PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Bende van het Boek

De Bende van het Boek is een gezellige podcast over boeken die we gelezen hebben en samen bespreken met een koffietje en wat taart.

Afleveringen

 • #123 Zomertips deel 2

  Jun 29 2022

  De zomer staat voor de deur dus die geplande reisjes komen dichterbij. Jij kon ons vertellen waarheen je dit jaar trekt, of waar je lekker thuis blijft. In deze aflevering de laatste zeven vragen die we met veel plezier beantwoorden met boeken die volgens ons passen bij de bestemming.

 • #122 Zomertips deel 1

  Jun 14 2022

  De zomer staat voor de deur dus die geplande reisjes komen dichterbij. Jij kon ons vertellen waarheen je dit jaar trekt, of waar je lekker thuis blijft. In deze aflevering de eerste zeven vragen die we met veel plezier beantwoorden met boeken die volgens ons passen bij de bestemming.

 • SPECIAL Jouw Leesplezier, Onze Missie

  Jun 14 2022

  Wij babbelen graag over boeken, maar dat wist je al. Dit betekent ook dat mensen vaak spontaan over boeken en lezen tegen ons beginnen te praten. We hebben geen messias-complex en we denken niet dat we de lusteloze lezers van deze wereld moeten redden, maar we willen wel met iets leuks starten om jouw leesplezier nog groter te maken. Op 21 juni om 20u organiseren we een webinar met de klinkende titel “Haal meer uit je boek” om jou alles over onze plannen te vertellen. Inschrijven doe je op http...more

 • #121 De Bende in La Bella Italia

  May 30 2022

  Of jij deze zomer nu zelf naar Italië gaat, elders in de wereld je vakantie opneemt of gewoon lekker thuisblijft, tijdens deze aflevering voel je sowieso de zon op je snoet. We bespreken 3 boeken met een Italiaanse link en vertellen waarom ze wel of niet passen bij jouw vakantie. Luister naar wat wij vonden van “Liefde en Gymnastiek” van Edmondo De Amicis, “Het leugenachtige leven van volwassenen” van Elena Ferrante en “De Maarschalk” van Zora del Buono. Ciao!

 • #120 De Bende tipt gevoelige maar sterke personages

  May 15 2022

  In deze ietwat langere aflevering (we praten een uurtje vol) bespreken Trees en ik 4 romans en 1 non-fictieboek waarin telkens gevoelige maar bijzonder sterke personages voorkomen. Ook het non-fictieboek dat Trees las (Stil, de kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen van Susan Cain) wijst er ons op dat het helemaal niet zo logisch is dat de wereld gericht is op extraverten want we kunnen allemaal even sterk in onze schoenen staan. Boeken van dienst zijn: De overle...more

 • #119 De Bende en haar bloeiende liefde voor Ali Smith

  Apr 24 2022

  In deze aflevering bespreken Trees en Sara passend bij de tijd van het jaar Spring van Ali Smith. Wie zich nog niet aan deze veelgeprezen schrijfster waagde, leert in deze podcastaflevering waarom Smith zo bijzonder is. Ook wie wel al fan is van deze Schotse kan terecht bij ons om meer te weten waarom Ali Smith nu net zo uniek is. Telkens wanneer wij over haar werk praten, appreciëren we haar opnieuw een beetje meer. Hopelijk jullie ook na het horen van deze podcast!

 • #118 De Bende maakt haar lezersjourney

  Apr 04 2022

  In deze aflevering blikken we terug op ons eigen leesverhaal. Hoe begon onze liefde voor het lezen en waren we soms minder verliefd op boeken? Welke rol speelde de bib in ons jonge leven en is dat nu veranderd? Wat is Sara haar meest vroege leesherinnering? Wie leerde Trees het concept van een bladwijzer kennen? Leer ons opnieuw iets beter kennen in deze aflevering van de Bende van het Boek.

 • #117 De Bende roemt Agatha Christie

  Mar 21 2022

  Bij Agatha Christie denken sommige mensen aan een oud vrouwtje dat misdaden beschrijft, maar Agatha Christie was vooral een selfmade woman met een grote fanbase én een groot mysterie in haar eigen leven. Uiteraard bespreken Trees en ik dit mysterie -maar ook meer- uit het leven van Christie in deze podcast en lazen we voor jullie ook twee van haar boeken: Death on the Nile uit de reeks over detective Hercule Poirot en The Body in the Library met Miss Marple als zelfverklaarde rechercheur.

 • #116 De Bende en enkele onzuivere personages

  Mar 01 2022

  In deze aflevering bespreken Trees en ik drie romans waarin er minstens één personage een ander oplicht, bedriegt of beliegt. Het slechtste in een mens durft al eens in een boek worden beschreven, maar gelukkig voor ons kan dat op drie totaal verschillende manieren. Maarten Inghels schreef namelijk een biografie van de meesteroplichter Piet Van Haut, De Huisgenoot van Elizabeth Day durven we een chicklit met een interessante verhaaltechniek noemen en tot slot wanen we ons opnieuw in Japan dankzi...more

 • #115 De Bende en vijf sterke familievrouwen

  Feb 13 2022

  In deze aflevering stellen we jullie graag vijf bijzonder sterke vrouwen voor die elk een centrale rol spelen in hun al dan niet fictieve familie. Sara las De Familie van Naomi Krupitsky en Slechts een diefstal van Ann-Helén Laestadius en geeft haar mening over deze respectievelijke NY-se en Zweedse mater familias. Trees wil via een non-fictieboek (The Gifts of Imperfection van Brené Brown) haar twee romans waarin vrouwen het tij bepalen beter begrijpen. Hierdoor krijg je ook te horen wat zij vo...more

 • #114 De Bende en de nieuwe bundel van Siel Verhanneman

  Jan 31 2022

  De Bende houdt van woorden en heeft als één van haar boekenvoornemens meer poëzie lezen. Dat leek ons heel toepasselijk als voorbereiding voor deze aflevering in het teken van de Poëzieweek. We nodigden Siel Verhanneman uit om over haar nieuwe bundel én haar favoriete poëziebundels te praten. Zo hebben we ons lijstje met te lezen poëzie alvast flink kunnen uitbreiden. Siel vertelt ons ook over hoe je een bundel leest.

 • #113 De Bende maakt haar boekenvoornemens

  Jan 16 2022

  #113 De Bende maakt haar boekenvoornemens by Bende van het Boek

 • #112 De 10 favorieten van de Bende (gelezen in 2021)

  Dec 27 2021

  wel, zo net voor de start van de kerstvakantie blikt de Bende terug op het voorbije jaar. In deze podcast bespreken Trees en ik elk 5 boeken die ons het meest zijn bijgebleven uit het afgelopen jaar. We lezen ook stukjes aan ons voor, dat schijnt ook zo te horen vlak voor de start van een schoolvakantie. We zijn al volledig in de sfeer van de feestdagen, nippen bloedsinaasappelthee en smullen Ferrero Rochers dus wentel je in je eindejaarsstemming en pik nog 10 boekentips mee voor het einde van d...more

 • #111 De Bende leest perfecte kerstvakantieboeken

  Dec 12 2021

  Soms zitten Sara en Trees ongepland op een zelfde leesvibe. Toen we deze podcast opnamen met drie boeken op tafel die we onlangs gelezen hadden, bleek dat het de perfecte verhalen zijn om een paar namiddagen mee in de zetel door te brengen. Misschien wel tijdens de nakende kerstvakantie? In #111 hebben we het over Winteren van Katherine May, Ver weg dichtbij van Helen Fischer en Het oneindige verhaal van Michael Ende.

 • #110 De Bende leest grote namen over maatschappelijke thema's

  Nov 29 2021

  Met een klaaskoek in de ene hand, een theetje in de andere en een stapel boeken voor onze neus vertellen Trees en ik in #110 over 6 grote namen die we hebben gelezen. We kozen toevallig voor een lijstje van bekende auteurs die het allemaal op hun manier over belangrijke thema's hebben. In deze aflevering hoor je wat wij vonden van de nieuwe van Sally Rooney, Colson Whitehead, Annet Schaap, Chimamanda Ngozi Adichie en Julie Zeh.

