Over Podcast Luisteren
(aka PodNL)

Over deze site

Het is vaak nog goed zoeken naar Nederlandstalige podcasts. Om het voor de liefhebbers van podcast wat te vergemakkelijken, verzamelen we op deze site de beste podcasts uit Nederland en Vlaanderen.

Podcast Luisteren (PodNL) is een initiatief van Studio Lijn 14 en Proto.


Hoe werkt het?

Op de homepage van Podcast Luisteren hebben we in de etalage wat suggesties voor je neergezet. Steeds gebundeld in vier afleveringen. Het zijn tips van de redactie omdat het spannende, inhoudelijk sterk of opmerkelijke Nederlandstalige podcasts zijn.

Naast de uitgelichte podcasts kun je ook zoeken op trefwoord. Rechts bovenaan vind je het zoek-icoon. Je kunt op trefwoord zoeken, op alfabetische volgorde of op categorie. Op dit moment staan er zo'n 200 Nederlandstalige podcasts op deze website.

Door te dubbelklikken op het logo van een podcast ga je naar de aflevering. Druk op play en de uitzending begint. Op dit moment hebben we alleen een iPhone-app. Door op de button: [open in iPhone-app] te klikken, wordt de aflevering in de gratis PodNL-app geopend.

We werken momenteel hard aan een Android-app. Wil je een mailtje van ons ontvangen als die klaar is? Laat dan even je mailadres achter onderaan de homepage.


Wat is podcast?

Een podcast is een mp3-audiobestand dat je streaming luistert of per aflevering downloadt. Door te downloaden kun je de podcast op elk gewenst moment afspelen, zonder internet en zonder verstoring.

Het voordeel van podcast is dat je alleen luistert wanneer het jou schikt. In de trein, in de auto, tijdens het wachten; er zijn de hele dag door momenten waarop je een podcast kunt downloaden en luisteren.

Maar was de podcast jaren geleden niet al geflopt? Het is een veronderstelling die, als het om Nederland gaat, helaas een kern van waarheid bevat. Toch is er hoop voor liefhebbers van de podcast. Het aanbod Nederlandstalige podcasts groeit met de dag!

In de VS is de podcast al ruim tien jaar zeer populair. Afleveringen van bijvoorbeeld Radiolab, This American Life en Serial worden miljoenen keren beluisterd.

Vind je de site en de PodNL-app leuk? Deel het dan met je vrienden want hoe meer luisteraars we hebben, hoe eerder wij de Android-app kunnen ontwikkelen!


PodNL iPhone app

Luisteren hier op de PodNL website, of probeer de iPhone app: