeds vaker accounts op Instagram voorbijkomen die luxe nepkleding verkopen. Jeroen en Nisrine van NOS Stories spraken met jonge handelaren én kopers van nepmerkkleding. In De Dag vertellen ze hoe ze te werk gingen en hoe groot de handel van namaakkleding is.
Twee liquidaties in Nederland waar Iran hoogstwaarschijnlijk achter zit. Historicus en Iran-deskundige Peyman Jafari staat er niet van te kijken. Maar de timing van de liquidaties is wel opvallend, zegt hij. In De Dag bespreekt hij wie en wat er achter de liquidaties kan zitten. En 3FM-DJ Herman Hofman schuift aan. Zijn inbox ontplofte nadat hij in zijn uitzending reageerde op de Nashville-verklaring. "Als christen wilde ik een keer het midden laten zien. We kunnen wel met z'n allen moddergoo...more
Met vandaag: Wat betekent de lagere status die de vertegenwoordiger van de EU in Washington heeft gekregen? | En hoe gaat het met het opruimen van de Wadden?
Met vandaag: In Peking zitten Amerikaanse en Chinese onderhandelaars om tafel om te praten over de handelsoorlog. Waar strijden ze om?
Vrienden, familieleden en fans herdenken vandaag rapper Feis, die in de nieuwjaarsnacht werd doodgeschoten. Reinout van Gendt van FunX kende de rapper goed. "Hij is met zijn broer tussen een ruzie gaan staan. Wat dat betreft zegt z'n track 'Superman' heel veel over hemzelf. Hij wilde altijd helpen." En zo'n 6 procent van de Nederlanders zegt nooit internet te gebruiken. Sonja Heijkamp van zorginstelling Amerpoort in Baarn werkt met een groep Nederlanders die zich niet snel online toont: jonge...more
Eilander Flang Cupido vertelt waarom strandjutten in het DNA van Terschelling zit. Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp bespreekt hoe veel macht vakbonden in Nederland hebben.
Met vandaag: Hoe komt het dat er meer ondernemende tieners zijn? | Bolsonaro president van Brazilië. Wat zijn z'n plannen?
Op de laatste dag van 2018 gaan we het hebben over de dieren in Nederland. Het afgelopen jaar zijn soorten verdwenen, en erbij gekomen. Natuurkenner Vincent Kalkman vertelt ons over deze (nieuwe) Nederlandse dieren.
Ook in 2019 zullen we vaak in de file staan. Kan dat niet anders?
De huizenmarkt kookte dit jaar over. Wat betekent dat voor 2019? Economie-verslaggever Charlotte Waaijers en makelaar Alfred de Kleermaeker blikken vooruit.
Als correspondent Zuidoost-Azië doet Michel Maas verslag van de ene na de andere ramp. In De Dag blikt hij terug op Lombok, Sulawesi en andere natuurrampen.
Wat betekenen de grootste plannen van John de Mol voor de rest van de Nederlandse media? En welke rol spelen persoonlijke data?
"We zijn helemaal overweldigd!" Pleun van Onzenoort van de stichting Stop Straatintimidatie is blij met de eerste veroordeling voor straatintimidatie. Een 36-jarige man uit Rotterdam heeft twee voorwaardelijke boetes van 100 euro opgelegd gekregen omdat hij vrouwen nariep en naar siste. In De Dag bespreken we waar de grens tussen een compliment en een belediging ligt. Gemiddeld schrijven 267 mensen zich uit bij de kerk in Nederland. Een koude douche, noemt EO-journalist David Boogerd het. Des...more
Politiek verslaggever Marleen de Rooy vertelt in De Dag wat het de gevolgen zijn van gewijzigde btw-tarief. En het draait om meer dan duurdere boodschappen en consumpties. En de in Hongarije opgegroeide onderzoeker Kati Cseres vertelt waarom zoveel Hongaren hun regering zat zijn.
De Tweede Kamer debatteert vandaag over de verdeling van het luchtruim. En dan gaat het ook over vliegveld Lelystad. Want waar het eerst vooral over lage aanvliegroutes en geluidsoverlast ging, draait het nu opeens om de vraag of Lelystad ook onafhankelijk van Schiphol mag groeien. Researchredacteur Jan Salden van EenVandaag legt uit waarom het vliegveld van Lelystad zo'n hoofdpijndossier blijft. En Floor Jansen, rechercheur bij het Team High Tech Crime van de politie, introduceerde een alter...more
Fotograaf Joram Krol legt uit waarom we daklozen niet meer moeten beboeten. En slechts een handjevol journalisten ging haar voor: Saskia Dekkers van Nieuwsuur vertelt hoe ze geheime opnamen maakte op 'vluchtelingeneiland' Manus.
Klimaattop bijna afgelopen, hier ging het over | Hoe christenen kijken naar de ontkerkelijking van Nederland
De Britse premier heeft de vertrouwensstemming in haar partij overleefd en mag door met haar poging de brexit tot een succes te leiden. Politiek commentator Kees Boonman smult van de Britse politieke soap: "Iedereen heeft al een hapje van Theresa May genomen, maar het beest leeft nog steeds!" In podcast De Dag duikt Elisabeth Steinz met Boonman uitgebreid in de voortdurende crisis in het Verenigd Koninkrijk. Welke volgende gevaren liggen voor haar op de loer? Kan Labour-leider Corbyn het vers...more
Correspondent Marcel van der Steen praat je bij over de laatste gebeurtenissen rondom het onderzoek naar de vermoorde journalist Khashoggi. En Miriam van de Landelijke Luisterlijn vertelt wie ze aan de telefoon krijgt.
Slechts twee journalisten mochten zien hoe Staatsbosbeheer gisteren herten afschoot in de Oostvaardersplassen. Joris van Poppel was er een van, hij vertelt over de dilemma's en gevoeligheden van die dag. En wat betekent de 'backstop' precies in de brexit-onderhandelingen? Oud-correspondent Marloes Elings legt het voor ons uit.
Thomas Spekschoor was bij de gele hesjes-protesten in Brussel. Wat zijn de paralellen met Frankrijk en Nederland? En we praten over sjoemeldiesels met Thijs van Dorssen van Reporter Radio. Dat programma ontdekte dat de Nederlandse overheid al lang voor het losbreken van het dieselschandaal wist dat de auto's veel viezer waren was toegestaan.
Gaf kroonprins Mohammed de opdracht voor de moord op Khashoggi? Trump ziet geen bewijs, maar belangrijke senatoren twijfelen er niet aan. Chris Kijne , presentator van Bureau Buitenland (VPRO) schuift aan. En het gaat niet goed met de stadsvogels in Nederland. Roel Pauw is liefhebber van vogels en vertelt je over deze diertjes. Hoe houden we ze in de stad? En moeten we dat eigenlijk willen?
De oorlog in Jemen duurt maar voort. Antropoloog Marina de Regt komt al meer dan twintig jaar in het land en het leed van de Jemenieten doet haar verdriet. En Katwijk houdt rekening met rellen na een aangekondigd Project X-feestje. Kan het zo groot worden als in Haren in 2012? Data-onderzoeker Thomas Boeschoten denkt van niet.
Sommige 'vaste klanten' kent ze beter dan haar eigen vrienden. Kelly van Binsbergen is sekstelefonist en gaat in een documentaire op zoek naar de vraag waarom mannen zo graag met haar bellen. En we praten over de maffia in Nederland. Wat heeft die hier te zoeken? Verslaggever Koen Voskuil schreef er een boek over.
Stichting Werkgroep Herkenning praat vandaag in Den Haag over mogelijke excuses aan 'moffenmeiden'. Historica Monika Diederichs legt uit waarom die excuses 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog nog steeds relevant zijn. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het Marrakesh-pact. Nog steeds is er onenigheid tussen partijen over wat precies in staat en hoe dat geïnterpreteerd moet worden. Barbara Oomen, hoogleraar mensenrechten, neemt in De Dag het pact met je door.
Terwijl het al wekenlang onrustig is in Parijs, komen in Nederland protesten van gele hesjes nauwelijks op gang. NOS-correspondent Frank Renout legt uit hoe dat komt. En NOS-redacteur Heleen Ekker legt de do's en dont's van een succesvolle klimaattop uit.
Twintig jaar is journalist Kees Jongkind ermee bezig geweest: het vermiste kistje met urinemonsters van schaatssters Yvonne van Gennip en Ria Visser. De diefstal uit het dopinglab werd daarna door de schaatsbond in de doofpot gestopt. De Volkskrant en Andere Tijden Sport, waar Jongkind voor werkt, kwamen vandaag met deze onthulling. In podcast De Dag vertelt de journalist hoe hij het nieuws boven water heeft gekregen. Morgen is het Wereld Aids Dag, reden voor KRO-NCRV-verslaggever Martijn Gri...more
Er woedt een cyberoorlog in Estland, fictief dan. Want veel NAVO-landen zijn daar samen om de nieuwste tips and tricks over cyberaanvallen met elkaar uit te wisselen. Sander van Hoorn vertelt hoe ze dat doen. En beheerder John van Tilborg laat ons zien hoe de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers in Groningen werkt.