 • #109 De Bende en haar ondernemersboeken

  Nov 10 2021

  Het afgelopen jaar is er veel veranderd voor onze Bende. Trees en ik startten allebei onze eigen zaak en omdat we zijn wie we zijn hebben we hier een stapeltje boeken over gelezen. We leren graag bij door boeken te lezen dus waarom niet over ondernemen. In deze aflevering gaat het dus over non-fictie en meer specifiek over 6 boeken die ons als ondernemers iets hebben bijgeleerd.

 • #108 De Bende viert Sara's verjaardag!

  Oct 29 2021

  Wat een feestelijke aflevering! De rosse van de bende (onze Sara) is op 29 oktober jarig en we duiken in haar lezende leven. Wat is haar eerste leesherinnering? Wat zijn de boeken van haar leven? Met wie wil ze graag eens een pumpkin spice latte gaan drinken? En wat zit er in het boekvormig cadeau dat Trees mee heeft? Je komt het allemaal te weten in onze 108e aflevering!

 • #107 De Bende van het dikke Boek

  Oct 22 2021

  Onze Bende houdt ervan om te duiken in een andere wereld, om zo mee te leven met personages dat je ze wil opbellen om advies te geven, om een familiegeschiedenis zo goed te leren kennen dat je bijna vergeet dat Jeanne niet echt jouw zus is. Hoe kan dat beter dan door enkele weken te spenderen met een dik boek. Daarom dus een aflevering vol lijvige exemplaren om heerlijk bij weg te dromen!

 • #106 Trees blaast 30 kaarsjes uit

  Oct 05 2021

  Vandaag, 5 oktober 2021, viert Trees haar 30ste verjaardag! Dat verdient een podcast volledig in het teken van Trees en haar liefde voor lezen. Hoe het allemaal begon -het was op een zaterdagnamiddag- en wat Trees haar lievelingsboek is kom je allemaal te weten in dit half uurtje feest.

 • #105 De Bende ontmoet Acta Fabula Est

  Oct 01 2021

  Deze week hebben we een bijzondere gast: Lieselotte van Acta Fabula Est. Lieselotte vult haar dagen met boeken: of ze nu boekenboxen uitvindt en inpakt, in de bib werkt, BookTube-fimpjes opneemt of Slowreading-activiteiten organiseert. Ze vond gelukkig een gaatje in haar schema voor deze opname én om iets héél bijzonders met ons in elkaar te steken. Voor onze vijfde verjaardag vulden we samen een doos met Bende van het Boek-gezelligheid! Wil je meevieren en een stukje Bende van het Boek in hui...more

 • #104 De Bende van het Verfilmde Boek (+ Review Dune van Frank Herbert)

  Sep 22 2021

  Deze aflevering zoomen we in op het medium van de film. Meer bepaald het verfilmde boek. Trees mocht naar de premiere van Dune, gebaseerd op het boek van Frank Herbert dat lang als onverfilmbaar werd gezien. Aanleiding om ook bij jullie eens te horen wat jullie favoriete verfilmde boeken zijn, en welke verfilmingen we absoluut moeten mijden.

 • #103 De Bende duikt in dystopieën

  Sep 07 2021

  Vanuit onze gezellige podcaststudio (mét wafels) namen we een thema-aflevering op rond de dystopische roman, een genre dat Trees wel aanspreekt. "Het is allemaal naar de zak, hoe gaan we ermee om?" vinden wij een interessante gedachte-oefening. Voor wie op school niet opgelet heeft, een d**ystopie** is een (denkbeeldige) samenleving met louter akelige kenmerken. Het omgekeerde van een utopie dus. Dystopieën zijn gedachte-oefeningen of waarschuwingen over hoe een toekomst volgens de auteur zou...more

 • #102 De Bende ontmoet een waaier aan bijzondere en awkward personages

  Aug 24 2021

  Onze 102e aflevering is een ouderwets gesprek met een grote pot thee, een bord wafeltjes en een stapel boeken op tafel. Het druilerige zomerweer heeft zijn weerslag op onze boekenkeuze: alle romans hebben een zekere tristesse over zich. Daar hebben de bijzondere personages en gebrekkige verbinding met hun omgeving misschien iets mee te maken. Schuif aan voor wat gezelligheid en zoek straks zelf ook wat charmante compagnie op, hé. We hebben het over: De Dubbelganger van Fjodor Dostojevski Het Pa...more

 • #101 De Bende spreekt Onder Moeders

  Aug 12 2021

  Voor onze 101e aflevering gingen we langs bij Sonia Pypaert, ondernemer, auteur en podcast host van Onder Mama’s. Sonja praat ons bij over haar visie op moederschap, hoe ze zelf nieuwe moeders wil ondersteunen en de boeken die haar als duurzaam ondernemer gevormd hebben. Van haar hand verschenen “Onder mama’s” en “Mama’s weten waarom”. Deze aflevering is een must-listen voor jonge ouders en ondernemers met een droom.

 • #100 De Bende beantwoordt al jullie vragen

  Jul 30 2021

  Hoera! We blikten de 100e aflevering in. Vandaag liggen er geen boeken op tafel, maar beantwoorden we enkele van jullie prangende vragen. Hoe zijn we begonnen aan deze podcast? Hoe heeft De Bende ons leven veranderd? En wat zijn onze favoriete en minst favoriete boeken? Je komt het allemaal én meer te weten. Bedankt voor jullie niet-aflatende enthousiasme en geniet van deze jubileumeditie.

 • #99 De Bende kust ze

  Jul 08 2021

  In deze zomerse podcast geven Trees en Sara vier boekentips om deze zomer te verslinden. Toevallig (of niet) hebben ze allevier een link met de zee! Sluit dus je ogen, beeld je in dat je op een bankje zit op de dijk, voel dat zeebriesje en luister naar onze boekenbabbel. Zelf nog leuke tips voor deze zomer? Laat het ons weten!

 • #98 De Bende droomt even weg naar Japan

  May 28 2021

  Wie ons al een tijdje volgt, weet dat we allebei fan zijn van Japan. Niet alleen maakten we er twee jaar geleden de reis van ons leven, we lezen ook als eens graag een Japans streepje literatuur. Twee jaar geleden maakten we er al een eerste podcast over, dit jaar doen we dat gewoon nog eens.

 • #97 De Bende op Erfgoeddag

  Apr 19 2021

  Op 24 en 25 april 2021 is het Erfgoedweekend met als thema de nacht. Op vraag van het Lijsternest in Ingooigem maken we met onze Bende een podcast én video over Stijn Streuvels. Om helemaal in het thema te blijven focussen we op Het leven en de dood in den ast, een novelle uit 1926. In deze podcast kom je zowel iets te weten over Streuvels, zijn huis het Luisternest, Het leven en de dood in den ast en geven we nog 6 tips over boeken die een link hebben met de nacht. Zo hopen we Erfgoeddag toch e...more

 • #96 De Bende en een gevarieerde stapel

  Mar 06 2021

  In deze podcast bespreken we maar liefst 5 boeken die onlangs ons hart hebben warm gemaakt én dan nog eens 5 totaal verschillende exemplaren: de Young Adult De vermisten van Maneschijn van Christelle Dabos, het heftig verhaal Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld, de mijmerpassages in Langs de rivier van Esther Kinsky, Ik ben er niet van Lize Spit en tot slot de graphic novel From Hell van Alan Moore en Eddie Campbell. Deze keer kunnen we echt wel stellen: voor elk wat wils!

 • #95 De Bende lust dit ribbetje wél

  Jan 08 2021

  Varkensribben is een tragikomisch verhaal over zorgzaamheid, loyaliteit, hoe herinneringen een leven beïnvloeden en hoe eten alle basisemoties kan vervangen. Perfect leesvoer voor Trees en mezelf dus! Die indruk werd alleen maar bevestigd. Spoiler: we zijn fan van deze debutant en nu al benieuwd naar meer van Amaryilis de Gryse.

