PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...
De Bende van het Boek is een gezellige podcast over boeken die we gelezen hebben en samen bespreken met een koffietje en wat taart.
De zomer staat voor de deur dus die geplande reisjes komen dichterbij. Jij kon ons vertellen waarheen je dit jaar trekt, of waar je lekker thuis blijft. In deze aflevering de laatste zeven vragen die we met veel plezier beantwoorden met boeken die volgens ons passen bij de bestemming.
De zomer staat voor de deur dus die geplande reisjes komen dichterbij. Jij kon ons vertellen waarheen je dit jaar trekt, of waar je lekker thuis blijft. In deze aflevering de eerste zeven vragen die we met veel plezier beantwoorden met boeken die volgens ons passen bij de bestemming.
Wij babbelen graag over boeken, maar dat wist je al. Dit betekent ook dat mensen vaak spontaan over boeken en lezen tegen ons beginnen te praten. We hebben geen messias-complex en we denken niet dat we de lusteloze lezers van deze wereld moeten redden, maar we willen wel met iets leuks starten om jouw leesplezier nog groter te maken. Op 21 juni om 20u organiseren we een webinar met de klinkende titel “Haal meer uit je boek” om jou alles over onze plannen te vertellen. Inschrijven doe je op http...more
Of jij deze zomer nu zelf naar Italië gaat, elders in de wereld je vakantie opneemt of gewoon lekker thuisblijft, tijdens deze aflevering voel je sowieso de zon op je snoet. We bespreken 3 boeken met een Italiaanse link en vertellen waarom ze wel of niet passen bij jouw vakantie. Luister naar wat wij vonden van “Liefde en Gymnastiek” van Edmondo De Amicis, “Het leugenachtige leven van volwassenen” van Elena Ferrante en “De Maarschalk” van Zora del Buono. Ciao!
In deze ietwat langere aflevering (we praten een uurtje vol) bespreken Trees en ik 4 romans en 1 non-fictieboek waarin telkens gevoelige maar bijzonder sterke personages voorkomen. Ook het non-fictieboek dat Trees las (Stil, de kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen van Susan Cain) wijst er ons op dat het helemaal niet zo logisch is dat de wereld gericht is op extraverten want we kunnen allemaal even sterk in onze schoenen staan. Boeken van dienst zijn: De overle...more
In deze aflevering bespreken Trees en Sara passend bij de tijd van het jaar Spring van Ali Smith. Wie zich nog niet aan deze veelgeprezen schrijfster waagde, leert in deze podcastaflevering waarom Smith zo bijzonder is. Ook wie wel al fan is van deze Schotse kan terecht bij ons om meer te weten waarom Ali Smith nu net zo uniek is. Telkens wanneer wij over haar werk praten, appreciëren we haar opnieuw een beetje meer. Hopelijk jullie ook na het horen van deze podcast!
In deze aflevering blikken we terug op ons eigen leesverhaal. Hoe begon onze liefde voor het lezen en waren we soms minder verliefd op boeken? Welke rol speelde de bib in ons jonge leven en is dat nu veranderd? Wat is Sara haar meest vroege leesherinnering? Wie leerde Trees het concept van een bladwijzer kennen? Leer ons opnieuw iets beter kennen in deze aflevering van de Bende van het Boek.
Bij Agatha Christie denken sommige mensen aan een oud vrouwtje dat misdaden beschrijft, maar Agatha Christie was vooral een selfmade woman met een grote fanbase én een groot mysterie in haar eigen leven. Uiteraard bespreken Trees en ik dit mysterie -maar ook meer- uit het leven van Christie in deze podcast en lazen we voor jullie ook twee van haar boeken: Death on the Nile uit de reeks over detective Hercule Poirot en The Body in the Library met Miss Marple als zelfverklaarde rechercheur.
In deze aflevering bespreken Trees en ik drie romans waarin er minstens één personage een ander oplicht, bedriegt of beliegt. Het slechtste in een mens durft al eens in een boek worden beschreven, maar gelukkig voor ons kan dat op drie totaal verschillende manieren. Maarten Inghels schreef namelijk een biografie van de meesteroplichter Piet Van Haut, De Huisgenoot van Elizabeth Day durven we een chicklit met een interessante verhaaltechniek noemen en tot slot wanen we ons opnieuw in Japan dankzi...more
In deze aflevering stellen we jullie graag vijf bijzonder sterke vrouwen voor die elk een centrale rol spelen in hun al dan niet fictieve familie. Sara las De Familie van Naomi Krupitsky en Slechts een diefstal van Ann-Helén Laestadius en geeft haar mening over deze respectievelijke NY-se en Zweedse mater familias. Trees wil via een non-fictieboek (The Gifts of Imperfection van Brené Brown) haar twee romans waarin vrouwen het tij bepalen beter begrijpen. Hierdoor krijg je ook te horen wat zij vo...more
De Bende houdt van woorden en heeft als één van haar boekenvoornemens meer poëzie lezen. Dat leek ons heel toepasselijk als voorbereiding voor deze aflevering in het teken van de Poëzieweek. We nodigden Siel Verhanneman uit om over haar nieuwe bundel én haar favoriete poëziebundels te praten. Zo hebben we ons lijstje met te lezen poëzie alvast flink kunnen uitbreiden. Siel vertelt ons ook over hoe je een bundel leest.
#113 De Bende maakt haar boekenvoornemens by Bende van het Boek
wel, zo net voor de start van de kerstvakantie blikt de Bende terug op het voorbije jaar. In deze podcast bespreken Trees en ik elk 5 boeken die ons het meest zijn bijgebleven uit het afgelopen jaar. We lezen ook stukjes aan ons voor, dat schijnt ook zo te horen vlak voor de start van een schoolvakantie. We zijn al volledig in de sfeer van de feestdagen, nippen bloedsinaasappelthee en smullen Ferrero Rochers dus wentel je in je eindejaarsstemming en pik nog 10 boekentips mee voor het einde van d...more
Soms zitten Sara en Trees ongepland op een zelfde leesvibe. Toen we deze podcast opnamen met drie boeken op tafel die we onlangs gelezen hadden, bleek dat het de perfecte verhalen zijn om een paar namiddagen mee in de zetel door te brengen. Misschien wel tijdens de nakende kerstvakantie? In #111 hebben we het over Winteren van Katherine May, Ver weg dichtbij van Helen Fischer en Het oneindige verhaal van Michael Ende.
Met een klaaskoek in de ene hand, een theetje in de andere en een stapel boeken voor onze neus vertellen Trees en ik in #110 over 6 grote namen die we hebben gelezen. We kozen toevallig voor een lijstje van bekende auteurs die het allemaal op hun manier over belangrijke thema's hebben. In deze aflevering hoor je wat wij vonden van de nieuwe van Sally Rooney, Colson Whitehead, Annet Schaap, Chimamanda Ngozi Adichie en Julie Zeh.