Griekse supporters hebben gisteren vlak voor het duel van Ajax in de Champions League met AEK Athene vuurwerk en projectielen in het vak van de meegereisde Ajax-supporters gegooid. Ook tijdens de wedstrijd zelf ging het er heftig aan toe. "Een deel van het stadion leek wel een oorlogsgebied", zegt NOS-commentator Frank Wielaard. Hij kijkt in De Dag terug op de wedstrijd. "Een Champions League-duel hoort een feestje te zijn. Dat was dit niet." En een eigen medicijn maken tegen de zeldzame stof...more
Onderzoeksjournalist Jet Schouten van Radar vertelt hoe één brief leidde tot een internationaal onderzoek naar de veiligheid van medische implantaten. En Jet Berkhout legt uit waarom Maria Callas 40 jaar na haar dood de wereld nog steeds fascineert. "Ze bracht drama terug in opera. Dat hoor je bij haar in elke noot."
Wat zit er achter de opgelopen spanningen tussen Rusland en Oekraïne? Voormalig Rusland-correspondent Gert-Jan Dennekamp legt de situatie uit. En een terugblik op het Formule 1-seizoen met commentator Louis Dekker.
Opnieuw is een groot schandaal rond Europese subsidies aan het licht gekomen. Onderzoeksjournalisten ontdekten dat in Bulgarije via een bouwbedrijf miljoenen euro's aan subsidiegeld verduisterd werd. In De Dag legt voormalig Europarlementariër Jan Mulder uit waarom het zo lastig is om fraude met Europese subsidies aan te pakken. "Veel gerapporteerde gevallen worden door lokale rechtbanken terzijde geschoven. Daar ligt een groot deel van het probleem." En vanaf eind volgende week mogen een gro...more
Nu hun dorpen en steden volledig door bosbranden zijn verwoest, vragen inwoners van Californië zich af wat hun volgende stap moet zijn. Joey Hodde weet wat ze te wachten staat. Hij raakte zijn boerderij in Portugal kwijt door bosbranden. Hij vertelt hoe hij zijn boerderij en omliggend land probeert op te bouwen. En Fleur Agema kijkt terug op het debat over de Ijsselmeerziekenhuizen van gisteren.
Jeroens vrouw Joke (60) lijdt aan dementie en werd opgenomen in een verpleeghuis. En de bodem in Nederland daalt veel sneller dan verwacht. Hoe kan het dat we dit probleem zo hebben onderschat? Manfred van Eijk maakte er een documentaire over.
'Explosief' noemt de gouverneur het vluchtelingenkamp op Samos. Sander Schaap is net in het kamp geweest en vertelt over de situatie. En het onderzoek naar een viervoudige moord in Enschede is nog in volle gang. Pim Lindeman is misdaad- en onderzoeksjournalist bij Tubantia. Hij geeft een inkijkje in de lokale crime scene.
Mira Fetica is boos, heel boos. Ze vertelt over haar zoektocht naar de valse tekening van Picasso. En internetpionier Piet Beertema belt in om de 30-jarige verjaardag van internet te vieren.
"Dit proces is een farce." Advocaat Victor Koppe is niet te spreken over de veroordeling van twee oud-leiders van de Rode Khmer in Cambodja. Dat regime is verantwoordelijk voor zeker 1,8 miljoen doden in de jaren 70. Koppe staat Nuon Chea (92) bij, na leider Pol Pot 'Broeder Nummer 2' van het brute bewind. "Als ik had geweten dat het proces zo'n farce zou zijn, had ik het niet gedaan." Het regent records op de internationale veilingen deze week: een schilderij van David Hockney ging voor 80 m...more
Met vandaag: De negen levens van Theresa May | Wat je als millennial aan het pensioenakkoord hebt
Grote sportevenementen blijken steeds vaker een hoofdpijndossier voor steden. Volkskrantjournalist John Volkers legt uit hoe dat komt. En worden tijgerbotten écht in Chinese medicijnen gebruikt? Sinoloog Moon-Yeuh Feng beantwoordt die vraag.
Sergej Magnitsky was een accountant die fraude aan het licht bracht, maar werd gearresteerd en overleed in de gevangenis. Zijn dood leidde wereldwijd tot Magnitsky-wetten en Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma wil dat er in Nederland ook een Magnitsky-wet komt. En de politie zocht opnieuw naar Willeke Dost. Verslaggever Mattijs van de Wiel vertelt hoe hij zich moest bewegen tussen politie en burgers die het oneens met elkaar zijn over een gevoelig onderwerp als dit.
Al bijna twintig jaar duikt het K-woord zo nu en dan op in Den Haag, maar iedere keer opnieuw sneuvelt het plan om kilometerheffing in te voeren. Door autogebruik in de spits te belasten, zou het aantal files afnemen, volgens voorstanders. Gisteren blies programmamaker Arjen Lubach rekeningrijden nieuw leven in. Politiek commentator Joost Vullings betwijfelt of het er ooit van gaat komen. "Iedereen die er aan wil, wens ik een prettige wedstrijd." Lachgas is enorm populair: dit jaar alleen al ...more
In Syrië staat alweer de achtste oorlogswinter voor de deur en vandaag vraagt Unicef om extra noodhulp voor bijna anderhalf miljoen kinderen. En we horen steeds dat het belangrijk is om WO I niet te vergeten, maar hoe doordring je jongeren van dat idee?
Het gaat slecht met de leefbaarheid in arme wijken. Oud-minister Ella Vogelaar legt uit hoe dat komt. En trendwatcher Vincent Everts kreeg een boete toen hij zijn smartphone gebruikte in een zelfrijdende auto. Hij pleit voor nieuwe wetgeving. En niet omdat hij geen boete wil betalen. Presentatie: Lara Rense.
Vanaf vandaag wordt Divali gevierd, het Hindoestaanse 'lichtjesfeest'. Voor wie niet weet wat deze bijzondere dag eigenlijk inhoudt, legt Chander Mahabier uit waarom Divali belangrijk is voor Hindoestanen in ons land. "Er wonen honderdduizenden Surinamers en Indiërs in Nederland. Die zijn dagen bezig het huis schoon te maken." En daarna? Feest en lekker eten! Amerikakenner Laila Frank analyseert in De Dag uitgebreid de uitslag van de midterms. Een Huis van Afgevaardigden met democraten in de ...more
Met vandaag: Amerikanen naar de stembus; wat de midterms-uitslag voor Nederland of Europa kan betekenen | De stripmaker des vaderlands legt uit waarom er meer graphic novels op de leeslijst moeten.
Hij wordt weliswaar El Chapo genoemd, Spaans voor 'het kleintje', maar de Mexicaan Joaquín Guzmán behoort toch zeker tot de grootste en meest beruchte drugsbazen ter wereld. Vandaag begint in New York een monsterproces tegen de crimineel, die in eigen land een zekere cultstatus geniet. Volgens NOS-buitenlandredacteur Eline de Zeeuw is het goed om te beseffen dat er achter die mythologie enorme misdaad schuilgaat. Zij sprak met zijn advocaat, biograaf en undercoveragent die hem arresteerde. Oo...more
Tien jaar geleden werd de zelfmoordpreventielijn 113 opgericht. In De Dag praten we met gepensioneerd huisarts Jops van der Steenhoven. Hij stond mensen te woord die naar 113 belden en vertelt over hoe het is om die gesprekken te voeren. En de terugkeer van de Grand Prix van Nederland lijkt dichterbij dan ooit. Jan Lammers was één van de laatste Nederlandse F1-coureurs die op eigen bodem een wedstrijd reed.
Het is inmiddels een bekende kop op nos.nl: 'Weer handgranaat gevonden in Amsterdam'. Met politie- en justitieredacteur Remco Andringa onderzoeken we daarom wat er achter deze granatenregen schuilgaat. Waarom is het telkens Amsterdam en waar halen criminelen die granaten vandaan? "Een handgranaat heb je voor 100 à 150 euro in huis." Met interieurontwerper Jan des Bouvrie gaan we terug naar zijn studententijd aan de Rietveld Academie. De gerenommeerde kunstschool bestaat namelijk vijftig jaar....more
De 'onderkoning van Nederland' werd hij genoemd: vandaag neemt Piet Hein Donner afscheid als vice-president van de Raad van State. Het is een oud instituut met een grote macht maar waarvan weinigen weten wat het precies inhoudt. Politiek verslaggever Arjan Noorlander geeft je daarom in podcast De Dag een stoomcursus staatsrecht. "Rond de benoemingen hangt een zwem van vriendjespolitiek." Asia Bibi wordt niet opgehangen, bepaalde de Pakistaanse rechter vandaag. De christelijke vrouw kreeg de d...more
De drukste spits van het jaar zit er weer op, maar het fileleed blijft aan. We moeten ons namelijk instellen op meer en langere files de komende jaren, zo werd vandaag bekend. Werk aan de winkel dus voor de medewerkers van de ANWB Verkeersinformatie. Filelezer Cees Quax vertelt in De Dag hoe hij eigenlijk weet waar de files staan en wat er leuk is aan dit werk. "Ik word chagrijnig van files." Nederland wordt na de brexit het centrum van de financiële handel in de EU, voorspelt de Autoriteit F...more
'Behangkoning' John van Zweden vertelt hoe hij voetbalclub Swansea City uit het slop trok. Hij kende Vichai Srivaddhanaprabha, de overleden eigenaar van Leicester City persoonlijk. Maar eerst praten we met Jacob Kurc, die in Nederland campagne vierde voor de rechts-populistische winnaar van de Braziliaanse presidentsverkiezingen.
Lisa is door een chronische ziekte vaste klant bij MC Slotervaart. Nu het ziekenhuis dicht moet, maakt ze zich zorgen over haar eigen gezondheid. En in Brazilië zijn verkiezingen, het ziet ernaar uit dat de outsider Bolsonaro president wordt. Annelies Beck van de VRT beleeft de verkiezingen in Brazilië van dichtbij, in De Dag vertelt ze wat haar opvalt.
Hoe komen 'onze jongens' straks het beste de militaire oefening in Noorwegen door? Majoor-generaal Frank van Kappen over slapen in een sneeuwhol en plassen in je veldfles.
Hoe kan het dat zoveel ziekenhuizen in de financiële problemen raken? NOS-redacteur Rinke van den Brink legt dat uit. En longarts Wiel de Lange vertelt over de dagelijkse praktijk in 'zijn' tbc-kliniek.
Betere zorg, meer werk en minder onderdrukking. Dat zijn de eisen van de Riffijnse protesten in Marokko, die twee jaar geleden begonnen na de dood van een visverkoper. De 'eenvoudige' Nasser Zefzafi groeide in korte tijd uit tot de leider van de beweging, werd opgepakt en veroordeeld tot een lange gevangenisstraf. Donderdag bepaalt het Europees Parlement of hij de politiek beladen Sacharovprijs wint. De protestleider behoort namelijk tot de drie genomineerden. De lobby voor zijn nominatie beg...more
De Venezolaanse Marienny heeft geen afscheid van haar ouders kunnen nemen, voordat ze de ellende en honger in haar land ontvluchtte en de oversteek naar Curaçao maakte. Daar werd ze opgesloten en bleek nergens recht op te hebben. "Ik ken geen enkele Venezolaan die hulp krijgt van Curaçao." Art Rooijakkers, ambassadeur van Stichting Vluchteling, is net terug van Curaçao en is geschrokken over de situatie op het eiland, dat onderdeel is van het Koninkrijk der Nederland. Ook hoor je Nieuwsuur-jo...more
Deze journalist sprak Khashoggi en legt uit wie de Saudische kroonprins is | Hoe ver gaat de liefde voor limited sneakers en hoe werkt de opmerkelijke handel erin.
Hoe aardig de brexit-Britten nog voor buitenlanders zijn | 'Silly walk' in Spijkernisse
Voor mensen zoals Ties moet het goedkoper worden om hun biologische vader te vinden. In De Dag praat hij over wat het betekent om niet te weten wie je vader is, want in Ties' leven nam dat nog een verrassende wending. En voor dance moet je in Nederland zijn. Atze de Vrieze dook in de geschiedenis van dance; hoe kon Nederland hét danceland worden?
Is het 'meisje met de kip' je wel eens opgevallen op de Nachtwacht? Na deze Nachtwachtles van Rembrandtdeskundige Ernst van de Wetering ken je alle verborgen betekenissen van het schilderij. En Hans Boer van Van Ede en Partners vertelt hoe je als oud-politicus nieuw werk vindt. Want dat blijkt niet altijd even makkelijk.
'Nederbelg' Sebastiaan Wijsman legt uit hoe de Belgische gemeenteraadsverkiezingen verschillen van de Nederlandse. En we spreken NOS-redacteuren Sheily Belhaj en Oumaima Abalhaj over Arabische influencers.
De Haarlemse burgemeester Jos Wienen is ondergedoken wegens bedreigingen aan zijn adres. "Dat zijn even lastige dingen waarmee je moet omgaan", volgens hem. Fons Jacobs, oud-burgemeester van Helmond, weet hoe het is. Hij vertelt in De Dag hoe hij in 2010 plots moest onderduiken. Hij voelde zich niet goed begeleid door de betrokken instanties. "Het enige advies was: ga naar een hotel in een andere gemeente!" De Koreaanse K-popband BTS geeft morgen een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Tic...more
"Homo's moeten maar op een andere planeet gaan wonen!" Oudere lhbt'ers in verzorgingstehuizen hebben het vaak moeilijk, merkt Eveline van de Putte. Zij schreef Stormachtig Stil over zogeheten roze ouderen en reist langs zorgcentra om over het onderwerp te discussiëren. Op deze coming out day vertelt ze over strubbelingen die oudere lhbt'ers ervaren. Vanaf volgend jaar kunnen alle scholieren een bezoek brengen aan de Tweede Kamer. Minister Van Engelshoven van Onderwijs trekt daar bijna vijf m...more
Is Rob Jetten (31) te jong om D66-fractieleider te zijn? Onzin, vindt Hans Wiegel. Hij werd op 30-jarige leeftijd VVD-fractieleider. En journalisten op Sulawesi proberen te roeien met de riemen die ze hebben. Verslaggever Jeroen de Jager vertelt.
Koning Willem-Alexander haalde binnen- en buitenlandse media met zijn Brexit-uitspraken. Wat mag een koning eigenlijk wel en niet (zeggen)? Koningshuis-verslaggever Karin Alberts schuift aan in de studio. En Natasja Geyteman legt uit waarom het voor haar en andere ouders zo belangrijk is om hun doodgeboren kindjes te registreren. Presentatie: Lara Rense.
Een jaar geleden werd filmproducent Harvey Weinstein door zijn eigen bedrijf ontslagen, nadat enkele dagen eerder een orkaan van verhalen over zijn seksueel ongepaste gedrag was losgebarsten. Het leidde tot een wereldwijde discussie over wat wel en niet geaccepteerd gedrag is. Met René ten Bos, Denker des Vaderlands, filosoferen we wat #MeToo ons gebracht heeft. "Het gevaar is dat we verveeld raken." Waarschuwingen voor klimaatverandering, daar raak je misschien ook verveeld van. Vandaag roep...more
De Utrechtse vinexwijk Leidsche Rijn bestaat twintig jaar. Daar praten we over met bewoonster Marieke Dubbelman. Zij schreef als 'Vinexvrouwtje' columns over het leven in de wijk. En hoe slim (of dom) waren de Russische OPCW-hackers? We bespreken de mogelijke scenario's met Willemijn Aerdts. Zij is deskundige inlichtingendiensten en verbonden aan de Universiteit Leiden.
Het is dierendag, de dag waarop we onze katten en honden verwennen met snoepjes, speciaal voedsel of prosecco. Het bekruipt Milouska Meulens, presentator van Vroege Vogels, een wrang gevoel. "Besef dat we 1200 dieren per minuut slachten!" Ze pleit er daarom voor om elke dag dierendag te vieren en bovendien niet alleen aan je huisdier te denken. Bijzondere gasten in het Vaticaan deze week: twee Chinese bisschoppen bezoeken er de synode. Dat leek lange tijd ondenkbaar, want in 1949 werd de Room...more
Retaildeskundige Bas van der Krogt legt uit waarom in Nederland jaarlijks 1.2 miljoen kledingstukken de shredder ingaan. Journalist Tom Kleijn vertelt hoe hij en zijn redactie kinderpornofora onderzochten.
Een kwart van de Belgische jongeren heeft liever een autoritaire leider dan een democratisch systeem. Dat ontdekte de VRT. Onderzoeker Tomas Coppens legt uit wat er aan de hand is. En leerlingen van duizenden rijscholen kunnen nergens terecht met hun klacht. Jeroen Gortworst van NOS Stories vertelt voor wat voor vuren zij komen te staan.
Financieel machtsmisbruik, pestgedrag en seksuele intimidatie. Reporter Radio heeft ontdekt dat een ambtenaar van Buitenlandse Zaken die zich bezighoudt met vrouwenrechten zich hieraan schuldig maakt. Jolien de Vries, journalist bij het radioprogramma, vertelt over het moeizame onderzoek en de cultuur op het ministerie. Managementgoeroe Ben Tiggelaar is weer bijgekomen van zijn interview met oud-president Obama tijdens een leiderschapsevenement in Afas Live in Amsterdam. Tickets kostten een ...more
Het was een verhoor vol emotie. Brett Kavanaugh, kandidaat-rechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof, verdedigde zich gisteren tegen vermeend seksueel wangedrag uit het verleden. Het toont volgens hoogleraar strafrecht en oud-rechter Theo de Roos aan hoe kwetsbaar rechters zijn. "Je kunt je moeilijk overtuigend verdedigen." Verder in De Dag: werken wordt overbodig, autorijden verboden en wapens bepalen zelf wie ze doden. Nieuwsuur-journalist Jane van Laan onderzoekt hoe kunstmatige intelligen...more
We spreken met Dave Maasland van ESET. Zijn bedrijf heeft een nieuw hackwapen ontdekt, dat mogelijk afkomstig is van hackersgroep Fancy Bear. En oud-diplomaat Robert Sherry geeft een kijkje achter de diplomatieke schermen van de VN-top.
Twee vrouwen en twee kinderen die worden neergeschoten door militairen in Kameroen. Beelden ervan zijn bekeken door online onderzoekers. Die kunnen een grotere rol spelen bij het oplossen van grote zaken. En Michael van Praag is misschien niet helemaal objectief volgens Duitsland. Hoe zit dat?
De zorgverzekeraars zijn druk aan het rekenen en hebben bijna allemaal hun premies vastgesteld. NOS-verslaggever Lars Geerts legt uit hoe ons zorgstelsel in elkaar steekt. En we krijgen in een lesje in dieren koppelen van Burgers Zoo.