 • #94 De Bende blikt terug

  Dec 23 2020

  De tijd gaan snel en andere cliché uitspraken horen bij deze tijd van het jaar. Een kerstvakantie vraagt om een terugblik op de boeken die we in 2020 hebben gelezen en ons het meest zullen bij blijven. Dat we dit jaar vooral nog meer hebben gelezen komt misschien een klein beetje door dat virus, maar vooral door onszelf want troost vinden wij nog steeds het liefst in een mooie roman. Trees en ik selecteerden elk drie boeken voor jullie waarover we in deze podcast vertellen waarom ze ons dit jaa...more

 • #93 De bende las over bijzonder boeiende vrouwen

  Dec 01 2020

  Onze 93e aflevering is een bijzondere: het is Sara’s eerste aflevering als mama van Walt. Voorlopig heeft baby Walt weinig bij te dragen aan de podcast, maar dat houdt ons niet tegen om vijf boeken tegen het licht te houden. Vier van die boeken hebben een bijzondere vrouw als onderwerp. Waar de vijfde over gaat, ontdek je in de podcast! > Miss Austen - Gill Hornby > Jeugd - Tove Ditlevsen > Little - Edward Carey > God Save the Queen van Uitgeverij Pluim > De Onsterfelijken van Teheran - Ali Ara...more

 • #92 De Bende loopt nog eens van stapel

  Nov 02 2020

  De afgelopen maanden hebben we extra veel gelezen. Of de lockdown daar voor iets tussen zit laten we in het midden. Voor deze podcast lazen we elk drie verschillende boeken en vertellen we graag wat we van deze stapel vonden. Sara las Zeven pogingen om een geliefde te wekken van Ineke Riem, Het verlangen te zijn als alle anderen van Francesco Piccolo en Tegenwoordig heet iedereen Sorry van Bart Moeyaert. Trees heeft Hamnet van Maggie O'Farrell, Beloved van Toni Morrison en Sorry dat ik te laat b...more

 • #91 De Bende, Claire & Maurice

  Oct 13 2020

  In deze aflevering babbelen Trees en ik over "Dwaal zacht" de debuutroman van Lore Mutsaers. Opnieuw een boek met een vogel op de kaft, maar dat is toeval dat moet je van ons aannemen.

 • #90 De Bende en de kolibrie

  Sep 21 2020

  Aflevering 90 van de Bende van het Boek-podcast is een bijzondere aflevering met een omgekeerde structuur én een grote aankondiging. Zeker luisteren dus ;-) Daarnaast bespreken we ook De kolibrie van Sandro Veronesi en zoekt Trees tips over de beste melk om op te schuimen.

 • #89 De Bende en de zee, ijsjes en de boeken van onze zomer

  Sep 01 2020

  De voorbije maanden hebben we héél veel gelezen. Deze afleveringen pikken we er elk drie boeken uit waar we je graag een beetje meer over willen vertellen. Als je ons volgt op Instagram, zag je ze vast al passeren. We reizen van de Engelse kust over Jeruzalem tot de meest Belgische volkscafés, terwijl we lui en veilig in onze zetel blijven, liefst wel met een ijsje bij de hand. Vandaag hebben we het over Tekens van leven van Frederik Willem Daem, Judas van Amos Oz, Zeeangst van L.H. Wiener, Con...more

 • #88 De Bende en het mysterie van The Memory Police

  Aug 11 2020

  Met onze boekenclub komen we nu al vijf maanden online samen om onze gelezen boeken te bespreken. Dat is niet hetzelfde als ons origineel concept, want taartjes eten op afstand is helemaal niet zo fijn. Het boek dat we laatst hebben gelezen met dit clubje past echter goed bij wat we nu allemaal doormaken aangezien de personages ook een flink aantal vanzelfsprekende zaken uit hun leven zien verdwijnen: we lazen The Memory Police van Yōko Ogawa. In deze podcast hoor je waarom dit boek past bij wat...more

 • #87 Onze Grote Zomeraflevering - DEEL 2

  Jul 29 2020

  Leestips nodig voor de zomer? Met een eenvoudig, ouderwets mailtje konden luisteraars een persoonlijke boekentip vragen. Omdat jullie blijkbaar allemaal valiezen vol boeken willen, delen we nog meer tips in deze tweede zomeraflevering. Of je nu gaat trekken in Tirol, of zoals wij in je eigen luie zetel blijft.

 • #86 De Bende tussen de zonnebloemen

  Jul 14 2020

  In deze podcast hebben we voor het eerst een virtuele gast! Auteur, verteller en performer Wim Chielens bestaat wel degelijk in het echt. Wim bracht begin 2019 een nieuwe roman uit: "De droefheid zal blijven duren". We volgen enerzijds kunstenaar Vincent van Gogh op de laatste dagen van zijn leven om daarnaast in een hedendaags verhaal ene Chiel Willems te leren kennen.

 • #85 Onze Grote Zomeraflevering - DEEL 1

  Jun 30 2020

  In deze aflevering geven we een aantal persoonlijke leestips voor deze zomer. Via onze sociale media kon elke volger vertellen wat hij/zij deze zomer van plan is en welke boeken bovenaan zijn/haar favoriete leeslijst staan.

 • #84 De Bende en het verhalende Stay with me

  Jun 16 2020

  Dit boek speelt zich af in Nigeria, het geboorteland van auteur Ayòbámi Adébáyò. Jejide is getrouwd met Akin en zij worden door hun omgeving constant herinnerd aan hun kinderloos leven. Het koppel onderneemt allerlei stappen, maar dit resulteert enkel in een schijnzwangerschap. Bovendien wordt Akin door zijn familie gedwongen een tweede vrouw te nemen. Dit alles tegen de achtergrond van de politieke verwikkelingen in Nigeria in de jaren 1980-1990.

 • #83 De Bende geeft tips voor je leesdip

  Jun 11 2020

  In deze onkarakteristiek korte aflevering - opgenomen voor de Sinksenradio in Kortrijk - duiken we in de boeken waar wij ons tijdens de quarantaine aan laafden. Daarbij geven we enkele tips voor wie in een leesdip zit, want het kan de beste overkomen! Dat alles na ons kort voor te stellen aan de Sinksen-luisteraars, maar natuurlijk ook aan Bende van het Boek-maagden. Iedereen welkom!

 • #82 De Bende en de IJzige verloofde

  May 27 2020

  Een korte inhoud beschrijven van deze young adult is niet eenvoudig want er gebeurt heel wat. Bij deze een bescheiden poging: we volgen Ophelia, een jong meisje dat als archivaris woont op de ark Anima en moet trouwen met Thorn, een intendant die dan weer op de Pool leeft. Arken zijn een soort rondzwevende concurrerende werelden waartussen het niet zo eenvoudig is om te reizen. Op Anima leeft iedereen vrolijk en vrij terwijl er op de Pool zoals je kan vermoeden een kille en sterk hiërarchische s...more

 • #81 De Bende, Christophe Vekeman en duistere verhalen met een glimlach

  May 14 2020

  Christophe Vekeman is niet alleen auteur, maar gaat ook regelmatig als recensent aan de slag. Hij leest zo’n 70 à 80 boeken per jaar en geniet vooral van donkere romans en non-fictie over country. Bij ons bezoek aan zijn schuur deelde hij met veel plezier zijn acht favoriete boeken. Ze zijn zeker niet de vrolijkste dus deze tips zijn voor wie niet vies is van een grauwe sfeer met een scherp, maar humoristisch randje. Denk je er niet aan om deze romans te lezen, luister dan toch voor het oratoris...more

 • #80 De Bende en de poëtische woorden van Ocean Vuong

  Apr 29 2020

  Er zijn nog steeds coronamaatregelen van tel, dus het kan dat deze podcast een beetje vreemd klinkt maar vreemder dan de werkelijkheid wordt het niet. Beloofd! Elk vanuit ons kot bespreken we On Earth We're Briefly Gorgeous van Ocean Vuong.

 • #79 De Bende, Anneleen en een gevaarlijke hoge stapel boeken

  Apr 13 2020

  Een tijdje geleden gingen we op de thee bij Anneleen Van Offel. Op het menu stond niet alleen haar debuutroman Hier is alles veilig (waar je alles over hoort in #76), maar ook een niet-exhaustieve lijst van boeken waar Anneleens hart vol van is (en haar mond bijgevolg van overloopt). De verhalen van Anneleen krijgen we er gratis bij. Het volledige lijstje boeken kan je nalezen op bendevanhetboek.com.

 • #78 De Bende en drie merkwaardige heldinnen

  Mar 30 2020

  In deze coronaspecial -want we namen deze podcast op elk vanuit ons kot- bespreken we vier romans speciaal voor jullie. We volgen Aria (Nazanine Hozar) die opgroeit in Iran en ons zo ook iets leert over dit prachtige land, in Alles wat ik niet kan zeggen denken we na over taboes uit het leven van Emilie Pine en we genieten na van Dennie is een star van de hand van Maartje Wortel. Tot slot prijzen we het e-book "Het handboek voor burgers in tijden van Corona "geschreven door Henk Rijks aan als ac...more

 • #77 De Bende op bezoek in de schuur van Christophe Vekeman

  Mar 19 2020

  Tijdens deze eerste van twee podcasts met Christophe Vekeman hebben we een gezellige babbel over zijn plannen op het (helaas afgelaste) Memento Woordfestival in Kortrijk, maar ook over zijn meest recente roman Cruise. We hadden dit fijn gesprek in het letterlijk te nemen buitenverblijf van Christophe Vekeman vergezeld van thee en frangipanetjes.

 • #76 De Bende, Anneleen van Offel, haar debuut en bommataart

  Mar 03 2020

  Op een grijze zondagmiddag spreken we met Anneleen van Offel, jonge debutante en Letterzetter in Kortrijk, over haar debuutroman Hier is alles veilig. Als aanvoerder van het Letterzetter-collectief en curator van Memento-festival brengt Anneleen het woord in de stad. Bij bommataart en thee vragen we haar uit over haar roman, haar schrijverschap en hoe haar verhaal verschillende vormen aannam.

 • #75 De Bende en moeilijke vriendschappen bij Sally Rooney en Jori Stam (niet bij ons)

  Feb 26 2020

  In deze podcast bespreken we het boek dat we van elkaar kregen voor kerst! Sara las Conversations with Friends van Sally Rooney en Trees dook in Oregon van Joris Stam. Toevallig gaan beide boeken over moeilijke vriendschappen, wat niet van toepassing is op onszelf. Waarom die vriendschappen dan wel zo bijzonder zijn, hoor je in podcast #75!

 • #74 De Bende en een ode aan het dunne boek

  Feb 13 2020

  In deze aflevering vertellen we waarom we wel eens graag een dun boekje lezen. Trees looft vooral het feit dat die perfect in je handtas passen op een trouwfeest én geeft toe dat dit ook wel helpt om haar Goodreads Reading Challenge te halen. Aangezien het om dunne exemplaren gaat, geven we extra veel leestips!

 • #73 De Bende en drie boeken van variërend volume: Harstadt, Pullman & Smith

  Jan 29 2020

  Voor deze 73e aflevering schuiven we samen aan het ontbijt en maken we een sandwich van twee kloefen van boeken die een derde, dunnere roman omsluiten. Alles met een saus van gezelligheid en verwondering natuurlijk. We hebben het over Max, Mischa en het Tet-offensief van Johan Harstad, Girl meets Boy van Ali Smith en La Belle Sauvage van Philip Pullman.

 • #72 De Bende, Valeria Luiselli en het perfecte boekenclubboek

  Jan 15 2020

  Een boek dat je het afgelopen jaar ongetwijfeld zag passeren, lag onlangs ook op ons nachtkastje: Lost Children Archive of Archief van verloren kinderen van Valeria Luiselli. We lazen het met onze boekenclub (Trees zelfs met twee boekenclubs) en waren unaniem: deze topper is het perfecte boekenclubboek. Lost Children Archive is een gelaagde roman, waarover je kan blijven praten. In deze podcast pellen we voor jou het eerste laagje af. De rest laten we aan jou - en misschien ook je boekenclub - o...more

 • #71 De leesgewoontes van de Bende

  Jan 02 2020

  Voor één keer hebben we het niet over boeken die we hebben gelezen, maar wel over onze leesgewoontes en ons grootste leesplezier. Dat lezen voor ons vooral gezellig moet zijn, weet onze trouwe luisteraar ongetwijfeld. Via Instagram kon je ons een tijdje geleden al je vragen stellen over hoe, waar en wanneer wij lezen. In podcast #71 krijg je alle antwoorden of je leest een deel ervan in de bijhorende blogpost.

 • #70 De Bende las nog eens een stapeltje

  Dec 18 2019

  In deze podcast bespreken we een nog eens een flinke stapel boeken: Het verborgen stadspaleis van Elisabeth de Waal neemt ons mee naar Wenen vlak na WOII en leert ons een aantal nostalgische personages kennen. Met If Beale Street Could Talk van James Baldwin volgen we Fonny die ten onrechte wordt beschuldigd van verkrachting en daarom in de gevangenis terechtkomt, maar zijn vrouw Tish blijft hem trouw bezoeken. Onze derde roman is één van de populairste exemplaren van dit jaar: Het moois dat we ...more

 • #69 De Bende krijgt kerstige leestips van Annemie

  Dec 05 2019

  De feestdagen staan voor de deur, dus maken we samen met Annemie van Boekenhuis Theoria in Kortrijk een lijstje op van boeken voor onder de kerstboom. Voor elk wat wils want de stapel van Annemie bevat poëtische literatuur, prentenboeken en een tweetal klassieke romans. Voor je schoonzus, je lief maar vooral voor jezelf.

 • #68 De Bende, Laura en de mooiste boekenkast

  Nov 22 2019

  Laura wachtte al jaren op onze uitnodiging en enkele weken geleden was het zover: we mochten naar de boekenkast in haar mooie appartement staren, boeken besnuffelen en koffiepavlova eten. Om jullie te laten meegenieten, maakten we meteen ook een podcast. Laura sleepte zeven boeken aan, die ze in sfeerboeken en kennisboeken verdeelde. Voor elk wat wils dus!

 • #67 De Bende, de brunch en twee fantastische auteurs: Jeanette Winterson en Tayari Jones

  Nov 06 2019

  Geen taart en geen thee: deze aflevering gaan we voor brunch met chocoladekoeken, koffie en vers sinaasappelsap. En boeken natuurlijk! We namen elk een roman bij de hand die we net uit hebben en het bleken twee kleppers van kleppers van vrouwen te zijn. Sara las Een ongewoon huwelijk van Tayari Jones: een boek met een herfstige cover. Trees loopt al weken te leuren met Frankissstein: a Love Story van Jeanette Winterson bij iedereen die zich iets in technologie en AI interesseert. Vandaag doet ze...more

 • #66 De Bende, wilde dieren en Alles is Oké

  Oct 24 2019

  Wat is er gezelliger dan een brunchpodcast over boeken? Een brunchpodcast over boeken waar een kat mee aan tafel schuift natuurlijk. Peloeze de poes had zelfs niets gelezen, maar miauwde lustig mee over Alles is oké van Ivo Victoria en Wilding. The Return of Nature to a British Farm van Isabella Tree. Twee verschillende boeken, een roman en een non-fictieboek, maar we verklappen nu al dat je ze allebei op je to-read-shelf mag zetten.

 • #65 De Bende, Joren en zijn Bonny

  Oct 10 2019

  In #65 hebben we opnieuw een gast. Joren komt over een selectie van zijn boekenkast praten en vertelt over hoe je liefde voor een boek ook kan veranderen of misschien zelfs omkeren naarmate je ouder wordt. De foto's van zijn boekenstapel en kitten Bonny krijg je er gratis bij!

 • #64 De Bende deelt haar zomertoppers: Milkman, De Goede Zoon en meer!

  Sep 22 2019

  Op één van de laatste hete zomerdagen sleepten we onze boeken bijeen en bespraken we voor jou vijf romans die onze zomer vormden. Sara genoot van Arlington Park van Rachel Cusk en moest zich een beetje door De goede zoon van Rob van Essen slepen. Al was dat echt wel de moeite waard. Trees verloor zich in The Silence of the Girls van Pat Barker, Milkman van Anna Burns en Middle England van Jonathan Coe. Ze raadt jou die allemaal aan. Maar luister toch even waarom.

 • #63 De Bende in Watou II

  Sep 04 2019

  Op 14 juli verwelkomden we heel wat mensen in de festivaltuin van Watou. Daar namen we live twee podcasts op over het thema van dit jaar, saudade. In deze aflevering krijg je 7 boekentips die bij dit thema aansluiten, geselecteerd en kort gepresenteerd door Trees en mezelf.

 • #62 De Bende en de boekenkast van Siel

  Aug 22 2019

  Wie zegt dat schrijven schrappen is, vergeet dat schrijven vooral veel lezen is. Siel Verhanneman geeft het goede voorbeeld en bracht een fractie van haar boekenkast mee bij haar bezoek aan onze Bende. Ze weet je vast te enthousiasmeren voor enkele poëtische parels en recente romans. Vergeef ons onze slechte Nederlandse accenten: soms is het gevoel dat we grappig zijn sterker dan onszelf.

 • #61 De Bende en de auteur: Siel Verhanneman

  Aug 07 2019

  Onlangs mochten we Siel Verhanneman verwelkomen aan onze podcasttafel. In mei bracht ze - na twee poëziebundels - haar debuutroman uit. OF IEDEREEN GAAT DOOD is in hoofdletters geschreven, wat betekent dat je het moet schreeuwen. Toch is het een zacht en teder boek over twee mensen die de weg een beetje kwijt zijn en dat op hun eigen manier proberen aan te pakken. De twee personages, Saskia en Lander, kruipen in al hun kwetsbaarheid onder je vel en Siel weet ze als geen ander een échte stem te g...more

 • #60 De Bende geeft zomerse leestips op Watou I

  Jul 24 2019

  14 juli was een hoogdag voor onze bende! Wij waren uitgenodigd om tijdens Kunstenfestival Watou te komen doen wat we het liefste doen: babbelen over boeken, mét een stukje taart. In deze eerste podcast die we in de tuin van het festivalhuis hebben opgenomen, geven we alvast 6 leestips in het thema van Watou 2019: saudade. Beluister onze aflevering over boeken met een nostalgische sfeertje.

 • #59 De Bende en een zeemzoete meisjesroman

  Jul 10 2019

  Bij deze zeemzoete roman hoort hibiscus ijsthee en frambozen clafoutis. We volgen het leven van vier opgroeiende zussen aan het begin van de 19e eeuw in de Verenigde Staten. Het eerste deel van het boek is vooral een sfeerzetting die in het tweede deel wordt ingevuld met de echte dingen des levens van opgroeiende meisjes. Tijdloos, maar toch niet helemaal.

 • #58 De Bende van het dikke, klassieke Boek: Proust & Steinbeck

  Jun 27 2019

  In podcast #58 gaan we helemaal klassiek met twee dikke boeken van Grote Schrijvers. Het ene is heel verhalend en meeslepend. Het andere eerder beschouwend, maar zo mooi geschreven. Aan jou om in de podcast te ontdekken welke omschrijving eerder aansluit bij De kant van Swann - het eerste deel van de cyclus Op zoek naar de verloren tijd - van Marcel Proust en welke bij East of Eden van John Steinbeck. We kunnen wel al zeggen dat Steinbeck zijn inspiratie uit de bijbel en zijn eigen geboortestree...more

 • #57 De Bende gaat (on)beknopt met zware wereldbeelden om

  Jun 13 2019

  Disclaimer: Dit is zo’n aflevering waar Trees heel veel praat. Verdraag je haar stem niet, luister dan even naar iets anders en wacht #58 rustig af. Verdraag je haar stem wel: hoezee! Dan kan je luisteren naar onze meningen over Kokoro van Soseki Natsume en Onder vrienden van Paul Baeten Gronda. In dikte, stijl en personages verschillen de twee romans even erg als de landen die het decor van het verhaal vormen (respectievelijk Japan en Italië). Maar hoe het zware wereld- en mensbeeld van de twee...more

 • #56 De Bende en twee romans vol sfeer

  May 29 2019

  In deze podcast bespreken Sara en Trees "The Road" van McCarthy en "The Rum Diary" van Thompson. Beide romans zijn vooral sferische verhalen want er gebeurt niet bijster veel, maar de personages zijn zo gelaagd en nemen je helemaal mee. Opnieuw fan van zowel de romans als de taartjes!

 • #55 De Bende en de sterrenhemel van Nova

  May 17 2019

  Nova brengt het verhaal van drie atypische figuren. Enerzijds volgen we Thomas De Poes, een voormalige bekende tv-figuur die vandaag vooral berucht is omwille van zijn overvloedig drinken en ongepast gedrag. Als gast in een tv-show maakt hij opnieuw geen goede beurt. Toch krijgt zijn leven er een andere wending want hij wordt haast betoverd door een andere studiogast, astrologe Julie. Dit beseft hij pas na afloop van de tv-show en Thomas doet er alles aan om Julie terug te vinden.

 • #54 De Bende verkent de Japanse literatuur

  May 02 2019

  Jazeker, de Japan-bug heeft ons te pakken. Om ons voor te bereiden op onze respectieve tripjes naar het land van de reizende zon, stelden we een hele leeslijst samen. Ik zie ons al zitten op de pijlsnelle Shinkansen - of op de startbaan op de luchthaven - verdiept in één van de pareltjes uit de Japanse literatuur. We gaan van bekende koppen als Haruki Murakami en Kazuo Ishiguro naar nog te ontdekken meesters als Soseki Natsume en Shusaku Endo. Ga je niet op reis, maar wil je je wel eens iets and...more

 • #53 De Bende over Drift, jonge vrouwen en je lief

  Apr 11 2019

  Als je jonge vrouwen met een voorliefde voor dikke boeken in je omgeving hebt, dan heb je zeker al over Drift van Bregje Hofstede gebabbeld. Wij lazen dit staaltje autofictie met onze offline boekenclub - die natuurlijk uit jonge vrouwen met een voorliefde voor dikke boeken bestaat. De roman vertelt over Bregje die op een nacht wegloopt van haar jeugdliefde en intussen ook haar man - met een rugzak voor bagage. Letterlijk en figuurlijk, want ze neemt enkel haar dagboeken mee (en haar identiteits...more

 • #52 De Bende en twee hypes voor iedereen - Sally Rooney & Erin Niimi Longhurst

  Mar 26 2019

  De boekencovers op foto’s van deze aflevering herken je misschien wel. Normal People van Sally Rooney en De Japanse manier van Erin Niimi Longhurst liggen in stapeltjes in iedere boekhandel, sieren je Instagram-feed en slingeren je misschien ook op jouw nachtkastje rond. Een hype weet al eens teleur te stellen, maar wees gerust: wij sloten deze jonge vrouwen in ons hart. En we vertellen je graag waarom.

 • #51 De Bende en het verhaal van Eddy Bellegueule

  Mar 11 2019

  De Bende van het Boek is niet alleen een blog en podcast maar ook een doodgewone klassieke boekenclub. Ongeveer tweemaandelijks komen we samen om een boek dat door iemand werd voorgesteld te bespreken. Enige constante in de vele gedaantes van de Bende van het Boek is thee en erg vaak in combinatie met taart. Deze maand lazen we "En finir avec Eddy Bellegueule" van Edouard Louis.

 • #50 De Bende en het recept voor een perfecte roman

  Feb 21 2019

  In onze vijftigste aflevering luchten we ons hart over de romans die we elkaar voor Kerst gaven. Het waren allebei geen perfecte boeken. Allebei verhalen zonder een - voor ons - bevredigend einde. Maar ze vertellen ons wel iets over hoe de perfecte roman er voor ons zou kunnen uitzien. Trees pakt Zomervacht van Jaap Robben helemaal uit en Sara haalt Gloed van Sandor Marai voor jou uit zijn verpakking. Misschien zijn de romans wel iets voor jou?

 • #49 De Bende, Noord en een live publiek

  Jan 24 2019

  De Bende doet het voor het eerst live en bespreekt Noord van Sien Volders. We vertellen waarom we helemaal meegevoerd werden door dit verhaal, maar ook waarom we Noord geen perfect boek vinden. Dit alles ontdek je in deze podcast, inclusief een beetje chaos, want jawel we waren een beetje zenuwachtig.

 • BONUS: Wat is een podcast?

  Jan 24 2019

  Op 19 januari mocht de Bende van het Boek voor het eerst een live event hosten in bibliotheek de Krook in Gent. Als start van onze namiddag vertelden we eerst wat een podcast is, waar je die vindt en hoe je naar een podcast kan luisteren. Dit hoor je allemaal in deze korte bonus. Beluister ook de live boekbespreking van Noord van Sien Volders.