Het afgelopen jaar is er veel veranderd voor onze Bende. Trees en ik startten allebei onze eigen zaak en omdat we zijn wie we zijn hebben we hier een stapeltje boeken over gelezen. We leren graag bij door boeken te lezen dus waarom niet over ondernemen. In deze aflevering gaat het dus over non-fictie en meer specifiek over 6 boeken die ons als ondernemers iets hebben bijgeleerd.
Wat een feestelijke aflevering! De rosse van de bende (onze Sara) is op 29 oktober jarig en we duiken in haar lezende leven. Wat is haar eerste leesherinnering? Wat zijn de boeken van haar leven? Met wie wil ze graag eens een pumpkin spice latte gaan drinken? En wat zit er in het boekvormig cadeau dat Trees mee heeft? Je komt het allemaal te weten in onze 108e aflevering!
Onze Bende houdt ervan om te duiken in een andere wereld, om zo mee te leven met personages dat je ze wil opbellen om advies te geven, om een familiegeschiedenis zo goed te leren kennen dat je bijna vergeet dat Jeanne niet echt jouw zus is. Hoe kan dat beter dan door enkele weken te spenderen met een dik boek. Daarom dus een aflevering vol lijvige exemplaren om heerlijk bij weg te dromen!
Vandaag, 5 oktober 2021, viert Trees haar 30ste verjaardag! Dat verdient een podcast volledig in het teken van Trees en haar liefde voor lezen. Hoe het allemaal begon -het was op een zaterdagnamiddag- en wat Trees haar lievelingsboek is kom je allemaal te weten in dit half uurtje feest.
Deze week hebben we een bijzondere gast: Lieselotte van Acta Fabula Est. Lieselotte vult haar dagen met boeken: of ze nu boekenboxen uitvindt en inpakt, in de bib werkt, BookTube-fimpjes opneemt of Slowreading-activiteiten organiseert. Ze vond gelukkig een gaatje in haar schema voor deze opname én om iets héél bijzonders met ons in elkaar te steken. Voor onze vijfde verjaardag vulden we samen een doos met Bende van het Boek-gezelligheid! Wil je meevieren en een stukje Bende van het Boek in hui...more
Deze aflevering zoomen we in op het medium van de film. Meer bepaald het verfilmde boek. Trees mocht naar de premiere van Dune, gebaseerd op het boek van Frank Herbert dat lang als onverfilmbaar werd gezien. Aanleiding om ook bij jullie eens te horen wat jullie favoriete verfilmde boeken zijn, en welke verfilmingen we absoluut moeten mijden.
Vanuit onze gezellige podcaststudio (mét wafels) namen we een thema-aflevering op rond de dystopische roman, een genre dat Trees wel aanspreekt. "Het is allemaal naar de zak, hoe gaan we ermee om?" vinden wij een interessante gedachte-oefening. Voor wie op school niet opgelet heeft, een d**ystopie** is een (denkbeeldige) samenleving met louter akelige kenmerken. Het omgekeerde van een utopie dus. Dystopieën zijn gedachte-oefeningen of waarschuwingen over hoe een toekomst volgens de auteur zou...more
Onze 102e aflevering is een ouderwets gesprek met een grote pot thee, een bord wafeltjes en een stapel boeken op tafel. Het druilerige zomerweer heeft zijn weerslag op onze boekenkeuze: alle romans hebben een zekere tristesse over zich. Daar hebben de bijzondere personages en gebrekkige verbinding met hun omgeving misschien iets mee te maken. Schuif aan voor wat gezelligheid en zoek straks zelf ook wat charmante compagnie op, hé. We hebben het over: De Dubbelganger van Fjodor Dostojevski Het Pa...more
Voor onze 101e aflevering gingen we langs bij Sonia Pypaert, ondernemer, auteur en podcast host van Onder Mama’s. Sonja praat ons bij over haar visie op moederschap, hoe ze zelf nieuwe moeders wil ondersteunen en de boeken die haar als duurzaam ondernemer gevormd hebben. Van haar hand verschenen “Onder mama’s” en “Mama’s weten waarom”. Deze aflevering is een must-listen voor jonge ouders en ondernemers met een droom.
Hoera! We blikten de 100e aflevering in. Vandaag liggen er geen boeken op tafel, maar beantwoorden we enkele van jullie prangende vragen. Hoe zijn we begonnen aan deze podcast? Hoe heeft De Bende ons leven veranderd? En wat zijn onze favoriete en minst favoriete boeken? Je komt het allemaal én meer te weten. Bedankt voor jullie niet-aflatende enthousiasme en geniet van deze jubileumeditie.
In deze zomerse podcast geven Trees en Sara vier boekentips om deze zomer te verslinden. Toevallig (of niet) hebben ze allevier een link met de zee! Sluit dus je ogen, beeld je in dat je op een bankje zit op de dijk, voel dat zeebriesje en luister naar onze boekenbabbel. Zelf nog leuke tips voor deze zomer? Laat het ons weten!
Wie ons al een tijdje volgt, weet dat we allebei fan zijn van Japan. Niet alleen maakten we er twee jaar geleden de reis van ons leven, we lezen ook als eens graag een Japans streepje literatuur. Twee jaar geleden maakten we er al een eerste podcast over, dit jaar doen we dat gewoon nog eens.
Op 24 en 25 april 2021 is het Erfgoedweekend met als thema de nacht. Op vraag van het Lijsternest in Ingooigem maken we met onze Bende een podcast én video over Stijn Streuvels. Om helemaal in het thema te blijven focussen we op Het leven en de dood in den ast, een novelle uit 1926. In deze podcast kom je zowel iets te weten over Streuvels, zijn huis het Luisternest, Het leven en de dood in den ast en geven we nog 6 tips over boeken die een link hebben met de nacht. Zo hopen we Erfgoeddag toch e...more
In deze podcast bespreken we maar liefst 5 boeken die onlangs ons hart hebben warm gemaakt én dan nog eens 5 totaal verschillende exemplaren: de Young Adult De vermisten van Maneschijn van Christelle Dabos, het heftig verhaal Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld, de mijmerpassages in Langs de rivier van Esther Kinsky, Ik ben er niet van Lize Spit en tot slot de graphic novel From Hell van Alan Moore en Eddie Campbell. Deze keer kunnen we echt wel stellen: voor elk wat wils!
Varkensribben is een tragikomisch verhaal over zorgzaamheid, loyaliteit, hoe herinneringen een leven beïnvloeden en hoe eten alle basisemoties kan vervangen. Perfect leesvoer voor Trees en mezelf dus! Die indruk werd alleen maar bevestigd. Spoiler: we zijn fan van deze debutant en nu al benieuwd naar meer van Amaryilis de Gryse.
