PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De Bovenverdieping

Podcast by De Bovenverdieping

Afleveringen

 • #6 Joukje van der Naalt

  Jan 06 2021

  In deze aflevering stapt Jelte de lift in met Joukje van der Naalt die zich verdiept in traumatisch hersenletsel. Van der Naalt is professor in de neurotraumatologie aan het UMCG. Ze was één van de de aanvoerders van een club van 138 artsen die de Tweede Kamer aanschreef met het dringende advies tot een helmplicht voor snorfietsen. Komend voorjaar lijkt hun oproep in de wet vastgelegd te worden.

 • #5 Alain Dekker

  Dec 28 2020

  In deze aflevering stapt Jelte de lift in met Alain Dekker die zich verdiept in dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. Alain Dekker is onderzoeker en docent bij de RuG en het UMCG, hoofd van Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek bij Alliade, bestuurslid en initiatiefnemer van de Groningse Dementietafel en een van de weinige onderzoekers in zijn veld.

 • #4 André Aleman

  Dec 21 2020

  In deze aflevering stapt Jelte de lift in met André Aleman die zich verdiept in het vermogen van ons bewustzijn om ons gedrag te sturen. Aleman is een internationaal vooraanstaand hersenonderzoeker. Hij is hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie aan het UMCG en wetenschappelijk directeur van het Neuroimaging Center.

 • #3 Marie-José van Tol

  Dec 13 2020

  In deze aflevering stapt Jelte de lift in met Marie-José van Tol. Ze onderzoekt de rol van de hersenen bij het ontstaan en voortbestaan van psychische stoornissen, zoals depressie en angst. Ze is een gelauwerde onderzoeker die op talloze manieren erkenning kreeg voor haar werk.

 • #2 Teus van Laar

  Dec 06 2020

  In deze aflevering stapt Jelte de lift in met Teus van Laar die alles weet van de ziekte van Parkinson. Hij is neuroloog en klinisch farmacaloog, voorzitter van het Parkinson Platform Noord Nederland en lid van de medisch ethische commissie van het UMCG. Hij bekleedt bovendien de leerstoel 'The advanced treatment of Parkinson' aan de Rijksuniversiteit Groningen.

 • #1 Janniko Georgiadis

  Nov 29 2020

  In deze aflevering stapt Jelte de lift in met Janniko Georgiadis die zich verdiept in seksuele prikkels en de werking ervan in ons hoofd. Georgiadis is neurowetenschapper en anatoom. Hij is als universitair hoofddocent verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen, alwaar hij de Sectie Anatomie leidt.

 • #0 Welkom

  Nov 20 2020

  Voor zover we weten, is er geen complexer fenomeen in het heelal dan onze hersenen, maar steeds beter weten onderzoekers de ingewikkelde werking ervan bloot te leggen. In de podcast-serie DE BOVENVERDIEPING gaat Jelte Posthumus in gesprek met zes hersenonderzoekers, allen verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen, die elk hun eigen expertise en fascinaties hebben.