 • #48 De Bende maakt haar leeslijst voor 2019

  Jan 06 2019

  Een nieuw jaar betekent nieuwe voornemens! Stoppen met suiker of elke dag naar de fitness: daar beginnen we niet meteen aan. We zijn meer voor de leesvoornemens, dus bespreken we deze aflevering welke boeken sowieso op onze lijst voor 2019 staan én wisselen we cadeautjes uit! Wat staat er bij jou op de literaire planning?

 • #47 De Bende en twee klassieke topvrouwen

  Dec 20 2018

  We zeiden het al eerder: het najaar is een tijd voor klassiekers. Daarom vertellen we deze keer elk over een klassieke topauteur. Sara heeft de mond vol van Virginia Woolf en Trees blijft doorgaan over waarom we Austen moeten lezen (en nee, het is niet voor de romances, al durven die je ook wel eens meeslepen). Bak jezelf ook een Bram Bokkenpoot-taart, schenk je wat thee in en kom even mee aan tafel.

 • #46 De Bende en Anno, onderweg onder de Italiaanse zon

  Dec 10 2018

  De blauwe cover van het debuut van Adriaan Kuijper zag je misschien al in onze feed. ‘Anno’ is een boek over Anno. Opgegroeid in bittere armoede wordt hij opgeleid aan het seminarie om uiteindelijk als priester-jurist in Rome te belanden. Zijn religieuze overtuiging verdwijnt echter met iedere vrouw die zijn pad kruist tot de beeldschone, Russische Eva uiteindelijk zijn zondeval betekent en hij de kerk verlaat. Hun omzwervingen leiden langs wijngaarden en een gezellige groentewinkel naar de onde...more

 • #45 De Bende en Geert over waarom we lezen

  Nov 20 2018

  De Bende kreeg opnieuw bezoek. Professor Vandermeersche komt ons vertellen over vijf boeken die hij telkens om een andere reden graag heeft gelezen. We hebben het ook over leesmotivaties want Geert organiseert met zijn vakgroep #daaromleesik, een festival over liefdes voor het lezen. Bovendien kon Geert ons verzekeren dat hij als professor literatuur wel degelijk nog altijd geniet van het lezen van een boek.

 • #44 De Bende droomt van een existentiële winterslaap - Ottessa Moshfegh

  Nov 08 2018

  "Ik was half juni 2000 zo goed mogelijk begonnen met mijn ‘winterslaap’. Ik was 26. Ik zag de zomer wegsterven en de herfst koud en grijs worden door een kapotte lamel van de jaloezieën. " Dat is de plot van ‘Mijn jaar van rust en kalmte’ van Ottessa Moshfegh. Een jonge vrouw voelt zich niet meer thuis in haar leven en besluit er een jaartje tussenuit te gaan. Ze gaat niet op zoek naar zichzelf in Zuid-Oost-Azië, maar besluit haar bed in de Upper East Side in Manhattan niet meer uit te komen. O...more

 • #43 De Bende, Ali Smith en onze liefde voor de herfst

  Oct 17 2018

  “It was the worst of times, it was the worst of times.” Dat Ali Smith haar ‘post-Brexit’ roman zo begint, spreekt boekdelen over wat zij vindt van de gebeurtenissen in haar thuisland. Daarnaast is Herfst ook het verhaal van Elisabeth en Daniel, die ondanks een leeftijdsverschil van om en bij de 80 jaar toch onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het is het verhaal van graffiti, hoge gekken, bureaucratie en intimidatie. Het is het verhaal van de moeder van Elisabeth, die plots en onverwacht ee...more

 • #42 De Bende en de ongeëvenaarde spanning in 'Rebecca'

  Oct 03 2018

  “Rebecca. Rebecca. I should never be rid of Rebecca.” - Mrs De Winter ‘Rebecca’ vertelt het verhaal van de tweede mevrouw De Winter. Gehuwd met de kersverse Maxim De Winter trekt ze naar zijn landgoed Manderley, waar ze al snel op de schaduwen van Rebecca stoot, de eerste mevrouw De Winter. In alles voelt ze zich met haar vergeleken, en vooral tekortgeschoten. Dat Manderley bestuurd worden door mevrouw Danvers, de vertrouwelinge en grootste fan van Rebecca, maakt de zaken er niet beter op. Met ...more

 • #41 De Bende en de breekbare, menselijke liefde

  Sep 11 2018

  Geen onderwerp waar zoveel romans over geschreven zijn als over de romantische liefde. Dit keer hebben we een gevoelig, Frans exemplaar in de aanbieding en een eerder excentriek, vrolijk Engels voorbeeld. Sara vertelt hartstochtelijk over de ontluikende, passionele liefde tussen Vincent en Arthur, en wat de illustere Marcel P. daarover te zeggen heeft, in 'In Afwezigheid van Mannen' van Philippe Besson. Trees waagde zich aan een verzameling kortverhalen van William Boyd, onder de noemer 'The Dre...more

 • #40 De Bende evalueert haar zomerboeken

  Aug 31 2018

  Het beste van de zomer hebben we - als het op weer en vakantieactiviteiten gaat - nu wel gehad, dus zijn we klaar voor een korte terugblik op onze zomerboeken. Hebben we onszelf verloren tussen de pagina’s? Bleven we plakken aan de inkt van de laatste woorden? Met andere woorden, waren het de perfecte zomerboeken? Je hoort het allemaal in aflevering 40 (wat, echt? Ja, echt!). We hebben het over: - Rood zien van Lina Meruane - Hallo Amerika, van J.G. Ballard - Allmensch: Van middelmaat tot meest...more

 • #39 De Bende, Heleen en de boeken van haar leven

  Aug 16 2018

  Heleen is een raslezer die voor #39 even voor haar boekenkast kampeerde om moeilijke keuzes te maken. Uiteindelijk koos ze ervoor haar leven als lezer te reconstrueren aan de hand van zeven boeken. Herken jij een aantal mijlpalen?

 • #38 De Bende leest een hippieboek van een rockstar academicus

  Aug 02 2018

  Na ons non-fictieavontuur van vorig jaar, besloten we ons dit jaar eens met onze boekenclub aan het genre aan te wagen. De suggestie van Sapiens: een kleine geschiedenis van de mensheid (door rockstar academicus Yuval Noah Harari) kwam ons van alle kanten aangevlogen. Sapiens leest met zijn 410 pagina’s opmerkelijk vlot en mixt geschiedenis met politiek, ethiek en goede verhalen. De hele geschiedenis van de mensheid in een middeldik boek krijgen, is ambitieus. Wij vonden vooral de inzichten in ...more

 • #37 De Bende, Janice en een boek over alles (én chocolade)

  Jul 16 2018

  Omdat we niet altijd zelf al het werk willen doen, nodigden we enkele weken geleden Janice uit in onze Bende. Janice heeft het voor dikke boeken, historische romans en eigenlijk alles waar je de term fictie op kan plakken. Geen wonder dat ze helemaal weg was van Het Achtste Leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili (1983). Deze klepper van 1300 pagina’s vertelt het verhaal van de familie Jasji, meer bepaald dat van de afstammelingen van een succesvolle chocolatier met een bijzonder recept. De ...more

 • #36 De Bende en de gekte van Miranda July

  Jul 02 2018

  De prijs voor de meest bizarre en hilarische roman die we dit jaar lazen, reserveren we alvast voor The First Bad Man van Miranda July. 266 pagina’s lang volgen we Cheryl, een Amerikaanse van in de 40 die een beetje op zichzelf leeft en vanop afstand verlangt naar Philip. Philip is twintig jaar ouder en lid van de raad van bestuur van een bedrijf dat fitnessfilmpjes maakt over zelfverdediging, waar ook Cheryl aan het werk is. Naast een nogal vreemde bedrijfscultuur, wordt Cheryl er ook de dochte...more

 • #35 De Bende maakt haar zomerleeslijst

  Jun 25 2018

  Zomer en lezen: ze gaan samen als vanille-ijs, chocolade, gekarameliseerde hazelnoot en verse slagroom. Omdat wij ook aftellen naar urenlang lezen zonder enige verplichting (aka vakantie) begonnen we al aan onze zomerleeslijst. Kleppers en kleine pareltjes die wij deze zomer gaan verorberen en die we jou nu al aanraden. Luister zeker tot het eind: dan delen we nog enkele aanraders van onze luisteraars.