Al sinds 2013 waarschuwt een Europees samenwerkingsverband voor de keerzijde van de nevenfuncties die Eerste Kamerleden hebben. Toch verandert er weinig. FTM-journalist Kim van Keeken vertelt waarom. En journalist Marco de Lange neemt ons mee op zijn zoektocht naar de kolonel die in 1982 in El Salvador opdracht gaf om vier Nederlandse journalisten van de IKON te vermoorden.
Met vandaag: hoe houdt de VVD kiezers aan boord? Nieuw seizoen podcast-hit Serial
We leren je trucjes om een discussie te winnen. Politiek verslaggever Arjan Noorlander en Roderik van Grieken van het Nederlands Debat Instituut analyseren de Algemene Politieke Beschouwingen aan de hand van bekende debattechnieken. Zo werd er 'een dode kat op tafel gegooid', 'de gewone man' aangehaald en met grapjes gestrooid. Niet alles pakt even goed uit...
Met vandaag: hoe verovert Glennis Grace Amerika na America's Got Talent? En waarom het opeens een stuk minder goed gaat met TomTom.
Voor veel jongeren is het niet meer een droom om presentator op televisie te worden, maar om influencer te worden op Instagram. Verschillende aanbieders spelen slim in op die wens en helpen die jongeren, tegen betaling, hun droom te verwezenlijken. Een heel leger aan nepaccounts wordt ingezet om jouw account te volgen en je foto's te liken. Binnen een paar seconden heb je een hele fanbase die zelfs reacties onder je foto's zetten. Documentairemaker Nicolaas Veul is geïnteresseerd in de instag...more
De grens tussen pesten en zelf gepest worden is soms flinterdun. Ervaringsdeskundige en anti-pestcoach Bamber Delver legt uit hoe dat komt. En hulpverlener Anouk Theunissen vertelt over de situatie op Samos.
Ani Zonneveld en Seyran Ates zijn imam en vrouw. Dat komt ze op veel kritiek te staan. Brandpuntplus-verslaggeefster Liesbeth Staats maakte een reportage over de vrouwen. En post je wel eens een meme? Misschien mag dat niet meer. Het Europese Parlement heeft strengere copyrightregels aangenomen. Hoe heet wordt de soep gegeten? We spreken correspondent Thomas Spekschoor en politica Marietje Schaake.
Vandaag start een grote campagne tegen appen en bellen in het verkeer. Niet voor de eerste keer, want gedrag is moeilijk te veranderen. In België is op indringende wijze aandacht gevraagd voor verkeersveiligheid. Eddy Klynen van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde vertelt waarom dat wel hielp. En de presentatie van nieuwe iPhones was voor velen een teleurstelling. Staat de innovatie op smartphonegebied stil? Ron Smeets, oprichter van Mobile Cowboys, deelt zijn gedachten.
Het kon niet fout gaan, dacht men. Maar toen de grote Amerikaanse bank Lehman Brothers viel, ontstond in no time een snel escalerende financiële crisis. Met economieredacteur André Meinema gaan we terug naar die septemberdag in 2008. "Krijg nou wat, dacht ik. Het was niet één bank, maar een hele domino. Werkelijk alles ging onderuit." Ook antwoord op de vraag: kan het nog eens gebeuren? Bijna de helft van ons is te dik, maar toch zijn Nederlanders over het algemeen tevreden over het eigen gew...more
Hongarije heeft een speciaal plekje in het hart van Tijn Sadée. Hij was er jarenlang correspondent en komt er graag. Maar sinds het aantreden van premier Victor Orbán zwelt de bezorgdheid over het land aan. De vrije pers wordt aan banden gelegd, de rechtsspraak beknot en EU-subsidies misbruikt. Wat merkt de gewone Hongaar daarvan? En vindt die het eigenlijk een probleem? Vandaag verschijnt Fear van Watergate-journalist Bob Woodward. In het boek wordt een chaotisch beeld van het Witte Huis ges...more
De kwaliteit van leven is hoog, de regering links en de mensen zijn gelukkig. Dreigt dat beeld te veranderen nu een rechts-populistische partij in Zweden flink heeft gewonnen bij de verkiezingen? Nee hoor! En onderzoeker Ruben Dieleman legt je uit waarom. En in Zuid-Korea gaat een park open voor kinderen die uit dat land geadopteerd zijn. Radio 1-presentator Mischa Blok is één van die kinderen.
Met vandaag: Noord-Korea, het kluizenaarskoninkrijk | Een sneak preview van de Marker Wadden
Met vandaag: Gerd Leers vertelt hoe we een volgende 'Howick en Lili' voorkomen | Ondiep: de volkse wijk waar Sneijder groot is geworden
Met vandaag: zwanger op je 50ste? Zo denken vrouwen erover | BlacKkKlansman bioscoophit
De fantasiewereld van Midden-Aarde is jaren na de dood van schrijver J.R.R. Tolkien nog springlevend. Met Tolkienkenner René van Rossenberg praten we over het allerlaatste werk van de schrijver. En de DSB-verhoren zijn in volle gang. Waar draait de zaak ook alweer om? Een opfriscursus van economieverslaggever Bart Kamphuis.
De vakantie is nu echt voorbij, ook voor de Tweede Kamer. Aan het begin van het politieke jaar praat Xander van der Wulp je bij over wat je kunt verwachten. En snel geld verdienen op Instagram? Jeroen Gortworst van NOS Stories dook in de wereld van Instagram-oplichting.
Het is precies 25 jaar geleden dat Tanja Groen (18) spoorloos verdween. Haar ouders Adrie en Corrie vertellen hoe zij omgaan met verdriet, onwetendheid en wanhoop. En conservator Mathieu Willemsen van het Nationaal Militair Museum vertelt welke militairen (en burgers) apachepiloot Roy de Ruiter voor gingen.
Met vandaag: waar komen Howick en Lili terecht? | Hoe is het om een Disneyprins te zijn?
De cartoonwedstrijd van PVV-leider Wilders zorgt voor groeiende onrust in Pakistan. Oud-correspondent Joeri Boom legt uit waarom een cartoonwedstrijd in een klein landje als Nederland zo leeft in Pakistan. En sommige mensen kunnen hun buurman niet luchten of zien, maar gelukkig is er de buurtbemiddelaar.
Met vandaag: Wat wist de paus over misbruik? | Marokko in shock: Khadija werd verkracht, mishandeld en ondergetatoeëerd
Jos B. werd na een tip van een oplettende Nederlander opgepakt. Burgers worden steeds belangrijker voor de politie en daarom zou de politie meer gebruik moeten maken van ‘burgerrechercheurs’. En het mbo opent het collegejaar voor het eerst officieel. Mbo-docent Conrad Berghoef vertelt waarom het mbo daar trots op mag zijn.
Hoofdredacteur Marcel Gelauff legt uit waarom NOS in berichtgeving de naam van Jos Brech gebruikt en Henk Vogel vertelt waarom je meer oude muziek moet luisteren.
Zendamateur Johan Jongbloed is een hulpverlener waar maar weinig waardering voor is, vindt hij. PA3JEM, zoals zijn online pseudoniem luidt, zorgt er na een natuurramp voor dat er radiocontact met de buitenwereld op gang komt. Zoals in 2015 na de aardbeving in Nepal. Voor die daad ontvangt Jongbloed morgen de Gouden Antenne, een onderscheiding voor sociaal betrokken hulpverlening. In De Dag vertelt hij over zijn hulpverlening. "Na de aardbeving in Afghanistan kreeg ik een belletje van Defensie...more
Flynn, Papadopoulos, Gates en vandaag Manafort en Cohen. De lijst van hoofdrolspelers in het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen valt moeilijk bij te houden. Buitenlandredacteur Jet Mok schept voor ons orde in de complexiteit en vertelt in de podcast welke aanklacht wat betekent voor het onderzoek van speciaal aanklager Mueller. | The heart of gaming ligt deze week in Keulen, zo belooft Europa's grootste gamebeurs Gamescom. Marcella de Bie, onder haar volgers bekend...more
Supermarkten zouden volgens champignonkwekers hun paddenstoelen te goedkoop verkopen en telers afknijpen. Onderzoeker Gisela ten Kate legt uit waarom supermarkten zo machtig zijn. En Ethiopië stond bekend als een gesloten land waar journalisten moeilijk binnenkomen, maar stelt zich steeds meer open. NOS-correspondent Koert Lindeijer is net terug van een reis naar het land.
Met vandaag: Griekenland vanaf nu weer op eigen benen | En mee met Van der Weijden
Wat doen al die granaten in Amsterdam? | Aziaten in de hoofdrol
De Libanese zangeres Elissa vertelde deze week dat ze borstkanker heeft. Met fan en NOS-redacteur Oumaima Abalhaj praten we over de Arabische vrouw die zich steeds vaker en luider laat horen over rechten en vrijheden. En met regisseur Michel Vrouenraets blikken we terug op een bizarre gijzelingszaak in Duitsland in 1988.
China voert in de autonome regio al jaren een intensieve anti-extremismecampagne. Voormalig China-correspondent Tabitha Speelman vertelt hoe het is om te wonen in een zwaar bewaakte regio. En we krijgen een lesje in wijn verbouwen.
