PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

DNB Talks

DNB Talks is een podcast van De Nederlandsche Bank. In deze podcast bespreken we actuele financieel-economische vraagstukken met verschillende specialisten van DNB. De presentatie wordt gedaan door Krista Arriëns. Heb je vragen of suggesties? Kijk op werkenbijdnb.nl/dnb-talks of neem contact met ons op via dnbtalks@dnb.nl.

Afleveringen

 • Duurzaam beleggen. Hoe vergroenen we onze economie?

  Feb 08 2021

  Duurzaam beleggen, maatschappelijk verantwoord beleggen, groen beleggen: er zijn verschillende termen voor, maar wat houdt het eigenlijk in? Hoe belangrijk is het voor De Nederlandsche Bank? En waar staat DNB op dit gebied? In gesprek met specialist duurzaam beleggen Lisanne Cock en econoom Rianne Luijendijk.

 • De Nederlandse huizenmarkt. Zekerheid of zeepbel?

  Dec 23 2020

  De Nederlandse huizenmarkt is al jaren een hot topic, want oververhit. Wat betekent dit eigenlijk en waarom is de markt zo oververhit? Wat kunnen we ertegen doen? En welke invloed zal de coronacrisis hebben op de huizenmarkt? DNB-economen Frank van Hoenselaar en Remco van der Molen nemen je in deze aflevering mee in de wereld van huizen en hypotheken.  Te gast zijn Frank van Hoenselaar en Remco van der Molen

 • Klimaatverandering. Waarom het ook een financieel probleem is.

  Nov 20 2020

  Duurzaamheidsrisico’s zoals klimaatverandering en grondstoffenschaarste zijn een van de grootste vraagstukken van deze eeuw. Daar komt nog bij dat dit niet alleen grote ecologische, maar ook financiële problemen zijn. Waarom? Specialist climate risks Guan Schellekens legt het je in deze aflevering haarfijn uit.  Tags: DNB, DNB Talks, De Nederlandsche Bank, De Europese Centrale Bank, ECB, centrale bank, bank, financieel, financiën, economisch, economie, Krista Arriëns, ...more

 • Betalen. Hoe rekenden we vroeger af en hoe doen we dat over 10 jaar?

  Oct 28 2020

  Van contanten en creditcards tot cloud-based payments en cryptocurrencies: de ontwikkelingen rondom de manier waarop we betalen gaan hard. In deze aflevering bespreken we met DNB-beleidsadviseurs Timothy Aerts en Evert Fekkes de geschiedenis van ons betalingsverkeer én wat er in de toekomst allemaal nog bijkomt.

 • Bestuurlijke integriteit. Wie is er geschikt/ongeschikt voor het leiden van een financiële instelling?

  Oct 28 2020

  Financiële instellingen zoals banken, verzekeraars en trustkantoren zijn commerciële bedrijven, maar hun maatschappelijke taak is essentieel. Consumenten en bedrijven moeten hun bank kunnen vertrouwen. In deze aflevering praten we met toezichthouder-specialist Stan Topouzis over het ‘toetsen’ van bestuurders en commissarissen. 

 • Criminele geldstromen. Hoe voorkomen we ze en hoe leggen we ze droog?

  Oct 28 2020

  Er stromen voor zo’n 16 miljard euro aan criminele geldstromen door ons Nederlandse financiële systeem. Door bijvoorbeeld witwassen, corruptie en terrorismefinanciering. Hoe pak je financieel-economische criminaliteit effectief aan? Iris Sluiter, vanuit DNB gedetacheerd bij het Financieel Expertise Centrum (FEC), legt het in deze aflevering helder uit. 

 • Biodiversiteitsverlies. Hoe het de financiële sector en onze economie raakt.

  Oct 28 2020

  Onze biodiversiteit staat enorm onder druk. De komende decennia dreigen wereldwijd zo’n één miljoen plant- en diersoorten uit te sterven als gevolg van onder meer klimaatverandering. In deze aflevering duiken we met DNB-strategieadviseurs Danijela Piljic en Joris van Toor in de gevolgen van biodiversiteitsverlies voor de financiële sector én onze economie.