De tijd gaan snel en andere cliché uitspraken horen bij deze tijd van het jaar. Een kerstvakantie vraagt om een terugblik op de boeken die we in 2020 hebben gelezen en ons het meest zullen bij blijven. Dat we dit jaar vooral nog meer hebben gelezen komt misschien een klein beetje door dat virus, maar vooral door onszelf want troost vinden wij nog steeds het liefst in een mooie roman. Trees en ik selecteerden elk drie boeken voor jullie waarover we in deze podcast vertellen waarom ze ons dit jaa...more
Onze 93e aflevering is een bijzondere: het is Sara’s eerste aflevering als mama van Walt. Voorlopig heeft baby Walt weinig bij te dragen aan de podcast, maar dat houdt ons niet tegen om vijf boeken tegen het licht te houden. Vier van die boeken hebben een bijzondere vrouw als onderwerp. Waar de vijfde over gaat, ontdek je in de podcast! > Miss Austen - Gill Hornby > Jeugd - Tove Ditlevsen > Little - Edward Carey > God Save the Queen van Uitgeverij Pluim > De Onsterfelijken van Teheran - Ali Ara...more
De afgelopen maanden hebben we extra veel gelezen. Of de lockdown daar voor iets tussen zit laten we in het midden. Voor deze podcast lazen we elk drie verschillende boeken en vertellen we graag wat we van deze stapel vonden. Sara las Zeven pogingen om een geliefde te wekken van Ineke Riem, Het verlangen te zijn als alle anderen van Francesco Piccolo en Tegenwoordig heet iedereen Sorry van Bart Moeyaert. Trees heeft Hamnet van Maggie O'Farrell, Beloved van Toni Morrison en Sorry dat ik te laat b...more
In deze aflevering babbelen Trees en ik over "Dwaal zacht" de debuutroman van Lore Mutsaers. Opnieuw een boek met een vogel op de kaft, maar dat is toeval dat moet je van ons aannemen.
Aflevering 90 van de Bende van het Boek-podcast is een bijzondere aflevering met een omgekeerde structuur én een grote aankondiging. Zeker luisteren dus ;-) Daarnaast bespreken we ook De kolibrie van Sandro Veronesi en zoekt Trees tips over de beste melk om op te schuimen.
De voorbije maanden hebben we héél veel gelezen. Deze afleveringen pikken we er elk drie boeken uit waar we je graag een beetje meer over willen vertellen. Als je ons volgt op Instagram, zag je ze vast al passeren. We reizen van de Engelse kust over Jeruzalem tot de meest Belgische volkscafés, terwijl we lui en veilig in onze zetel blijven, liefst wel met een ijsje bij de hand. Vandaag hebben we het over Tekens van leven van Frederik Willem Daem, Judas van Amos Oz, Zeeangst van L.H. Wiener, Con...more
Met onze boekenclub komen we nu al vijf maanden online samen om onze gelezen boeken te bespreken. Dat is niet hetzelfde als ons origineel concept, want taartjes eten op afstand is helemaal niet zo fijn. Het boek dat we laatst hebben gelezen met dit clubje past echter goed bij wat we nu allemaal doormaken aangezien de personages ook een flink aantal vanzelfsprekende zaken uit hun leven zien verdwijnen: we lazen The Memory Police van Yōko Ogawa. In deze podcast hoor je waarom dit boek past bij wat...more
Leestips nodig voor de zomer? Met een eenvoudig, ouderwets mailtje konden luisteraars een persoonlijke boekentip vragen. Omdat jullie blijkbaar allemaal valiezen vol boeken willen, delen we nog meer tips in deze tweede zomeraflevering. Of je nu gaat trekken in Tirol, of zoals wij in je eigen luie zetel blijft.
In deze podcast hebben we voor het eerst een virtuele gast! Auteur, verteller en performer Wim Chielens bestaat wel degelijk in het echt. Wim bracht begin 2019 een nieuwe roman uit: "De droefheid zal blijven duren". We volgen enerzijds kunstenaar Vincent van Gogh op de laatste dagen van zijn leven om daarnaast in een hedendaags verhaal ene Chiel Willems te leren kennen.
In deze aflevering geven we een aantal persoonlijke leestips voor deze zomer. Via onze sociale media kon elke volger vertellen wat hij/zij deze zomer van plan is en welke boeken bovenaan zijn/haar favoriete leeslijst staan.
Dit boek speelt zich af in Nigeria, het geboorteland van auteur Ayòbámi Adébáyò. Jejide is getrouwd met Akin en zij worden door hun omgeving constant herinnerd aan hun kinderloos leven. Het koppel onderneemt allerlei stappen, maar dit resulteert enkel in een schijnzwangerschap. Bovendien wordt Akin door zijn familie gedwongen een tweede vrouw te nemen. Dit alles tegen de achtergrond van de politieke verwikkelingen in Nigeria in de jaren 1980-1990.
In deze onkarakteristiek korte aflevering - opgenomen voor de Sinksenradio in Kortrijk - duiken we in de boeken waar wij ons tijdens de quarantaine aan laafden. Daarbij geven we enkele tips voor wie in een leesdip zit, want het kan de beste overkomen! Dat alles na ons kort voor te stellen aan de Sinksen-luisteraars, maar natuurlijk ook aan Bende van het Boek-maagden. Iedereen welkom!
Een korte inhoud beschrijven van deze young adult is niet eenvoudig want er gebeurt heel wat. Bij deze een bescheiden poging: we volgen Ophelia, een jong meisje dat als archivaris woont op de ark Anima en moet trouwen met Thorn, een intendant die dan weer op de Pool leeft. Arken zijn een soort rondzwevende concurrerende werelden waartussen het niet zo eenvoudig is om te reizen. Op Anima leeft iedereen vrolijk en vrij terwijl er op de Pool zoals je kan vermoeden een kille en sterk hiërarchische s...more
Christophe Vekeman is niet alleen auteur, maar gaat ook regelmatig als recensent aan de slag. Hij leest zo’n 70 à 80 boeken per jaar en geniet vooral van donkere romans en non-fictie over country. Bij ons bezoek aan zijn schuur deelde hij met veel plezier zijn acht favoriete boeken. Ze zijn zeker niet de vrolijkste dus deze tips zijn voor wie niet vies is van een grauwe sfeer met een scherp, maar humoristisch randje. Denk je er niet aan om deze romans te lezen, luister dan toch voor het oratoris...more
Er zijn nog steeds coronamaatregelen van tel, dus het kan dat deze podcast een beetje vreemd klinkt maar vreemder dan de werkelijkheid wordt het niet. Beloofd! Elk vanuit ons kot bespreken we On Earth We're Briefly Gorgeous van Ocean Vuong.
Een tijdje geleden gingen we op de thee bij Anneleen Van Offel. Op het menu stond niet alleen haar debuutroman Hier is alles veilig (waar je alles over hoort in #76), maar ook een niet-exhaustieve lijst van boeken waar Anneleens hart vol van is (en haar mond bijgevolg van overloopt). De verhalen van Anneleen krijgen we er gratis bij. Het volledige lijstje boeken kan je nalezen op bendevanhetboek.com.
In deze coronaspecial -want we namen deze podcast op elk vanuit ons kot- bespreken we vier romans speciaal voor jullie. We volgen Aria (Nazanine Hozar) die opgroeit in Iran en ons zo ook iets leert over dit prachtige land, in Alles wat ik niet kan zeggen denken we na over taboes uit het leven van Emilie Pine en we genieten na van Dennie is een star van de hand van Maartje Wortel. Tot slot prijzen we het e-book "Het handboek voor burgers in tijden van Corona "geschreven door Henk Rijks aan als ac...more
Tijdens deze eerste van twee podcasts met Christophe Vekeman hebben we een gezellige babbel over zijn plannen op het (helaas afgelaste) Memento Woordfestival in Kortrijk, maar ook over zijn meest recente roman Cruise. We hadden dit fijn gesprek in het letterlijk te nemen buitenverblijf van Christophe Vekeman vergezeld van thee en frangipanetjes.
Op een grijze zondagmiddag spreken we met Anneleen van Offel, jonge debutante en Letterzetter in Kortrijk, over haar debuutroman Hier is alles veilig. Als aanvoerder van het Letterzetter-collectief en curator van Memento-festival brengt Anneleen het woord in de stad. Bij bommataart en thee vragen we haar uit over haar roman, haar schrijverschap en hoe haar verhaal verschillende vormen aannam.
In deze podcast bespreken we het boek dat we van elkaar kregen voor kerst! Sara las Conversations with Friends van Sally Rooney en Trees dook in Oregon van Joris Stam. Toevallig gaan beide boeken over moeilijke vriendschappen, wat niet van toepassing is op onszelf. Waarom die vriendschappen dan wel zo bijzonder zijn, hoor je in podcast #75!
In deze aflevering vertellen we waarom we wel eens graag een dun boekje lezen. Trees looft vooral het feit dat die perfect in je handtas passen op een trouwfeest én geeft toe dat dit ook wel helpt om haar Goodreads Reading Challenge te halen. Aangezien het om dunne exemplaren gaat, geven we extra veel leestips!
Voor deze 73e aflevering schuiven we samen aan het ontbijt en maken we een sandwich van twee kloefen van boeken die een derde, dunnere roman omsluiten. Alles met een saus van gezelligheid en verwondering natuurlijk. We hebben het over Max, Mischa en het Tet-offensief van Johan Harstad, Girl meets Boy van Ali Smith en La Belle Sauvage van Philip Pullman.
Een boek dat je het afgelopen jaar ongetwijfeld zag passeren, lag onlangs ook op ons nachtkastje: Lost Children Archive of Archief van verloren kinderen van Valeria Luiselli. We lazen het met onze boekenclub (Trees zelfs met twee boekenclubs) en waren unaniem: deze topper is het perfecte boekenclubboek. Lost Children Archive is een gelaagde roman, waarover je kan blijven praten. In deze podcast pellen we voor jou het eerste laagje af. De rest laten we aan jou - en misschien ook je boekenclub - o...more
Voor één keer hebben we het niet over boeken die we hebben gelezen, maar wel over onze leesgewoontes en ons grootste leesplezier. Dat lezen voor ons vooral gezellig moet zijn, weet onze trouwe luisteraar ongetwijfeld. Via Instagram kon je ons een tijdje geleden al je vragen stellen over hoe, waar en wanneer wij lezen. In podcast #71 krijg je alle antwoorden of je leest een deel ervan in de bijhorende blogpost.
In deze podcast bespreken we een nog eens een flinke stapel boeken: Het verborgen stadspaleis van Elisabeth de Waal neemt ons mee naar Wenen vlak na WOII en leert ons een aantal nostalgische personages kennen. Met If Beale Street Could Talk van James Baldwin volgen we Fonny die ten onrechte wordt beschuldigd van verkrachting en daarom in de gevangenis terechtkomt, maar zijn vrouw Tish blijft hem trouw bezoeken. Onze derde roman is één van de populairste exemplaren van dit jaar: Het moois dat we ...more
De feestdagen staan voor de deur, dus maken we samen met Annemie van Boekenhuis Theoria in Kortrijk een lijstje op van boeken voor onder de kerstboom. Voor elk wat wils want de stapel van Annemie bevat poëtische literatuur, prentenboeken en een tweetal klassieke romans. Voor je schoonzus, je lief maar vooral voor jezelf.
Laura wachtte al jaren op onze uitnodiging en enkele weken geleden was het zover: we mochten naar de boekenkast in haar mooie appartement staren, boeken besnuffelen en koffiepavlova eten. Om jullie te laten meegenieten, maakten we meteen ook een podcast. Laura sleepte zeven boeken aan, die ze in sfeerboeken en kennisboeken verdeelde. Voor elk wat wils dus!
Geen taart en geen thee: deze aflevering gaan we voor brunch met chocoladekoeken, koffie en vers sinaasappelsap. En boeken natuurlijk! We namen elk een roman bij de hand die we net uit hebben en het bleken twee kleppers van kleppers van vrouwen te zijn. Sara las Een ongewoon huwelijk van Tayari Jones: een boek met een herfstige cover. Trees loopt al weken te leuren met Frankissstein: a Love Story van Jeanette Winterson bij iedereen die zich iets in technologie en AI interesseert. Vandaag doet ze...more
Wat is er gezelliger dan een brunchpodcast over boeken? Een brunchpodcast over boeken waar een kat mee aan tafel schuift natuurlijk. Peloeze de poes had zelfs niets gelezen, maar miauwde lustig mee over Alles is oké van Ivo Victoria en Wilding. The Return of Nature to a British Farm van Isabella Tree. Twee verschillende boeken, een roman en een non-fictieboek, maar we verklappen nu al dat je ze allebei op je to-read-shelf mag zetten.
In #65 hebben we opnieuw een gast. Joren komt over een selectie van zijn boekenkast praten en vertelt over hoe je liefde voor een boek ook kan veranderen of misschien zelfs omkeren naarmate je ouder wordt. De foto's van zijn boekenstapel en kitten Bonny krijg je er gratis bij!
Op één van de laatste hete zomerdagen sleepten we onze boeken bijeen en bespraken we voor jou vijf romans die onze zomer vormden. Sara genoot van Arlington Park van Rachel Cusk en moest zich een beetje door De goede zoon van Rob van Essen slepen. Al was dat echt wel de moeite waard. Trees verloor zich in The Silence of the Girls van Pat Barker, Milkman van Anna Burns en Middle England van Jonathan Coe. Ze raadt jou die allemaal aan. Maar luister toch even waarom.
Op 14 juli verwelkomden we heel wat mensen in de festivaltuin van Watou. Daar namen we live twee podcasts op over het thema van dit jaar, saudade. In deze aflevering krijg je 7 boekentips die bij dit thema aansluiten, geselecteerd en kort gepresenteerd door Trees en mezelf.