Wanneer stuurt de politie wel of geen Amber Alert? "Elke vermissing is anders", zegt criminoloog Ilse van Leiden. En gitarist Wesley Nuis vertelt een dag voor de Indië-herdenking hoe hij omgaat met het koloniale verleden van Nederland
Duistere handel verplaatst zich naar chatapp Telegram. Techredacteur Joost Schellevis maakt ons wegwijs in deze wereld. En dit weekend in het nieuws: niet klimmen op hunebedden! Maar waarom niet? Een lesje hunebed van Harrie Wolters van het Hunebedcentrum.
Een treurige tijd voor kampeerliefhebbers, het iconische Nederlandse tentenmerk De Waard dreigt te verdwijnen. Twee liefhebbers brengen een ode aan het tentenmerk. En jonge supermarktmedewerkers klagen over onderbetaling en overwerk.
Ryanair ligt al tijden onder vuur vanwege werkomstandigheden. Waarom gaan piloten niet ergens anders werken? En Martin Gaus bespreekt de voors- en tegens van de World Dog Show.
Tech-redacteur Nando Kasteleijn bespreekt de vele gezichten van Elon Musk en met buitenlandredacteur Cindy Huijgen bespreken we hoe het eenkindbeleid China heeft veranderd.
Canada heeft zich uitgesproken tegen de arrestaties van burgerrechtenactivisten in Saoedi-Arabië. Daarmee zijn ze één van de weinigen. Midden-Oosten-deskundige Carolien Roelants legt uit waarom. En we spreken Benno Roozen over de 'pipjes' van NPORadio1.
Iedereen weet dat het niet mag en toch komt het voor: exotische dieren die mee worden genomen van vakantie. Naar aanleiding van het verhaal van aapje Edwin op een vrachtschip praten we met Stichting AAP over wat mensen zoal meenemen van hun reizen. En een 112-fotograaf praat over zijn grootste frustratie: ramptoeristen die foto's maken bij ongelukken. In Brabant bekeurde de politie 25 mensen die foto's maakten bij een dodelijk ongeluk.
Onderzoeksjournalisten Marco Knippen en Guido van Gorp vertellen hoe ze het misbruik van schildklierhormonen aan het licht brachten en filmjournalist Nico van den Berg geeft tips voor deze zomer.
Waarom keren Syriërs terug naar niks? | Groep Koningspinguïns plotseling verdwenen
Met vandaag: Hoe was het om te vechten in de Korea-oorlog? | De schoonheid van strandafval
Reisfotograaf Eelco Roos recenseert het vakantiekiekje van Thierry Baudet en Koen van Huut vertelt over zijn fietsreis door Tadzjikistan.
De jaarlijkse Pride in Amsterdam is weer losgebarsten. Bedrijven steken zich in het roze of brengen speciale regenboogproducten op de markt. Transmodel en -dj Valentijn de Hingh vindt het hartverwarmend, maar twijfelt aan de oprechtheid van alle initiatieven. Gaat de commercie met de Pride aan de haal? | Vandaag is de Internationale Dag tegen Mensenhandel. Merel van Groningen viel als 15-jarige in handen van een loverboy en vertelt in De Dag hoe ook in Nederland dit fenomeen zich veelvoudig vo...more
Langste maansverduistering van deze eeuw | De vernietiging in Griekenland | Gedicht Tjitske Jansen over de maan
Nederlandse hiphopteksten lijken misschien ondoorgrondelijk, maar er zijn best veel overeenkomsten met andere Nederlandstalige hits. En "we zitten weer op het goede spoor met de EU", twitterde Trump na zijn ontmoeting met Jean-Claude Juncker. Wat is het geheim van de Luxemburgse policitus?
Wat is er zo mooi aan de kermis? Arno le Blanc legt dat uit. En we spreken met microklimaatonderzoeker Marjolein Pijpers-Van Esch. Zij vindt dat steden een stuk slimmer moet enworden gebouwd.
Arts en onderzoeker Saskia de Wildt legt uit welke dilemma's komen kijken bij medisch onderzoek naar kwetsbare groepen en imker Frank Moens vertelt waarom bijen het met dit weer extra zwaar hebben.
Een drama in de Crabethstraat in Gouda: de huizen verzakken. Maar wie gaat dat betalen? En de internationale aidsconferentie begint vandaag. We blikken terug op hoe Nederland kennis maakte met aids.
Edwin van den Berg geeft een stoomcursus geschiedenis van de Noord/Zuidlijn en escort Lisa Stevens vertelt over de mooie en minder mooie kanten van haar beroep.
"De droogte beheerst mijn hele leven op dit moment", vertelt akkerbouwer Bert Sloetjes. Sportverslaggever Fardau Wagenaar legt uit hoe het er bij FC Twente aan toe gaat en we gaan op bomeninspectie.
Met vandaag: Lerarentekort doet kinderen tekort | Dionne Stax over de Vierdaagse | Vrede tussen Eritrea en Ethiopië
Het Internationale Strafhof bestaat twintig jaar. Hoera? Niet helemaal. Advocaat en hoogleraar strafrecht Goran Sluiter is te gast over de verwachtingen van toen en de realiteit van nu. En sommige dj's maken hun muziek helemaal niet zelf maar gebruiken ghostproducers. Jeroen Gortworst van NOS Mashup vertelt hoe gevoelig dat ligt.
Antoinette van de Water vertelt hoe mens en olifant wél in een gebied kunnen samenleven en correspondent Geert Groot Koerkamp legt uit waarom Trump en Poetin elkaar in Finland ontmoeten.
Verslaggever Edwin Cornelissen reisde wekenlang kriskras door Rusland en maakte allerlei reportages rondom het WK Voetbal. En Sabina Achterbergh maakt ons wegwijs in de woonwagencultuur.
Femke Halsema word beëdigd als burgemeester van Amsterdam. Oud-burgemeester Job Cohen haalt herinneringen op aan zijn eerste dag. En in Duitsland is levenslang geëist tegen Beate Zschäpe. Wouter Meijer weet waarom de zaak zo belangrijk is voor Duitsers.
Correspondent Marieke de Vries was een week in Thailand en kon tot de drempel van de grot komen. Ze vertelt hoe het is om verslag te doen van een reddingsactie als deze. En het klimaatakkoord, waarom is dat nu zo belangrijk. Henrik-Willem Hofs praat je bij over wat je moet weten.
Met vandaag: waarom kiest Trump deze rechter? | Fietsen met politici | Grens België en Frankrijk bereidt zich voor op WK-wedstrijd
Met vandaag: waarom mogen meiden niet dansen in Iran? | Het leven van Oost-Europese truckers in Nederland | Meer elektrisch rijden betekent dat we 'slimmer' moeten opladen.
Verslaggever Sebastiaan Timmerman zit weer drie weken achterop de motor tijdens Radio Tour de France. En de Amerikaanse president Trump wil 'eerlijk' handelsverkeer, maar wat is eerlijk en hoe werkt de retoriek rondom de importheffingen?
Internetondernemer Kim Dotcom werd schathemeltjerijk met Megaupload en voert een lange strijd tegen de Amerikaanse justitie. We bespreken zijn flamboyante leven met techredacteur Joost Schellevis. En met Marinde van der Breggen praten we over haar verhaal over misbruik onder Jehovah's Getuigen. Daar komt nu waarschijnlijk een onderzoek naar.
Je kunt je schamen voor je overgewicht, maar dat hoeft niet. Iris Nieuwenhuis vertelt waarom. En Anneke Magendans neemt ons mee in een kledingfabriek in Bangladesh.
Daniëlle van den Mosselaar vertelt wat ze meemaakt als pleegmoeder en motorcoureur Jurgen van den Goorbergh vertelt of zijn sportcarrière die van zijn racende zoon Zonta (12) helpt.
Oud-diplomaat Ben Bot vertelt wat er achter de diplomatieke schermen van het Witte Huis gebeurt, onderzoeksjournalist Sanne Boer duikt met ons een cold case in en we kijken terug op het leven van kunstenaar Armando.
Motorclub Caloh Wagoh Main Triad bestaat nog maar net en heeft nu al een twijfelachtige reputatie opgebouwd. Mick van Wely legt uit hoe dat zit. Verder bespreken we met Gershwin Bonevacia wat het slavernijverleden betekent voor jongeren en staan we stil bij ons slechte Engels.
1,03 procent, dat krijgt winkelpersoneel er volgende maand bij. Hoe kwam de nieuwe cao tot stand en waarom maar een procent loonsverhoging? Verder vertelt Mustafa Marghadi hoe Italiaanse autoriteiten migranten behandelen. Hij stond er tussen. En een luxe operagebouw voor een uitvoering? In Den Bosch kan Verdi ook gewoon op een plein.
Buschauffeur Frans Rozekrans legt uit waarom hij vandaag staakt, politiek commentator Xander van der Wulp vertelt hoe het debat over dividendbelasting de positie van Rutte beïnvloedt en verslaggever Charlotte Waaijers gaat op bezoek bij een biologische boer.
In podcast De Dag neemt journalist Wilfried Koomen andere incidenten bij Odfjell onder de loep en vertelt Thomas Bruning waarom de actie tegen Telegraaf niet alleen een probleem is voor de media.
In podcast De Dag bespreekt datajournalist Michiel de Hoog of de voetbalwereld data (nog) vaker moet inzetten en vertelt jeugdarts en onderzoeker Mascha Kamphuis waarom ouders van peuters twijfelen over inenten.