 • #34 De Bende en de ideale stad

  Jun 03 2018

  In aflevering 34 leggen we twee heel verschillende boeken op tafel, maar allebei hebben ze een ideale stad als middelpunt van het verhaal. Sara las ‘How to Create a Vegan World’ van Tobias Leenaert en Trees verloor zich in ‘Little Fires Everywhere’ van Celeste Ng. Waar die eerste een gids is om op een positieve manier jouw idealen te communiceren, is de roman van Celeste Ng een verhaalgedreven boek met intrigerende personages.

 • #33 De Bende en de klacht van een vreemde jongeman

  May 19 2018

  Portnoy's klacht van Philip Roth doet wat het belooft. In één lange monoloog beklaagt Alexander Portnoy zich over zijn leven, zijn moeder en zijn penis die hij al meer dan 30 jaar achterna loopt. De hyperbool is hem niet onbekend, maar achter je lach zal ook wel herkenning schuilen. Iedereen heeft het wel eens lastig met de druk die onze omgeving ons oplegt om te slagen in het leven.

 • #32 De Bende, Tom en lezen met plezier

  May 01 2018

  Onlangs kwam Tom - meneer de Lat tijdens de werkweek - op bezoek om met ons te babbelen over zijn vijf favoriete boeken. Hij had vijf erg verschillende romans bij, van graphic novel over fantasy tot Man Booker Prize-winnaar, waartoe hij niet zelden verleid werd door films of series. Voor elk wat wils dus, zelfs voor de niet-lezer. A Song of Ice and Fire - George R. R. Martin Peter Pan - J.M. Barrie Sin City - Frank Miller I Am Legend - Richard Matheson The Narrow Road to the Deep North - Richa...more

 • #31 De Bende, Eugenides en zijn allesomvattende roman

  Apr 17 2018

  We begonnen dit jaar met de klepper Middlesex van Jeffrey Eugenides. Deze familiekroniek én coming of age volgt de levens van drie generaties van de Grieks-Amerikaanse familie Stephanides en neemt je mee langs historische gebeurtenissen in de 20e eeuw, van Smyrna tot de rassenrellen in Detroit. Het verhaal wordt verteld door Callie, de jongste telg van de familie, met een verdoken genetische afwijking. Vaak grappig en vaak raak, dus wij hebben alvast genoten van deze roman.

 • #30 De Bende, Ellen en ons eerste schrijversinterview

  Apr 04 2018

  Op het Memento-festival in Kortrijk ging Trees in gesprek met Ellen Verstrepen. Je kent haar misschien van haar debuut Oker of van podcast #26. Ze was in ieder geval een sympathieke gast die ons veel kon vertellen over schrijven, debuteren maar ook over romans lezen als obsessie.

 • #29 De Bende en liefde in oorlogstijden

  Mar 13 2018

  Deze keer geen lukraak gekozen romans, maar een keuze uit de maartse selectie van Uitgelezen, het boekenprogramma van Vooruit. Met De Weense Sigarenboer van Robert Seethaler en Die nacht zag ik haar van Drago Jançar hadden we meteen ook een gemeenschappelijk thema te pakken: de Tweede Wereldoorlog. Of meer bepaald liefde, passie en mysterieuze vrouwen in periode voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat verkoopt ook iets beter, niet?

 • #28 De Bende en het onalledaagse alledaagse

  Feb 28 2018

  Het moest ooit gebeuren: de voorbije week lazen we twee heel verschillende boeken. Trees las Purple Hibiscus, een roman over het hedendaagse Nigeria en opgroeien als jonge vrouw. Sara las een boek over de kleine genoegens die kleur geven aan ons leven. Daarnaast verwonderen we ons over de kruimelende eigenschappen van crumble bars, onze gebrekkige uitspraak van het Nigeriaans en de levens van grootmoeders.

 • #27 De Bende en de mijmertijdboeken

  Feb 12 2018

  Mijmertijd: het is wat de twee romans uit #27 samenbindt. Het zijn verhalen die je meenemen - naar de Italiaanse en Nepalese bergen of naar de Japanse pleasure districts uit de vroege twintigste eeuw - en je niet meer loslaten. Of toch niet voor je er lang en hard over gemijmerd hebt. Sara las De Acht Bergen van Paolo Cognetti en Trees verdiepte zich in An Artist of the Floating World van Kazuo Ishiguro.

 • #26 De Bende en de sprekende kleuren in Oker

  Jan 26 2018

  Je raadt het al: de eerste roman die er in 2018 aan moet geloven is Oker, het debuut van Ellen Verstrepen. Dochter van een overheersende moeder en een afwezige vader, zus van een extraverte broer, wordt hoofdpersonage An verliefd op een man met een okeren gloed. Tijdens haar treinritten met Hasse komt An pas echt tot leven, maar dat leven valt al gauw weer in stukken rond haar neer. Weinig opbeurend, maar wel vlot, herkenbaar en vaak echt grappig. Aanradertje dus!

 • #25 De Bende, Vincent en de Debutanten

  Dec 28 2017

  Onlangs hadden we Vincent Coomans op bezoek: bibliotheekmedewerker, organisator van festival Memento én groot liefhebber van hedendaagse Nederlandstalige literatuur. Hij komt ons alles vertellen over debuten die hij het voorbije jaar verorberde en die jullie ook absoluut moeten lezen.

 • BONUS: tips voor je kerstlijstje

  Dec 18 2017

  Net op tijd voor de feesten, delen Sara en ik onze strategieën om goede boeken te kiezen. Dat doen we zowel on- als offline en de grootste truc? Spread the joy en laat mensen gewoon weten hoeveel je van boeken houdt. Dan weten ze je te vinden voor hun boekenclub, om te vertellen over dat ene boek dat hun leven veranderd heeft of vragen ze vast ook eens jouw mening.

 • #24 De Bende en de vrolijke gruwel

  Dec 04 2017

  Vrolijke gruwel, het klinkt nogal tegenstrijdig, maar in We Have Always Lived in the Castle van Shirley Jackson gaat het moeiteloos hand in hand. De roman vertelt het verhaal van Merricat en Constance Blackwood, samen met Uncle Julian de enige overlevers van een massamoord aan de gezinstafel waar arseen in de suiker was beland. Nageroepen in het dorp, verschansen ze zich in hun villa waar ze vrolijk hun gangetje gaan en Merricat op een bijzondere manier probeert hun leven te beschermen. De roman...more

 • #23 De Bende en het imperfecte huwelijk

  Nov 21 2017

  In #23 hebben onze boeken niet alleen hun botanische kaftjes gemeen. Beiden analyseren ze een huwelijk dat imperfecties vertoont, één in de negentiende eeuw en één vandaag. Beiden geschreven door vrouwen met een scherpe pen. We hebben het over Furie en Fortuin van Lauren Groff en The Tenant of Wildfell Hall van Ann Brontë.

 • #22 De Bende en ons eenzame hart

  Nov 08 2017

  Samen met onze boekenclub lazen we The Heart is a Lonely Hunter (of Het hart is een eenzame jager) van Carson McCullers. Geschreven op haar 23e, blaast dit boek je echt omver met zijn personages die voor je ogen tot leven komen. Van verschillende leeftijden en achtergronden, hebben vier bewoners van een stad in het zuiden één iets gemeen: ze luchten allen hun hart bij de doofstomme Mr Singer. Wat hij er zelf allemaal van vindt? Je hoort het in #22 van onze Bende van het Boek.

 • #21 De Bende en de meisjes

  Oct 25 2017

  Sara en Trees hebben voor eens hun plicht verzaakt en geen boek gelezen, maar geen nood want het vrolijke duo Margot en Kaatje brengt Blindelings van Kris Van Steenberge mee. In ruil voor een stukje appelcake en een glas rode wijn nemen ze ons mee in het verhaal van Jonas, een blinde jongeman. Ontstaan uit een liefdeloze relatie tussen een ambitieuze moeder en brave vader, heeft ook Jonas het moeilijk om liefdevol om te gaan met zijn omgeving. Een verhaal vertelt vanuit verschillende perspectiev...more

 • #20 De bende en het ongelukkige gezin

  Oct 10 2017

  Voor #20 slepen we elk een lijvig boek mee. Trees las Anna Karenina van Lev Tolstoj en Sara We are not ourselves van Matthew Thomas. Boeken die zich in een andere tijd en omgeving afspelen, maar waaraan het ongelukkige gezin aan de grondslag ligt. Of zoals Tolstoj zelf zei: “Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen manier”.