Wie zegt dat schrijven schrappen is, vergeet dat schrijven vooral veel lezen is. Siel Verhanneman geeft het goede voorbeeld en bracht een fractie van haar boekenkast mee bij haar bezoek aan onze Bende. Ze weet je vast te enthousiasmeren voor enkele poëtische parels en recente romans. Vergeef ons onze slechte Nederlandse accenten: soms is het gevoel dat we grappig zijn sterker dan onszelf.
Onlangs mochten we Siel Verhanneman verwelkomen aan onze podcasttafel. In mei bracht ze - na twee poëziebundels - haar debuutroman uit. OF IEDEREEN GAAT DOOD is in hoofdletters geschreven, wat betekent dat je het moet schreeuwen. Toch is het een zacht en teder boek over twee mensen die de weg een beetje kwijt zijn en dat op hun eigen manier proberen aan te pakken. De twee personages, Saskia en Lander, kruipen in al hun kwetsbaarheid onder je vel en Siel weet ze als geen ander een échte stem te g...more
14 juli was een hoogdag voor onze bende! Wij waren uitgenodigd om tijdens Kunstenfestival Watou te komen doen wat we het liefste doen: babbelen over boeken, mét een stukje taart. In deze eerste podcast die we in de tuin van het festivalhuis hebben opgenomen, geven we alvast 6 leestips in het thema van Watou 2019: saudade. Beluister onze aflevering over boeken met een nostalgische sfeertje.
Bij deze zeemzoete roman hoort hibiscus ijsthee en frambozen clafoutis. We volgen het leven van vier opgroeiende zussen aan het begin van de 19e eeuw in de Verenigde Staten. Het eerste deel van het boek is vooral een sfeerzetting die in het tweede deel wordt ingevuld met de echte dingen des levens van opgroeiende meisjes. Tijdloos, maar toch niet helemaal.
In podcast #58 gaan we helemaal klassiek met twee dikke boeken van Grote Schrijvers. Het ene is heel verhalend en meeslepend. Het andere eerder beschouwend, maar zo mooi geschreven. Aan jou om in de podcast te ontdekken welke omschrijving eerder aansluit bij De kant van Swann - het eerste deel van de cyclus Op zoek naar de verloren tijd - van Marcel Proust en welke bij East of Eden van John Steinbeck. We kunnen wel al zeggen dat Steinbeck zijn inspiratie uit de bijbel en zijn eigen geboortestree...more
Disclaimer: Dit is zo’n aflevering waar Trees heel veel praat. Verdraag je haar stem niet, luister dan even naar iets anders en wacht #58 rustig af. Verdraag je haar stem wel: hoezee! Dan kan je luisteren naar onze meningen over Kokoro van Soseki Natsume en Onder vrienden van Paul Baeten Gronda. In dikte, stijl en personages verschillen de twee romans even erg als de landen die het decor van het verhaal vormen (respectievelijk Japan en Italië). Maar hoe het zware wereld- en mensbeeld van de twee...more
In deze podcast bespreken Sara en Trees "The Road" van McCarthy en "The Rum Diary" van Thompson. Beide romans zijn vooral sferische verhalen want er gebeurt niet bijster veel, maar de personages zijn zo gelaagd en nemen je helemaal mee. Opnieuw fan van zowel de romans als de taartjes!
Nova brengt het verhaal van drie atypische figuren. Enerzijds volgen we Thomas De Poes, een voormalige bekende tv-figuur die vandaag vooral berucht is omwille van zijn overvloedig drinken en ongepast gedrag. Als gast in een tv-show maakt hij opnieuw geen goede beurt. Toch krijgt zijn leven er een andere wending want hij wordt haast betoverd door een andere studiogast, astrologe Julie. Dit beseft hij pas na afloop van de tv-show en Thomas doet er alles aan om Julie terug te vinden.
Jazeker, de Japan-bug heeft ons te pakken. Om ons voor te bereiden op onze respectieve tripjes naar het land van de reizende zon, stelden we een hele leeslijst samen. Ik zie ons al zitten op de pijlsnelle Shinkansen - of op de startbaan op de luchthaven - verdiept in één van de pareltjes uit de Japanse literatuur. We gaan van bekende koppen als Haruki Murakami en Kazuo Ishiguro naar nog te ontdekken meesters als Soseki Natsume en Shusaku Endo. Ga je niet op reis, maar wil je je wel eens iets and...more
Als je jonge vrouwen met een voorliefde voor dikke boeken in je omgeving hebt, dan heb je zeker al over Drift van Bregje Hofstede gebabbeld. Wij lazen dit staaltje autofictie met onze offline boekenclub - die natuurlijk uit jonge vrouwen met een voorliefde voor dikke boeken bestaat. De roman vertelt over Bregje die op een nacht wegloopt van haar jeugdliefde en intussen ook haar man - met een rugzak voor bagage. Letterlijk en figuurlijk, want ze neemt enkel haar dagboeken mee (en haar identiteits...more
De boekencovers op foto’s van deze aflevering herken je misschien wel. Normal People van Sally Rooney en De Japanse manier van Erin Niimi Longhurst liggen in stapeltjes in iedere boekhandel, sieren je Instagram-feed en slingeren je misschien ook op jouw nachtkastje rond. Een hype weet al eens teleur te stellen, maar wees gerust: wij sloten deze jonge vrouwen in ons hart. En we vertellen je graag waarom.
De Bende van het Boek is niet alleen een blog en podcast maar ook een doodgewone klassieke boekenclub. Ongeveer tweemaandelijks komen we samen om een boek dat door iemand werd voorgesteld te bespreken. Enige constante in de vele gedaantes van de Bende van het Boek is thee en erg vaak in combinatie met taart. Deze maand lazen we "En finir avec Eddy Bellegueule" van Edouard Louis.
In onze vijftigste aflevering luchten we ons hart over de romans die we elkaar voor Kerst gaven. Het waren allebei geen perfecte boeken. Allebei verhalen zonder een - voor ons - bevredigend einde. Maar ze vertellen ons wel iets over hoe de perfecte roman er voor ons zou kunnen uitzien. Trees pakt Zomervacht van Jaap Robben helemaal uit en Sara haalt Gloed van Sandor Marai voor jou uit zijn verpakking. Misschien zijn de romans wel iets voor jou?
De Bende doet het voor het eerst live en bespreekt Noord van Sien Volders. We vertellen waarom we helemaal meegevoerd werden door dit verhaal, maar ook waarom we Noord geen perfect boek vinden. Dit alles ontdek je in deze podcast, inclusief een beetje chaos, want jawel we waren een beetje zenuwachtig.
Op 19 januari mocht de Bende van het Boek voor het eerst een live event hosten in bibliotheek de Krook in Gent. Als start van onze namiddag vertelden we eerst wat een podcast is, waar je die vindt en hoe je naar een podcast kan luisteren. Dit hoor je allemaal in deze korte bonus. Beluister ook de live boekbespreking van Noord van Sien Volders.
