PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De Atlantische Blik

Wil je op de hoogte blijven van de achtergrond van geopolitiek nieuws? Luister mee met onze hosts die samen met jonge experts een Atlantische blik werpen op de actuele internationale veiligheidsvraagstukken.

Afleveringen

 • Deel 2: Oorlog in Oekraïne

  May 23 2022

  In het tweede deel van dit tweeluik betreden we wederom de militaire wereld. In deze aflevering gaan we met kolonel Han Bouwmeester, universitair hoofddocent aan de Nederlandse Defensie Academie, in gesprek over het conflict in Oekraïne. Na de vorige aflevering is iedereen vaardig op het gebied van militaire strategie en tactiek, dus zijn we gereed om de oorlog exploreren. Wat ging er allemaal mis aan de Russische kant? Hoe kan het dat Oekraïne zo goed stand weet te houden? Weten we trouwens wel...more

 • Deel 1: Militaire Strategie

  May 18 2022

  In dit tweeluik betreden we de militaire wereld. In deze aflevering gaan we met kolonel Han Bouwmeester, universitair hoofddocent aan de Nederlandse Defensie Academie, in op hoe een krijgsmacht werkt. Hoe ziet de Nederlandse krijgsmacht er eigenlijk uit? Wat komt er allemaal kijken bij het plannen van een operatie? We verkennen de organisatie en nemen je mee in de complexiteit van een militaire operatie. In de volgende aflevering passen we die opgedane kennis toe en pluizen we het conflict in Oe...more

 • Terug naar de basis: de trans-Atlantische relaties

  Apr 06 2022

  Het begin van de liberale wereldorde ligt bij het Atlantisch Handvest dat Franklin D. Roosevelt en Winston Churchill ondertekenden in 1941, zo betoogt bijzonder hoogleraar trans-Atlantische betrekkingen prof. dr. Jaap Verheul. In deze aflevering van De Atlantische Blik starten we bij het Atlantisch Handvest. We gaan in op de ontwikkelingen die de trans-Atlantische verhouding door heeft gemaakt om te eindigen met de huidige verhoudingen, de invloed van de oorlog in Oekraïne op die relaties en wat...more

 • Atlantics & Chill - Voorwaarts met CDJA en DWARS

  Feb 07 2022

  Voorkom je wapengekletter met een grotere of kleinere krijgsmacht? Hoe zet je die krijgsmacht in? In deze podcast wordt alvast de eerste slag gevoerd. Tom Scheepstra, voorzitter van CDJA, staat tegenover Jens Bosman van DWARS. Met het regeerakkoord in het achterhoofd kijken we naar de uitdagingen van het moment en waar de mogelijkheden voor het Nederlandse defensie- en buitenlandbeleid liggen. We gaan voorwaarts!

 • Atlantics & Chill - Stoeiend met de Russische beer 2022 in

  Dec 31 2021

  Gaat Rusland Oekraïne echt binnenvallen? Met de troepenopbouw aan de grens lijkt escalatie onontkomelijk. Collega bestuurslid van de Jonge Atlantici en Rusland-expert Tjadina Herbert schuift op oudejaarsdag aan bij Atlantics & Chill om de situatie te duiden. Aan de hand van haar expertise en ervaringen proberen we beter zicht te krijgen op de drijfveren van Poetin en hoe de bevolking daar tegenover staat. Met deze aflevering gaan we zonder vuurwerk toch knallend het nieuwe jaar in!

 • De Oorlogsverklaring Aan Klimaatverandering

  Nov 26 2021

  Klimaatverandering en de krijgsmacht hebben ogenschijnlijk weinig met elkaar te maken. Volgens voormalig Commandant der Strijdkrachten en chairman van het International Military Council on Climate and Security (IMCCS) Tom Middendorp is niets minder waar. Hij legt aan de hand van zijn eigen ervaringen uit hoe hij in deze wereld terecht is gekomen. We kijken naar de grote uitdagingen en waar de kansen liggen. De Conference of Parties (COP26) in Glasgow kan hierbij niet ontbreken. Laat vooral even ...more

 • Atlantics & Chill - #1

  Oct 29 2021

  De Verenigde Staten lijken minder oog te hebben voor Europa met de opkomst van China. Hoe lang behoudt Taiwan haar onafhankelijkheid nog? Komt Biden met lege handen aan in Glasgow of weet hij toch nog serieuze stappen te zetten op het klimaatdossier? De Europese Unie moet omgaan met een lastig Polen. Is het kwartje na Afghanistan eindelijk gevallen bij EU-landen en gaan ze investeren in de let op, strategische autonomie? Deze toenemende spanningen op het wereldtoneel vragen om meer aandacht. W...more

 • Policy Paper 101: een Europees perspectief

  Oct 05 2021

  Hoe verschilt een policy paper van een research paper? Welke factoren, naast inhoud, kan je gebruiken om je policy paper te laten uitblinken? Samen met Dr. Bloemendal, Assistant Professor North American and Transatlantic Studies bij de Radboud Universiteit in Nijmegen en twee voormalige studenten, Femke Verbeek en Bavo Oost, bespreken we deze vragen en meer aan de hand van een policy paper die ze hebben geschreven.

 • US Election Special - Biden's First 100 Days

  Apr 27 2021

  Felix Armstrong Hall spoke to Paul Verhagen, a data scientist at the HCSS, in the final US Special podcast of De Atlantische Blik, where they analyzed Biden's first 100 days in office.