 • #19 De Bende houdt van de herfst

  Sep 26 2017

  Met de herfst voor de deur delen we in #19 onze favoriete herfstboeken. Regen tegen het raam, theetje in de hand en de geur van appelcrumble die net uit de oven komt, maar geen idee met welk boek je de namiddag wil spenderen? Grasduin met ons door elf heerlijke boeken en laat je inspireren!

 • #18 De Bende en de kracht van het verhaal

  Sep 12 2017

  De Bende en de kracht van het Verhaal Voor aflevering #18 lazen we twee verschillende boeken die op een bijzondere manier toch op elkaar aansloten. Sara waagde zich aan een essay van Johan Braeckman ‘Er was eens’. In het dunne boekje leerde Sara alles de nood aan verhalen en het plezier dat de mens eraan beleeft. Trees ging opnieuw voor een roman, dit keer ‘Atonement’ van Ian McEwan (al heeft ze het af en toe per ongeluk ook over Downton Abbey). Dit meesterwerk over wat de fantasie van een jong ...more

 • #17 De Bende en het Spaanse verleden

  Aug 29 2017

  Met onze gelijknamige boekenclub lazen we "Zo begint het slechte" van Javier Marias. Een lijvig boek dat meerdere lagen vertelt. We komen meer te weten over Spanje net na Franco maar ook over het verleden en hoe je dat soms beter laat voor wat het is. Deze auteur wordt al een paar jaar getipt als kanshebber voor de Nobelprijs voor literatuur. Kom in deze aflevering te weten of wij daarmee akkoord zijn of niet!

 • #16 De Bende gaat voor niet zo lichte zomerliteratuur

  Aug 15 2017

  Trees & Sara genieten van hun zomervakantie en dat uiteraard mét literatuur. Opvallend kiezen ze voor deze aflevering voor twee romans met nogal zware thema's. Disfunctionele gezinnen troef bij The Gathering van Anne Enright. Wie wil leren hoe Korea omgaat met vegetariërs, kan zijn gading vinden bij The Vegetarian van Han Kang. Waarom je tijdens de zomer ook voor niet erg vrolijke literatuur kan gaan, hoor je in deze podcast!

 • #15 De Bende houdt van Hemingway

  Aug 01 2017

  Trees leest elk jaar een boek van Hemingway en Sara liet zich overtuigen om zich aan deze stoere zeebonk te wagen. In deze podcast hoor je wat de Bende vindt van "Hebben en niet hebben" en "True at First Light". De titel van deze aflevering doet echter al ons finaal oordeel vermoeden.

 • #14 De Bende geeft zomertips

  Jul 18 2017

  Hoera! Het verlof komt nu wel heel dichtbij. Voor Trees & Sara betekent dat vooral extra tijd om te lezen. In deze aflevering krijgen jullie een lijstje van alle boeken die wij deze zomer willen verslinden met telkens een korte inhoud. Hopelijk kunnen we jullie inspireren.

 • #13 De Bende las een atypische oorlogsroman

  Jul 04 2017

  Ben je op zoek naar een oorlogsroman, maar wil je meer dan enkel een verhaal over het leven aan het front? Dan is Een speciaal soort voorzienigheid van Richard Yates iets voor jou. Het boek wordt verteld vanuit het standpunt van soldaat Bobby, maar ook vanuit de figuur van zijn moeder waardoor de impact van deze vrouw op zijn houding als soldaat steeds duidelijker wordt. Unaniem fan!

 • #12 b De Bende doet aan non-fictie

  Jul 03 2017

  In deze aflevering vervullen Trees en Sara één van hun goede voornemens om meer non-fictie te lezen. Trees las een boek over WOI en Sara over veganistisch leven. Dit is ook de eerste podcast met rubriekjes. Benieuwd naar jullie mening hierover.

 • #11 De Bende tipt lenteboeken

  Jul 03 2017

  In deze aflevering bespreken Trees en Sara twee kleurrijke boeken die passen bij deze aangename temperaturen. Allebei geen lijvige boeken, maar Haruki blijft uiteraard een uitdaging ook voor fans van eenhoorns en iets avontuurlijkere zielen. Winterson vertelt een coming-of-age story over een lesbisch meisje dat opgroeit in een streng katholieke omgeving. Toch is dit een boek dat luchtig blijft en zelfs een tikkeltje humoristisch.

 • #10 De Bende over Hotel World

  Jul 03 2017

  Trees & Sara lazen Hotel World van Ali Smith en delen hun mening over dit boek. Met ritselende paaseipapiertjes op de achtergrond.

 • #9 De Bende over Americanah en Peachez, een romance

  Jul 03 2017

  Trees & Sara lazen nog eens elk een boek en vertellen daarover. Trees las Americanah van Chimamanda Ngozi Adichie en Sara geeft haar mening over Peachez, een romance van Ilja Leonard Pfeijffer. We eten hartige cheesecake met mandarijntjes en drinken kruidentheetjes en frambozenwater.

 • #8 De Bende heeft bezoek

  Jul 03 2017

  Praten over boeken is fijn en bij deze geldt hoe meer zielen, hoe meer vreugd absoluut. De Bende vroeg dan ook drie vrienden om over een boek te komen praten dat zij o zo graag hebben gelezen.

 • #7 De Bende voor en tegen A Tale of Two Cities van Charles Dickens

  Jul 03 2017

  Trees & Sara lazen A Tale of Two Cities van Charles Dickens, of deden daar alvast een poging toe. Trees is fan, Sara niet en geeft dit zonder schaamte toe. Waarom? Hoor het hier!

 • #6 De Bende tipt Valentijnsliteratuur

  Jul 03 2017

  Trees & Sara geven elk drie boekentips over boeken waarin liefde een rol speelt. Omdat het Valentijn is en wij niet meedoen aan clichés.

 • #5 De Bende bespreekt Birk en De Geniale Vriendin

  Jan 30 2017

  Trees en Sara bespreken deze keer opnieuw twee verschillende boeken. Trees las De geniale vriendin van Elena Ferrante en Sara geeft haar mening over Birk van Jaap Robben. Heb jij aanvullend commentaar of bijkomende leestips? Laat zeker iets achter!

 • #4 De Bende bespreekt A Handful Of Dust van Evelyn Waugh

  Jan 17 2017

  Deze week bespreken Trees en Sara "A Handful of Dust" van Evelyn Waugh. Daarbij eten ze een vegan perencake, maar die viel wat droog uit. Opmerkingen (zowel over het boek als de cake) zijn steeds welkom.

 • BONUS de leeslijst van de Bende voor 2017

  Jan 10 2017

  Sara en Trees vertellen over de boeken die zijn absoluut willen lezen in 2017. Uiteraard is dit geen exhaustief lijstje maar eerder een aanzet voor alweer een jaar vol boeken. Vul zeker en vast aan!

 • #3 De Bende viert Kerstmis

  Dec 19 2016

  Trees en Sara zijn deze week al helemaal in kerststemming! Ons nieuw podcastje gaat dan ook over boeken die wij lezen, geven en o zo graag willen krijgen deze kerst. Voor al wie ons naampje trok, wees een goeie Secret Santa en beluister alvast onze nieuwe aflevering. We praten af en toe met de mond vol chocoladecake met pindakaas

 • #2 De Bende over Time's Arrow van Martin Amis en Niemand is ooit verloren van Catherine Lacey

  Dec 05 2016

  Deze uitzending praten we over twee (!) boeken. Trees las Time's Arrow van Martin Amis en Sara geeft haar mening over Niemand is ooit verloren van Catherine Lacey.

 • #1 De Bende over Here I Am van Jonathan Safran Foer

  Nov 05 2016

  In de eerste aflevering bespreken we ‘Here I Am’ van Jonathan Safran Foer. Daarmee lopen we even voor op onze boekenclub, maar we waren in ons enthousiasme niet te houden. We vatten het boek kort samen en bespreken wat we goed vonden, wat we geniaal vonden en wat we niet snapten. Naast onze vage algemene meningen hebben we ook een aantal rubriekjes. In ‘onderstreept’ overlopen we wat we onderstreept hebben in ons boek. Jonathan Safran Foer schrijft erg quotable, dus je zal hier wel wat levenswi...more