PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Alzheimer Podcast Project

Het Alzheimer Podcast Project is een podcastserie over dementie. Over goede ervaringen, mooie initiatieven. Ter inspiratie. Om dementie bespreekbaar te maken. Om elkaar te blijven zien.

Afleveringen

 • Erik Zwiers, initiatiefnemer Participatiekoren

  Dec 19 2019

  Erik Zwiers is auteur van boeken over leven met dementie en initiatiefnemer van de participatiekoren die sinds 2018 jaarlijks in steeds meer plaatsen delen uit de Matthäus Passion zingen. Koren waarin mensen met dementie samen zingen met mensen zonder dementie. Het gaat daarbij voor Zwiers niet om mensen bezig te houden met iets simpels en toegankelijks maar om iets te behouden van hun eigen leven. Om zo zin te blijven geven aan het leven, mee te blijven doen.

 • Leo van Dijk over zijn leven met dementie: accepteren, niet zeuren en blijven praten

  Dec 12 2019

  Leo van Dijk kreeg de diagnose ziekte van Alzheimer's toen hij 75 jaar was. Hij ging op onderzoek uit hoe hij zijn leven zo kon inrichten dat hij kan blijven genieten, dat hij kan blijven meedoen. Hij schreef daarover een boek Alzheimer voor beginners met negen ontdekkingen en inspiraties. Leo van Dijk gebruikt acceptatie, meditatie en humor om een mooi leven te leiden, in harmonie met zijn familie en vrienden.

 • Bianca Middelburg en Rosee Dinnissen over Herbergier Beneden-Leeuwen

  Mar 28 2019

  Bianca Middelburg en haar partner Martha Neven leiden samen de Herbergier in Beneden-Leeuwen. Een Herbergier is een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie of geheugenverlies waarvan er enkele tientallen in Nederland zijn. Rosee Dinnissen is een van hun medewerkers van het eerste uur. Bianca en Rosee vertellen over hun werkwijze en visie op omgaan met mensen met dementie. Blijf de hele mens zien is hun motto.

 • PRA Muziektheater brengt de magie van de dans

  Feb 06 2019

  Monique Masselink is directeur van Pra Muziektheater. Zij zegt: "Dansers praten niet, die bewegen." Choreograaf/danser Dries van der Post vertelt dat hij altijd direct op mensen afstapt als hij een dansworkshop komt geven, ze begroet en ook al even aanraakt. Lijfelijk contact maken is noodzakelijk. "We beginnen altijd in een kring en ik vraag al vrij snel om elkaars hand vast te pakken. Elkaar aan te kijken." En dan begint de magie van de dans.

 • Mantelzorger Frank Italiaander vertelt over zijn moeder Edith die dementie heeft

  Jan 15 2019

  Frank Italiaander is mantelzorger voor zijn negentigjarige moeder die dementie heeft. Frank beschrijft het proces als het uitwaaieren van de hersenen. Hoe de logica wegvalt. Zijn moeder heeft geen idee meer hoe de straat heet waar zij woont.

 • #10 Muziekdocente Henny Maree

  Jul 12 2018

  De Ronnie Gardiner Methode gebruikt alle zintuigen om het brein op de juiste wijze te prikkelen. Muziekdocente Henny Maree werkt hiermee met mensen met dementie in bijvoorbeeld de kleinschalige woonvorm de Herbergier in Delft. Zij ziet opvallende resultaten waarbij mensen weer gaan praten, zin krijgen om muziek te maken en meer. Luister naar het bijzondere verhaal van Henny Maree over drummen, klapspelletjes en muziek uit je tienerjaren.

 • Jan Willem Stellingwerf over Herbergier Delft

  Jun 25 2018

  In aflevering #9 van mijn podcastserie over dementie hoor je Jan Willem Stellingwerf, hij is de ondernemer van de Herbergier in Delft. Een Herbergier is een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie. Een echt thuis, waar veel kan en weinig moet.

 • Karin Schokker geeft cursus Beschadigd Brein aan mantelzorgers

  Jun 11 2018

  Karin Schokker is docent verpleegkunde, zij geeft les op ROC’s aan verpleegkundigen en verzorgenden. Een paar jaar geleden ontwikkelde zij de cursus Beschadigd Brein op basis van de visie van sociaalgeriater dr. Anneke van der Plaats.

 • Maarten den Draak, diagnose Alzheimer

  Jun 04 2018

  Maarten den Draak is een jonge tachtiger. Gestudeerd, bereisd en belezen en gewend om voor zichzelf te zorgen. En gelukkig met het leven dat hij heeft gemaakt met zijn vriendin Ellen. Maar onlangs moest hij onder ogen zien dat er toch wat aan het veranderen was.

 • De kaartenmethode van logopediste Frieda Debets

  May 24 2018

  Voor Frieda Debets staat contact maken met mensen centraal en dat geldt zeker ook voor mensen met (beginnende) dementie. Om het gesprek op gang te brengen ontwikkelde Debets een kaartenmethode die mensen uitnodigt allerdaagse zaken en ook de meer ingewikkelde onderwerpen bespreekbaar te maken. Veel tips en ideeen, maar geen kant- en klare oplossingen want die moeten juist in het gesprek ontstaan.

 • #5 Logopediste Frieda Debets over haar rol bij diagnose en begeleiding

  May 17 2018

  Logopediste Frieda Debets helpt specialisten bij het nauwkeuriger vaststellen van de diagnose van mensen met een bepaalde vorm van dementie. Verder begeleidt zij patienten en hun eventuele familieleden. Samen met de patient maakt zij een op maat gesneden communicatieplan.

 • Wat is dementie?

  Mar 30 2018

  In aflevering #1 leggen logopedist Frieda Debets en huisarts Margreet van Miert uit wat dementie is.

 • Voorwoord Alzheimer Podcast Project

  Mar 30 2018

  In dit voorwoord introduceer ik het Alzheimer Podcast Project en leg ik uit waarom ik een podcast maak over dementie.

 • Nieuw Odensehuis in Leiden

  Mar 30 2018

  In Leiden komt medio 2018 een Odensehuis, een inloophuis, gastvrije woonkamer voor mensen met (beginnende) dementie en hun partners, familie en vrienden. Kwartiermaker Jacqueline Koster legt uit wat een Odensehuis is en wat het heeft te bieden aan zijn bezoekers.

 • Mantelzorger Atie van Lieshoud

  Mar 30 2018

  Atie van Lieshoud's man Pieter kreeg op jonge leeftijd de diagnose frontotemporale dementie. Atie heeft zo lang mogelijk thuis voor Pieter gezorgd. De laatste vijf jaar van zijn leven woonde Pieter in een verpleeghuis. In het intro zegt Atie wat dementie voor haar betekent: "Het is een weg die ik niet wilde gaan, maar die ik toch gegaan ben. Dat is dementie voor mij."

 • Mantelzorgconsulent

  Mar 30 2018

  Mantelzorgconsulent Femke Vermeer van EVA ondersteunt mantelzorgers, onder andere zoekt zij vrijwilligers die tijd willen doorbrengen met iemand die dementie heeft, zodat die persoon er een extra sociaal contact bij heeft en de mantelzorger even wat tijd voor zichzelf kan nemen.