Een nieuw jaar betekent nieuwe voornemens! Stoppen met suiker of elke dag naar de fitness: daar beginnen we niet meteen aan. We zijn meer voor de leesvoornemens, dus bespreken we deze aflevering welke boeken sowieso op onze lijst voor 2019 staan én wisselen we cadeautjes uit! Wat staat er bij jou op de literaire planning?
We zeiden het al eerder: het najaar is een tijd voor klassiekers. Daarom vertellen we deze keer elk over een klassieke topauteur. Sara heeft de mond vol van Virginia Woolf en Trees blijft doorgaan over waarom we Austen moeten lezen (en nee, het is niet voor de romances, al durven die je ook wel eens meeslepen). Bak jezelf ook een Bram Bokkenpoot-taart, schenk je wat thee in en kom even mee aan tafel.
De blauwe cover van het debuut van Adriaan Kuijper zag je misschien al in onze feed. ‘Anno’ is een boek over Anno. Opgegroeid in bittere armoede wordt hij opgeleid aan het seminarie om uiteindelijk als priester-jurist in Rome te belanden. Zijn religieuze overtuiging verdwijnt echter met iedere vrouw die zijn pad kruist tot de beeldschone, Russische Eva uiteindelijk zijn zondeval betekent en hij de kerk verlaat. Hun omzwervingen leiden langs wijngaarden en een gezellige groentewinkel naar de onde...more
De Bende kreeg opnieuw bezoek. Professor Vandermeersche komt ons vertellen over vijf boeken die hij telkens om een andere reden graag heeft gelezen. We hebben het ook over leesmotivaties want Geert organiseert met zijn vakgroep #daaromleesik, een festival over liefdes voor het lezen. Bovendien kon Geert ons verzekeren dat hij als professor literatuur wel degelijk nog altijd geniet van het lezen van een boek.
"Ik was half juni 2000 zo goed mogelijk begonnen met mijn ‘winterslaap’. Ik was 26. Ik zag de zomer wegsterven en de herfst koud en grijs worden door een kapotte lamel van de jaloezieën. " Dat is de plot van ‘Mijn jaar van rust en kalmte’ van Ottessa Moshfegh. Een jonge vrouw voelt zich niet meer thuis in haar leven en besluit er een jaartje tussenuit te gaan. Ze gaat niet op zoek naar zichzelf in Zuid-Oost-Azië, maar besluit haar bed in de Upper East Side in Manhattan niet meer uit te komen. O...more
“It was the worst of times, it was the worst of times.” Dat Ali Smith haar ‘post-Brexit’ roman zo begint, spreekt boekdelen over wat zij vindt van de gebeurtenissen in haar thuisland. Daarnaast is Herfst ook het verhaal van Elisabeth en Daniel, die ondanks een leeftijdsverschil van om en bij de 80 jaar toch onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het is het verhaal van graffiti, hoge gekken, bureaucratie en intimidatie. Het is het verhaal van de moeder van Elisabeth, die plots en onverwacht ee...more
“Rebecca. Rebecca. I should never be rid of Rebecca.” - Mrs De Winter ‘Rebecca’ vertelt het verhaal van de tweede mevrouw De Winter. Gehuwd met de kersverse Maxim De Winter trekt ze naar zijn landgoed Manderley, waar ze al snel op de schaduwen van Rebecca stoot, de eerste mevrouw De Winter. In alles voelt ze zich met haar vergeleken, en vooral tekortgeschoten. Dat Manderley bestuurd worden door mevrouw Danvers, de vertrouwelinge en grootste fan van Rebecca, maakt de zaken er niet beter op. Met ...more
Geen onderwerp waar zoveel romans over geschreven zijn als over de romantische liefde. Dit keer hebben we een gevoelig, Frans exemplaar in de aanbieding en een eerder excentriek, vrolijk Engels voorbeeld. Sara vertelt hartstochtelijk over de ontluikende, passionele liefde tussen Vincent en Arthur, en wat de illustere Marcel P. daarover te zeggen heeft, in 'In Afwezigheid van Mannen' van Philippe Besson. Trees waagde zich aan een verzameling kortverhalen van William Boyd, onder de noemer 'The Dre...more
Het beste van de zomer hebben we - als het op weer en vakantieactiviteiten gaat - nu wel gehad, dus zijn we klaar voor een korte terugblik op onze zomerboeken. Hebben we onszelf verloren tussen de pagina’s? Bleven we plakken aan de inkt van de laatste woorden? Met andere woorden, waren het de perfecte zomerboeken? Je hoort het allemaal in aflevering 40 (wat, echt? Ja, echt!). We hebben het over: - Rood zien van Lina Meruane - Hallo Amerika, van J.G. Ballard - Allmensch: Van middelmaat tot meest...more
Heleen is een raslezer die voor #39 even voor haar boekenkast kampeerde om moeilijke keuzes te maken. Uiteindelijk koos ze ervoor haar leven als lezer te reconstrueren aan de hand van zeven boeken. Herken jij een aantal mijlpalen?
Na ons non-fictieavontuur van vorig jaar, besloten we ons dit jaar eens met onze boekenclub aan het genre aan te wagen. De suggestie van Sapiens: een kleine geschiedenis van de mensheid (door rockstar academicus Yuval Noah Harari) kwam ons van alle kanten aangevlogen. Sapiens leest met zijn 410 pagina’s opmerkelijk vlot en mixt geschiedenis met politiek, ethiek en goede verhalen. De hele geschiedenis van de mensheid in een middeldik boek krijgen, is ambitieus. Wij vonden vooral de inzichten in ...more
Omdat we niet altijd zelf al het werk willen doen, nodigden we enkele weken geleden Janice uit in onze Bende. Janice heeft het voor dikke boeken, historische romans en eigenlijk alles waar je de term fictie op kan plakken. Geen wonder dat ze helemaal weg was van Het Achtste Leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili (1983). Deze klepper van 1300 pagina’s vertelt het verhaal van de familie Jasji, meer bepaald dat van de afstammelingen van een succesvolle chocolatier met een bijzonder recept. De ...more
De prijs voor de meest bizarre en hilarische roman die we dit jaar lazen, reserveren we alvast voor The First Bad Man van Miranda July. 266 pagina’s lang volgen we Cheryl, een Amerikaanse van in de 40 die een beetje op zichzelf leeft en vanop afstand verlangt naar Philip. Philip is twintig jaar ouder en lid van de raad van bestuur van een bedrijf dat fitnessfilmpjes maakt over zelfverdediging, waar ook Cheryl aan het werk is. Naast een nogal vreemde bedrijfscultuur, wordt Cheryl er ook de dochte...more
Zomer en lezen: ze gaan samen als vanille-ijs, chocolade, gekarameliseerde hazelnoot en verse slagroom. Omdat wij ook aftellen naar urenlang lezen zonder enige verplichting (aka vakantie) begonnen we al aan onze zomerleeslijst. Kleppers en kleine pareltjes die wij deze zomer gaan verorberen en die we jou nu al aanraden. Luister zeker tot het eind: dan delen we nog enkele aanraders van onze luisteraars.