 • China en peacekeeping in Afrika

  Mar 16 2021

  China is al jaren een hot-topic als het gaat om geo-politiek en transatlantische relaties. In deze podcast hebben we het echter over China en haar peacekeeping activiteiten in Afrika. Wat beweegt China om deel te nemen aan peacekeeping missies in onder andere Mali en Congo? En wat zijn de consequenties hiervan voor Afrika en de NAVO? Sophie de Boorder spreekt over dit interessante en relevante onderwerp met jonge expert Dorith Kool (werkzaam bij HCSS).

 • U.S. Election Special Part II

  Nov 03 2020

  Today is Election day! Will it be another four years of Trump, or a Biden-presidency? In our second episode on the U.S. elections 2020, expert Adham Sahloul shares his experiences working as Middle East policy advisor to Pete Buttigieg’s 2020 presidential campaign and discusses the consequences of the outcome of the elections for American foreign policy. What are his views on Trump's foreign policy record? And would a Biden-administration starkly differ in its approach to NATO?

 • U.S. Election Special Part I

  Oct 31 2020

  The U.S. elections on November 3rd are only nights away! Will it be another four years of Trump, or a Biden-presidency? In the first episode on the U.S. elections 2020, Jonge Atlantici Board member Felix Armstrong-Hall discusses polling data and the electoral process with data scientist Paul Verhagen (HCSS). What is the importance of data in elections? And why should we trust the polls this election cycle?

 • Deel 2: Verrast door een nieuw China

  Oct 12 2020

  Waarom werd het Westen het afgelopen decennium verrast door de razendsnelle opkomst van China op het wereldtoneel? In twee afleveringen van de Atlantische Blik bespreekt host Hugo van der Heijden met expert Joris Teer de groeiende uitdaging van China’s opmars voor het Westen. In het tweede deel van dit tweeluik gaan zij in op de ontwikkeling van een gezamenlijke China-strategie door de EU en bespreken ze hoe de mogelijke uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen het China-beleid van de ...more

 • Deel 1: Verrast door een nieuw China

  Oct 05 2020

  Waarom werd het Westen het afgelopen decennium verrast door de razendsnelle opkomst van China op het wereldtoneel? In twee afleveringen van de Atlantische Blik bespreekt host Hugo van der Heijden met expert Joris Teer de groeiende uitdaging van China’s opmars voor het Westen. In het eerste deel van dit tweeluik duiken zij in het verleden van de relatie van Beijing met het Westen en verklaart Teer de snelle geopolitieke machtsverschuiving richting China. (Opgenomen 28 september 2020).

 • NATO Night 2020 special: "America is not retrenching"

  Sep 21 2020

  According to U.S. Ambassador Pete Hoekstra, "America is not retrenching" from world affairs. On the occassion of the program NATO Night 2020, the ambassador shares his thoughts on NATO, US involvement in global affairs, Nord Stream 2 and the future of the Dutch-American relationship in a special episode of podcast De Atlantische Blik.

 • Ready for lift-off: De Nederlandse krijgsmacht in de ruimte

  Aug 05 2020

  Zelfs satellieten verouderen, dus "out with the old, in with the new"! Door technologische innovaties is het voor de Nederlandse krijgsmacht ook mogelijk om in het ruimtedomein te opereren. Wat doet Defensie momenteel in de ruimte? In deze aflevering van de Atlantische Blik vertelt Romek Vinke over de militaire activiteiten van Nederland in space en de mogelijkheden voor samenwerking met de Verenigde Staten, ’s werelds grootste ruimtemacht.

 • Geen rechten zonder staat

  Apr 15 2020

  Wereldwijd zijn meer dan 15 miljoen mensen ‘stateloos', óók in Nederland. Hoe wordt iemand ‘stateloos’ en wat zijn de gevolgen? Michiel Hoornick van het Institute on Statelessness and Inclusion legt in gesprek met Hugo van der Heijden uit wat het betekent om stateloos te zijn.

 • Polderen in oorlogsgebied

  Feb 11 2020

  Al tientallen jaren zijn Irak en Afghanistan het toneel van ingewikkelde operaties, militaire missies én internationale spanningen. Sinds eind 2001 is de Nederlandse krijgsmacht ook hier betrokken. Onze militaire bijdrage richtte zich onder andere op de samenwerking met lokale stammen. Maar hoe werkt dit precies? In deze aflevering spreekt host Hugo van der Heijden met jong expert Sophie de Boorder over samenwerking met de lokale bevolking in oorlogsgebied.

 • Meer miljardairs dan zwarte kandidaten

  Dec 11 2019

  In de Verenigde Staten zijn de campagnes voor de voorverkiezingen van de Democratische Partij in volle gang. Met welke kandidaat willen de Democraten het Witte Huis heroveren op 3 november 2020? Host Hugo van der Heijden bespreekt met Christine Mertens het veld en de grootste Democratische kanshebbers.

 • Mooie woorden! Mooie daden?

  Oct 17 2019

  Op 3 oktober sprak premier Rutte de Atlantische Commissie toe. In een toespraak vol visie, Rutte doorgaans ongewoon, verklaarde hij de liefde opnieuw aan de VS. Schone schijn, of zijn er ook daadwerkelijk veranderingen? Jong expert Lennart Freud analyseert het in gesprek met onze host Hugo van der Heijden

 • Gasdruk

  Oct 17 2019

  Nord Stream 2; Hebben Europese leiders zich verkeken op dit "Trojaanse paard" van Poetin? Onze host, Hugo van der Heijden, schijnt met jong expert Tom Schoen licht op de zaak in deze eerste aflevering van De Atlantische Blik.