Mexico maakt zich op voor belangrijke verkiezingen: volgende week kiest het door geweld geteisterde land een nieuwe president. Meer dan 100 politici werden het afgelopen jaar al vermoord. In dit klimaat springt kandidaat Andres Manuel Lopez Obrador, 'Amlo' genoemd, eruit. Hij wordt bijna zeker de nieuwe president van het land, verwacht Latijns-Amerikajournalist Edwin Koopman van het NPO Radio 1-programma Bureau Buitenland (VPRO). Amlo's plan? Het land opnieuw 'uitvinden', thuis blijven wonen én ...more
Een foto van Wilders en de tekst 'na 15 maart gaan we Nederland zuiveren'. Met die nepbanner overwoog de politieke partij Denk vorig jaar campagne te voeren onder de vlag van de PVV, om die partij in een kwaad daglicht te kunnen zetten. Het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV (BNNVARA) kwam het plan op het spoor. In podcast De Dag vertelt journalist Hans van Waas hoe hij en zijn collega's door Denk werden tegengewerkt in hun zoektocht naar de waarheid. "Het is zorgelijk hoe er met journalisten wo...more
Een Space Force klinkt gekker dan het is. Nederland heeft sinds 2011 namelijk zijn eigen militaire ruimtemacht. Directeur Bernard Buis legt uit wat 'zijn' organisatie precies doet. En hoe groot is de slagkracht van de VN-mensenrechtenraad? Die vraag beantwoord hoogleraar Yvonne Donder. We sluiten af met een reportage van Robert Portier: Nieuw-Zeeland is in de ban van een First Baby.
Je hoort altijd dezelfde mensen als het over boeren gaat. Maar Trouw heeft nu duizenden boeren zelf om hun mening gevraagd en de uitkomst is onthutsend. Met oud-politica Münire Manisa praten we over de Turkse verkiezingen (in Nederland) en we bespreken een diefstal van 60.000 bijen.
'We' lopen achter op de VS en China op het gebied van kunstmatige intelligentie, vinden ruim 150 onderzoekers. Aan NOS-economieverslaggever Bart Kamphuis vragen we waarom het eigenlijk erg is om niet haantje de voorste te zijn. "Als wij niet in staat zijn de lastige algoritmes te maken, kunnen we ook niet begrijpen wat er allemaal mee gebeurt". | Met correspondent Marc Bessems en onderzoeker Linda Lemmen gaan we naar Colombia, waar de conservatieve kandidaat Iván Duque de presidentsverkiezingen ...more
Na twee dagen alarmerend klimaatnieuws op een rij, vertelt onderzoeker Stef Lhermitte wat we eigenlijk over het ijs op onze polen weten. En: de vader raakt ondergesneeuwd in de media, vinden journalisten Jochem Nühn en Ralph de Beer.
Met vandaag: Zo trap je niet in nepnieuws | Historische data Oostzeehandel online | Huisartsen overbelast
Verslaggever Tanja Braun was de afgelopen dagen bij de behandeling van de zaak-Anne Faber. "Het had iedereen kunnen zijn. Zo ging de zaak ook over mij, mijn vriendinnen, mijn eigen dochters." - Vandaag komen alle FIFA-leden in Moskou bijeen om het WK-land van 2026 aan te wijzen. De voetbalbond belooft meer transparantie, nadat eerdere toewijzingen niet geheel vlekkeloos verliepen. NOS-sportverslaggever Jeroen Stekelenburg zoekt uit hoe 'transparant' de stemming vandaag verloopt. - De Nederlandse...more
Met vandaag: Hoe beleeft Zuid-Korea de ontmoeting tussen Trump en Kim? | Zo smaakt de perfecte haring
De bitcoin is weer een stuk minder waard na een inbraak bij een handelsplatform. We bespreken de instabiele markt van de cryptomunt. En Simon Wijnbergen ontkwam op wonderbaarlijke wijze aan het wrede lot van de kinderen uit kamp Vught tijdens de oorlog. Hij blijkt nog te leven, een reportage.
Kan Wiebes de breuk in het vertrouwen van Groningers repareren? | Maffia en de Paus | Plastic fietspad in Zwolle
Het verhaal van journalist Elodie Verweij die zag hoe GroenLinksers Meijer en Grashoff zich als een stelletje gedroegen ergens op straat. Toen ging het balletje rollen. Ook zoeken we uit hoe moeilijk het is om een kind terug te halen uit het buitenland.
Hoe is het om in een asielzoekerscentrum te wonen? | Het Holleeder-proces wordt nu echt interessant | Schurft maakt 'comeback' in studentensteden
De Dag #86: Wie zijn de slachtoffers van de vulkaan in Guatemala? | Schaadt onderzoeksjournalistiek onbedoeld onze democratie? | Nederlander genomineerd voor bijzondere dansprijs
Er zit eindelijk een beetje schot in de formatie van een nieuw college in Rotterdam, wij krijgen een lesje formeren. Ook nemen we de smart-apparatuur in je huis onder de loep en duiken we in de thriller van Bill Clinton.
Reden tot feest nu het AD zijn olieboltest afschaft? | Dreigt er een burgeroorlog in Nicaragua? | Whisky wordt duurder
Kunnen we het groeiend aantal reizigers aan? | Schaatsers moeten met de tijd mee | Hufters worden aangepakt in Amsterdam
In podcast #DeDag legt onderzoekster Marike Knoef uit waarom zo weinig mensen zich in hun pensioen verdiepen, geeft journalist Barbara Rijlaarsdam een inkijk in geruzie bij de Blokkerfamilie en neemt verslaggever Roel Pauw noodweerschade op.
In podcast #DeDag vertelt hulpverlener Kathelijne Schenkel hoe inwoners van Zuid-Sudan aan voldoende eten proberen te komen en legt onderzoeker Paul van de Coevering uit waarom Utrecht geen metropool moet worden.
In podcast #Dedag legt NOS-redacteur Rinke van den Brink uit waarom bacteriofagen nog niet het ideale alternatief zijn voor antibiotica, vertelt Jeroen Wollaars wat zo mooi is aan Atari en gaan we op stap met Chinese touroperators in Drenthe.
In podcast #DeDag: de persoonlijke betrokkenheid van Rutte bij de MH17, is de Champions League nog wel spannend en een bijzondere aanwinst voor het Rijksmuseum.
In De Dag bespreken we de plannen van de nieuwe regering van Italië. Die kosten veel geld terwijl het land torenhoge schulden heeft. En er zijn weinig mensen die slager willen worden. Hoe kan dat anders?
In De Dag bespreken we hoe schuldhulp aangepakt zou moeten worden, staan we stil bij de choking challenge en verkennen we een eeuwenoude schat op de zeebodem.
In DeDag bespreken we de notering van Friesland in de top drie van Europese reisbestemmingen, de hoorzitting van Mark Zuckerberg en het reddingsplan voor Franse banlieues.
Twee universiteiten en de onderwijsinspectie worden voor de rechter gedaagd vanwege het 'oprukkende Engels' in de collegezaal. Emeritus hoogleraar Carel Jansen vertelt waarom het onderwijs eigenlijk zou verslechteren door het Engels. Verder deelt correspondent Suse van Kleef in deze podcast haar belevenissen aan de vooravond van het 'sprookjeshuwelijk' van de Britse prins Harry en Meghan Markle. Ook spreken we met basisschoolleraar Paul Schmidt, die met ruim duizend kinderen gaat dansen op Thril...more
Het gaat niet goed met het Waddengebied: de kwaliteit van de flora en fauna holt achteruit. Charlotte Biskop, boswachter op Texel, legt uit waarom we de Wadden niet als 'normaal' moeten zien. Verder vandaag: Opnieuw wordt Afrika getroffen door een uitbraak van het ebolavirus. Hoe komt het dat de ziekte zich (opnieuw) zo snel verspreidt? En sporthistoricus Jurryt van de Vooren vertelt het onbekende verhaal van de Nederlandse Olympische Spelen van 1928.
Het gaat heel goed met ons, maar er is een belangrijke kanttekening, het aantal aanmeldingen voor Koreastudies in Leiden is verdubbeld en Amerikanen hebben geen vertrouwen meer in het politieke systeem.
Journalist Krijn Soeteman geeft een lesje cryptovaluta, vier leden van motorclub No Surrender opgepakt en waarom vliegt Mark Rutte met vier Antilliaanse leguanen naar Nederland?
GGZ-patiënten met complexe problemen vallen tussen wal en schip, de terreurcellen van Indonesië, 20 jaar The Big Lebowski.
De loopbaan van Kiki Bertens kent veel ups en downs, maar momenteel lijkt de tennisster zich weer tussen de absolute toppers te nestelen. Zo versloeg ze de afgelopen dagen Caroline Wozniacki en Maria Sjarapova op het WTA-toernooi in Madrid. NOS-sportjournalist Mark Brasser is onder de indruk van Bertens, en vooral over de snelheid waarmee ze slaat. Daarnaast praat presentator Winfried Baijens met Ivo van Harmelen, voormalig programmamanager van de Roze Zaterdag in Den Bosch. De bisschop aldaar w...more
Wat weten bedrijven van je? Vanaf 25 mei heb je dankzij nieuwe EU-wetgeving het recht om dat te weten. Maar veel bedrijven hebben moeite om deze Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) door te voeren. In podcast De Dag duiken we met techredacteur Joost Schellevis in de vraag waarom het zo lastig is voor bedrijven om de nieuwe privacywet op tijd door te voeren.
