PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De Atlantische Blik

Wil je op de hoogte blijven van de achtergrond van geopolitiek nieuws? Luister mee met host Hugo van der Heijden die samen met jonge experts een Atlantische blik werpt op de actuele internationale veiligheidsvraagstukken.

Afleveringen

 • U.S. Election Special Part II

  Nov 03 2020

  Today is Election day! Will it be another four years of Trump, or a Biden-presidency? In our second episode on the U.S. elections 2020, expert Adham Sahloul shares his experiences working as Middle East policy advisor to Pete Buttigieg’s 2020 presidential campaign and discusses the consequences of the outcome of the elections for American foreign policy. What are his views on Trump's foreign policy record? And would a Biden-administration starkly differ in its approach to NATO?

 • U.S. Election Special Part I

  Oct 31 2020

  The U.S. elections on November 3rd are only nights away! Will it be another four years of Trump, or a Biden-presidency? In the first episode on the U.S. elections 2020, Jonge Atlantici Board member Felix Armstrong-Hall discusses polling data and the electoral process with data scientist Paul Verhagen (HCSS). What is the importance of data in elections? And why should we trust the polls this election cycle?

 • Deel 2: Verrast door een nieuw China

  Oct 12 2020

  Waarom werd het Westen het afgelopen decennium verrast door de razendsnelle opkomst van China op het wereldtoneel? In twee afleveringen van de Atlantische Blik bespreekt host Hugo van der Heijden met expert Joris Teer de groeiende uitdaging van China’s opmars voor het Westen. In het tweede deel van dit tweeluik gaan zij in op de ontwikkeling van een gezamenlijke China-strategie door de EU en bespreken ze hoe de mogelijke uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen het China-beleid van de ...more

 • Deel 1: Verrast door een nieuw China

  Oct 05 2020

  Waarom werd het Westen het afgelopen decennium verrast door de razendsnelle opkomst van China op het wereldtoneel? In twee afleveringen van de Atlantische Blik bespreekt host Hugo van der Heijden met expert Joris Teer de groeiende uitdaging van China’s opmars voor het Westen. In het eerste deel van dit tweeluik duiken zij in het verleden van de relatie van Beijing met het Westen en verklaart Teer de snelle geopolitieke machtsverschuiving richting China. (Opgenomen 28 september 2020).

 • NATO Night 2020 special: "America is not retrenching"

  Sep 21 2020

  According to U.S. Ambassador Pete Hoekstra, "America is not retrenching" from world affairs. On the occassion of the program NATO Night 2020, the ambassador shares his thoughts on NATO, US involvement in global affairs, Nord Stream 2 and the future of the Dutch-American relationship in a special episode of podcast De Atlantische Blik.

 • Ready for lift-off: De Nederlandse krijgsmacht in de ruimte

  Aug 05 2020

  Zelfs satellieten verouderen, dus "out with the old, in with the new"! Door technologische innovaties is het voor de Nederlandse krijgsmacht ook mogelijk om in het ruimtedomein te opereren. Wat doet Defensie momenteel in de ruimte? In deze aflevering van de Atlantische Blik vertelt Romek Vinke over de militaire activiteiten van Nederland in space en de mogelijkheden voor samenwerking met de Verenigde Staten, ’s werelds grootste ruimtemacht.

 • Geen rechten zonder staat

  Apr 15 2020

  Wereldwijd zijn meer dan 15 miljoen mensen ‘stateloos', óók in Nederland. Hoe wordt iemand ‘stateloos’ en wat zijn de gevolgen? Michiel Hoornick van het Institute on Statelessness and Inclusion legt in gesprek met Hugo van der Heijden uit wat het betekent om stateloos te zijn.

 • Polderen in oorlogsgebied

  Feb 11 2020

  Al tientallen jaren zijn Irak en Afghanistan het toneel van ingewikkelde operaties, militaire missies én internationale spanningen. Sinds eind 2001 is de Nederlandse krijgsmacht ook hier betrokken. Onze militaire bijdrage richtte zich onder andere op de samenwerking met lokale stammen. Maar hoe werkt dit precies? In deze aflevering spreekt host Hugo van der Heijden met jong expert Sophie de Boorder over samenwerking met de lokale bevolking in oorlogsgebied.

 • Meer miljardairs dan zwarte kandidaten

  Dec 11 2019

  In de Verenigde Staten zijn de campagnes voor de voorverkiezingen van de Democratische Partij in volle gang. Met welke kandidaat willen de Democraten het Witte Huis heroveren op 3 november 2020? Host Hugo van der Heijden bespreekt met Christine Mertens het veld en de grootste Democratische kanshebbers.

 • Mooie woorden! Mooie daden?

  Oct 17 2019

  Op 3 oktober sprak premier Rutte de Atlantische Commissie toe. In een toespraak vol visie, Rutte doorgaans ongewoon, verklaarde hij de liefde opnieuw aan de VS. Schone schijn, of zijn er ook daadwerkelijk veranderingen? Jong expert Lennart Freud analyseert het in gesprek met onze host Hugo van der Heijden

 • Gasdruk

  Oct 17 2019

  Nord Stream 2; Hebben Europese leiders zich verkeken op dit "Trojaanse paard" van Poetin? Onze host, Hugo van der Heijden, schijnt met jong expert Tom Schoen licht op de zaak in deze eerste aflevering van De Atlantische Blik.