In aflevering 34 leggen we twee heel verschillende boeken op tafel, maar allebei hebben ze een ideale stad als middelpunt van het verhaal. Sara las ‘How to Create a Vegan World’ van Tobias Leenaert en Trees verloor zich in ‘Little Fires Everywhere’ van Celeste Ng. Waar die eerste een gids is om op een positieve manier jouw idealen te communiceren, is de roman van Celeste Ng een verhaalgedreven boek met intrigerende personages.
Portnoy's klacht van Philip Roth doet wat het belooft. In één lange monoloog beklaagt Alexander Portnoy zich over zijn leven, zijn moeder en zijn penis die hij al meer dan 30 jaar achterna loopt. De hyperbool is hem niet onbekend, maar achter je lach zal ook wel herkenning schuilen. Iedereen heeft het wel eens lastig met de druk die onze omgeving ons oplegt om te slagen in het leven.
Onlangs kwam Tom - meneer de Lat tijdens de werkweek - op bezoek om met ons te babbelen over zijn vijf favoriete boeken. Hij had vijf erg verschillende romans bij, van graphic novel over fantasy tot Man Booker Prize-winnaar, waartoe hij niet zelden verleid werd door films of series. Voor elk wat wils dus, zelfs voor de niet-lezer. A Song of Ice and Fire - George R. R. Martin Peter Pan - J.M. Barrie Sin City - Frank Miller I Am Legend - Richard Matheson The Narrow Road to the Deep North - Richa...more
We begonnen dit jaar met de klepper Middlesex van Jeffrey Eugenides. Deze familiekroniek én coming of age volgt de levens van drie generaties van de Grieks-Amerikaanse familie Stephanides en neemt je mee langs historische gebeurtenissen in de 20e eeuw, van Smyrna tot de rassenrellen in Detroit. Het verhaal wordt verteld door Callie, de jongste telg van de familie, met een verdoken genetische afwijking. Vaak grappig en vaak raak, dus wij hebben alvast genoten van deze roman.
Op het Memento-festival in Kortrijk ging Trees in gesprek met Ellen Verstrepen. Je kent haar misschien van haar debuut Oker of van podcast #26. Ze was in ieder geval een sympathieke gast die ons veel kon vertellen over schrijven, debuteren maar ook over romans lezen als obsessie.
Deze keer geen lukraak gekozen romans, maar een keuze uit de maartse selectie van Uitgelezen, het boekenprogramma van Vooruit. Met De Weense Sigarenboer van Robert Seethaler en Die nacht zag ik haar van Drago Jançar hadden we meteen ook een gemeenschappelijk thema te pakken: de Tweede Wereldoorlog. Of meer bepaald liefde, passie en mysterieuze vrouwen in periode voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat verkoopt ook iets beter, niet?
Het moest ooit gebeuren: de voorbije week lazen we twee heel verschillende boeken. Trees las Purple Hibiscus, een roman over het hedendaagse Nigeria en opgroeien als jonge vrouw. Sara las een boek over de kleine genoegens die kleur geven aan ons leven. Daarnaast verwonderen we ons over de kruimelende eigenschappen van crumble bars, onze gebrekkige uitspraak van het Nigeriaans en de levens van grootmoeders.
Mijmertijd: het is wat de twee romans uit #27 samenbindt. Het zijn verhalen die je meenemen - naar de Italiaanse en Nepalese bergen of naar de Japanse pleasure districts uit de vroege twintigste eeuw - en je niet meer loslaten. Of toch niet voor je er lang en hard over gemijmerd hebt. Sara las De Acht Bergen van Paolo Cognetti en Trees verdiepte zich in An Artist of the Floating World van Kazuo Ishiguro.
Je raadt het al: de eerste roman die er in 2018 aan moet geloven is Oker, het debuut van Ellen Verstrepen. Dochter van een overheersende moeder en een afwezige vader, zus van een extraverte broer, wordt hoofdpersonage An verliefd op een man met een okeren gloed. Tijdens haar treinritten met Hasse komt An pas echt tot leven, maar dat leven valt al gauw weer in stukken rond haar neer. Weinig opbeurend, maar wel vlot, herkenbaar en vaak echt grappig. Aanradertje dus!
Onlangs hadden we Vincent Coomans op bezoek: bibliotheekmedewerker, organisator van festival Memento én groot liefhebber van hedendaagse Nederlandstalige literatuur. Hij komt ons alles vertellen over debuten die hij het voorbije jaar verorberde en die jullie ook absoluut moeten lezen.
Net op tijd voor de feesten, delen Sara en ik onze strategieën om goede boeken te kiezen. Dat doen we zowel on- als offline en de grootste truc? Spread the joy en laat mensen gewoon weten hoeveel je van boeken houdt. Dan weten ze je te vinden voor hun boekenclub, om te vertellen over dat ene boek dat hun leven veranderd heeft of vragen ze vast ook eens jouw mening.
Vrolijke gruwel, het klinkt nogal tegenstrijdig, maar in We Have Always Lived in the Castle van Shirley Jackson gaat het moeiteloos hand in hand. De roman vertelt het verhaal van Merricat en Constance Blackwood, samen met Uncle Julian de enige overlevers van een massamoord aan de gezinstafel waar arseen in de suiker was beland. Nageroepen in het dorp, verschansen ze zich in hun villa waar ze vrolijk hun gangetje gaan en Merricat op een bijzondere manier probeert hun leven te beschermen. De roman...more
In #23 hebben onze boeken niet alleen hun botanische kaftjes gemeen. Beiden analyseren ze een huwelijk dat imperfecties vertoont, één in de negentiende eeuw en één vandaag. Beiden geschreven door vrouwen met een scherpe pen. We hebben het over Furie en Fortuin van Lauren Groff en The Tenant of Wildfell Hall van Ann Brontë.
Samen met onze boekenclub lazen we The Heart is a Lonely Hunter (of Het hart is een eenzame jager) van Carson McCullers. Geschreven op haar 23e, blaast dit boek je echt omver met zijn personages die voor je ogen tot leven komen. Van verschillende leeftijden en achtergronden, hebben vier bewoners van een stad in het zuiden één iets gemeen: ze luchten allen hun hart bij de doofstomme Mr Singer. Wat hij er zelf allemaal van vindt? Je hoort het in #22 van onze Bende van het Boek.
Sara en Trees hebben voor eens hun plicht verzaakt en geen boek gelezen, maar geen nood want het vrolijke duo Margot en Kaatje brengt Blindelings van Kris Van Steenberge mee. In ruil voor een stukje appelcake en een glas rode wijn nemen ze ons mee in het verhaal van Jonas, een blinde jongeman. Ontstaan uit een liefdeloze relatie tussen een ambitieuze moeder en brave vader, heeft ook Jonas het moeilijk om liefdevol om te gaan met zijn omgeving. Een verhaal vertelt vanuit verschillende perspectiev...more
Voor #20 slepen we elk een lijvig boek mee. Trees las Anna Karenina van Lev Tolstoj en Sara We are not ourselves van Matthew Thomas. Boeken die zich in een andere tijd en omgeving afspelen, maar waaraan het ongelukkige gezin aan de grondslag ligt. Of zoals Tolstoj zelf zei: “Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen manier”.