In De Dag praten we over de Iran-deal, rampscenario's en over Karina Canellakis, de eerste vrouwelijke dirigent in Nederland.
Wat is de magie van het Eurovisiesongfestival? Nieuwe getuigen zeggen dat Molukse kapers de kaping bij De Punt in 1977 niet mochten overleven. We schetsen een tijdsbeeld. En En podiumkunstenaar Mo Hersi doet zijn best om zoveel mogelijk Afrikanen mee te laten doen aan de Nijmeegse Vierdaagse.
De georganiseerde misdaad richt zich steeds vaker op fraude met het persoonsgebonden budget. "Cliënten met een pgb zijn kwetsbaar, ze durven niet te klagen", vertelt journalist Judith Spanjers die de kwestie aan de kaak stelde. Verder dook OneWorld-journalist ism Reporter Radio in de gevolgen van het mogelijk kankerverwekkende bestrijdingsmiddel Roundup: wie is er verantwoordelijk voor de ziekte? Tot slot gaat verslaggever Mattijs van de Wiel op beverrattenjacht en ontdekt waarom het diertje bes...more
Vanavond wordt duidelijk of er een einde komt aan de reeks stakingen bij Air France-KLM, dat het bedrijf het afgelopen kwartaal zo'n 75 miljoen euro kostte. Komt het bedrijf deze impasse nog te boven? Verder legt Jan Maarten Deurvorst uit waarom relatief veel Joden in Enschede de Tweede Wereldoorlog overleefde en hoor je waarom gitaaricoon Gibson het moeilijk heeft in deze tijden van dj's en hiphop.
Morgen start de Giro d'Italia in Jeruzalem, maar vandaag worden de coureurs al voorgesteld aan het publiek. Oud-wielrenner Maarten Tjallingi vertelt waarom hij dol is op de Giro. Ook Heleen Ekker is te gast. De redacteur Klimaat en Energie duikt op de eis van gemeenten om steun te krijgen bij het afsluiten van gasafsluitingen. Correspondent David Jan Godfroid gaat naar een opmerkelijke vuilnisbelt.
Jaarlijks sterven er 7 miljoen mensen wereldwijd aan luchtvervuiling, volgens de VN-Wereldgezondheidsorganisatie. Marga Jacobs van de vereniging Leefmilieu verbaast zich niet over de cijfers. Met journalist Jacqueline Wesselius gaan we terug naar 1968, waar zij meedeed aan de studentenrevolte van Parijs. Peter de Klerk ontdekte dat de Fabeltjeskrant is gebaseerd op een vriendengroep uit Rotterdam.
Er is een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het misbruikschandaal in de katholieke kerk: de Australische kardinaal George Pell moet terechtstaan voor seksueel misbruik. Een klap voor de Paus, volgens Vaticaankenner Stijn Fens. Hoewel beterschap werd beloofd, is er opnieuw iemand mishandeld bij het Groningse studentencorps Vindicat. We spreken met verslaggeefster Maaike Borst van het Dagblad van het Noorden over het uitblijven van verandering.
In DeDag praten we met correspondent Tim de Wit over de Windrush-generatie, met journalist Marianne van den Anker over lokale geloofshuizen en met schilder Theo over de florerende economie voor vakmensen.
Het wordt zowel 'de grootste humanitaire ramp van dit moment' als 'het vergeten conflict' genoemd: de oorlog in Jemen. Correspondent Marcel van der Steen is net terug uit het land en vertelt over de chaos en anarchie die hij er aantrof. "Je weet niet wie wie is en bij het ene checkpoint zijn je papieren geldig en bij de andere weer niet." Verder blikken we met NOS'er Mike van Breemen vooruit op de viering van Koningsdag in Groningen. Hij is verantwoordelijk voor de uitzending. Tot slot duiken...more
In De Dag praten we over huiselijk geweld, een dreigend betontekort en de toekomst van sekswinkels.
Hoewel de hervorming voor het sociale zekerheidsstelsel van tafel is, blijft de diepe onvrede in Nicaragua bestaan, vertelt SP-secretaris Hans van Heijningen in De Dag. Hij woonde lange tijd in het Midden-Amerikaanse land. "Het doet pijn in mijn hart." Verder praten we met Milena Holdert, verslaggever bij Nieuwsuur, over haar onthulling dat verschillende islamitische organisaties in Nederland voor miljoen gespekt worden door Saudi-Arabië en Koeweit. Hendrik-Jan van Veen van onderzoeksinstituut T...more
In De Dag gesprekken over illegale wapenhandel in Nederland, een graftombe met duizenden lichamen in Spanje en vakanties met de elektrische auto.
Steeds minder werklozen | Zwoegen op de oceanen bij de Volvo Ocean Race | Doutzen over de schoonheid van de planeet
Populaire games vergroten de kans dat kinderen later gokverslaafd worden, is vandaag in het nieuws. En dat is een logische gedachte, vindt Tony van Rooij. Hij promoveerde op gameverslaving. In De Dag legt hij uit wat je als ouder kunt doen om je kinderen te beschermen tegen deze vorm van ‘verkapt gokken’. Verder praten we over het systeem van kosten in de zorg en een spectaculaire ontsnapping van een crypto-crimineel in IJsland.
In De Dag praten we met journalist Kim van Keken over haar ontdekking dat Meld Misdaad Anoniem tips doorverkoopt aan onder meer verzekeraars en netbeheerders. Ook spreken we over het verband tussen hoogspanningskabels en kanker en het sluiten van het laatste paardenwedkantoor van Nederland.
In De Dag praten we met Ruben Messelink over gesjoemel met roetfilters, met Atze de Vries over de ontmaskering van Dotan en gaan we naar Australië.
In De Dag praten we met NOS-journalist Bas de Vries over foute tantramasseurs, met Maartje Duin over Poolse gastarbeiders en gaat het over een moordgolf in Londen.
Hoe schadelijk zijn de memoires van voormalig FBI-baas Comey voor Trump? l Wie betaalt de oplopende rekening van het gasbesluit? l Nu het langer licht is, laait ook de 'kinderbedtijdstrijd' op.
Westerse landen staan lijnrecht tegenover Rusland in de kwestie van de vermoedelijke gifgasaanval in Douma. Maarten Zeegers vertelt waar de onvoorwaardelijke steun van de Russische president Vladimir Poetin aan de Syrische president Assad vandaan komt.
Eerst was er #DeleteFacebook, vanavond verwijdert presentator Arjen Lubach zijn pagina in de hoop dat tienduizenden mensen hem volgen. Maar komen we wel zo makkelijk van Facebook af? Die vraag beantwoordt tech-redacteur Joost Schellevis in De Dag.
Een Canadese journalist publiceerde geheime stukken over de burgeroorlog in Rwanda. “”, weet VPRO-journalist Rik Delhaas. Met Liesbeth Staats van Brandpunt verkennen we de omvang van commerciële eiceldonatie en Thuisbezorgd grijpt in bij ontevreden shoarma-verkopers die hogere tarieven doorberekenen aan de klant.
We praten met de maker van het EO-programma Tweestrijd, daarin praten terminale en suïcidale jongeren over het leven en dat schept een bijzondere band. We bespreken de donkere kanten en de kansen van technologische vooruitgang en we duiken in de wereld van de sieraadhobbyist.
Welke beren ziet Rutte op de Zijderoute? | Kreeft uit de Oosterschelde | Starters hebben ouders nodig bij koophuis
Tiger Woods keert terug op de Masters, terwijl zijn sportcarrière eigenlijk al door media en publiek was afgeschreven. NOS-golfwatcher Ragnar Niemeijer vertelt over de wonderlijke comeback. Verder vandaag: waarom het zo extreem lang duurde voordat er hulpgeld voor Sint-Maarten beschikbaar kwam én meer bescherming voor privacy op internet.
Dubbelspion Sergej Skripal is vergiftigd door gifgas novitsjok. Dat kunnen de onderzoekers in Groot-Brittannië met zekerheid zeggen. Maar of de Russen de makers zijn, kun je dat bewijzen? Het is lastig, maar het kan zegt toxicoloog Jan Tytgat.
Avatars worden vergeleken met Scientology, een nieuwe fase in de Mocro-oorlog en in Friesland is het vaarseizoen geopend.
Regeringspartijen zeggen maatregelen te nemen tegen discriminerende uitzendbureaus maar als puntje bij paaltje komt, krabbelen ze terug. Jurgen van den Berg spreekt journalist Marleen de Rooy hier over.
In podcast De Dag spreekt Jurgen van den Berg met gasten over de overnames van John de Mol, over een 'regenmaker' van China en over The Passion.
We moeten allemaal aan de warmtepomp, maar hoe? Corruptie in Brazilië is inspiratie voor nieuwe serie á la Narcos en de Nederlandse overheid moet zich verantwoorden voor misstanden rond adopties in de jaren tachtig.
Was Fitna een storm in een glas water? Lasers beschermen bloemen voor de paus en de voor- en nadelen van hiv-remmer Prep.
Eén op de zes scholen kampt met gezondheidsklachten als hoofdpijn en misselijkheid door slechte ventilatie, ontdekte Reporter Radio. Een goed ventilatiesysteem is vaak te duur en lawaaiig, maar hard nodig, legt journalist Klaas den Tek uit. Verder vandaag: de grutto is door Vroege Vogels uitgeroepen tot onze 'nationale vogel', maar wordt net als vele weidevogels bedreigd. "We behandelen Nederland als een industrieterrein", vindt presentator Menno Bentveld. Correspondent Robert Portier vertelt ov...more
Met vandaag: Nederland in gedichten | Waarom naar de beurs? | Nederlandse basketballer heeft beroemd haar
Met de opkomst van PVV, Denk en de Partij voor de Dieren versplintert het politieke landschap verder. In podcast De Dag blikt Joost Vullings terug op de gemeenteraadsverkiezingen.
Onderzoeksjournalist Brenno de Winter vindt het tijd voor een digitale wake-up call. “Als iets gratis is, ben je zelf het product. Maar tegen de tijd dat je de gevolgen merkt, is het al te laat”,
Bij de gemeenteraadsverkiezingen morgen zijn veel ogen gericht op Rotterdam. Het laatste witte neushoornmannetje ter wereld is dood en voedselverspilling is niet zomaar opgelost.
Zie jij jezelf geen 130 jaar worden? Denk dan nog maar eens na. De levensverwachting in Nederland neemt namelijk in rap tempo toe.
Bas Nijhuis is de meest besproken scheidsrechter van dit moment. In De Dag reageert hij op de commotie.
Diplomaten uitzetten doet Londen denken aan 1971, meer sterren sluiten zich aan bij de "inclusion rider" en met de tuinbranche gaat het goed.
Al 18 jaar is Vladimir Poetin heer en meester (en president en even premier) in Rusland. We staan stil bij Stephen Hawking. En wat doe je als je geen zin meer hebt in je werk?
Jurgen van den Berg spreekt over wedstrijdspanningen met Frits Barend. "Meer sporters hebben hier last van dan je zou denken."
Niet elke wapenleverancier gaat even goed na wat er met zijn wapens gebeurt, blijkt uit Zweeds onderzoek. Pieter Wezeman van SIPRI vertelt in De Dag over zijn bevindingen.
Met vandaag: De ontmoeting van Trump en Jong-un | Hoe werkt classificering bij de Paralympische Spelen? | Boze Belgen na controversiële rap.
ING-bestuursvoorzitter Ralph Hamers gaat flink meer verdienen. Economieredacteur Nik Wouters noemt de timing van de salarisverhoging "opvallend".
Volgens NRC-journalist is het einde verhaal voor de dieselauto en schrijver Thomas Ross doet de vergiftiging van ex-spion Sergej Skripal denken aan de Koude Oorlog.
Nepnieuws bezorgt de platforms grote imagoschade, maar het lukt Facebook en Google maar moeizaam om het fenomeen te beteugelen, merkt techredacteur Nando Kasteleijn. Verder vandaag: Abdou Bouzerda van Bureau Buitenland vertelt hoe belangrijk Oost-Ghouta van president Assad is en Vaticaankenner Stijn Fens sprak met de schrijver van het boek 'Eten met Franciscus'.
De interlandcarrière van voetballer Wesley Sneijder zit erop, meldde de KNVB deze week. NOS-voetbalverslaggever Bert Maalderink kreeg 'De kleine Utrechter' sinds 2003 regelmatig voor de camera en leerde de voetballer kennen als een welbespraakte kwajongen. Verder in De Dag: Spraakmakers-verslaggevers gaan de strijd aan om meer mensen te laten stemmen en taxichauffeurs beramen een bestorming op het hoofdkantoor van Uber.
De messen worden geslepen en het debat tussen voor- en tegen gaat feller worden. Maar waar gaat de Inlichtingenwet precies over? En de Slowaakse journalist die vermoord werd deed onderzoek naar de verwevenheid van de Italiaanse maffia met de Slowaakse politiek. De 'Ndrangheta - hoe groot zijn ze in Europa en in Nederland?
Is Lelystad Airport echt het enige alternatief voor een druk Schiphol? Adviseur Barth Donners denkt dat de trein nog steeds een optie is. En we praten over de magie van Paradiso.
We zoeken naar het antwoord op de vraag waarom boeren voortdurend in crisis zijn en we maken een ritje met de Amelander tikker door een dik pak sneeuw.
Het verschil tussen Amber Alert en Vermist Kind Alert, bungalows op vakantieparken blijken vaak vies en in het Mauritshuis kijken ze zo ongeveer door het Meisje met de parel.
Een ongekend machtige president in China, een stinkende 'monstervetberg' in Londen en strakke F1-auto's in Spanje. Dit is #DeDag.
De rol van sociale media in de verkiezingsstrijd en Zuid-Koreanen aan de plastische chirurgie.
Brazilië: van hoop naar puinhoop, dreigementen rond een windmolen en kan de werkgever helpen bij een vechtscheiding?
Zeehelden op straatnaamborden op Urk, het verband tussen wapens en slachtoffers en hoe ga je om met een AED?
Winfried Baijens spreekt met journalist Claire van Dyck over de zaak Nicky Verstappen en met hoogleraar Frank Hendriks over de referendumwet.
Vandaag in De Dag: Mark Rutte op bezoek bij zijn Duitse collega Angela Merkel. Volgens Hanco Jürgens zijn ze goed bevriend en zitten ze in hetzelfde schuitje. "Hun ministers sneuvelen, maar zelf blijven ze overeind." Hoogleraar sportstatistiek Gerard Sierksma legt uit dat duizendste seconden helemaal niet te meten zijn.
Vandaag in De Dag: Homo's in protest tegen orgaandonatie, debatje tussen Botte Jellema en Sydney Smeets | De olympische droom van Frimpong Akwasi
Vandaag in De Dag: De eerste serie zittingsdagen in de zaak-Holleeder zit erop. Verslaggever Matthijs van de Wiel vertelt in De Dag over zijn belevenissen in de rechtbank. Verder hoor je Ruben L. Oppenheimer over het 'dankbare hoofd' van Ruud Lubbers en een wereldprimeur op de wegen van een Fries dorpje.
In De Dag bespreekt Winfried Baijens waar jouw gedoneerde organen naartoe gaan, hoe je nepfoto's herkent en maakt hij kennis met een bijzonder liefdeskoppel.
In De Dag vandaag de Russisch-Nederlandse betrekkingen na de leugen van Zijlstra, het ultimatum voor Zuma en nare taxiritjes in New Delhi.
In De Dag bespreken we vandaag een standbeeld voor Multatuli in Indonesië, een liegende minister en een crematorium zonder gas.
Gemend curling, gemengd alpineskiën, big air snowboarden en massastartschaatsen zijn deze editie van de Olympische Spelen voor het eerst aanwezig als discipline. Volgens sporthistoricus Jurryt van Vooren poogt het IOC hiermee meer jongeren te bereiken én meer geld te verdienen. Verder: wereldwijd kleuren de beurzen dieprood. Nik Wouters van de NOS-economieredactie vertelt of we ons al zorgen moeten maken. Verslaggever Marc Hamer duikt met oud-bestuurder Jan Bruinsma in de jarige Rotterdamse metr...more
Met voormalig kolonel Peter Wijninga bespreken we de onthullingen van Marco Kroon en we duiken in het verleden van dichter Lucebert. Hoe zit het met zijn nazi-sympathieën?
Hoogleraar Jacco Pekelder over De Grauwe Eeuw en links-extremisme in Nederland, China-deskundige Cindy Huijgen over het bliksembezoek van koning Willem-Alexander aan China en correspondent Frank Renout over extreme sneeuwval in Frankrijk.
Vanmiddag wordt Ronald Koeman gepresenteerd als de nieuwe bondscoach van het Nederlands Elftal. Met NOS-voetbalverslaggever Frank Wielaard nemen we de plusjes en minnetjes van zijn karakter door: "Hij kan slecht tegen zijn verlies, dat is wel onhandig met het huidige Oranje." Verder spreken we met John Samson van het Caribisch Netwerk over het drastische ingrijpen op Sint-Eustatius en met hoogleraar Remco Breuker over moderne slavernij van Noord-Koreaanse dwangarbeiders op Poolse scheepswerven.
De populaire tv-serie De Luizenmoeder is een enorme hype. Gisteravond zaten bijna 3,5 miljoen mensen voor de buis en dat record zal door uitgesteld kijken nog verder oplopen. We duiken in de vraag waarom televisieprogramma's soms zo ongekend populair zijn. Verder: het megaproces tegen Holleeder is begonnen. Hij was lange tijd 'larger than life', maar dat is nu voorbij. Wie zijn de Holleeders van nu? En tot slot: privédetectives in Singapore krijgen het steeds drukken met het checken van toekomst...more
Voor wie weinig of geen tijd heeft om live naar de radio te luisteren, is er De Dag, een dagelijkse nieuwspodcast met verdiepende verhalen bij het gesprek van de dag.
Voor wie weinig of geen tijd heeft om live naar de radio te luisteren, is er vanaf vandaag een dagelijkse nieuwspodcast met verdiepende verhalen bij het gesprek van de dag. Op deze eerste dag van februari bespreken we met sportcommentator Gio Lippens (NOS) hoe de schorsing van Russische sporters voor de Winterspelen zo'n soap is geworden, vertelt Kees Slager (voormalig OVT-journalist) waarom de Watersnoodramp in Zeeland nooit ver weg is en bellen we met correspondent Bram Vermeulen (NOS) in Kaap...more