Met de herfst voor de deur delen we in #19 onze favoriete herfstboeken. Regen tegen het raam, theetje in de hand en de geur van appelcrumble die net uit de oven komt, maar geen idee met welk boek je de namiddag wil spenderen? Grasduin met ons door elf heerlijke boeken en laat je inspireren!
De Bende en de kracht van het Verhaal Voor aflevering #18 lazen we twee verschillende boeken die op een bijzondere manier toch op elkaar aansloten. Sara waagde zich aan een essay van Johan Braeckman ‘Er was eens’. In het dunne boekje leerde Sara alles de nood aan verhalen en het plezier dat de mens eraan beleeft. Trees ging opnieuw voor een roman, dit keer ‘Atonement’ van Ian McEwan (al heeft ze het af en toe per ongeluk ook over Downton Abbey). Dit meesterwerk over wat de fantasie van een jong ...more
Met onze gelijknamige boekenclub lazen we "Zo begint het slechte" van Javier Marias. Een lijvig boek dat meerdere lagen vertelt. We komen meer te weten over Spanje net na Franco maar ook over het verleden en hoe je dat soms beter laat voor wat het is. Deze auteur wordt al een paar jaar getipt als kanshebber voor de Nobelprijs voor literatuur. Kom in deze aflevering te weten of wij daarmee akkoord zijn of niet!
Trees & Sara genieten van hun zomervakantie en dat uiteraard mét literatuur. Opvallend kiezen ze voor deze aflevering voor twee romans met nogal zware thema's. Disfunctionele gezinnen troef bij The Gathering van Anne Enright. Wie wil leren hoe Korea omgaat met vegetariërs, kan zijn gading vinden bij The Vegetarian van Han Kang. Waarom je tijdens de zomer ook voor niet erg vrolijke literatuur kan gaan, hoor je in deze podcast!
Trees leest elk jaar een boek van Hemingway en Sara liet zich overtuigen om zich aan deze stoere zeebonk te wagen. In deze podcast hoor je wat de Bende vindt van "Hebben en niet hebben" en "True at First Light". De titel van deze aflevering doet echter al ons finaal oordeel vermoeden.
Hoera! Het verlof komt nu wel heel dichtbij. Voor Trees & Sara betekent dat vooral extra tijd om te lezen. In deze aflevering krijgen jullie een lijstje van alle boeken die wij deze zomer willen verslinden met telkens een korte inhoud. Hopelijk kunnen we jullie inspireren.
Ben je op zoek naar een oorlogsroman, maar wil je meer dan enkel een verhaal over het leven aan het front? Dan is Een speciaal soort voorzienigheid van Richard Yates iets voor jou. Het boek wordt verteld vanuit het standpunt van soldaat Bobby, maar ook vanuit de figuur van zijn moeder waardoor de impact van deze vrouw op zijn houding als soldaat steeds duidelijker wordt. Unaniem fan!
In deze aflevering vervullen Trees en Sara één van hun goede voornemens om meer non-fictie te lezen. Trees las een boek over WOI en Sara over veganistisch leven. Dit is ook de eerste podcast met rubriekjes. Benieuwd naar jullie mening hierover.
In deze aflevering bespreken Trees en Sara twee kleurrijke boeken die passen bij deze aangename temperaturen. Allebei geen lijvige boeken, maar Haruki blijft uiteraard een uitdaging ook voor fans van eenhoorns en iets avontuurlijkere zielen. Winterson vertelt een coming-of-age story over een lesbisch meisje dat opgroeit in een streng katholieke omgeving. Toch is dit een boek dat luchtig blijft en zelfs een tikkeltje humoristisch.
Trees & Sara lazen Hotel World van Ali Smith en delen hun mening over dit boek. Met ritselende paaseipapiertjes op de achtergrond.
Trees & Sara lazen nog eens elk een boek en vertellen daarover. Trees las Americanah van Chimamanda Ngozi Adichie en Sara geeft haar mening over Peachez, een romance van Ilja Leonard Pfeijffer. We eten hartige cheesecake met mandarijntjes en drinken kruidentheetjes en frambozenwater.
Praten over boeken is fijn en bij deze geldt hoe meer zielen, hoe meer vreugd absoluut. De Bende vroeg dan ook drie vrienden om over een boek te komen praten dat zij o zo graag hebben gelezen.
Trees & Sara lazen A Tale of Two Cities van Charles Dickens, of deden daar alvast een poging toe. Trees is fan, Sara niet en geeft dit zonder schaamte toe. Waarom? Hoor het hier!
Trees & Sara geven elk drie boekentips over boeken waarin liefde een rol speelt. Omdat het Valentijn is en wij niet meedoen aan clichés.
Trees en Sara bespreken deze keer opnieuw twee verschillende boeken. Trees las De geniale vriendin van Elena Ferrante en Sara geeft haar mening over Birk van Jaap Robben. Heb jij aanvullend commentaar of bijkomende leestips? Laat zeker iets achter!
Deze week bespreken Trees en Sara "A Handful of Dust" van Evelyn Waugh. Daarbij eten ze een vegan perencake, maar die viel wat droog uit. Opmerkingen (zowel over het boek als de cake) zijn steeds welkom.
Sara en Trees vertellen over de boeken die zijn absoluut willen lezen in 2017. Uiteraard is dit geen exhaustief lijstje maar eerder een aanzet voor alweer een jaar vol boeken. Vul zeker en vast aan!
Trees en Sara zijn deze week al helemaal in kerststemming! Ons nieuw podcastje gaat dan ook over boeken die wij lezen, geven en o zo graag willen krijgen deze kerst. Voor al wie ons naampje trok, wees een goeie Secret Santa en beluister alvast onze nieuwe aflevering. We praten af en toe met de mond vol chocoladecake met pindakaas
Deze uitzending praten we over twee (!) boeken. Trees las Time's Arrow van Martin Amis en Sara geeft haar mening over Niemand is ooit verloren van Catherine Lacey.
In de eerste aflevering bespreken we ‘Here I Am’ van Jonathan Safran Foer. Daarmee lopen we even voor op onze boekenclub, maar we waren in ons enthousiasme niet te houden. We vatten het boek kort samen en bespreken wat we goed vonden, wat we geniaal vonden en wat we niet snapten. Naast onze vage algemene meningen hebben we ook een aantal rubriekjes. In ‘onderstreept’ overlopen we wat we onderstreept hebben in ons boek. Jonathan Safran Foer schrijft erg quotable, dus je zal hier wel wat levenswi...more